Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    ser den!

    vil en likevel kunne være mer sikker på en jevn kvalitet fra f.eks. evanger pølsefabrikk, enn de superstore leverandører?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det vil man nok, det spørs hvor nøye man er på hvilke dyr man kjøper inn og generell kvalitetskontroll. De små produsentene er ofte flinke på slikt, men det er absolutt ingen garanti.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En diskusjon som har vært alt for mye preget av propaganda, feilopplysninger, dommedagsprofetier og subsidieønsker er det forfriskende med noen gode argumenter for hvorfor det aller meste av det er nettopp bare det.

    Det handler om matsikkerhet/forsyningsgrad/selvberging i krisesituasjon og det bombenedslaget at fiks faktisk er menneskemat og må med i regnestykket, samt at det i en krise er lurt å kutte i storfeproduksjon og bruke dyrket mark til direkte menneskemat og ikke fôr til kjøttproduksjon.

     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Glimrende tiltak av konkurransetilsynet som slår ned på kartellvirksomhet hos aktørene i det totalt dysfunksjonelle og proteksjonistiske matvaremarkedet.


    Siden alle butikkene selger de samme varene så er jo pris nesten det eneste de kan konkurrere på annet enn "profil" og størrelse på lokalene. Det er derfor ekstremt viktig at de ikke har anledning til å koordinere prisene for å presse dem så høyt som mulig, selv om de prøver å selge det hele som et gode med surkål til 98 øre av og til hvor den i den andre kjeden koster 1 kr.

    Sammen har disse kjedene strupetak på forbrukerne siden de i samarbeid med politikerne i praksis har sørget for at ingen andre aktører har mulighet til å etablere seg i markedet.
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.113
    Antall liker
    2.648
    Men hvis matvarekjedene faktisk blir ilagt 21 milliarder kroner i gebyrer for prissamarbeid og for dyr mat til kundene, må jo matvarene bli enda dyrere på kort sikt. Fordi det er ingen andre steder kjedene henter disse 21 milliardene, enn hos dem som kjøper maten.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men hvis matvarekjedene faktisk blir ilagt 21 milliarder kroner i gebyrer for prissamarbeid og for dyr mat til kundene, må jo matvarene bli enda dyrere på kort sikt. Fordi det er ingen andre steder kjedene henter disse 21 milliardene, enn hos dem som kjøper maten.
    Det vil jo gjelde alle som driver forretningsvirksomhet av noe slag. De kan jo ikke gjøres immune mot bøter og gebyrer om de bryter lover og regler bare fordi de tjener penger på kunder.

    Det er viktig at slikt ulovlig prissamarbeid slås hard ned på. Det vil minske sjansen for at andre gjør det samme og at det skje igjen siden. Det vil tjene forbrukerne på sikt i motsetning til å se gjennom fingrene med overtredelser fordi vi har satt oss i en situasjon der noen få aktører eier markedet. Skal vi ha det som i dag bør det i alle fall være sunn ekte konkurranse om prisen og ikke et system der de hele tiden finjusterer vel vitende om hva konkurrenten gjør til enhver tid. For forbrukerne har det null interesse å følge med i nåtid om en flakse brus koster 32 eller 32,50, men for kjedene er dette gull verdt siden de slipper å gjette men vet hva de andre gjør til enhver tid og kan snakke sitt "kodespråk" gjennom ørsmå justeringer slik at ingen setter ned prisene unødvendig mye på noe som helst. Siden de eier markedet har de en felles interesse av å holde prisnivået så høyt som mulig.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.113
    Antall liker
    2.648
    Det vil jo gjelde alle som driver forretningsvirksomhet av noe slag. De kan jo ikke gjøres immune mot bøter og gebyrer om de bryter lover og regler bare fordi de tjener penger på kunder.

    Det er viktig at slikt ulovlig prissamarbeid slås hard ned på. Det vil minske sjansen for at andre gjør det samme og at det skje igjen siden. Det vil tjene forbrukerne på sikt i motsetning til å se gjennom fingrene med overtredelser fordi vi har satt oss i en situasjon der noen få aktører eier markedet. Skal vi ha det som i dag bør det i alle fall være sunn ekte konkurranse om prisen og ikke et system der de hele tiden finjusterer vel vitende om hva konkurrenten gjør til enhver tid. For forbrukerne har det null interesse å følge med i nåtid om en flakse brus koster 32 eller 32,50, men for kjedene er dette gull verdt siden de slipper å gjette men vet hva de andre gjør til enhver tid og kan snakke sitt "kodespråk" gjennom ørsmå justeringer slik at ingen setter ned prisene unødvendig mye på noe som helst. Siden de eier markedet har de en felles interesse av å holde prisnivået så høyt som mulig.
    På samme måte som Circle K bestemmer bensinprisene i norge (med lokale variasjoner) i kraft av sin størrelse, er det Norgesgruppen som bestemmer prisen på maten i markedet. Myndighetene bør splitte opp norgesgruppen.

    Er helt enig i at det er altfor liten konkurranse. Men overalt i næringslivet ser vi at de større blir større. Ta f eks Amazon, de kommer til å dominere handelen i hele den vestlige verden. Utfordreren er eventuelt Ali Baba fra Kina. Men Amazon ikke gjort noe ulovlig. De har bare en god og visjonær leder, samt at alt av overskudd har blitt pløyet tilbake i bedriften for å gjøre den større, sterkere og mer dominerende. Men bra er det ikke.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det som hadde hjulpet var om leverandørene kun fikk lov til å selge til en av gruppene, slik sett ville de to andre da måtte finne alternative leverandører og vi hadde fått et mye bedre og mindre ensrettet sortiment, og mye lettere for nye produsenter å komme inn i markedet. Men hvordan man skulle få til noe slikt er ikke så lett å si. I dag er det samme søren hvilken butikk du handler siden de alle har de samme produktene og der kun er pris de varierer litt på.

    Bare å "splitte dem opp" hjelper jo absolutt ingen verdens ting da de jo uansett vil samarbeide om innkjøpsavtaler.

    Hele dagligvaremarkedet er dønn korrupt og forbrukerne er taperne, med politikernes velsignelse.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.163
    Antall liker
    6.829
    Torget vurderinger
    4
    Det som hadde hjulpet var om leverandørene kun fikk lov til å selge til en av gruppene, slik sett ville de to andre da måtte finne alternative leverandører og vi hadde fått et mye bedre og mindre ensrettet sortiment, og mye lettere for nye produsenter å komme inn i markedet.
    Det dummeste forslaget jeg har hørt på lenge.

    Alle leverandørene ville selvsagt inn i NorgesGruppen hvor det er flest butikker med mest omsetning. Det ville kun de største ha mulighet til og det ville gi NG minst like stor innkjøpsmakt som i dag. Sannsynligvis langt større.

    Dersom en leverandør mister avtalen hos "sin" kjede ville en være livsavhengig av å kapre plassen hos en av de to andre. Hvis ikke vil det være game over, konkurs og ut av markedet. Det vil igjen øke makten hos kjedene fremfor leverandørene og det ville dramatisk redusere innovasjonsviljen siden risikoen for å stå uten kontrakt og mulighet til å tjene inn investeringen er blir for stor.

    Siden man effektivt reduserer markedspotensialet for leverandørene til ca en tredjedel vil maktforfoldet mellom leverandører og kjeder bli ytterligere forskjøvet.
    Det største problemet i norsk handel er at kjedene har fått lov til å konsolidere til det som nå er kun tre aktører og ikke minst at de tre aktørene ikke bare er store i butikkleddet inkludert innkjøpsfunksjon, men også store store aktører som egenleverandører (privat labels), logistikk og distribusjon, samt eiendom.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    For å komme dit de er, var det også en helt bevisst politikk fra de store grossistene å skvise ut de små uavhengige forretningene. EN bekjent av med la ned på begynnelsen av 2000-tallet da en tilsvarende palle med varer til ham kostet nesten dobbelt så mye som om den ble levert på daværende Rimi ei mil unna...
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    1.770
    Antall liker
    2.325
    Sted
    Portugal
    Det er ikke matvarekjedene som skaper høye matpriser i Norge.

    Det politikerne som beskytter bøndene og legger skyhøy toll på all import av mat.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    1.770
    Antall liker
    2.325
    Sted
    Portugal
    Jeg kommenterer ikke lønninger, men prisen forbrukere i Norge betaler for maten.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvis man legger til subsidier og hele hopprennet er maten ganske dyr, hva vi betaler I butikken derimot er ganske lite.
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det største problemet i Norge er ikke prisen, men ensrettingen og det at noen aktører har total dominans. At alle butikker selger de samme varene og at det er en håndfull leverandører som Orkla, Nortura og Tine som totalt dominerer innen sine områder. For en forbruker spiller det ingen rolle om han handler på Rema, Kiwi, Obs eller Meny... varekurven blir nesten identisk og det er kun pris som skiller, eller snobberi om man er for flau til å handle i "lavprisbutiker".

    Dette har vi jo diskutert mye og jeg tror ikke vi kommer så mye lenger nå.

    Men det er i alle fall et godt steg i riktig retning at man slår ned på ulovlig prissamarbeid med gigantbøter. WTG Konkurransetilsynet!
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen
    C

    cruiser

    Gjest
    Metervare er jo stort sett det samme i alle butikker uansett hvilket land man er i, det som ofte skiller er nisje produktene og ferskvare. Det er det desverre liten til ingen betalingsvilje hos nordmenn
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.689
    Antall liker
    2.293
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Dette grenser til rent tøv! Har du i det hele peiling på hva bønder og fiskere får for kiloen for produktene de leverer?
    Så du har ikke fått med deg at det er beskyttelsestoll på en rekke matvarer i Norge og at dette fører til høyere priser? Ta deg en tur i nærmeste ostedisk og se selv.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det aller meste av osten du finner i ostedisken er importert fra EU under tollfri kvote, det er oppunder 9000 tonn nå.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.799
    Antall liker
    2.784
    Torget vurderinger
    1

    Det ble importert 16295 tonn ost i 2019 til en verdi på ca en milliard.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå blander man kortene ettertrykkelig, - etterbehandling og distribusjons/grossistleddet stikker av med en svært betydelig del av kostnadene. Hva bonden får for grønnsaker, kjøtt og melk, og fiskeren får for fisken, avspeiles i svært liten grad i utsalgsprisen.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.105
    Antall liker
    9.411
    Hvis bonden hadde fått kr. 0 for produktene sine hadde utsalgsprisen i butikk likevel vært høyere enn i Danmark, så ikke skyld på ham.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.629
    Antall liker
    15.710
    Torget vurderinger
    2
    Dette kjøttet gikk nok for mer enn 19 øre kiloen i butikken.

     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.629
    Antall liker
    15.710
    Torget vurderinger
    2
    En dag hørte jeg en dame med kraftig fransk aksent i radio. Hun snakket om den gangen hun flyttet fra Frankrike til Norge. Mye var annerledes, sa hun. Men spesielt rart var det å se nordmenn dekke bordet på selveste julaften med en ribbe som er billigere enn hundemat, noen kokte poteter og en kladeis rødkål fra en aluminiumspose.

     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.015
    Antall liker
    8.202
    Torget vurderinger
    1
    En dag hørte jeg en dame med kraftig fransk aksent i radio. Hun snakket om den gangen hun flyttet fra Frankrike til Norge. Mye var annerledes, sa hun. Men spesielt rart var det å se nordmenn dekke bordet på selveste julaften med en ribbe som er billigere enn hundemat, noen kokte poteter og en kladeis rødkål fra en aluminiumspose.
    Men jævla godt er det. Uavhengig av prisen...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det eneste som er merkelig med ribbe(utover at den skal selges med tap) , er at det ikke spises hele året. Denne nymotens nedrakkinga av ribba er bare tullete.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.713
    Antall liker
    13.199
    Folk spiser ribbe kun til jul. Resten av året er det bacon, pork belly eller spare ribs. Mye bedre og helt andre stykningsdeler.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Julemat er jo best om det er noe man ikke spiser hele året. Da blir det ikke noe spesielt med det. derfor spiser jeg pinnekjøtt bare til jus og kanskje en gang til etter, men ikke mer. Det er vel det samme for mange av dem som spiser svineribbe vil jeg tro. Man velger å ikke spise for mye av det ellers.

    Men det er jo mye annet man kan lage av ribben enn julemat da. Litt asiatisk vri kan gi mange forskjellige måltider. Eller kvern den og bruk den til pølser, slett ikke vanskelig. Kjøp spekeposer og lag pancetta, eller bacon om man har en røkyer eller grill.

    Eksempel:

     
    C

    cruiser

    Gjest
    Problemet er at ribbe er vanskelig å få tak i noen annen form enn bacon resten av året. Bortsett fra spareribs da, til ågerpris vel og merke.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.689
    Antall liker
    2.293
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Meny har ribbe hele året, ikke noe problem hvis du greier deg med Gilde eller Jæren smak. Mindre produsenter som f. eks. Grøstad leverer stort sett ribbe til jul.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pleier å være frossen få kjøpt i alle fall. Det jeg synes er et problem etterhvert er at mer og mer ribbe kommer ferdig krydret, det kan fort ødelegge om man har spesielle planer for den.

    Ellers vil jeg vel tro at enhver slakter har eller skaffer slikt året rundt. Men de er jo lavest priset rundt julen dog, og skal man lage endel spekemat så er det jo gunstig å handle nå. Ellers kan man jo også fryse så sant man har fryseboks da.

    Har planer om å speke litt snart, men kommer til å satse på nakke og kjaker om jeg får tak i det. Coppa er ikke vanskelig å lage og jeg liker det vel så mye som skinke (og det er mye greiere størrelse å forholde seg til). Storcash også er en grei plass å handle svinekjøtt på nå om man skal ha litt mengder (og har eller kan låne et kort der). (F.eks. nakke som ikke er så vanlig i butikkene som ribbe/buk).
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Selvsagt kan jo alt skaffes på et vis, men tilgjengelighet og utvalg er dårlig utover desember måned.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Joda, pinnekjøtt også. Selv om det også er tradisjon å spise det til påske også, så det er en viss tilgjengelighet frem til da. Men alle julespesialisteter er jo lettest å få tak i før jul. Sylte og kakemenn f.eks. Så om man ser på det som sesongvarer og tilpasser seg så er jo ikke det bare negativt. Like etter jul, I januar er jo kanskje den beste tiden å handle på da mange butikker dumper restlageret til halv pris.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Joda, pinnekjøtt også. Selv om det også er tradisjon å spise det til påske også, så det er en viss tilgjengelighet frem til da. Men alle julespesialisteter er jo lettest å få tak i før jul. Sylte og kakemenn f.eks. Så om man ser på det som sesongvarer og tilpasser seg så er jo ikke det bare negativt. Like etter jul, I januar er jo kanskje den beste tiden å handle på da mange butikker dumper restlageret til halv pris.
    Du tok åpenbart ikke poenget..
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    De fleste har vel en fryser?? Hva er problemet? At butikkjedene velger å bruke ribbe som lokkevare er da deres problem.... Ei god ribbeside blir til litt av hvert av godsaker utover året... spareribs og bacon, ribberull, asiatisk ribbe... nam, nam.....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.629
    Antall liker
    15.710
    Torget vurderinger
    2
    Det største problemet er vel at folk bare vil ha ribben - og pølser. Det meste av det som ikke er ribbe går i pølsekvernen og til medisterkaker. Dermed ales det også opp flere svin enn man ellers ville trengt, siden man trenger nok ribbestykker, og så sitter man med mer kvernkjøtt enn man ellers ville trengt, som går til annen billigmat.

    Selve matstykket ribbe er det jo ikke noe galt med. Vi himler med øynene og smaksløkene over ribbene vi fortærer, men hygger oss også med skank, nakkekoteletter, hode og en rekke andre stykningsdeler fra grisen -- og vurderer å henge skinker "etter alle kunstens regler" til neste år.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.908
    Antall liker
    11.297
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nuvel.... også her får nok matkjedene ta sin del av skylda. Jeg har 10 mil til nærmeste ferskvaredisk, og vel 20 til nærmeste slakterbutikk. En stor del av problemet beror nok også på folkets nye matvaner, - alt skal gå fort og gæli, og hvis det ikke er burger, skal det meste smake taco....
    Koteletter er glimrende mat, enten marinert og på grillen, eller de koser seg i ovnen mens "konsumentene" tar seg en søndagsvandring....
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Koteletter er det dølleste stykket på grisen. Det er også helt uegnet for å kose seg i ovnen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.713
    Antall liker
    13.199
    Svineknoker er noe av det bedre innen value for money å oppdrive, får de innimellom for 30 kroner kiloen - det er mye lykke pr. krone. Kan brukes til mye godt. Kjøper også en del hee nakketykker, de er fine til pulled pork eller å speke til coppa. Jeg synes for øvrig koteletter er godt, men de norske sommerkotelettene er noe et av de merkeligere kulinariske påfunn jeg kjenner til. Men de egener seg på ingen måte til å kose seg i ovnen, det er jeg enig i.

    Har innimellom pleid å kjøpe halve smågrisslakt fra en bonde på Svartskog utenfor Oslo. Bestiller med minimalt med kvernet kjøtt og da får jeg stort sett kun ca 1 kg kjøttdeig av totalleveransen på ca 25 kilo ferdig partert og vakumert i tillegg til en pose med spekk og litt kraftbein.

    For øvrig lider mye norsk svinekjøtttilbereding av misforståelsen om at det må være helt gjennomstekt for å være trygt. Trikiner er for det første ikke oppdaget i Norge siden 1994, alle slakt sjekkes for det og trikiner dør uansett ved 58 grader.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn