Loftet – superlang byggetråd

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Innledning
  Siden det er rimelig labert med byggetråder her i Skedsmo Audio (- og Kakeklubb) for tida, og at jeg plutselig sitter med masse ubrukt kvalitetstid i fanget en god stund framover, tenkte jeg at det kanskje var på tide å legge ut noe av det som foregår på loftet hos meg på Korset.
  I utgangspunktet skal dette være et gledesrom for meg, kona og ungene og vennene deres (rettigheter i denne rekkefølge) der jeg skal prøve å kombinere både lyd og bilde. Både ut fra at mange skal bruke rommet, og at jeg prøver å begrense kostnadene fornuftig, legges lista sånn passelig på midten. Jeg kommer i store trekk til å benytte meg av komponenter som allerede er anskaffet. Noe er godt brukt og noe er godt støvet ned og noen av disse igjen, skal modifiseres litt.
  Undertegnede har i en mannsalder lekt med de samme lekene som dere, men likevel er det skralt med dokumenterbar elektrisk erfaring. Serie- og paralellkobling av ledninger går greit, men delfilter med suging og all slags rar kompensasjon, har jeg gitt opp. Begynner dessuten å få litt dårlig tid – fylte 55 i nylig. Takker Sentralen for oppmerksomheten i den anledning.
  Av grunner som nevnt før, er bredbåndselementer utgangspunktet mine venner og alle andre det motsatte. DSP og aktiv deling blir derfor løsningen i et prosjekt, men tror likevel det blir mest OB.
  Skal utbrodere saker og ting etterhvert, men må først og fremst advare de som tror dette blir en eksotisk kjøpetipstråd om at de nok kommer til å bli skuffet. Jeg liker å konstruere og lage ting selv og prøver med mer eller mindre hell å bygge en eller annen funksjonalitet inn i skapelsene.
  The sky is the limit – i tillegg til pengeboka.

  Nok prat – her er dei magiske boksane (bildene er forløpig lånt fra nettet pga immobilitet):


  Forforsterker/Surroundprosessor/DSP/Elektronisk delefilter: EAD Ovation

  EAD Ovation.jpg

  Dette er en gammel luring fra EAD, et firma som for mange år siden gikk konkurs – en skikkelig nedtur. Han EAD-gutten var visst kompis av Jeff Rowland, noe som sees på fronten av preampen. Før kostet den en anstendig rull kroner men i dag har den av flere forståelige årsaker ingen interesse blant hjemmekinofolket. Lydmessig har den fremdeles nok muskler i massevis for meg – både analogt og digitalt. Mangel av OSD (on-screendisplay) og en bibel av en manual gjør den til et sant helvete å sette opp. Plages i tillegg av at den originale fjernkontrollen har sagt takk for seg og at jeg nå må bruke minst to andre til for å komme rundt til de viktigste funksjonene.
  Den har innebygget DSP og målemikrofontilkobling og elektronisk sub-deling, noe som ”dengang” var ganske skrytbart, men i dag – desverre ingenting å nevne.
  Har likevel en følelse av at dette er en jeg kommer til å leve lykkelig med ei god stund til – ser ingen grunn til å skifte ut noe man har et godt forhold til og som fremdeles lyder topp – for meg er dette et ordentlig Kinderegg.
  You’ll never walk alone.


  Sluttrinn: 1 stk Adyton Cordis 1.6 Signature/2 stk Adyton Cordis 1.6 Standard

  Adyton Cordis 1.6.jpg

  Disse er resultatet av et powerbuy på 90-tallet – en kjøpt privat og to hos Hr. Tømmervik sammen med EAD-en. Jeg er nok stuck til disse tre også.
  Forferdelig varme saker som hadde fortjent større eller i alle fall bedre ventilert kabinett. Klangmessig går jeg ut fra at de låter som en grei transistoramp forventes å gjøre – spesielt legger jeg vekt på kontrollen og reserven disse ampene tilbyr i de lavere frekvensene. To av disse skal derfor brokobles og brukes til å drive hver sin sub. Må ha litt hjelp til dette da jeg ikke aner hvordan Adyton-gutta har planlagt det. Og så trenger jeg en penere sort frontplate og en av/på-knapp som ble borte under en forholdsvis lang og kostbar reise. Likevel er den død i en kanal nå. De to andre får nå skiftet kondensatorer og alle tre skal få viftene byttet – og så fjerner jeg topplatene for bedre lufting.


  Sluttrinn: Red Wine Audio 30.2

  Red Wine Audio 30.2.jpg

  En liten luring fra Vinnie Rosso. Klasse D, batteriforsynt (ikke den nyeste, men den med SLA-batterier som snart skal skiftes). Galvanisk (tipper jeg) avkoblet fra det stygge strømnettet under avspilling. Skal få ta seg av mellomtone og topp med passiv deling der det er nødvendig.


  Mediaspiller: Logitech Transporter – Modwright-modifisert (sort)

  Logitech Transporter – Modwright.jpg

  En oppspritet Transporter. Synes den låter bra. Bruker den sammen med Logitech Duet fjernkontroll – noe som gir en brillebruker som meg litt bedre kontroll. Skal ikke utbrodere greia noe særlig – en god del tester på nettet. Kommer til å bruke denne ei stund til.


  EQ/Elektronisk delefilter: Peavey VSX26

  Peavey VSX26.jpg

  Masse muligheter – skjønner så langt ikke en dritt av den – må lese. Egentlig er ikke denne vanskelig å sette opp med mikrofon, men den står framfor meg og bare venter på å glefse. Plutselig en dag tar jeg mot til meg.....


  - og her er høyttalerelementene (bildene fremdeles lånt fra nettet):


  Basselementer: 2 stk 15”

  Husker ikke hva elementene heter og greier ikke finne ut av det på ei stund. Disse er kjøpt brukt av en råing fra Vestfold som kjøpte et par Supravox 215-2000 EXC OB av meg. Ornt’lige pappmembraner med vettugt magnetsystem og moderat slaglengde. Disse er allerede montert inn i noe som nærmest kan kalles IB (infinite baffle) i isolerte knevegger på loftet (ca 2000 liter hver). Denne løsningen fungerer greit, men trenger mer power enn en kanal Adyton for å spille helt overbevisende. Her kommer de to brokoblede inn etterhvert. Selv med under ¼ power koker det skikkelig i de ytre hjørnene av rommet så jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når hele korpset er på banen. Jeg bruker ikke så mye av tida mi i disse hjørnene, så remedier for å avhjelpe dette problemet får vente. Morro er det lell – og skillelig leivføling a’la Drammenshallen.


  Basselementer: 4 stk Eminence Alpha-15A 15"

  Alpha-15A.jpg

  En usminket blikkhøyttaler som sies å gjøre en grei jobb – billigste 15”Eminence. Har blitt litt nysgjerrig på denne, men kommer til å gjøre noen forsterkninger på ”basketen” – litt for å eventuelt dempe resonanser jeg ikke vet om er der og litt for å pimpe den. To skal inn i hver sin H-ramme og da parvis koblet i motfase. Fordelen med slike rammer skal være at de ikke genererer sånn mengde stående bølger som vanlige kabinetter på grunn av dipolens spredningskarakteristikk. Uansett, her må det nok flere bøtter EQ til for at det skal låte gromt – 18-24dB er mitt stalltips. Her kommer muligens Peavey VSX26 inn som en nyttig dings. Tviler likevel.


  Coax: Eminence Beta-12CX 12"/Selenium D220TI

  Eminence Beta-12CX .jpg

  Selenium D220TI .jpg

  Emerald Physics bruker dette oppsettet i modellen de kaller Spatial. Tolvtommeren har samme basket som ovenfor og muligens samme treat selv om den skal jobbe i øvre bass/mellomtoneregistret - men så er det jo her resonansene også sannsynligvis oppstår. Titan-driveren fra brasilske Selenium har jeg heller ikke hørt. Er spent på om dette blir for mye glasskjærer, men har trua. Fordelen med en coax-løsning er at lyden, som kommer fra to elementer, likevel har et akustisk sentrum. Ikke OB for diskantens del.


  Fullrange: EMS LB7

  EMS LB7.jpg

  En fransk, liten luring med ordinært magnetsystem og stiv og forholdsvis lett membran. Den har en fin, blank uniformsknapp i midten som nok bidrar med et lite løft mot toppen. Denne spiller i mine ører ganske så fint uten stor dramatikk - nøytral og velklingende - egentlig imponerer den meg.
  EMS er en liten, nystartet fabrikk eid av Fertin (ja, han Fertin) og datter. Navnet er nok kjent for mange. For noenår siden solgte Fertin fabrikken og varemerket Fertin til en eller flere ansatte menere jeg å huske. Nå har han og hans datter startet småskalaproduksjon av høyttalerelementer – både dynamiske og elektrodynamiske. Flott håndtverk og god byggekvalitet.


  Fullrange: 6 stk Philips 9710 Alnico (Kjøpt her på Børsen)

  Philips 9710 Alnico.jpg

  Dette elementet er nok også kjent for mange, men ikke for meg. Har lest en god del om dette og er virkelig spent på om de lever opp til forventningene.
  Seas handlet en eller flere slike på Ebay da de skulle utvikle sin Exotic. Jeg eide et par Exotic og fikk så vidt prøvespilt de før en sleiping raidet meg for dem og brukte de som erstatning for Lowther DX3 i sine TQWT-kasser. Exoticene imponerte meg stort den korte tiden jeg eide dem og likeså i ettertid.
  Hvis Philipsene har en karakter i nærheten, er jeg derfor relativt spent på hvordan de kommer til å spille i mitt eget, kasseløse oppsett. Der er det meningen tre stykker 9710 skal spille sammen med en Lowther DX55 i hver kanal. Det blir spennende. De elementene jeg har, tipperjeg, uten å ha gjort noe som helst bakgrunnsresearch, er fra 70-tallet. Konstruksjonen er nærmest minimalistisk med en altfor tett basket av blikk – sånn som det skulle være i gamle dager. De små hullene tenker jeg ikke gjøre noe med, men blikket vil bli avstivet med trepinner som på Eminencene, litt fordi jeg synes det er tøft og litt fordi jeg tror det kan avhjelpe noen utidige resonanser – har ikke veid hva som er viktigst. Kanskje kommer det litt lakk på det korroderte blikket og kanskje prøver jeg å farge membranene slik at de ikke ser så værbitte ut. Jeg er ikke sikker på hva jeg kommer til å bruke – ønsker jo ikkke forandre elementenes klang, men det er jo artig å presentere et pent uttrykk. Noen som har erfaringer angående dette?


  Høyfrekvens: 2 stk Lowther DX65

  Lowther DX65.jpg

  Lowther og jeg har et evigvarende kjerlighetsforhold. De første lowtherbyggene gjorde jeg på begynnelsen av åttitallet – åtte par horn. Brukte også på den tiden Coral fra Audioscan i noen ditto.
  Mye er sagt, og mye kommer til å sies om Lowther, og som en som liker store deler av det som kommer ut av disse elementene, har jeg en følelse av at mange av de som har uttalt seg om disse, liker å hyle med ulvene. Lowther har peaker og mangler membranutslag. Det er riktig. Det fins også fulltoner som faktisk spiller bedre, men Feastex og Voxativ koster jo skjortaogboksa. Tang Band har noen luringer som jeg tror kan komme godt ut i forhold til Lowther, men disse har jeg ikke hatt gleden av å ødelegge ennå.
  Jeg har alltid før brukt de store Lowtherne. Martin King fra Uneiten Steiten derimot, brukte de små som topper i en av sine OB-konstruksjoner. Det fristet så pass at jeg ble inspirert og bestilte noen fra Kent, UK.
  DX65 har samme magnetsystem og faseplugg som storebror DX4 og spiller deiligere og deiligere etterhvert som de myknes. Kantopphenget er av skum som gir tilnærmet null fjæringseffekt. Desverre har det den ulempen at det rett og slett forvitrer.... og når de er modne for utskifting, er det et en umenneskelig jobb å sentrere systemet. Vi snakker her om sigarettpapirtoleranser.


  Høyfrekvens: 4 stk Lowther DX55

  Lowther DX55.jpg

  DX55 har samme magnetsystem og faseplugg som DX3. Ellers har jeg intet å fortelle om disse bortsett fra at de skal inn i systemet med de tre Philipsene utpå høsten.


  Øvre bass/mellomtone: 2 stk Supravox 215-2000 EXC OB

  Supravox 215-2000 EXC.jpg

  Supravox er et merke som gir få gjenkjennende blikk her i Norge. Den vi snakker om her, er en tung jævel – over sju kilo. Mesteparten av vekta ligger heldigvis i elektromagneten. Til denne er koblet en ekstern, variabel, stabilisert strømforsyning. Greia med elektromagneter, er blant annet at man, ved å variere spenningen, også endrer noen T/S-parametre - og derav også lydkarakter. De elementene jeg har, er bygget for OB, og har derfor et høyere Q enn standard. Klangen fra dem er rett og slett villig, deilig og varm. Punktum. Papirmembran og stoff opphemg.
  Jeg har også et par standard 135 LB og 165 LB. Det er utrolig hva disse også gir av morro.
  Har sett at Dansketruls (Nordens største lowtherhater) har brukt en variant av 215. Ser ut som at han likte dem.

  Warning (sikter ikke til Skedsmo Audio-folk)!
  Dette er min første tråd på forumet og er ment å skulle være en positiv byggetråd for utvekslinger av erfaringer eller rett og slett bare meninger og tips. Ettersom jeg har fulgt med på forumet en del år, har det ikke vært til å unngå å se at mange tråder bli forsøplet av pøbler som tror alle sannheter er absolutte – og som tror at det fins bare en. Jeg håper vi slipper det her - selv om vi naturligvis ikke klarer å omgå temaet relbak (har skrevet det baklengs for ikke å sette igang krangelen med en gang). Jeg forbeholder meg også retten til å endre mening hvis jeg etterhvert blir klokere - uten å bli driti ut. Alle uklarheter og skrivefeil er tilsiktet.
   

  steinost

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.01.2004
  Innlegg
  9.814
  Antall liker
  5.770
  Sted
  Lillestrøm
  Torget vurderinger
  2
  Hei.
  Her i Skedsmo (kakeklubb) vil vi ha oss frabett skittkasting.
  Så ta det helt med ro, alle har vi lov til å ha meninger uten att noen blir sett ned på.
  Forandre mening er også en LOV her hos oss, så jeg ser fremover i din videre frembrift.
  Ja det har vært stille her det siste, men noe har fåregått uten at det har vært så mye skriving det siste.

  Steinar.
   

  HCS

  En vanlig fyr fra bygda..
  Ble medlem
  22.02.2007
  Innlegg
  25.627
  Antall liker
  29.071
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Torget vurderinger
  28
  En Lowther mann som trer frem her... Så bra... Bruker selv DX4 og trives med dette...Byttet elementer for 200 timer , og som du riktig sier, å få de sentrert er ikke lett... Gleder meg til forsettelsen...
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Til Steinost: Har ingen grunn til å frykte mobb fra gutta i Skedsmo – flott gjeng. Tenkte på alle de andre sintingene ute i verdensveven.
  JanR: Det er rart hvordan ting kan henge sammen – varme rør/varm lyd?
  HCS: DX4 – i horn, går jeg ut fra? Livsfarlig å komme ut av skapet. Etter å ha sittet musestille og ikke turt lage en lyd mens dere andre har tatt julingen føles skapet litt for trangt. Deilig å komme ut, slå ut armene og omfavne alle anglofile likesinnede. Rett og slett befriende – men så er det jo fellesferie snart – et fint skjulested om det blir for mue tyn.
   

  HCS

  En vanlig fyr fra bygda..
  Ble medlem
  22.02.2007
  Innlegg
  25.627
  Antall liker
  29.071
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Torget vurderinger
  28
  Ja, baklada horn. Tror det går bra nå. De fleste " krigene" her inne går på kabler...Og hvor hypet disse nye ncore forsterkerne blir...Time will show.. :)
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Til HCS: Hvilke horn er det du har?
  Huff, ja. Iblant skjønner jeg ikke greia med letinga etter godlyd.
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Smultringer
  Har somsagt en plan om å lage et testsystem som gjør at man kan prøve ut elementene både akustisk, designmessig og funksjonelt. Forsøker å lage tilstrekkelig mange monteringspunkter som er plassert slik at kravene til fleksibilitet oppfylles. I denne omgangen benyttes 19 mm MDF – skal leke med mer eksotiske materialer som aluminium, akryl og tre etterhvert. Jeg vet at det kommer til å bli en del forandringer underveis. Tenker derfor ikke å ta det helt ut i denne omgangen – bare gjøre det funksjonelt og brukandes. Det hele handler om kostnader og framdrift og ikke henge seg opp i at forsøkene trenger være ”show-offs”.
  For å favne de elementstørrelsene jeg skal bruke, lander jeg på fire smultringstørrelser. Disse (unntatt den største) skal kunne plasseres hengende fra tak, brukes i rammer på gulv, stå på tripod på gulv eller hylle eller henge på vegg. I front kommer det et domeformet gitter. Elementet blir montert bakfra med en gummilist mellom gitter og element. Alt blir så montert med flere braketter fra baksiden. Det blir ikke lagt særlig vekt på estetikk i denne fasen. Her er det kun snakk om å samle erfaringer for å lage Det Endelige Design (en mobbefrase hjemme).

  Slik blir Smultringene:

  Oppheng Lowther DX 65 Hylle Gulv
  Oppheng Lowther DX 65 Hylle_Gulv.jpg


  Oppheng Lowther DX 65 Ramme
  Oppheng Lowther DX 65 Ramme.jpg  Oppheng Lowther DX 65 Tak Dreibart
  Oppheng Lowther DX 65 Tak Dreibart.jpg
   

  Vedlegg

  Sist redigert:

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Høsten på Loftet
  Selv om hele sommeren smurte seg bort i år, vet vi som ikke skal høste korn, slakte buskap, kløve ved og plukke bær - heller ikke måke snø, at høsten er ei perfekt tid for å krype inn i de mørke kroker og gjøre det som alle gutter vet at gutter liker best.

  Har kommet litt videre i min streben, og maktet å klemme lyd ut av bakeverket. Det første bildet viser et testoppsett av tre smultringer hendende i wire fra taket. Det er laget slik at jeg kan henge flere ringer under hverandre og dreies for å finne beste vinkling – men altså kun et testoppsett for å se om driverne i det hele tatt egner seg i et slikt – og finne ut hvordan de spiller sammen.

  Supravox 215 EXC og Lowther DX65 spiller sammen i stereooppsettet og som fronthøyttalere i hjemmekinoen. Lowther DX55 brukes foreløpig som spinkel senterkanal i kinoen, men skal erstattes av noe med adskillig vektigere nedre mellomtone.

  1- Hengende OB - Forfra.jpg


  Bakside ditto – kun et prøveoppsett – derav finish og uferdige detaljer.
  2- Hengende OB - Bakfra.jpg


  Supravox 215 EXC

  3-Supravox 215 EXC.jpg


  Lowther DX65
  4-Lowther DX65.jpg


  Lowther DX55
  5-Lowther DX55.jpg


  H-ramme Eminence

  Har to av disse som er like på for- og bakside – membraner mot hverandre og koblet i motfase. Har så vidt testet disse. Resultat: Grei lyd, men forferdelig lav effektivitet. Det siste var forventet – regner med å måtte booste Peaveyen med 18 dB, så vi får høre hvordan det kommer til å låte til slutt med så masse elektronikk innkoplet.
  6-H-ramme Eminence.jpg


  Peavey elektronisk delefilter og DSP
  Ikke helt husvarmt med PA i Audiokretser, men dette er et profft no-nonsense-produkt, så jeg regner med at det i prinsippet holder for meg. Men hvor lenge jeg må sloss med denne gærningen, gjenstår å se.
  7-Peavey Elektronisk delefilter DSP.jpg


  IB 15-tommer
  Her er bassene jeg bruker i dag. I og med at jeg bruker to isolerte knevegger der volumet er på ca 2000 liter hver, regner jeg med at man kalle disse IB – infinite baffle. Til tross for at det bare er snakk om to 15-tommere, er definisjon og output helt etter forventningene. Kjører en Adytonkanal på disse foreløpig, men det skal bli fire etterhvert.
  8-IB 15-tommer.jpg


  Ramme Eminence Beta-12CX og Selenium D220TI
  Snart klar for utprøving: Amerikansk/Brasiliansk combo. 3.ordens filtrering. Ikke ordentlig OB i og med at dette er en coax med horndriver. Forventer god og fyldig mellomtine, men er spent på om titaniumdriveren blir hard.
  9-Ramme Eminence Beta-12CX-Selenium D220TI - Forfra.jpg


  Bakside samme
  10-Ramme Eminence Beta-12CX-Selenium D220TI - Bakfra.jpg
   
  Sist redigert:

  slowmotion

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2009
  Innlegg
  6.115
  Antall liker
  1.919
  Dette IB basssystemet, hvordan fungerer det med hensyn til vibrasjoner i resten av huset?
   

  authentic

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  03.07.2007
  Innlegg
  9.168
  Antall liker
  2.233
  Torget vurderinger
  11
  Hos meg er kjelleren tildelt (som gledesrom), ikke helt optimalt fordi da en vegg må ned og den har bærende elementer så det blir en langsom byggetråd der og.
  Følger spent med hva som skjer hos deg og post inn så ofte du kan. :) Blir du og lage kabinettet i MDF og skjærer du ut selv ?
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  slowmotion;
  God morgen til deg.
  Mht vibrasjoner til resten av huset, fungerer det som faen. Hele huset rister. Naboene på hver side sier de ikke hører bassen på loftet, i senga si, men kjenner at det vibrerer. Er ikke sikker på om jeg helt kjøper det - ser det som mulig at de skryter på seg litt ekstra av en eller annen grunn. Har ikke turt å spørre om jeg også kan få prøve i fall det kunne bli misforstått.
  På tross av dette og at plagsomme bilder har blitt fjernet (de var stygge alikevel), har jeg erkjent at dette er bassens natur. Og så er det gøy. Gir innimellom virkelig live feeling. Tror likevel det er færre stående-bølger-problemer enn med kasser. Skal innrømme at det koker en del i hjørnene, men skal ta tak i det etterhvert. Foreløpig rir jeg bare på bølgen i og med at alt ikke er på plass ennå. Anbefales.
  BBBJ

  johnnygrandis;
  God morgen til deg også.
  Bra at ikke alle har rakett i rumpa - liksom greit at vi er flere å dele på skammen. Skal vedlikeholde tråden så lenge noen poster noe på den også. Jeg er liksom inne i en OB-greie nå. Har lyst til å leke meg litt med det, og etterhvert som det materialiserer seg litt mere mtp elektriske hjelpemidler, hadde det vært hyggelig med besøk og innspill. Sjansene for å gå skjevt (ikke skjeivt), er så asolutt tilstede.
  Kommer nok også til å lage noen kabinetter etterhvert - har noen tegninger liggende. De blir nok ikke i MDF, men i gammeldags spon - 19 mm, for å gjøre det enkelt.
  Tror kanskje at MDF svinger litt høyere oppe der mange av elementene jeg bruker, allerede har problemer. Kryssfiner er best, har jeg hørt, men det er så forbannet dyrt og da blir det også dyrt å eksperimentere. Satser heller på å dempe de flatene som vibrerer uønsket og å unngå for store flater.
  Griner meg til å få stå på et eller annet verksted innimellom men prøver å bli ferdigryddet i garasjen slik at jeg kan flytte høvelbenken fra hagen dit.
  BBBJ
   
  Sist redigert:

  slowmotion

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2009
  Innlegg
  6.115
  Antall liker
  1.919
  Hele huset rister, ja, det er nok derfor jeg ikke har prøvd IB ennå. :)
  Liker å kunne spille musikk midt på natta uten å behøve tenke på naboene.

  Åpne bafler kan nok gjøres på mange måter,
  selv foretrekker jeg PA-elementer med stor magnet + eq.
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  slowmotion;
  Høres ut som et fornuftig valg hvis du har nabo vegg i vegg. Mine ligger utenfor brannsikkerhetsgrensen på begge sidene - tror reglene for lydsikkerhet er definert noenlunde likt. Har også lyst å lage noen reale OB-basser men de blir nødvendigvis store - skal fyre H-rammene med EQ denne måneden og er kjempenysgjerrig på hvordan andre leker med EQ. Vil du dele - også når det gjelder elementvalg?

  bambadoo;
  Tusen tall - enten blir det bra, eller så blir det ikke. Eller så blir det noe midt omellom, Flott at noen oppmuntrer. Tusen takk.

  BBBJ
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Smultring med bein - forside
  Ringene er de samme som henger fra taket, og som kan brukes i den minste av de tre rammevariantene jeg har laget - to nummer mindre enn ramma som er avbildet ovenfor. Denne gangen med bein slik at de kan stå i hylle eller på gulvet. Elementet er det franske EMS LB7 – synes dette er et utmerket element som det skal bli spennende å sammenlikne med Seas’s FA22RCZ som jeg er overbevist om vil gi en fyldigere mellomtone/øvre bass. Gjetter på at den siste vil være mer dempet i toppen.
  Smultring med bein 1.jpg


  Samme, bakfra
  Smultring med bein 2.jpg


  God natt.
  BBBJ
   
  Sist redigert:

  slowmotion

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2009
  Innlegg
  6.115
  Antall liker
  1.919
  slowmotion;
  Høres ut som et fornuftig valg hvis du har nabo vegg i vegg. Mine ligger utenfor brannsikkerhetsgrensen på begge sidene - tror reglene for lydsikkerhet er definert noenlunde likt. Har også lyst å lage noen reale OB-basser men de blir nødvendigvis store - skal fyre H-rammene med EQ denne måneden og er kjempenysgjerrig på hvordan andre leker med EQ. Vil du dele - også når det gjelder elementvalg?

  BBBJ
  Du har jo ganske gromme magneter på Lowther og Supravox enhetene dine,
  så da blir det nok litt tammere med Eminence greiene som har bittesmå magneter.
  Kan godt hende du får det til å henge sammen med litt ratting på delefiltrene,
  men rent filosofisk er det kanskje litt på en måte 2 forskjellige retninger liksom?

  Jeg har også tenkt å bygge noen H-bafler etterhvert, til å bruke under 80Hz,
  men det blir med vanlige PA-elementer + eq.
  Tar nok litt tid, som du ser av nicket mitt.
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  slowmotion;
  Riktig. Fullstendig inkonsekvent, men da jeg satt og planla smultringene, var hensikten å prøve ut flere størrelser. Og da jeg fant disse, og såg at Emerald gjør noe av det samme, var valget greit. Men det kiler litt i magen, må jeg innrømme.
  BBBJ
   

  Heimdall

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.12.2009
  Innlegg
  1.513
  Antall liker
  565
  Sted
  Sørlandet
  Torget vurderinger
  15
  Inspirerende tråd!!!

  Jeg har fått litt interesse for dette IB-greiene, men har noen spørsmål som jeg håper du som har prøvd det kan besvare.

  Blir "trøkk" av IB, får man den fysiske bassen?

  Kan man montere begge kanalene i samme knevegg, uten noen form for separasjon? Jeg spiller på langsiden så høyre og venstre må monteres i samme vegg. Jeg regner ikke med det har noe å si i bassområdet?

  Så var det dette med fuktsperren da... Det er jo fuktsperre i kneveggen, og denne må jo nødvendigvis brytes. Finnes det noen god praktisk løsning på dette?

  IB virker som en god løsning for meg da rommet mitt er relativt lite og har skråtak, og derfor ikke egner seg spes for OB ol.
  Men jeg har heller ikke kunnskap eller utstyr til å måle, så jeg vet ikke helt hvilke konkrete utfordringer jeg har.
  IB er jo uansett reverserbart hvis det bare blir tull.

  Heimdall
   

  Hornlyd

  Æresmedlem
  Ble medlem
  01.04.2005
  Innlegg
  17.826
  Antall liker
  7.633
  Torget vurderinger
  9
  Her var det mye spennende. Skal følge med her.
  LowQ nevnte for en tid tilbake noen dempemetoder for å redusere resonanser i H og U frame. Er det den metoden du bruker? (hvis du har drøftet dette med LowQ da)
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Hei
  Bassen blir veldig "fysisk" - den setter seg ganske godt i hele reisverket i huset. Bilder er fjernet og varmeovnen får ny adresse når serious testing pågår. Hvis du har lest første del av tråden, ser du at jeg kun bruker en kanal på Adytonen fordi den andre forløpig er død og de to andre ampene er til service (fremdeles!). Dette, og det at det er så og si null hjelp til indre dempning fra innsiden av kammeret, slik ethvert kabinett vil gi, gjør at denne ene kanalen går tom for strøm når jeg har seriøs ørerensing. Men dette vil ikke bli noe problem når jeg får firedoblet effekten - regner jeg med.

  Angående spørsmålet ditt om du kan montere bassene i én knevegg;
  I første rekke avhenger dette av hvor dypt du kommer til å dele subbene. Du kan montere disse i samme vegg men det er ikke idéellt. Selv om det er vanskelig å bestemme akkurat hvor lave frekvenser kommer fra på grunn av bølgelengde, får du fasefeil og mer energi fra den ene siden enn den andre, og dette kan være svært forstyrrende. Men hjernen er ufattelig flink til å reparere slike problem hvis du selv vil det, og om du ikke har noen andre muligheter, vil jeg anbefale deg å gjøre et forsøk. Og så kan du jo ta deg en runde med deg selv om du kunne tenke deg et element i stedet for to.

  Fukt skal man ikke kimse av. Men fukt blir et problem hvis man lukker den inn. Jeg skal ikke gå for langt i å argumentere mot moderne byggemetoder og hvilke problemer de påfører oss, men bare si at hvis du har fuktsperre på innsiden av alle tilstøtende vegger og himlinger, så er det ikke noe problem for bygningen. Hvis du har et vanlig (luftet) kaldloft, stenger du ikke inne noe av den fuktigheten som passerer ut gjennom menbransystemet på høyttaleren. Husk at det kun er den fuktigheten som slipper gjennom membranen og opphenget som kan representere et problem i og med at det er den som er bundet i den varme lufta som avsettes som vann i den kalde. Og har du god lufting, er ikke dette noe problem.
  Det som imidlertid kan bli et problem på sikt, er at du kan få korrosjon i elementet hvis du ikke bruker det.

  Du vet det ikke, men du sitter på en gullgruve - du har skrått tak - jeg har skrått tak - og alle de andre vil ha det!
  Kanskje litt vanskeligere å finne første-, andre-, tredje- osv. refleksjonene - men duverden så mange færre tiltak du må gjøre for å få bukt med faenskapet.

  Hvis du ikke vil gå for IB, vil jeg anbefale deg å prøve OB i bassen. Men da må du ikke regne med at det blir morro før du øser på med dB (typisk 15-20) på grunn av den akustiske "kortslutningen" som kommer. Og må du ut å shoppe for egne penger, må du regne med litt kroner. Men samtidig får du færre problemer med stående bølger fordi systemet rett og slett genererer færre. Og så har du jo skråtak!
   
  Sist redigert:

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  HEL;
  LowQ - jeg ligger langflat og skjelvende i støvet. Han driver med mye rart, han derre LowQ, og selvsagt noen av dere andre også, dere i den harde kjerna.
  Nei, jeg har ikke fått med meg akkurat det. Legg gjerne ut linken til dette hvis den fins.
   

  Heimdall

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.12.2009
  Innlegg
  1.513
  Antall liker
  565
  Sted
  Sørlandet
  Torget vurderinger
  15
  Takk for svar!

  Det ser ikke ut som det er noe å tape på å prøve IB :)

  Et siste (?) spørsmål: Hva må jeg se etter av egenskaper til elementer? Hvilke verdier er viktige og hva bør jeg absolutt styre unna?

  Mvh Heimdall
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Hei mdall;
  På samme måte som det hersker en del uenighet i fri utfoldelse for alle andre saker ute i den store verden, er det mange trosretninger her også.
  Jeg skal være dønn ærlig med deg. Jeg kjøpte elementene mine av en flinking som sa de var gode - og putta de rett inn i veggen. Jeg husker derfor ikke hva de heter en gang. Eneste gangene jeg har angret på det, er akkutat nå, når jeg kunne ha skint litt - og når folk spør om det samme. Dagens bekjennelse.

  Kanskje noen her ute ute på verdensveven kan komme med noen innspill?

  TIPPER at Qts på ca 0,5 er en grei vei å gå - omtrent som for basselement i en IB.

  Her er imidlertid en link til litt kjøtt på beinet:
  IB subwoofer FAQ page

  BBBJ
   

  Heimdall

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.12.2009
  Innlegg
  1.513
  Antall liker
  565
  Sted
  Sørlandet
  Torget vurderinger
  15
  Takk igjen,
  og beklager å fiske frem den flaue innrømmelsen :p
  Jeg har funnet et par elementer som er "spesiallaget" for IB, og sikkert priset deretter.
  Men nå skal jeg slutte å spør og grave på en stund, og heller prøve selv:)
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Hei
  Ingen problem i det hele tatt - bare artig å bidra med vranglære.
  Hold oss orientert om hva som skjer og prosessen rundt et event. valg.
  Artig høyttaler du har, forresten - er du fornøyd med dem?
  BBBJ
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Kom fra Uneitensteiten forrige uke i småbiter - dro til Kongsvinger - kom hjem igjen i går. Trylle, trylle.
  1.jpg


  Pent og ryddig - nydelig utført
  2.jpg


  Noe nettstøy fjernet underveis
  3.jpg


  Ser dette greit ut?
  4.jpg
   
  Sist redigert:

  Heimdall

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.12.2009
  Innlegg
  1.513
  Antall liker
  565
  Sted
  Sørlandet
  Torget vurderinger
  15
  Hei
  Ingen problem i det hele tatt - bare artig å bidra med vranglære.
  Hold oss orientert om hva som skjer og prosessen rundt et event. valg.
  Artig høyttaler du har, forresten - er du fornøyd med dem?
  BBBJ
  Så ikke denne før nå.

  Jeg har ikke kommet noen vei enda, kan jo ikke sale og ri samme dag heller.
  Men jeg har fått meg en room analyzer som jeg skal leke meg med når jeg kommer hjem fra jobb, og det blir spennende!

  Jeg er godt fornøyd med høyttalerne, men det var denne bassen da... Må ha litt mer punch før jeg er fornøyd.
  Jeg har for øvrig anskaffet et sett Klipsch RF62 til sammenligning og der er det bass så det holder. Om enn ikke den bassen jeg ønsker.
  Det ga meg iallfall en pekepinn på hva som skyldes Eros'ene sin bassløsning og hva som eventuelt skyldes rommet.
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Heimdal
  Ja, det er nok stor forskjell på bass og bass.
  De Klipschene du har, lik mange av de andre med stor slaglengde og ultrastive membraner - og kanskje servoer i tillegg, gir følelse av enorm kontroll over start og stopp. Så er det jo opp til en selv å avgjøre hva men velger - kinobass aller stadionbass. Noen liker mora osv., men ligger idealet nærmere det siste, er det vanskelig å unngå riktig voksne saker som tar plass. I tillegg må man jo også ha litt ekstra plass til tweak i hjørner, tak og vegger. Men morro er det.

  Legger til slutt ut noen bilder Trancendenten som venter på at huset skal tømmes for ungdommer som glaner på film.

  Dette er helt sikkert den peneste wiringen jeg har hatt innenfor veggene mine. Synd å dekke den til.
  5.jpg


  Det blir spennende å høre hva som skjer når den får smake volt.
  7.jpg


  Blank og fin bakfra
  6.jpg


  - men ikke så mye å skryte av forfra, men skjønnhet skal jo komme innenfra....
  8.jpg


  BBBJ
   
  Sist redigert:

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Hei noen i Kakeklubben.
  Gjelder forforsterkeren over. Er det noen som vil ha besøk av en ytterst velstøpt, velfrisert og høflig mann med en Trancendent (helt ny) til evaluering?
  BBBJ
   
  Sist redigert:

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  På tide å fyre løs med nye prosjekt – det tar litt tid å samle alle delene til CNC-en – venter på priser fra leverandør.

  HEL har jo tatt helt av i sin inspirasjonstråd – virker som at han har gått helt kokko, og da er det vanskelig å sitte uberørt og stille.

  Jeg har tidligere i tråden nevnt at jeg har noen elementer på vent, og denne uken kompletterte jeg med to SEAS L22RN4X fra en hyggelig ungdom som hadde tatt til vett og ryddet litt.

  Nå skal smultringene med Lowther DX65 og Supravox 215EXC som henger fra taket monteres ned i påvente av fres. Elementene flyttes over i to flate plater som skal stå på golvet.

  Philips 9710 – de som Seas kjøpte på Ebay for å utvikle Exotic – seks stykker, skal i to litt større plater sammen med et sett Lowther DX55.

  Til slutt skal de åtte Seasene inn i to enda større plater sammen med det siste paret Lowther DX55.

  Til disse OB-ene skal jeg forsøke å bruke samme fot. Dette av rent plassmessige og litt praktiske hensyn da jeg så enkelt som jeg får det til, skal kunne løfte baflene av foten og henge de vekk en eller annen plass i bytte med andre.

  For meg er dette en transportetappe i og med at Seasene og DX55-ene er helt eller så og si uspilte. Hvordan Seasene vil oppføre seg aner jeg ikke, men nye Lowthere låter ”puke” for å si det på godt utenlandsk.

  Materialvalg plater
  Valget står mellom spon eller MDF. Spon er sannsynligvis det beste materialet resonansmessig mens MDF er enklere å få pent langs kantene. De flatene som blir satt i svingning er så små og irregulære at jeg ikke tror materialet vil peake i det hele tatt . uansett valg. Dette med kantene og at alle elementene vil bli montert bakfra med verdens minste ”waveguide” på 30mm foran og enda flere kanter å sparkle, gjør at jeg velger MDF.

  Her kommer en skisse av alle platene:
  Brob 01.jpg
   
  Sist redigert:

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Materialvalg fot
  De to stengene som står nesten loddrett er aluminiumsrør med dia 50mm. De skal festes godt nedi selve fotbladet. Dette at de skal sitte så godt som mulig, er årsaken til at jeg sannsynligvis kommer til å støpe hele greia. Og da gjerne med noe gummi mellom betongen og røret.
  Alternativet hadde vært å lage en kasse og sandfylle den, men da er det det med stabiliteten igjen – gjørelig, men verre å få til. Jeg skal også ha to kroker i forkant av klossen der platene skal henge, og disse må også sitte skikkelig uten å vri seg. Nei, det blir nok betong.

  Ledningsføring
  Skal forsøke å skjule all ledningsføring, og i og med at jeg kommer til å leke meg litt med elektonisk delefilter ønsker jeg å ha separate terminaler for hver høyttalergruppe. I tillegg må Supravoxen ha en inngang for spenning, så på den minste plata blir det tre terminaler og to på de andre.

  Innfesting av elementer
  Jeg har ikke lyst til å skru elementene fast i baflene og tror derfor jeg lager utfresinger slik at jeg kan klemme elementene med gummipakninger mellom to av platene.

  Design
  OB-ene blir ikke så spreke formmessig, men jeg ønsker meg nøytralte linjer og kanskje heller leke litt med farger – eller kanskje rett og slett male de hvite. Vi får se.

  BB
   

  Hornlyd

  Æresmedlem
  Ble medlem
  01.04.2005
  Innlegg
  17.826
  Antall liker
  7.633
  Torget vurderinger
  9
  Koko? Hæ.... ;)

  Jeg har et par FA22 som du kan låne, tegn på et par til nedenfra, da begynner vi å snakke. Membranarealet på 5x8 tommer tilsvarer et stk 16,5 tommer. Fordelen med FA22 er at den har fs på 30hz og tåler å bli kjørt hardt. Fikk et tips av "wankel" her på hfs om å seriekoble to kondiser som et 6 db høypassfilter for å redusere membranvandringen. Vet ikke helt hvor man legger delingen, 20 hz kanskje?
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Syke Mann.
  Takk for tilbudet - vi går for den - og så kan du jo selv se hvor høyt dette blir - 168 cm.
  Tegnet den siste øverst - er litt usikker på grunn av at alt er tiltet bakover.
  Jeg blir drept for dette.


  BROB 02.jpg


  Men nå må noen hjelpe meg med et koblingsskjema!!!!

  BB
   
  Sist redigert:

  Hornlyd

  Æresmedlem
  Ble medlem
  01.04.2005
  Innlegg
  17.826
  Antall liker
  7.633
  Torget vurderinger
  9
  Kult. Men hva med 6 da he he. Jeg har som nevnt lyst på 4 x 15 tommer på hver side, på 17m2. Tørr og konsis bass er en menneskerett!
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Har skråtak, så jeg tror rett og slett ikke det blir plass.
  Men det derre med åtte femtentommere trodde jeg var bestemt. Der er det ingen vei tilbake.
  Vi er gææærne.
  BB
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Må legge prosjektet over litt på is foreløpig da jeg må klargjøre saker og ting før det kommer på banen, men store OB-er kommer plutselig en gang.

  Tusen baller i lufta. Konstruerer og konstruerer. Føles som en løs kanon på dekk iblant. To skritt fram og et ilbake. Et skritt fram og to tilbake. To trearbeidingsmaskiner på trappene som må modnes litt i påvente av varmevær ute. Blir mye tenking – for mye tenking, så jeg måtte lage meg en ventil. Har noen småsaker liggende – litt lommerusk her og der, noen i flere år slik at mange er utgått på dato men selvsagt like gode likevel, mens andre er prøvd i andre installasjoner.

  I og med at dette er ganske så kjente elementer der det finnes massevis av løsninger og at jeg ikke er keen på så voldsomt mye grubling, bruker jeg andres tegninger men modder eksteriøret en del. Dette delvis for å forenkle byggeprosessen, delvis for å gi kassene et enhetlig uttrykk. I ettertid må jeg nok innrømme for meg selv at jeg kanskje har skjelet litt til Brauns og Hecos syttitallsdesign – og lagt til en litt personlig twist.

  Jeg bruker i hovedsak eikefinert 19 mm MDF fordi dette og det andre jeg har brukt, er tilgjengelig. I og med at jeg kommer til å sprøytemale hele greia, virker dette råflott, men sånn ble det denne gangen. Slette MDF- eller sponplater hadde vært enklere fordi eika er ganske porete og vil nok trenge helsparkling etter første grunningsstrøk.

  For å slippe å lete meg ihjel etter forskjellige rørdiametre i bassrefleksene, velger jeg å lage en slot med tverrsnitt og lengde som de originale rørene.

  Elementene skal være bakmonterte i baffelen og en fas på forsiden håper jeg skal gi ”et litt annet utseende” en den store hop. Samme fas blir også lagt rundt tutene også. Innfestingen av elementet skjer med en trepinne på tvers bak elementene og to til fire skruer.

  Det blir i alt åtte sett – seksten kasser. Fem små bassreflekser og tre voksne TQWT-er.
  Alle deler kappes til mål og gjøres klar til sammensetting, men av hensyn til omgivelsene og begrenset tilgang på Nitroglyserin, lages de små ferdige først.

  De elementene jeg kommer til å bruke er:
  Fostex FE83 6 liter bassrefleks
  Fostex FE103 6 liter bassrefleks
  Fostex FE126 10 liter bassrefleks
  Supravox 135LB 10 liter bassrefleks
  Fostex FE166 15 liter bassrefleks
  Supravox 165LB TQWT
  EMS LB7 TQWT
  Fostex FE206 TQWT

  -og her er en oversiktstegning

  Småinger og storinger.jpg
   
  Sist redigert:

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Tid for bilder

  Sammenlimte sider og bunner
  01.jpg


  Baffel limes
  02.jpg


  Hjørner avrundes med profilfres med kulelager - i jigg laget av yngstesønnen
  03.jpg


  Baflene ferdiglimt og frest - også med kulelagerfres
  04.jpg


  Nærbilde av samme
  05.jpg


  Slot utfrest
  06.jpg


  Geledd 2
  07.jpg


  Geledd 3 Hull for elementer og fasing - kulelagerfres - jaggu ikke vanskelig å kalle seg snekker med slikt jukseverktøy
  08.jpg


  Nærbilde
  09.jpg


  Sprekk nedentil
  10.jpg


  Geledd 4 - man er da fotograf - motsatt perspektiv
  11.jpg


  Sparkling - snart venter det morsomste man kan finne på - pusse!
  12.jpg


  Ikke bare én, men ti
  13.jpg


  Første grunning
  14.jpg


  Fra baksiden
  15.jpg


  Siste i denne omgangen. Masse sparkling og pussing gjenstår, Dette er altså bare grunning. Har ikke bestemt farge ennå og er meget mottakelig for meninger i beste hensikt.
  16.jpg


  BB
   
  Sist redigert:

  Sluket

  2FAT2FLY
  Ble medlem
  11.08.2006
  Innlegg
  49.021
  Antall liker
  75.954
  Torget vurderinger
  20
  Rena rama fabriken!! Tøft. Skal du spille på alt dette selv, i heimen?? Misunner deg energien, forøvrig.
   

  OB-BB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  5.671
  Antall liker
  7.709
  Alibi, Sluket, alibi.
  Nei, ærlig talt, så må jeg rydde litt, og da er det greit å pakke elementene inn. Kommer antakelig til å bygge noen subber (5 stk til de små) , koble disse opp mot noen trekanals klasse D-forsterkere, la barna få hvert sitt og selge noen til venner og kjente.
  Ser forresten fram til OB-bygget ditt - regner med at du driver og rydder vekk kompromisser nå.
  BB
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn