Introduksjon av Vera Audio Coherence 12

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Ønsker å presentere høyttaleren Vera Audio Coherence 12 og dele tanker bak designet. Høyttaleren nærmer seg ferdigutviklet og målet er å lansere den innen sommer/høst.

  Et bilde under av prototypen, vel og merke uten føtter montert og stående på en finerplate.

  C12 in front of fire_side (Medium).jpg  Målsetningen med høyttaleren

  - Sammenhengende lydbilde uten oppbrytning i et kritisk og sensitiv frekvensområdet

  Derav også navnet Coherence, som betyr koherent eller nettopp sammenhengende. Og "12" forteller oss om woofer størrelsen. Det øverste elementet dekker både diskant og nesten hele mellomtone området.
  Uansett hvor bra en høyttaler kan være på enkelte områder, så er det en stor svakhet dersom man opererer med deling høyt i frekvens hvor vi er meget sensitive.

  - Minimere vertikale refleksjoner og gulvrefleksjon
  Refleksjoner fra spesielt tak og gulv kommer tidlige etter direktelyden og skaper et mer rotete lydbildet og introduserer tonale avvik og skaper fortere lyttetrøtthet. Og gulvrefleksjonen i mellombassområdet fører til manglende fundament og fylde i lyden, og dermed mer fokus på det øvre frekvensområdet med resultat av type slank og kjedelig lyd.

  - Konstant spredning horisontalt i det mest kritiske området
  Dersom direktelyden og off-axis lyden varierer mye, så vil den reflekterende lyden fra rommet bidra til store tonale avvik. Derfor er det essensielt at spredningen er uniform i spesielt området 500 Hz til 5 kHz.

  - Aktiv deling for tidsjustering av elementene, jevnere frekvensrespons og bedre overgang mellom elementene
  Med tradisjonelle passive høyttalere så vil lyden fra elementene ankomme ørene til forskjellig tid. Det skaper et mer rotete og upresis lyd. Med passivt delefilter kan man heller ikke oppnå like jevn frekvensgang eller ha optimal overgang mellom driverne. Et aktiv delefilter overkommer disse svakhetene og ved å koble forsterker til hvert element så oppnår man også bedre dynamiske egenskaper og mindre utfordring med "thermal distortion" hvor elementer får frekvensmessige avvik når de blir varme (ved høye peak eller over tid).

  - Aktiv deling hvor kjøper også bestemme bruk av egne forsterkere og velge mellom delefiltere
  Tradisjonelle aktive høyttalere har hatt innebygget elektronikk hvor man er låst til det. Med Coherence 12 legger vi også rette for bruk av ekstern elektronikk. Det gir en fleksibilitet til bruker. Samtidig er det også mulighet for innebygget elektronikk for de som ønsker det enkelt og man kan endre senere til ekstern elektronikk.

  - En høyttaler som kan tilpasses rommet og plassering
  Dersom vi sammenlignet f.eks en betongvegg med en lettvegg, så vil forsterkningen i bassen fra disse to veggene være svært ulik. Med betongveggen får man kort og mer nivå i bassen. Ingen høyttalerprodusenter kan tune en høyttaler til å passe alle rom, vegger og ulike plasseringer. Med Coherence 12 så kan både nivået i bassen og andre justeringer tilpasses plasseringen med det aktive delefilteret. Høyttaleren vil bli levert med flere frekvensganger som man velge mellom og i tillegg er det mulighet for manuelle justeringer til å tilpasse akkurat ditt rom med din plassering og til din smak.

  - Skape high-end lydegenskaper som mange råd til
  Vi har sett en veldig uheldig prisutvikling i de senere år med galopperende priser på hifi. Vera Audio ønsker å være en motpol til dette og tilby høy lydkvalitet til langt mer betalbar pris. Nå blir ikke dette en direkte billig høyttaler. Men det blir i en prisklasse mange kan ta seg råd til. Dette kan vi gjøre pga direktesalg.

  Prisestimat

  Dette er altså kun estimat og kan endre seg. Økte priser på materialer, tjenester og frakt er ikke noe som vi har kontroll på. Spesielt er fraktkostnader veldig usikkert for tiden. Prisestimatene er satt som antatt maks og blir forhåpentligvis rimeligere.

  Coherence 12 med miniDSP Flex balansert: Under 71 000 kr inkl mva

  Coherence 12 med innebygget Hypex plateforsterker: Under 83 000 kr inkl mva


  Det vil komme andre DSP alternativer enn miniDSP Flex som koster mer. Her vil det bl.a. være flere utganger, slik at man f.eks koble til subwoofer(e) og få de sømnløst integrert til frontene.

  4-kanals forsterkeren vår vil trolig koste i området 23 000-26 000 kr.

  Velger man ekstern elektronikk og kjøper f.eks vår 4-kanals effektforsterker, så havner man godt under 100k her og har da et komplett anlegg med store justeringsmuligheter.
  Våger og kalle dette high-end til folket!

  Mer informasjon i neste innlegg.
   
  Sist redigert:

  Kommentarer

  Salmacis

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  28.03.2002
  Innlegg
  239
  Antall liker
  173
  Sted
  Viken
  Torget vurderinger
  4
  Ikke det at det betyr noe hva jeg mener, men jeg syns det er peneste om kjøleribbene syns / ikke dekkes av topplaten. I tillegg hadde jeg foretrukket at alle flater møttes flush, slik som f.eks. Plinus Reference A-150 og liknende effekttrinn. Det gir et mer kraftfullt uttrykk. Kall meg tradisjonell og gjerne kjedelig ;)
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Den Plinius Reference A-150 var vel vulgær i mine øyne. Men slik er det, smaken er som baken. :)
  For meg blir det noe snodig når frontlokket plutselig stopper, man får en kant og kjøleribbene står på en måte for seg selv. Og skjære ut i en blokk som våre 2-kanals var aldri aktuelt her pga pris. Det er blitt styggdyrt i dag.

  Designet på Vera Audio forsterkerne er det primært jeg som står bak, og jeg foretrekker nok rent og minimalistisk og det som en del vil betegne som kjedelig. Danske Densen var forresten den største inspirasjonen til våre 2-kanalere.
   

  pedal

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  08.02.2007
  Innlegg
  5.447
  Antall liker
  3.248
  Torget vurderinger
  1
  Jeg liker topplaten i full bredde.
  Pent men ikke-funksjonelt. Reduserer varmluftsstrømmen. Varm luft stiger som kjent, og for å få maks hastighet i konveksjonen, bør utgangsarealet være større enn inngangen. Ikke omvendt. Ellers får man en magasinering av varmluft oppunder topplokket.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  En fordel med aktiv deling er at man kan endre på noe i software. Med et passivt delefilter, så man man legge til et fysisk komponent for hver forandring man skal gjøre. Og da blir det i utgangspunktet ikke endret fra produsenten.

  Nå skal man ikke være redd for at vi lanserer høyttaleren alá en viss elektrisk bilprodusent hvor brukerne er prøvekaniner og produktet er halvferdig som får masse oppgraderinger den første tiden. Men uansett så ligger det til rette for at høyttaleren kan bli oppgradert i det aktive delefilteret. Eller vi kan legge til flere frekvensganger som kjøperne kan veksle mellom.

  Kombinert med at man også gjøre endringer selv, så har man en høyttaler som er fleksibel på det tonale. Hvis man hører høyttaleren og synes det låter litt for mørkt, lytt for lyst, mangler bass osv. så kan man enkelt få dette justert.
   

  Valentino

  JB rünnhilde
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  28.608
  Antall liker
  21.374
  Sted
  Ottestad
  Torget vurderinger
  1
  Pent men ikke-funksjonelt. Reduserer varmluftsstrømmen. Varm luft stiger som kjent, og for å få maks hastighet i konveksjonen, bør utgangsarealet være større enn inngangen. Ikke omvendt. Ellers får man en magasinering av varmluft oppunder topplokket.
  Ref. @lydogakustikk.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Matching av par

  Det er ikke uvanlig at et høyttalerpar kan avvik på noen dB innen visse frekvensområder. Men kanskje enda mer negativt er om avviket er på 1 dB eller mer over et bredere frekvensrområdet. Det kan bli godt hørbart.

  Her er noen eksempler på avvik på ulike par av forskjellige kommersielle høyttalere med kjente navn.
  Blå og rød grad er måling av hver høyttaler. Evt. turkis graf er med grill.

  B&W 801 D4_1221bw.lab1.jpg


  ELAC Adante AF-61_718elac.fig1.jpg


  Paradigm Founder 120H_122para.lab1.jpg


  System Audio Legend 40.2 Silverback_921sa.lab1.jpg  Med Coherence 12 så vil frekvensresponsen for et par matches slik at de ligger innen minst 0,5 dB fra nedre mellomtone eller lavere og opp til ca. 15 KHz. Dermed sørger vi for at de låter likt.
   

  OMF

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.02.2002
  Innlegg
  15.838
  Antall liker
  8.810
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  14
  Hvilke modulerer er de i de 2 4-kanals forsterkerne?
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Måling av båndelementet i Coherence 12 uten noe deling vs KEF Q350 på ca. 37 cm avstand. Grafene vises med 1/24 oktav glatting.

  Coherence 12 planar driver vs KEF Q350 at 37 cm distance_1 to 24 Oct.jpg


  Rød er Coherence 12 hvis noen lurte ;)

  Her hver for seg.
  KEF Q350 at 37 cm distance_1 to 24 Oct.jpg


  Coherence 12 planar driver at 37 cm distance_1 to 24 Oct.jpg
   
  Sist redigert:

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Hva med på 2m avstand ?
  Tenker du på en måling med rommet involvert?

  I så fall bør det nok måles med ulike plasseringer og se på gjennomsnittet. KEF Q350 har dog lite nivå nedover og er avhengig plassering helt inntil frontvegg for nok bass. Og plassering inntil frontvegg med smal baffel hvor lyden brer seg bakover høyt i frekvens låter generelt ikke bra selv om frekvensmålingene kan se ok ut. Det er en av styrkene til Coherence 12. Den er langt mer plasseringsvennlig pga lav baffelstep.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Her er en frekvensrespons måling i lytteposisjon etter høyttaleren er tunet med Bruel&Kjær kurven. Avstand 2.3 m og måling av venstre høyttaler i bilde under.

  Graf vist med 1/24 oktav glatting. Ingen bruk av EQ til peaker/kanselleringer, men nivået i dypbassen er justert i forhold til romforsterkning.
  Coherence 12 proto response at 2.3m and 1 to 24 oct smoothing.jpg


  IMG20240216134833 (Medium).jpg  Høyttalerne vil som nevnt bli levert med ulike presets som har forskjellig frekvensresponser. Og det vil i tillegg bli mulig å laste inn andre.
   

  tofter

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  21.02.2006
  Innlegg
  687
  Antall liker
  476
  Torget vurderinger
  5
  Synes dette ser ut som en spennende høyttaler. Ble nylig overrasket over hvor mye refleksjoner man faktisk kan unngå ved smal vertikal spredning.

  Vil det bli presentert spinorama og/eller off-axis målinger?
   

  Valentino

  JB rünnhilde
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  28.608
  Antall liker
  21.374
  Sted
  Ottestad
  Torget vurderinger
  1
  Tips til demo: Ikke en lyd før publikum har satt seg. :)

  Dette ser veldig bra ut. Særdeles godt valg av forsterkermodul også.
   

  Leikis Lyd

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.05.2006
  Innlegg
  5.464
  Antall liker
  2.120
  Sted
  Kyrksæterøra
  Torget vurderinger
  12
  Håper det dukker opp en anledning til å få hørt disse en gang. Du får booke demorommet til Acoustic Tuning i Trondheim så vi får hørt 😃
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Synes dette ser ut som en spennende høyttaler. Ble nylig overrasket over hvor mye refleksjoner man faktisk kan unngå ved smal vertikal spredning.

  Vil det bli presentert spinorama og/eller off-axis målinger?
  Det vil blir presentert polar/direktivitets målinger etter hvert. Litt usikker på hvordan vi skal presentere de vertikalt. Mulig vi utelukkende viser de over et reflekterende gulv fremfor anekoisk. Høyttaleren er tross alt designet for de skal virke over et reflekterende gulv.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Synes dette ser ut som en spennende høyttaler. Ble nylig overrasket over hvor mye refleksjoner man faktisk kan unngå ved smal vertikal spredning.

  Vil det bli presentert spinorama og/eller off-axis målinger?
  Angående spinorama. Dette er en høyttaler som ikke kan måles på Klippel systemet. Det krever for det første lenger avstand. For det andre så gir det mer mening å måle den vertikalt over et reflekterende gulv fremfor anekoisk.

  Jeg er heller ingen tilhenger av noen av spinorama dataene. Disse er nemlig tolkninger av målingene og noe av det er høyst diskutabelt. Det kan gi høy score til høyttalere som vil måle mer ujevnt plassert i rommet og lavere score til høyttalere som vil måle jevnere plassert i et rom. Det betyr selvsagt at tolkningen er feile.

  Høyttaleren under er en tidligere prototype av Coherence 12.
  IMG_20200723_065905 (Medium).jpg

  Her var woofer plassert tett til full-range elementet. Denne høyttaleren ville ha scoret veldig bra på Spinorama og mye bedre enn dagens modell. Mens dagens modell er mye bedre både målemessig og lydmessig plassert i et rom.

  Tiltingen bakover skyldes en tanke om å levere høyttalerne passivt også med fysisk tidjustering av elementene. Men det førte bare til mer uheldige takrefleksjoner og ble fort forkastet. Høyttaleren låt betydelig bedre ved å rette den opp og heller tidjustere i DSPen.

  Side view (Medium).jpg


  P.S. Høyttaleren kan forresten kjøpes rimelig. Men rett den opp og bruk DSP :)
   

  Hjortulf

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  16.12.2010
  Innlegg
  113
  Antall liker
  28
  Torget vurderinger
  2
  Hei, synes høytaleren ser penere med en topp plate i tre, men det må være ekte tre eller mdf med pen finer. Kunne tenkt meg flere gode bilder av høytaleren gjerne i andre stuemiljø. Virker ellers som en gjennomtenkt konstruksjon dette, får høye forventninger til lyden!

  Mvh Øyvind
   

  tofter

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  21.02.2006
  Innlegg
  687
  Antall liker
  476
  Torget vurderinger
  5
  Forklar gjerne litt mer om måleutfordringer i vertikalplanet. Kanskje med unntak av rene punktkilder vil vel alle høyttalere ha spredningsavvik her, i mer eller mindre grad.
   

  ufo

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  12.02.2016
  Innlegg
  1.817
  Antall liker
  945
  at de ikke kan måles som normalt høres ut som en annen måte å si at de ikke fungerer på kortere avstand siden alt annet i denne størrelsesorden inkl magnepan og horn kan måles av en klippel nfs.

   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  1.219
  Antall liker
  2.234
  Det ene er avstanden mellom elementene. De summerer ikke før man nærmer seg ca. 180 cm. Så en måling på 1 m avstand vil ikke gi et riktig bilde. Nivået til wooferen vil også trolig bli noe feil på 1 m avstand pga vinkelen. Men ja, dette er ikke en høyttaler man kan lytte til i ekstrem nærfelt.

  For det andre har ikke høyttaleren den klassiske gulvkanselleringen og den er designet for å fungere over et reflekterende gulv. Fjerner man det (altså en anekoisk måling), så måler ikke høyttaleren slik den er tiltenkt heller. Det samme kan man si om f.eks et hjørnehorn. Et horn som er beregnet til å stå i et hjørne kan ikke måles anekoisk.

  Forresten er det flere høyttalere som ikke kan måles korrekt på 1 m avstand. F.eks stor horn. De krever mye lenger avstand for å få korrekt direktivitet oppover i frekvens pga størrelsen på selve hornet. Så hornhøyttaleren vår på bilde under kan heller ikke måles med Klippel på 1 m asvtand. Skal jeg få den målt uavhengig, så blir det kanskje NWAA labs i USA. En CBT som er beregnet til å stå på gulvet, kan heller ikke måles anekoisk. Den bruker gulvet som et akustisk speil.

  IMG20230113153824 (Medium).jpg
   
  Sist redigert:
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…

Informasjon om bruker

lydogakustikk
Bransjeaktør
Medlem siden
Antall liker
2.234
Link til alle artikler
47
lydogakustikk sine annonser
Bransjenyheter
Modffractal-et produkt å teste før det er for seint

Modffractal-et produkt å teste før det er for seint

 • 30
Som det ble nevnt i en annen nyhet, så vil flere av produktene fra RPG ikke bli tilgjengelig lenger for private snart. Link...
Fortsett
Bransjenyheter
Kan gå mot slutten for RPG produkter til private

Kan gå mot slutten for RPG produkter til private

 • 0
Det skjer endringer med RPG som gjør at mange av produktene fremover vil kun selges i høyt antall og prisene vil også stige. Man vil rette seg mot pro-markedet. Har du hatt planer om å bestille...
Fortsett
Bransjenyheter
Fellesbestilling av RPG akustikkprodukter til Oslo

Fellesbestilling av RPG akustikkprodukter til Oslo

 • 1
Har en kunde i Oslo som vurderer å bestille en del RPG produkter og vil i den forbindelse undersøke om flere i området vil være med på denne bestillingen. Pallefraktkostnaden fordeles da på flere...
Fortsett
Bransjenyheter
RPG akustikkprodukter på tilbud i Bergen

RPG akustikkprodukter på tilbud i Bergen

 • 3
Vi selger en del produkter nå med meget god rabatt. I utgangspunktet produkter som må hentes i Bergen, da frakt blir fort kostbart med disse størrelsene. Med tanke på at man vanligvis betaler...
Fortsett
Bransjenyheter
Dokument om designet av Vera Audio P400/1000

Dokument om designet av Vera Audio P400/1000

 • 34
Vi har laget et dokument med en del info om designet og tekniske løsninger av Vera Audio P400/1000 effektforsterkeren. Kun på engelsk vel og merke. Dokumentet kan sees eller lastes ned her...
Fortsett
Bransjenyheter
Fellesbestilling av RPG produkter til Bergen

Fellesbestilling av RPG produkter til Bergen

 • 3
lyd & akustikk arrangerer en ny fellesbestilling av RPG produkter til Bergen. Man deler da på fraktkostnaden og produktene kan hentes ved en adresse eller vi kan være behjelpelig med utkjøring av...
Fortsett
Topp Bunn