Loftet – superlang byggetråd

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Artig med kred.....takk!

    Artig også, å jobbe med eik som jeg vanligvis ikke gjør i disse dimensjonene. Eik er nesten ufattelig tungt og jævlig stivt. Dette gjør at fuging og sammenliming føles som da men gjorde det de første gangene med furu. Sjukt å tenke på hvor tykke skrogene på de gamle skutene på Bygdøy er. Og at disse plankene i huden faktisk ble bøyd. Og var av eik. Og at disse ganske sikkert hadde minst 10cm tykkelse i baugen - der de mest ekstreme bøyene kom. Ufattelig fagkunnskap.

    Etter noen uker som har føltes som å ha vært i trykkokeren med rundt 70 elever som har vært innom, med oppgaver som skal forberedes til, motiveres til og gjennomføres, venter en undervisningsfri dag i morgen. En god kompis som for tida høster sympati, skal få noen timer av min tid. Skal bygge et-par H6-kasser som skal bestykkes med Vifa og Focal. Skulle ha gjort det før, men oppgaver jeg hadde planlagt i lang tid, måtte få forrang.

    Kanskje blir det tid til litt benkehøvling også - det neste som står for tur, er å legge på den fremste planken og sinke den til enden der lillehjulet skal festes.


    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Ja, ja, dette har jeg fått høre før.... Men jeg vil jo så gjerne ha noen venner - la meg nå leve i trua?

    Fradagsavslutning med vikartime hos Vg2. Når alle var selvgående, plukka jeg fram noen trebiter. Grudde meg litt for dette - sinking i massivt eikestykke. Vanlig tilnærming gikk i dass en dag tidligere (var nærmest planlagt, for jeg hadde lagt inn et stykk kappemonn). Andreforsøket gikk overmåte bra etter litt fintenking. Helt smuth og den lille glippa øverst blir borte med litt tvingehjelp under sammenliminga.

    20191108_130211.jpg


    20191108_130207.jpg


    20191108_133855.jpg


    20191108_134713.jpg


    20191108_134722.jpg


    20191108_134726.jpg



    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Fikk lettet litt på dårlig samvit i dag - H-6-klonene ble gjort ferdig og ble ferdiglevert i kveld. Uten hull, men kirsebærfinért og fine.

    Har ikke hørt disse, så om de låter bra, er dette en må-ha-greie. En av Hornlyds oppskrytingsfavoritter. Om de derimot låter bæsj, må jeg revurdere oppfatningen av denne mannen!!!

    Uten oljing, er kirsebær nesten kjedelig, men får man oljet, og enda bedre, oljet med alkannarotfarget olje, blir den ganske så lekker. Håper nyeieren tar turen innom apoteket og kjøper seg noen flak.

    Prosjektet fra A til Å:

    Impulse H-6-klone.jpg


    20191113_085214.jpg


    20191113_100443.jpg


    20191113_104453.jpg


    20191113_114250.jpg


    20191113_120430.jpg


    20191113_120404.jpg


    20191113_122838.jpg



    BB
     
    Sist redigert:

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Hans;
    Har noen Vifaer til bruk som bassdriverne, men om jeg bygger et par til meg selv, tenker jeg at jeg går for en DXT-diskant eller en annen Seas 27 i WG. Kvartbølgesaker er ganske artig. Kunne tenkt meg å prøve en sånn greie til denne som ligger og slenger:
    Lowther DX65 - 7" Full-range

    Noen som har noen forschläger?


    Holder forresten på med å få igang Raspberry/Hifiberry. Fikk god hjelp til dette, men den ble lånt bort til en sambygding før jeg fikk en eneste tone utav den. Blir bare å kjøpe en ny, tipper jeg - tror ikke den kommer tilbake etter tilbakemeldingene å dømme. Bare å gi opp. Takk HR, for hjelpa.

    Litt snakkis på veien hjem ryddet litt i skallen - flink den fyren......

    På Loftet og på Senja kommer hver sin Roon-server/Audiolense, og nede i stua, setter jeg opp en luring som ovenfor, men med Allo eller Audiophonichs HAT.

    AUDIOPHONICS DAC I-Sabre ES9038Q2M

    AUDIOPHONICS DAC I-Sabre ES9038Q2M.JPG



    Allo Katana

    Allo Katana.JPG


    Endelig kjenner jeg et snev av tankesamling. Laster ned Roon-server på fangmaskinen akkorat no - tar forferdelig lang tid............. Tidal blir mitt nye bekjentskap framover for lifetime - eller så lenge dette navnet varer. Morro i Stua akkorat no! Takk for råd på veien - hva hadde jeg gjort uten.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Eldste sønn fra første ekteskap trenger nye garderobeskap i sitt spiller nye hus og det gir allverdens unnskyldninger til litt kvalitetstid sammen med arvingen. Ikke bare litt tid - ble hentet i går formiddag i titida og i tolvtida i dag. Henne, stakkars, måtte greie seg alene denne helga. Jeg, derimot, fikk pleie egoet til fulle fem.

    Skulle kanskje ha jobbet med høvvelbeken eller noe annet påbegynt, men det ble ikke det. Begynte heller på noe helt nytt som akkorat da syntes mer påkrevd. Benken står jo der, så det har ingen hast. Et legeskilt jeg fikk ei knebønn om føltes som upløyd mark. Hadde fått en dag til å tenke meg om og resultatet ble omtrent sånn som dette - en kombo av mørksotet akryl og x-finér i fri utfoldelse. Tenker litt på pensjonisttilværelsen som kommer etsted borti veien og hva jeg skal leve av da. Småting man kan lage i et bittelite verksted på Lysnes. Kanskje er dette noe å tenke på...

    20191123_135541.jpg


    20191123_135658.jpg


    20191123_135627.jpg


    Før voksing:
    20191123_135621.jpg


    Etter voksing
    20191123_141819.jpg



    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Gjenbruk

    Espen har stått meg bi når jeg har trengt filtre til div kreasjoner. Mye arbeid er allerede lagt ned, men innsatsen har ikke alltid fått vise seg fram. Jeg er glad i å "kreere" saker som henger sammen utformingsmessig, og nå vil jeg dynge alle kassene som er laget til de forskjellige utskuddene og prøve å samle de under en og samme paraply. Filtrene er der allerede,men de må nok etterjusteres - håper mannen er villig til å legge godviljen til med dette.

    Skuler litt mot noe retroaktig samtidig som jeg tar med meg noe av det jeg liker av de nye designene som har bydd seg fram de siste ti-femten årene. Trompetføttene og kirebær får representere det gamle - kasseformen og baffelutseendet det nye. Først ut i denne omgangen er drivere fra Seas, Vifa, Scan Speak, Raal, Supravox og EMS. Neste ut blir to kassepar med Lowther DX55/65. Bakladede horn.

    20191124_123944.jpg


    20191124_123849.jpg


    20191124_130216.jpg


    20191124_142627.jpg


    20191124_150333.jpg


    20191124_151107.jpg


    20191124_151659.jpg


    20191124_153047.jpg


    20191124_162921.jpg


    20191124_163007.jpg


    20191124_163040.jpg


    20191124_163619.jpg


    20191124_163619.jpg


    20191124_130319.jpg


    20191124_163637.jpg


    20191124_165809.jpg



    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Takk, Mr L.
    Ikke helt toppers. Lagde en ny som står og koser seg til i morgen. Traff ikke helt på HDMI og 5V i første forsøk. Fant heller ikke korte 2,5mm skruer når datagutta ikke var på jobb.
    BB
     
    • Liker
    Reaksjoner: LMC

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Mange ettermiddager/kvelder ble det denne uka. Når jeg ser tilbake, blir jeg ikke klok på hvor alle timene ble av. Trøsta eller forklaringa får bli at jeg har fått henge med guttongene mine som trengte litt verkstedtid. Den en lagde seg to fyllingsdører på noen timer og den eldste må bli ferdig med garderobeløsninga på soverommet i nyhuset på Gjerdrum.

    Ikke full fres på fresen hele tida, men jeg har fått prøvd ut noen idéer - både høyttaleridéer og verktøyidéer. Noe har det kommet ut av det, og to par høyttalere blir ferdige ila mårradagen. Her litt fra ukas framdrift i Oppsopserien....

    20191202_201136.jpg


    20191202_204001.jpg


    20191203_223618.jpg


    20191203_223645.jpg


    20191204_094454.jpg


    20191204_094640.jpg


    20191204_101608.jpg


    20191206_115157.jpg


    20191206_115203.jpg


    20191206_153748.jpg


    20191206_154425.jpg



    Den mørknede kirsebærfargen kommer etter behandling med alkannarot trukket i vaselinolje. En vanlig framgangsmåte for å få fram løden i kirsebær før - i dag er det nesten umulig å få tak i sponen på apotekene.


    BB
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.383
    Antall liker
    3.558
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Du fresens mester, har du laget deg en jigg for utvidelse av eksisterende hull? Hvis jeg feks ønsker å gå fra en 8" til en 10" må jeg i mitt hode først lage en 8" propp for å fylle det gamle hullet.
     

    Singh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.08.2006
    Innlegg
    1.655
    Antall liker
    1.714
    Torget vurderinger
    1
    OB-BB og Sluket har tydeligvis tatt tidlig ferie, begge er dypt savnet her.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Det trenger du ikke. Om du enten kan ta av baffelen, evt kommer til fra baksiden, og så kan klemme fast en plate på baksiden, så lar dette seg gjøre.

    Jeg laget meg en underlagsplate, som rett og slett er en gulvsponplate med et 8mm hull i. På baksiden har jeg limt fast en islagsmutter med epoxy.

    Jeg fester emnet på denne plata med tvinger. Trikset er å få sentrert hullet i denne plata i evt eksisterende hull. Det kan du løse med å lage en firkantig mal av plexiglass med et 8mm hul i som liner opp mot kantene på baffelen.

    Jeg har så laget meg ei plexiglassplate for å montere under fresen, med hull til fresestålet, festehull til skruer som er tilpasset fresen, samt et 8mm hull i rett avstand fra ytterkant av freshodet.
    324F9AA0-A027-472E-9332-133594CABB4A.jpg

    A9CF50F5-69DA-4EAF-AA02-5798732AF4A7.jpg


    Du bruker en 8mm bolt som skrus fast i bunnplata som senterpinne. Om du freser i ei jomfruelig plate, så kan du frese ett spor, fordi platebiten i midten av hullet henger fast i senterpinnen, og går ikke inn i fres-stålet. Om du skal frese opp fra 8" til 10", så må du frese bort bit for bit, så da må du antakeligvis lage deg enten flere jigger eller en justerbar jigg, slik at du kan frese bort bit for bit. Evnt kan du tegne opp sirkelen, og så grovskjere med stikksag, for å slippe å frese mange runder.

    Ps - en må huske å sette dybdestoppen på fresen, så den bare så vidt går ned i underlagsplata.

    Johan-Kr
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Steinost tror jeg har en nydelig løsning - Lars var veldig imponert etter å ha lånt hans. Steinost/Lars???

    Masse kos før Hjula - spesielt tar eldstesønnen mye av tida. Nytt pine tomt hus og masse som skal lages. Lånte verkstedet to kvelder denne uka. Ble ferdig den ene halv ett og den andre halv to. I går var det rydding i heimen med sortering og kasting. Begynner å få nesa over vann.

    Men det har blitt tid til å gjøre ferdig både den lille og den store Rundingsfreserern. Noen ord her mens støvet arresterer seg selv – og noen bilder herunder.

    Kort fortalt, så ble den forrige laget og fungerte som forventet. Det var forventet at denne skulle være en prøverundingsfreser og jeg fikk utav den det jeg forventet. Noe bra og noe dårlig. MkII har også et forbedringspotensiale, men dette er bare bittelitt arbeidskrevende – må legge inn en akrylmutter for å ta bort skrueslark på finstillinga.

    Det nye med denne Rundingsfreseren er tykkere base og derav større vekt. Disse ble skikkelig stabile og gode å jobbe med. Den minste, er som den første og lager rundinger inntil ca 600mm mens den største gaper over diameter på 1254 på plater og litt til når det skal lages hull. Lys er moro og ikke minst nyttig – dritvanskelig å komme akkurat på strek når man begynner å bli gamal, men nå blir det årnings. Finjusteringa er konge. Nå kan jeg sette en tilnærmet riktig sirkel og bruke finmotorikk til å få eksakt treff. Linjalen langsetter gir gode holdepunkter.

    Mye annet tull på gang også….Høvvelbenken venter og to redesigns av gammelhøyttalere er på vei. To er allerede ferdig, og iflg passerende er de looking good. Kirsebær var inne på åttitallet, og nå ser det ut som at treet sparker i kista og vil ut på nytt.

    Alle rykter om at luften er gått ut av gubben er sterkt overdrevet om ikke usamme. Det suser fremdeles i rørene og atter en gang viser det seg at det er de gamleste bukkene som har de hardeste hornene.

    MkI:

    20191220_113945.jpg



    MkII:

    20191218_131343_0.jpg


    20191218_131350_0.jpg


    20191218_131406_0.jpg


    20191218_131810_0.jpg


    20191218_131816_0.jpg


    20191218_131825_0.jpg


    20191218_131859_0.jpg


    20191218_132048_0.jpg


    20191218_222700_0.jpg


    20191218_222720_0.jpg


    20191218_222745_0.jpg


    20191218_222837_0.jpg



    BB
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.383
    Antall liker
    3.558
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    De der kan du glatt selge til Festool mot en god mengde verktøy. Kjente jeg ble litt misunnelig nå:)
    Kanskje du kan bli tilleggsutstyrsutvikler for Festool:) Ellers er det godt å høre at det går i hundre selv om sentral aktiiviteten er lav:)
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Takk, Søtnoser.

    Til deg, Vidar;
    Om du skrur inn en lekt på baksiden av baffelen - fra forsiden - og markerer sirkelsentret på den, har du en god start. Sett av et punkt midt på et bord eller platebit som dekker diameteren og vel så det. Skru bordet fast løst til lekta. Fest fresen sånn at du får riktig r. Stor nok bitlengde og festeskruene til langt nok ut, og du burde være i mål.
    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Siste knyst fra Korset i år.

    Siste snekkerkrampe er iferd med å gå over - kjenner at det er kommet et avslappende høytrykk over akslene og nyter godfølensen. Nybadet som jeg er, har jeg bare kruset rundt i huset siden i tretida i dag. Julefølelsen er definitivt her. Ganske ulikt slik lille julaften vanligvis pleier å fortone seg med sponfokk i alle rom. Og ganske ulikt alle Norlenningers venn, Oluf - se her: https://www.youtube.com/watch?v=GroDD0cj7E0

    Men det skal sies at det har gått slagislag den siste tida. Sekstitoogethalvt år er ingen alder, kjennes det som. Så godt kjennes det at det ikke kjennes i det hele tatt at jeg døgna siste døgn. Og er oppe og går uten stokk.

    Verkstedet er mitt andre hjem og jeg lurer konstant på hva jeg skulle ha drevet med om jeg ikke hadde hatt en hobby som jeg har. Kanskje hørt mer på musikk. Men jeg er ingen sitter, mye artigere å lage det som skal spille musikk, finne ut hva man liker og ikke og så snuble videre.

    Eldstesønnen har som sagt kjøpt seg nytt hus sammen med kjæresten. Huset var pine tomt og skrek etter mennesker og innredning og Gutten (som faktisk har legitim grunn til å være på verkstedet) og faren har hengt sammen noen timer der den siste tida. Tulla sammen, spist sammen, delt snekkererfaringer og ikke minst delt uenigheter – fint å oppleve det å ha en av ungene for seg selv innimellom.

    Martin hadde sin mission – å lage en garderobeløsning til soverommet. Svær takhøyde (over tre meter) ga sine utfordringer sammen med seksgraders himlingshelling. Valget ble å kjøpe inn bjørk i plank og lage alt fra scratch. Tre skyvedører med åtte skuffer inni skapet i tillegg til henge- og hylleinnredning. Overflatebehandling i tre skikt med UV-beskyttelse innafor de to lakklagene. I det hele tatt masse sjauing av plank og innimellom bruk for ei hjelpende farshand. Bra ble det.

    IMG_20191223_2001291.png



    Jenta i huset hadde pent bedt om en sånn veggseksjon som vi selv har i stua – med innebygde høyttalere i endene. Til jul. Selvfølgelig kunne jeg ikke rekke det. Januar ville bli mer passende. Gamlingen hadde en grusom plan inni hodet umiddelbart. Og i samme sendinga som garderoben, ankom overraskelsen. Artig å se trynene på folk når de bli skikkelig overrumplet. Det eneste som mangler er et-par hylleknekter som ble borte på veien og to fronter som skal smeltelimes. Arbeidsinnsats = 11 timer minus kebebpause inkludert jalapenos. Ikke verst?

    20191223_024827.jpg


    20191223_024931(0).jpg


    20191223_024856.jpg



    Rester etter høvvelbenkbygginga bare låg der. Mange stubber av fin eik ble til ti serveringsfat – et kort og et langt til hver av ungene og et par til her og et par til Lysnes. Hva angår høvvelbenken, krangler jeg med meg selv om hvordan den skal se ut, og som et forsøk til en tenkt overflatebehandling, har fjølene fått unngjelde. Denne gangen ble det vanlig salmiakk og en våt behandling. Neste gang blir det å teste ut ammoniakk i et varmekammer . røyking kalles det. Eika inneholder bøttevis med garvesyre, som er det man benytter seg av når man beiser kjemisk – forbeisen. Denne reagerer med nær sagt alt og gir treverket et helt annet liv. Forskjellen på en kjemisk beis og andre enstegsbeiser, er at den kjemiske bevarer/forsterker trebildet mens de andre speilvender dette. Derfor blir andre beiser alltid litt rare. Her er noen bilder som viser forvandlingen eika får.

    20191224_020331.jpg


    20191224_020155.jpg



    Selvsagt er min nye venn, lasermaskinen også brukt – noen mer eller mindre brukandes ordtak er svidd inn i alle ti. Det glinsende er Gladpack som er tullet rundt for å holde oljinga på plass.

    20191221_125228.jpg



    Guttongens dyrekjøpte bjørk ble det noen gode rester av som ikke måtte gå til spille, så etter avlevering i reiret til ungene, var det tilbake til verkstedet. Julekontrakten innebar en haug med bjørkefjøler som skal med til Senja. Pluss noen skaft til ostehøvler som hører med i pakka. Litt over ni i morges ble kompressoren slått av og dørene låst.

    20191224_020331.jpg



    Tok også med meg disse fjølene som var Ukurans Makeover etter juleproduksjonen som jeg hadde svidd inn noen storslagne albumcovre i.

    IMG_20191223_2015261.jpg


    IMG_20191223_2015221.jpg


    IMG_20191223_1907081.jpg



    God Hjul, Forumsvenner!

    BB
     
    Sist redigert:

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Imponerende - Håper du får ei God Jul OB !

    Beste hilsner fra per morten
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.794
    Antall liker
    11.189
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Du er faen' meg ubetalelig!! God, helvetes Jul fra oppi fjorhollan og ytterst på Gaillernebben!!
    ( - måtte selvsagt bli litt nordnorsk språkføring.... :cool: )

    giphy.gif
     

    Singh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.08.2006
    Innlegg
    1.655
    Antall liker
    1.714
    Torget vurderinger
    1
    Det må være noen sabla gode batterier i den karen her, han overgår det meste man har hørt om og sett. God jul fra en amatør.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Et allersiste skryt - Årets Juleribbe - sjukeste svoren som har gått inn disse dører.

    Saltlake med natron i to døgn. Steking i 8-10 timer / 80-120 celsiusser. Varmlulft 250 av samme i 20-30 min.
    Popcornsvor!

    20191224_163402.jpg


    Nå er det brunsaustid.


    BB
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    Du må ikke tro jeg er noe dårligere...

    20191224_173434.jpg


    ...God Hjul, din boknatorsk :p
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    God jul, o store guru,- og alle andre også altså! Skulle sjølsagt lagt ved bilder av sprø svor, heimelaga surkål, akkurat passe sujnnkokt mandelpotet, men det ble ikke mye igjen å dokumentere fotografisk; bare nok tok til frokost i morgen og jeg gleder meg allerede.

    Til jul i år ønsker jeg meg inderlig at o'store guru i løpet av vårparten, vil få tid til holde lange og detaljerte utgreiinger om handoverfresens indre liv, slik at andre dalksmeder kan få tilstrekkelig mot og grunnlag til å gi seg i kast med sine litt for ambisiøse prosjekt.
    God jul!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Bergfinn;
    Ikkefan om man kunne få vist seg fram her heller med deg i nærheta. Ribba di ser sjukt god ut.

    Men det skal sies i samme åndedrett at jeg aldri har smakt så god gris som den som havna på bordet hos oss forleden dag. Kombinasjon av pulle pork og skarp popcorn-svor. Slafsa i meg restene ila gårdagen. Garantert familiens resept mange år framover.

    Hva gjorde dere og hvordan ble resultatet?

    Mossekråka;
    Blir nok mye overfresing framover. Bittelitt finodling av Rundingsfreserene, så er de hundre PST i boks. I et fullstendig hvitt Norwegian-fly som var på sistereis i dette selskapet fikk jeg fundert litt rundt en bord til en så og si ubrukt Triton med 12mm kjoks.

    WEB_Image Håndoverfres 2400W M Sveiv  Triton  tritra001-94992432.jpeg



    Synes de som er å få kjøpe fra Kreg ikke er så mye å skryte av. Triton er egentlig et halvveis bæsjemerke, men har en sinnrik mekanikk som gjør det enkelt å bygge er fornuftig hevesenkemekanisme til.

    KREG-PRS1045-PRECISION.jpg



    Etter det jeg ser for meg, burde det være mulig å få til et helt nytt og ikkesettfør anlegg for langsetterfresing og et ikkesettfør anlegg for påtversfresing. Ikke bare for å framstå som inklektluell, men forhåpentligvis mest fordi jeg mener dette har noe bra for seg.

    To andre løsninger kom også rækanes med i kjølvannet, så vi får se om det ikke blir noen håndjagerprosjekt framover....

    Må ta med et lite lykkeboost på slutten. Er på Lysnes nå mens et-par av ungene har inntatt Borgen på Korset. Må bare mevne det her... Da vi kjørte ned gårdsveien som en influensasyk hadde brøytet - og hadde sett for meg å bruke masse kalorier på å måke av trappa, var dette allerede gjort! Den nyankomne Maigret fant ila en kjapp ringerunde ut av at ei av bygdas yngre nabokoner hadde vært der med snyskofla si.

    Snakk om å bli ønskt velkommen - Lysnesfolk vet virkelig å gjøre seg lekre!

    BB
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Jeg snitta opp svoren (barberblad gjør susen), salta og krydra ribba grundig, og spekka den med hvitløk - nesten en hel hvitløk på ei ribbe. Så fikk den godgjøre seg i to døgn.

    Jeg satte ovnen på forvarming til 170 grader, la ribba i forma med svoren opp, og så kokte jeg opp 1,2 liter vann med ei spiseskje salt, og øste over svoren. Deretter snudde jeg ribba med svoren ned, og satte den inn i ovnen, uten folie. Der fikk den godgjøre seg en time.

    Så tok jeg ribba ut av ovnen, la den til sides og satte ribbestekerrista i forma, før jeg la ribba på med svoren opp. Deretter ovnen på 90 grader varmluft i 4 timer.

    Nå er det på tide å ha evt. grønnsaker, epler, svisker osv i, før ribba får en time på 110 grader varmluft.

    Så er det en halv time på 150 grader, før en har ca 20 minutter på 210 grader. Følg med på fargen på svoren - du må ha tid å kjøre 4-5 minutter under grilen for å poppe svoren etter 210-gradersrunden.

    La hvile i 10 min før servering.

    Dette ble den møreste ribba jeg har fått noen gang - nesten som pulled pork. Hvitløken gjør at fettsmaken ikke blir overveldende.

    Forøvrig - jeg bruker bare tynnribbe. Familieribba blir alfor fleskete til min smak.

    Johan-Kr
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Johan-Kr;
    Se der, ja - trodde det var umulig å få skarp svor på tynnribba. Uheldigvis vil ikke Henne ha ribbe mer enn en gang i året. Kanskje tynnribbe hadde vært løsninga på det problemet?

    BB
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    Jamen...er det ikke tynnribbe som gjelder da? :confused:
    Det har alltid jeg brukt.
    Og kun salt og pepper...mengder av pepper.

    Fint marmorert og jevn tykkelse, moderat varme, 1,5 timer med svoren ned og folie over, og 1 time med svoren opp.
    Da fikk jeg sprø svor jevnt og fint over det hele.
    Holdt på å sprekke....jeg altså.
    Så digg var det.

    Kotelettkammen kan fugla få.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Dette tjuvtrikset med gassbrenner for å poppe svoren funker bra, det. Hvis du vil bruke dette, så er det enda et tjuvtriks å poppe svoren etter at ribba har hvilt...

    Forøvrig: mhp spekking med hvitløk. Stikk hull svært skrått inn i fettlaget, slik at hvitløken ligger i fettet, under svoren. Unngå å stikke hull igjennom ribba. Del hvitløksbåtene i to-tre tynnere båter før du stikker de inn.

    Johan-Kr
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.201
    Antall liker
    101.667
    Torget vurderinger
    23
    Jamen...er det ikke tynnribbe som gjelder da? :confused:
    Det har alltid jeg brukt.
    Og kun salt og pepper...mengder av pepper.

    Fint marmorert og jevn tykkelse, moderat varme, 1,5 timer med svoren ned og folie over, og 1 time med svoren opp.
    Da fikk jeg sprø svor jevnt og fint over det hele.
    Holdt på å sprekke....jeg altså.
    Så digg var det.

    Kotelettkammen kan fugla få.

    Helt korekt. Kun tynnribbe som gjelder. Vi bruker samme fremgangsmåte som deg - og i tillegg fyrer vi opp grillelementet i komfyren helt til slutt, da blir svoren like sprø som trådstarter :cool:
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.199
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Steinost tror jeg har en nydelig løsning - Lars var veldig imponert etter å ha lånt hans. Steinost/Lars???

    Masse kos før Hjula - spesielt tar eldstesønnen mye av tida. Nytt pine tomt hus og masse som skal lages. Lånte verkstedet to kvelder denne uka. Ble ferdig den ene halv ett og den andre halv to. I går var det rydding i heimen med sortering og kasting. Begynner å få nesa over vann.

    Men det har blitt tid til å gjøre ferdig både den lille og den store Rundingsfreserern. Noen ord her mens støvet arresterer seg selv – og noen bilder herunder.

    Kort fortalt, så ble den forrige laget og fungerte som forventet. Det var forventet at denne skulle være en prøverundingsfreser og jeg fikk utav den det jeg forventet. Noe bra og noe dårlig. MkII har også et forbedringspotensiale, men dette er bare bittelitt arbeidskrevende – må legge inn en akrylmutter for å ta bort skrueslark på finstillinga.

    Det nye med denne Rundingsfreseren er tykkere base og derav større vekt. Disse ble skikkelig stabile og gode å jobbe med. Den minste, er som den første og lager rundinger inntil ca 600mm mens den største gaper over diameter på 1254 på plater og litt til når det skal lages hull. Lys er moro og ikke minst nyttig – dritvanskelig å komme akkurat på strek når man begynner å bli gamal, men nå blir det årnings. Finjusteringa er konge. Nå kan jeg sette en tilnærmet riktig sirkel og bruke finmotorikk til å få eksakt treff. Linjalen langsetter gir gode holdepunkter.

    Mye annet tull på gang også….Høvvelbenken venter og to redesigns av gammelhøyttalere er på vei. To er allerede ferdig, og iflg passerende er de looking good. Kirsebær var inne på åttitallet, og nå ser det ut som at treet sparker i kista og vil ut på nytt.

    Alle rykter om at luften er gått ut av gubben er sterkt overdrevet om ikke usamme. Det suser fremdeles i rørene og atter en gang viser det seg at det er de gamleste bukkene som har de hardeste hornene.

    MkI:

    Vis vedlegget 564107


    MkII:

    Vis vedlegget 564094

    Vis vedlegget 564095

    Vis vedlegget 564096

    Vis vedlegget 564097

    Vis vedlegget 564098

    Vis vedlegget 564099

    Vis vedlegget 564100

    Vis vedlegget 564101

    Vis vedlegget 564102

    Vis vedlegget 564103

    Vis vedlegget 564104

    Vis vedlegget 564105


    BB
    Så ikke denne før nå.
    Er det noen som trenger å utvide noen nedfresinger?
    Joda de ligge her de stengene med kulelagra på.
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    11.240
    Antall liker
    8.199
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Jamen...er det ikke tynnribbe som gjelder da? :confused:
    Det har alltid jeg brukt.
    Og kun salt og pepper...mengder av pepper.

    Fint marmorert og jevn tykkelse, moderat varme, 1,5 timer med svoren ned og folie over, og 1 time med svoren opp.
    Da fikk jeg sprø svor jevnt og fint over det hele.
    Holdt på å sprekke....jeg altså.
    Så digg var det.

    Kotelettkammen kan fugla få.

    Helt korekt. Kun tynnribbe som gjelder. Vi bruker samme fremgangsmåte som deg - og i tillegg fyrer vi opp grillelementet i komfyren helt til slutt, da blir svoren like sprø som trådstarter :cool:
    Trodde han var Stein hakka gal jeg:)
    Sprø det er alle oss andre det.
    Trådstarter er jo den gale professoren.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn