Mat, drikke og røyk Baking

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.535
    Antall liker
    3.640
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    27
    Var på bakekurs med en baker fra Ask, Bergen, mandag til onsdag i denne uken. Bakte mye forskjellig, blant annet ciabatta og focaccia med overnattede deiger.
    Focacciaen var interessant. Hun stekte på 270 grader og penslet med olivenolje etterpå. Masse digg topping som frisk rosmarin, oliven, soltørket tomat og seff flaksalt etter penslingen. Anbefales! Veldig saftig og godt.
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.535
    Antall liker
    3.640
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    27
    En annen nyttig ting jeg lærte var om eltingen. Etter autolyse(vann og mel blandet sammen og hviler i 30 min før resten tilsettes) ble deigene eltet i intervaller. Noen minutter, så pause og så litt elting igjen. Innser nå at jeg har eltet deigene lengre enn nødvendig og mistet noe av bakeevnen til melet. Interessant å nerde på :cool:
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    3.058
    Antall liker
    3.304
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har sett en hel del på Foodgeek på You Tube... han går igjennom hel del gode ting, verdet og følge med på
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ
    Ble medlem
    22.05.2025
    Innlegg
    6
    Antall liker
    4
    Sted
    Oslo
    ååh, så kjekt med tips! utfordringen min er bare det at jeg får overload når det blir for mye å velge i. skulle ønske noen andre bare kunne ha fortalt meg hvilken jeg skal velge. alltid hatt lyst til å være flink med gjærbakst, men det hever aldri eller smaker bare ikke godt. og jeg elsker egentlig gjærbakst, når det er bakt skikkelig. tror problemet er at jeg velger feil oppskrifter og i tillegg gjør feil selv. kan jeg eliminere den ene der (altså ved å velge riktig oppskrift), så kanskje jeg kan naile det til slutt om jeg bare øver, eller hvis oppskriften er for dummies.

    men forstår jeg det riktig at mel og vann bør stå sammen alene i 30 minutter alltid? jeg leste et sted at deigen skal eltes i ett i 10 minutter. tror det var på trines matblogg, men usikker. umulig å forstå seg på hva som er riktig regel.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    3.058
    Antall liker
    3.304
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    ååh, så kjekt med tips! utfordringen min er bare det at jeg får overload når det blir for mye å velge i. skulle ønske noen andre bare kunne ha fortalt meg hvilken jeg skal velge. alltid hatt lyst til å være flink med gjærbakst, men det hever aldri eller smaker bare ikke godt. og jeg elsker egentlig gjærbakst, når det er bakt skikkelig. tror problemet er at jeg velger feil oppskrifter og i tillegg gjør feil selv. kan jeg eliminere den ene der (altså ved å velge riktig oppskrift), så kanskje jeg kan naile det til slutt om jeg bare øver, eller hvis oppskriften er for dummies.

    men forstår jeg det riktig at mel og vann bør stå sammen alene i 30 minutter alltid? jeg leste et sted at deigen skal eltes i ett i 10 minutter. tror det var på trines matblogg, men usikker. umulig å forstå seg på hva som er riktig regel.
    Se videoen jeg postet, der står alle tidspunkter, og hvor lenge... og den beste oppskriften er den du får til best selv ;)
    Tid og tålmodighet er det viktigste - og øvelse.
     
    • Liker
    Reaksjoner: ELJ

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.535
    Antall liker
    3.640
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    27
    ååh, så kjekt med tips! utfordringen min er bare det at jeg får overload når det blir for mye å velge i. skulle ønske noen andre bare kunne ha fortalt meg hvilken jeg skal velge. alltid hatt lyst til å være flink med gjærbakst, men det hever aldri eller smaker bare ikke godt. og jeg elsker egentlig gjærbakst, når det er bakt skikkelig. tror problemet er at jeg velger feil oppskrifter og i tillegg gjør feil selv. kan jeg eliminere den ene der (altså ved å velge riktig oppskrift), så kanskje jeg kan naile det til slutt om jeg bare øver, eller hvis oppskriften er for dummies.

    men forstår jeg det riktig at mel og vann bør stå sammen alene i 30 minutter alltid? jeg leste et sted at deigen skal eltes i ett i 10 minutter. tror det var på trines matblogg, men usikker. umulig å forstå seg på hva som er riktig regel.
    De 30minuttene med hviletid før elting er veldig nyttige(autolyse). Det blir en helt annen deig du elter da. Proteiner brytes ned til gluten og du får en mer elastisk deig med følgene som kommer når produktet er ferdig stekt. Det utvikler også smak.
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.927
    Antall liker
    3.494
    Var på bakekurs med en baker fra Ask, Bergen, mandag til onsdag i denne uken. Bakte mye forskjellig, blant annet ciabatta og focaccia med overnattede deiger.
    Focacciaen var interessant. Hun stekte på 270 grader og penslet med olivenolje etterpå. Masse digg topping som frisk rosmarin, oliven, soltørket tomat og seff flaksalt etter penslingen. Anbefales! Veldig saftig og godt.
    Jeg er litt tradisjonalist og Italofil. Fikk være med en morra når dagens focaccia gikk i ovnen ( Vedfyrt !) tidlig, tidlig på morran hos bakeren ( 4.generasjon) rett neri gata, i en pitteliten italiensk by (vår hemmelighet) i Liguria. Overnatta deig selvfølgelig. Deigen der nede har en helt annen smidighet og elastisitet, det skyldes jo også melets beskaffenhet.

    Kraftig dæsj med olje på brettet og solide klunker med 50/50 blanding olje/vann utover og i fingergropene - før steiking !

    Diverse typer : med rosmarin, finsnittet løk, stracchino (type ferskost), småtomater. Rosmarinhekken (!) stod i bakhagen.

    Jeg følte meg svært priviligert og beæret over å få oppleve noe slikt. Blandt mennesker med passione og yrkesstolthet.

    Focaccia er et dagsprodukt. Jeg får frysninger av nesten 10cm tjukk fokkasja som ligger i krympeplast i norske supermarkeder, dag etter dag. Italia er brødlandet, det skal finnes 0ver 200 offisielle brødtyper.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.490
    Antall liker
    5.719
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    All ære til nystekt italiensk brød!
    Og durumhvete er helt fantastisk til brød- det fantes en gang et fint sammalt durummel hos leverandøren min.
    Den var nesten uslåelig smaksmessig blant hvetemeltypene.

    Tips: Har du baconfett til overs, bruk den i stedet for eller i tillegg til olivenolje på focacciaen.

    (Men når det nevnes brødlandet, klarer jeg ikke å la være og nevne at Tyskland har offisielt registrert over 3200 brødtyper. 😇 )
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.535
    Antall liker
    3.640
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    27
    Prøvde meg på pidebrød på morrakvisten. Satte deigen tidlig kveld i går. Et slags focacciabrød men med eggeplomme og smeltet smør som pensles på før man drysser med nigellafrø og sesamfrø. Også kalt "ramadanbrød". Jeg hadde ikke nigella så jeg brukte sorte sesamfrø istedet. Skal få avkjøle seg litt før jeg smaker

    IMG20250608072753.jpg
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.490
    Antall liker
    5.719
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Pain au levain - fransk hvetebrød med 2 typer surdeig (rug og hvete).
    Glemte å sette over surdeigene tidlig dagen før, så det ble bare vanlig heving i romtemperatur og ikke langheving på kjøl.
    IMG_9153.jpeg IMG_9154.jpeg
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.524
    Antall liker
    4.447
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    8
    IMG_5706.jpeg

    Kaka jeg lagde. Madammen skulle sette den inn når den var avkjølt. Den så sitt snitt til å lage kvalm når hun snudde seg bort et lite sekund. Da sklei den av rista og ned på gulvet. Selvfølgelig opp ned.
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.535
    Antall liker
    3.640
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    27
    Polarbrød har jeg aldri bakt før så da var det bare å hive seg rundt. Brukte oppskrift fra matprat som inspirasjon men freestylet litt. Halvparten grov sammalt og rug, havremel og vanlig hvetemel. Klaret smør istedet for olje.

    IMG20250923141313.jpg
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    20.153
    Antall liker
    8.642
    Torget vurderinger
    0
    Er det her inne noen som har oppskrift på banankake som bruker pålegget "Banos" i deigen!
     

    Halair

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2014
    Innlegg
    1.671
    Antall liker
    1.854
    Sted
    Sandefjord
    I et forsøk på å få kidsa til å sette litt mer pris på mat(laging) så satte vi en liten deig for å lage egne naan-brød i stedet for å kjøpe ferdige på butikken :eek:

    Basert på litt sterkere mel, en dæsj jogurt, litt olje samt heving på kjøkkenbenken over natten -> over på kjøl fra morgenen av da hevingen var godt i gang.
    Ovn på full guffe og 6mm stekestål , kan ikke klage på puffen :11

    naan.jpg
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.524
    Antall liker
    4.447
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    8
    Hvorfor ikke bruke banan?
    Er det ikke alltid bedre med rene ingredienser kontra dette?

    Eller lage en rullekake med banos og kremfyll?
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    20.153
    Antall liker
    8.642
    Torget vurderinger
    0
    Hvorfor ikke bruke banan?
    Er det ikke alltid bedre med rene ingredienser kontra dette?

    Eller lage en rullekake med banos og kremfyll?
    Vil ikke på noe punkt motsi deg, men det er et spørsmål om å bruke noe som ellers bare må kastes. På mine gamle dager har jeg blitt litt mer fokusert på
    gjenbruk, ikke kaste ting som er brukbare etc.
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.535
    Antall liker
    3.640
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    27
    Vil ikke på noe punkt motsi deg, men det er et spørsmål om å bruke noe som ellers bare må kastes. På mine gamle dager har jeg blitt litt mer fokusert på
    gjenbruk, ikke kaste ting som er brukbare etc.
    I så fall har jeg en oppskrift som kan konverteres til å bruke Banos. Men du trenger et par friske bananer i tillegg ;)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn