Den hersens akustikken!

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Som kanskje mange har opplevd er små unger i hus ikke helt forenelig med en hifi interesser. Mange velger å dra inn årene og sette båten på land, i håp om at den skal ut igjen på vannet en eller annen gang. Mange innser så i denne tørkestunden at det ikke kommer til å skje og ser bare på noe som tar plass og binder opp kapital som egentlig burde har vert brukt på det siste fra Disney til ungene.

  Uff, skrekk og gru! Slik kunne det fort ha gått med meg, og kan gå med meg for den saks skyld. Derfor har jeg jobbet litt febrilsks med å få anlegget til å låte «godt nok» til at enn faktisk har et ønske om å sette seg ned og høre på musikk og holde hifi anlegget flytende. Det var aldri helt «godt nok» oppe i stua, men her i kjellerstua har det egentlig vert katastrofe!

  Etter mye tørr trening med lesing av teori, kalkulatorer og simuleringer gikk en over til å måle. Riktignok med å tryne skikkelig som det ble påpekt i en annen tråd. Her slenger vi ut en liten takk til disse folkene som irriterende nok kommer med de idiotiske forslagene om at denne høyttalerplasseringen/lytterposisjonen umulig kan være det optimale utgangspunktet enn kan få til innenfor de gitte rammer. Det viste at seg at de hadde rett, samt at her var det både feil på delefilter og effektforsterker. Sistnevnte er ikke funnet ut av enda. Den ene kanalen til det ene basselementet på venstre side «kutter» ut plutselig. En liten «re-start» så er det liv igjen enn viss tid. Vi får se om vi finner ut noe smart etter hvert. Men hvis noen har hatt lignende utfordringer med sine Anaview AMS1000 moduler hører jeg gjerne om det.

  Men da over til trådens hoved evne, «Den hersens akustikken!». Her har jeg nok mer som jobber mot meg enn med meg, det får enn bare leve med og gjøre det beste ut av det. Rommet er gitt, sitteposisjon er allerede strukket 20cm lengre ut fra bakvegg en utgangspunktet ønsket. Høyttalerne har funnet sin plass 12cm nærmere frontvegg enn anbefalt (100cm) av Linkwitz (100-200 målinger lyger ikke, tror jeg). Utgangspunktet er satt, og små justeringer er gjort i filteret etter nøye vurderinger og timevis med grubling av både nærfelt, langfelt, boligfelt og folkevogn målinger. Morsomt nok var 2 av 3 nøye vurderte EQ punkt mer eller mindre identiske med EQ punkt som Linkwitz har tatt vekk ved revideringer. Hmm…. Låter da bedre med disse med på turen synes nå jeg Mr. Linkwitz. Summa summarum, nå er det nok høyttalergym ect. Nå skal vi videre, så får vi heller komme tilbake til en siste dans når litt akustikk er på plass.

  20201203_132156.jpg
  20201203_132110_2.jpg


  Jeg har vert i kontakt med GIK Acoustics som reklamerer med gratis rådgivning. De går nok ikke så veldig dypt inn i det du sender over, men rådene ect. er vel helt greie og som forventet. Det kan fort bli aktuelt med en bestilling her, eller annen plass hvis ikke enkel DIY løser saken. Rene absorbenter ser jeg på som enkel DIY, diffusorer kommer litt an på. Alt som kan fås til med håndsag, lim og tvinger i en nokså rotete garasje kan gå. Men pgr. Av familielivet bør ikke slike prosjekter være for omfattende.

  SPL 1_12 Smoothing.jpg

  ETC.JPG

  RT 60 L+R.jpg

  Group delay L.jpg
  Group delay R.jpg


  Rådene fra GIK er ca:

  Frontvegg: «kombo» produkt bak høyttalerne. Alt fungerte selvsagt bra (de lager/selger jo ikke dårlige produkter må vite), men høres ut som «alpha» serien er det beste valget for å få til diffusering. Denne påstås til diffusere ca 1-5kHz. Dette er vel enkelt og greit absorbent med en plate foran med 1D eller 2D diffusering. Har ikke helt fått klarhet i om det er 1D eller 2D som anbefales her av mr. GIK. Mener jeg har fått med meg at 1D stort sett anbefales i ørehøyde, 2D over ørehøyde og i tak? Stemmer ca. dette med andres oppfatninger/erfaringer? Har prøvd med noen DIY absorbenter (150mm) bak høyttalerne. Tror jeg synes alt i alt at dette blir bedre. Et roligere lydbilde, mindre lyttetretthet (som er viktig!), men kanskje et lite «hull» mellom høyttalerne kan skimtes.

  Alpha-Panels-Family-all-colors-no-bg-500x500.png


  Bakvegg: Nok en gang «kombo» produkt, og skal enn ha den beste diffuseringen så er det «alpha» som gjelder fremfor de andre «kombo» produktene deres. Anbefales 1D her, og så lenge det er noe som ivaretar øvre frekvenser «kan det ikke brukes nok av den tykkeste utgaven» for å få ned etterklangstiden 300 – 5000Hz. Kan ikke annet enn å tro på dette etter mine eksperimenter med de absorbentene jeg har. Litt demping på førsterefleksjonspunkter er skritt i riktig retning, men plutselig blir det for dødt og unaturlig med for tykk og for stor absorbent. Går jeg galt her med å fleske til med en liten rekke med «alpha» i ørehøyde 90-95cm bak lytterposisjon?

  Tak/sidevegg: Utelukkende absorbenter anbefales i mitt tilfelle pgr. av den lange etterklangstiden som nevnt tidligere. 3-4 stykk oppi taket. For sidevegger tenker jeg selv at kanskje det å introdusere litt «kombo» produkt igjen på venstre side er bedre der hvor veggen på tilstøtende side plutselig er «borte». Dette fordi jeg tenker at det vil gi en bedre «kopi» av høyre side hvor jeg ikke har mulighet til å gjøre tiltak når veggen «forsvinner».

  Ellers pusher GIK hjørnebassfeller. Sikkert ikke dumt, og det kan jeg nok få laget meg på sikt med nevnte sag, lim og denne gang skruer i en mindre trivelig garasje. Venstre hjørne bak lytterposisjon har jeg inntrykk av er opphavet til mye kjekt grums i bassen (36,6Hz peak forx, som ja, neppe en liten hjørne felle klarer å gjøre noe med).


  Jeg ser for meg to veier videre.

  1: Lage DIY absorbenter for tak, sidevegger og bakvegg. Utfordringene med frontvegg og SBIR overlater vi til Audiolense og Squeezeboks m. Inguzi. Prisen for dette verktøyet er jo ca det samme om 2stk «alpha» plater i tykkeste utførelse.

  2: Lage DIY absorbenter for tak, sidevegger, og spe på med «alpha» på frontvegg (2stk 1200x600), 1 stk på sidevegg venstre side, og 4 stk 600x600 1D på bakvegg. Da ryker det fort rundt 10 glade lapper til GIK-Land + moms og sikkert litt annet moro til felleskassen vår her i nord.


  Så medforumistere, What to do?
   

  Knubie

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  20.06.2020
  Innlegg
  1.534
  Antall liker
  662
  Sted
  Bergen
  Vel alternativt hvis du har en bod eller annet ubrukt rom bak TV ville jeg vurdert en falsk vegg, det er mye bedre enn å kjøpe masse GIK produkter eller selvlagde absorbenter på samme sted.
   

  Polka

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  11.07.2003
  Innlegg
  4.713
  Antall liker
  2.669
  Torget vurderinger
  96
  Om jeg eide/brukte dette rommet: Først ville jeg kastet ut den enorme og reflekterende sofaen og satt inn f.eks. 3 stoler, og helst ikke noe bord. Om nødvendig, så lite som mulig. En del å ghente her, og rommet vil oppleves større. Ellers ville jeg gått for absorbenter i førsterefleksjon og noen diffusorer kombinert med en eller annen dsp/eq løsning.
   
  M

  MarkusH

  Gjest
  DIY Bassfeller fra golv til tak (så tykke du har plass til, anbefaler ikke mer enn 1 meter tykke da bassen hos meg forsvant litt da) + absorbenter i førsterefleksjon 200-250mm tykke i ønsket bredde og høyde. Mine er vel 60*120*25, bassfellene mine er vel cirka 50cm dype mener jeg å huske. Gardiner foran vinduer, evt persienner hjelper litt, tepper i sofa, puter, duk på bordet og tepper på gulv som faktisk er lyddempende hjelper også (bare oppover i frekvens dog). Hvis ingenting av dette fungerer tilfredsstillende ville jeg gått for andre løsninger.
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Vel alternativt hvis du har en bod eller annet ubrukt rom bak TV ville jeg vurdert en falsk vegg, det er mye bedre enn å kjøpe masse GIK produkter eller selvlagde absorbenter på samme sted.
  Bygge hus der en begynner med hifirommet er nok en liten våt drøm hos mange av oss, men akk så fjern..:/ Da hadde det definitivt vert et teknisk rom bak der ja!
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Om jeg eide/brukte dette rommet: Først ville jeg kastet ut den enorme og reflekterende sofaen og satt inn f.eks. 3 stoler, og helst ikke noe bord. Om nødvendig, så lite som mulig. En del å ghente her, og rommet vil oppleves større. Ellers ville jeg gått for absorbenter i førsterefleksjon og noen diffusorer kombinert med en eller annen dsp/eq løsning.
  Skinnsofa er noe herk ja! Men det er det jeg har pr. nå. Planen er å flytte ned stoff - sofaen når vi finner en ny for stuen oppe. Kan huske det var en ganske merkbar forbedring i sin tid, så det har jeg trua på:)

  En annen ting er jo at sofaer ofte har masse tomrom. Det er jo ikke utenkelig at dette kan fylles opp med gamle tepper ect. Kan jo fort være verd forsøket og nærmest gratis.

  Et bord må vi jo ha, hvor skal ellers øl-glasset stå?;) "Bordet som jeg har et fult opp med tepper og puter. Kan ikke huske at jeg har tatt noen målingen uten dette borde på plass. Men kan heller ikke huske at jeg har sett noe som stikker tydelig frem på ETC- målinger som kommer av refleksjoner her. Det har eg hatt før med andre bord med hel bordplate uten massevis av hull i. Dette må jeg kose meg litt med neste gang målemikrofonen er på jobb.

  LX521 er en aktiv sak, der deling og korrigering blir i mitt tilfelle ivaretatt av Hypex DLCP (DSP)
   
  • Liker
  Reaksjoner: Ras

  Ras

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  22.09.2012
  Innlegg
  490
  Antall liker
  603
  Torget vurderinger
  1
  Ah, dipoler! :)

  Siden du blir sittende nesten oppi bakveggen hadde jeg myrdet den med absorbenter. 5 cm Rockfon Industrial A24 er bra, 10 cm er bedre.
  Rockfonplater gjør en kjempe forskjell og koster ikke noe særlig. Jeg kjøpte både 5 og 10 cm plater som jeg har hat stående et par månder nå, og gått og flyttet rundt på, og lyttet litt, og drukket litt whisky, og lyttet litt til ... nå bestiller jeg snart noe stof og bygger meg så en ramme så de også blir litt pene ... da blir det absorbasjon på sidevegene hos meg!
   

  Ras

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  22.09.2012
  Innlegg
  490
  Antall liker
  603
  Torget vurderinger
  1
  Skinnsofa er noe herk ja! Men det er det jeg har pr. nå. Planen er å flytte ned stoff - sofaen når vi finner en ny for stuen oppe. Kan huske det var en ganske merkbar forbedring i sin tid, så det har jeg trua på:)

  En annen ting er jo at sofaer ofte har masse tomrom. Det er jo ikke utenkelig at dette kan fylles opp med gamle tepper ect. Kan jo fort være verd forsøket og nærmest gratis.

  Et bord må vi jo ha, hvor skal ellers øl-glasset stå?;) "Bordet som jeg har et fult opp med tepper og puter. Kan ikke huske at jeg har tatt noen målingen uten dette borde på plass. Men kan heller ikke huske at jeg har sett noe som stikker tydelig frem på ETC- målinger som kommer av refleksjoner her. Det har eg hatt før med andre bord med hel bordplate uten massevis av hull i. Dette må jeg kose meg litt med neste gang målemikrofonen er på jobb.

  LX521 er en aktiv sak, der deling og korrigering blir i mitt tilfelle ivaretatt av Hypex DLCP (DSP)
  Det går an og sy sammen gamle tepper og diverse og legge over sofaene ... enig at sofaen sikkert er en synder😊
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  DIY Bassfeller fra golv til tak (så tykke du har plass til, anbefaler ikke mer enn 1 meter tykke da bassen hos meg forsvant litt da) + absorbenter i førsterefleksjon 200-250mm tykke i ønsket bredde og høyde. Mine er vel 60*120*25, bassfellene mine er vel cirka 50cm dype mener jeg å huske. Gardiner foran vinduer, evt persienner hjelper litt, tepper i sofa, puter, duk på bordet og tepper på gulv som faktisk er lyddempende hjelper også (bare oppover i frekvens dog). Hvis ingenting av dette fungerer tilfredsstillende ville jeg gått for andre løsninger.
  Mulig det kommer noe større feller bak sofa og i høyre hjørne bak lytteposisjon som er opphavet til en del utfordringer. Men føler det blir litt på sikt, og mye mulig jeg blir godt nok fornøyd uten. Jeg håper egentlig litt det. Målet er ikke best mulig for en vær pris, men godt nok til at enn har lyst til og kommer til å bruke anlegget. Så kan jeg heller bruke tiden min på å brygge det perfekte ølet for ren nytelse foran stereoen:)

  Men absorbenter. Dette er litt gøy syns jeg av en eller annen grunn. Ut i fra simuleringer jeg gjør (nå er ikke jeg noen ekspert på dette!), så er det ikke mye å hente på tykkere absorbenter enn 200mm + 100mm luft vs. 300mm klin inntil vegg. Materiell, penger og vekt spart (vekt kan være en faktor av betydning når dette skal opp i taket).
   

  Sevald

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  27.02.2005
  Innlegg
  4.202
  Antall liker
  6.832
  Sted
  Aksdal, Rogaland
  Torget vurderinger
  1
  Ikke se på akustikken som noe herk. Tenk heller på det fine at her er det rom for å ta mange skritt videre lydmessig. Akustikk er utfordrende, men også svært givende. Når en gjør de riktige tingene så gir det glede i hjemmet. Men det første du kan gjøre er å kaste ut 2 seteren på siden. Jeg hadde sjeselong på siden. Den stod ikke langt fra den ene høytaleren. Det laget krøll. Jeg har nå den delen på hjul. Trilles bak når jeg hører på musikk. Lykke til på reisen. Blir garantert bra til slutt.
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Rockfonplater gjør en kjempe forskjell og koster ikke noe særlig. Jeg kjøpte både 5 og 10 cm plater som jeg har hat stående et par månder nå, og gått og flyttet rundt på, og lyttet litt, og drukket litt whisky, og lyttet litt til ... nå bestiller jeg snart noe stof og bygger meg så en ramme så de også blir litt pene ... da blir det absorbasjon på sidevegene hos meg!
  Ah, en liten god whisky er heller ikke dumt sammen med litt måling og snart forhåpentligvis musikklytting;)
   
  • Liker
  Reaksjoner: Ras

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Det går an og sy sammen gamle tepper og diverse og legge over sofaene ... enig at sofaen sikkert er en synder😊
  Sofaen skal vekk! Jeg har allerede begynt arbeidet med å plante ideen om ny sofa i stuen oppe, slik at den "gamle" (2 år gammel) kan flytte ned til underetasjen;) Det er denne jeg tenker kan stappes full av tepper inni tomrommet. Verd forsøket, og mener jeg leste en om en som hadde gjort dette nylig her på sentralen?
   

  Knubie

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  20.06.2020
  Innlegg
  1.534
  Antall liker
  662
  Sted
  Bergen
  Ah, dipoler! :)

  Siden du blir sittende nesten oppi bakveggen hadde jeg myrdet den med absorbenter. 5 cm Rockfon Industrial A24 er bra, 10 cm er bedre.
  5 cm Rockfon myrder vel ikke mye, knapt en legemsfornærmelse, men EQ'er vel refleksjonene, alt under 500 går gjennom... Ikke for å være ufin, men det er vel ikke ett godt råd?
   

  Balle Clorin

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.06.2012
  Innlegg
  8.345
  Antall liker
  6.466
  Torget vurderinger
  2
  Dsp for å fikse peaken i bassen. Veldig ujevnt Over 1000hz kan du gjøre noe med delingen og elementnivå , plot evt med 6dB glatting for å se hørbare avvik i diskant,
   

  Knubie

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  20.06.2020
  Innlegg
  1.534
  Antall liker
  662
  Sted
  Bergen
  Her lærer man noe nytt hver dag, skjønner at skinnsofaer reflekterer ett godt stykke ned, jeg har fylt mine med Glava og det hjalp på bassdempingen, men hvor langt ned er de en ræva diffusor evt.?
   

  steinost

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.01.2004
  Innlegg
  9.829
  Antall liker
  5.784
  Sted
  Lillestrøm
  Torget vurderinger
  2
  Få dempet førsterefleksjonene først.
  Hadde laget plater som er 120 brede fra gulv til tak på sideveggene.
  Like bred i takket.
  Så tykt du kan tilate deg.
  Det samme rett bak lytteposisjonen.
  Dette er jo enkle ting å gjøre og prøve.
  Hvor mye er etterklangen i bassen? Du har ko en grei topp som må dominere en del.
  Prøving og feiling er ting som hører med :>}
   

  Valentino

  Æresmedlem
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  23.323
  Antall liker
  11.041
  Sted
  Ottestad
  @Knubie: Ikke uenig. 5 cm er i underkant. 10 cm jobber ca. ned til f Schroeder i et vanlig beboelsesrom. Under Schroeder gjelder andre regler vet vi.
   

  steinost

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.01.2004
  Innlegg
  9.829
  Antall liker
  5.784
  Sted
  Lillestrøm
  Torget vurderinger
  2
  Pleier ikke Schroeder å ligge på mellom 100 og 200hz i de fleste normale rom?
  en kvart bølgelengde på 200hz er jo ca 40cm, er det ikke der man helst bør ligge i tykkelse?
  Eller er ikke det så viktig angående Schroeder?
   
  S

  Syncrolux

  Gjest
  Jeg bruker Ecophon 40mm plater, og de har da vitterlig 80% absorpsjon ved 250 Hz.
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Dsp for å fikse peaken i bassen. Veldig ujevnt Over 1000hz kan du gjøre noe med delingen og elementnivå , plot evt med 6dB glatting for å se hørbare avvik i diskant,
  36Hz peaken du sikter til? Den er faktisk allerede tatt ned i underkant av 3dB med et 6db HP filter på 30Hz;) Som beskrevet i første innlegg har jeg også pyntet litt på frekvensresponsen ut i fra nærfeltsmålinger og gating. Det går bratt nedover i de øvre frekvenser, men på nærfeltsmålinger er det faktisk en heving.

  Tror ikke jeg skal begynne å fikle med delefrekvenser mellom mellomtoner og diskanter (men liker forslaget, det er litt utafor boksen tekning). De er satt av en grunn av MR. Linkwitz for å få en jevn horisontal spredning som er et nokså greit utgangspunkt å ha. Men jeg har lekt litt med tanken på å dele bass/nedre mellomtone litt høyere, har bare ikke somlet meg til det enda. Jeg tenker også her at det sikkert er en grunn til at den er satt til 120Hz.
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Få dempet førsterefleksjonene først.
  Hadde laget plater som er 120 brede fra gulv til tak på sideveggene.
  Like bred i takket.
  Så tykt du kan tilate deg.
  Det samme rett bak lytteposisjonen.
  Dette er jo enkle ting å gjøre og prøve.
  Hvor mye er etterklangen i bassen? Du har ko en grei topp som må dominere en del.
  Prøving og feiling er ting som hører med :>}
  Det er en grei topp i bassen ja, men den plager meg enn så lenge ikke nevneverdig. Prøvde å få til en motfasesub i "problemhjørnet" mitt, men det ble bare tull. Noe av årsaken til at jeg ikke fikk det til er at jeg ikke får forsinket motfasesuben nok.

  Angående demping av bakvegg. Alt tyder på av eksperimenter så langt, samt råd i fra GIK at ren absorbenter vil og føles inneklemt ut. Her må det gjøres noe i tillegg som diffuserer. Spørsmålet er hva, samt finnes det enkle DIY løsninger som selv jeg får til? Hvis ikke kjøpes det inn!
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Pleier ikke Schroeder å ligge på mellom 100 og 200hz i de fleste normale rom?
  en kvart bølgelengde på 200hz er jo ca 40cm, er det ikke der man helst bør ligge i tykkelse?
  Eller er ikke det så viktig angående Schroeder?
  Jeg tillater meg og klippe og lime fra den glimrende guiden Snickers har skrevet (verd å lese i sin helhet, repetere ved anledning):

  "
  Hvor er Schröder i mitt rom?:
  Schröder er i praksis ikke én frekvens. Når de nærmeste flatene begynner å komme innenfor 1 signalperiode er vi typisk godt inne i det interessante området. Når alle flatene er innenfor mindre enn 0,25 signalperioder er rommet tilnærmet 100% trykksatt av alle frekvenser. Dette skjer over et område på mange oktaver. I praksis vil jeg oppfordre folk til å se på området 150-500 som overgangsområdet. Dette er først og fremst basert på hvordan vi tolker lyd, og ikke på den faktiske definisjonen av Schröder. "
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  637
  Antall liker
  770
  Jeg bruker Ecophon 40mm plater, og de har da vitterlig 80% absorpsjon ved 250 Hz.
  Hvis det er basert på måledataene til produsenten, så er ikke det gjeldende i et lite rom til musikkbruk.
  Dette er mer reell effekt av 40mm med den type materiale:

  40 mm.jpg
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  637
  Antall liker
  770
  I forhold til frekvensområdet over Schrøder frekvensen, så vil nok takrefleksjonene være noe av det viktigste å gjøre noe med her. Høyttalerne har nemlig betydelig lobing og kamfiltereffekt i vertikalplanet. Takrefleksjonene bidrar heller ikke til noe positivt psykoakustisk.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  637
  Antall liker
  770
  Hvordan er dette målt ?
  Simulering basert på luftgjennomstrømningsmotstand og ingen gjennomsnitt av kun deler av frekvensområdet som både Rockwool og Glava bruker.

  Forrige simulering er rett på panelet. Kommer det inn skrått, så blir det selvsagt noe bedre. Under er fra 45° vinkel.

  40 mm med 45 grader.jpg


  10 cm rockfon industrial plate med 45° til sammenligning:
  100 mm med 45 grader.jpg
   

  steinost

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.01.2004
  Innlegg
  9.829
  Antall liker
  5.784
  Sted
  Lillestrøm
  Torget vurderinger
  2
  Det er en grei topp i bassen ja, men den plager meg enn så lenge ikke nevneverdig. Prøvde å få til en motfasesub i "problemhjørnet" mitt, men det ble bare tull. Noe av årsaken til at jeg ikke fikk det til er at jeg ikke får forsinket motfasesuben nok.

  Angående demping av bakvegg. Alt tyder på av eksperimenter så langt, samt råd i fra GIK at ren absorbenter vil og føles inneklemt ut. Her må det gjøres noe i tillegg som diffuserer. Spørsmålet er hva, samt finnes det enkle DIY løsninger som selv jeg får til? Hvis ikke kjøpes det inn!
  Dette får jeg vell ikke sagt mange nok ganger.
  Utifra hva jeg har forstått skal du da dempe men tynne plater (40mm)
  Dette demper i ett lite område, og resultatet er ikke overaskende, føles inneklemt.
  Har prøvd det, og er helt enig i dine konklusjoner. Derimot 20-30 cm vil gjøre en helt annen jobb.
  Men jeg hadde konsentrert meg om kun førsterefleksjon i første omgang.
  Ang motfase subb så er det lurt å få hjelp av folk som virkelig kan dette.
  Er jo rett og slett en halleluja følelse når dette blir gjort riktig.
  Jeg tenker jo da på den buen som går fra gulv tak til tak og så til gulv igjen, når jeg mener førsterefleksjon.
  Jeg fikk hjelp, angrer ikke ett eneste sekund. Er blitt allergisk mot stående bølger.
  Men det er jo ikke alle rom dette lar seg gjøre i. Mitt i finstua til mor er jo bare å glemme :=)
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Dette får jeg vell ikke sagt mange nok ganger.
  Utifra hva jeg har forstått skal du da dempe men tynne plater (40mm)
  Dette demper i ett lite område, og resultatet er ikke overaskende, føles inneklemt.
  Har prøvd det, og er helt enig i dine konklusjoner. Derimot 20-30 cm vil gjøre en helt annen jobb.
  Men jeg hadde konsentrert meg om kun førsterefleksjon i første omgang.
  Ang motfase subb så er det lurt å få hjelp av folk som virkelig kan dette.
  Er jo rett og slett en halleluja følelse når dette blir gjort riktig.
  Jeg tenker jo da på den buen som går fra gulv tak til tak og så til gulv igjen, når jeg mener førsterefleksjon.
  Jeg fikk hjelp, angrer ikke ett eneste sekund. Er blitt allergisk mot stående bølger.
  Men det er jo ikke alle rom dette lar seg gjøre i. Mitt i finstua til mor er jo bare å glemme :=)
  Niks... min konlusjon (så langt) er bassert på en provisorisk felle i strl. ca 60x240x225 med ca 75-100mm luft bak. Dette er også ca maks va jeg kan / vil ha bak sofaen mot yttervegg.

  Første refleksjoner er nok første prioritering ja, og i tillegg til å få det til, så vil jeg gjerne forstå hvorfor så langt jeg klarer å følge med;)
   

  steinost

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.01.2004
  Innlegg
  9.829
  Antall liker
  5.784
  Sted
  Lillestrøm
  Torget vurderinger
  2
  Hadde da heller brukt Hunton sin trefiber i hele tykkelsen.
  Du klarer da ca 160mm?
   

  MonkeyCountry Audio

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.10.2002
  Innlegg
  938
  Antall liker
  100
  Sted
  Sandnes
  Torget vurderinger
  1
  Ca 300mm (inkl litt lufting mellom absorbent og vegg) er maks bak sofa, med samme isolasjon som du har brukt et kvart tonn av;) Her har jeg 10pk 50mm + litt til som kan brukes til DIY absorbenter
   
  S

  Syncrolux

  Gjest
  Simulering basert på luftgjennomstrømningsmotstand og ingen gjennomsnitt av kun deler av frekvensområdet som både Rockwool og Glava bruker.
  OK, så bare teori altså. Jeg hadde nok helst sett real-life målinger før jeg kunne ta dette i betraktning....

  De 40 mm platene jeg bruker er hengt med noe luft mellom plate og vegg, som jo øker effekten noe ved lave frekvenser.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  637
  Antall liker
  770
  OK, så bare teori altså. Jeg hadde nok helst sett real-life målinger før jeg kunne ta dette i betraktning....

  De 40 mm platene jeg bruker er hengt med noe luft mellom plate og vegg, som jo øker effekten noe ved lave frekvenser.
  Simulering basert på målinger er vel riktig å si. Dette regnes som den beste måte å beregne effekten av absorbenter i små rom. I tillegg må man ta med arealet som dekkes i regnestykket.
  Målinger som publiseres er som regel mer for reklame enn noe annet. Ofte totalt misvisende for bruksområdet. Men det selger jo!
   
  S

  Syncrolux

  Gjest
  Simulering basert på målinger er vel riktig å si. Dette regnes som den beste måte å beregne effekten av absorbenter i små rom. I tillegg må man ta med arealet som dekkes i regnestykket.
  Målinger som publiseres er som regel mer for reklame enn noe annet. Ofte totalt misvisende for bruksområdet. Men det selger jo!
  Dokumentasjon på disse påstandene mottas med takk :)
   

  Knubie

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  20.06.2020
  Innlegg
  1.534
  Antall liker
  662
  Sted
  Bergen
  Jeg ville tro at anbefalinger fra ekspertene er å begynne med bassen og etterklangstiden, har du ikke plass må du bruke trykkbaserte feller, VPR selvbygg, Modex plate el.lign. Har du isolasjon i taket, ville jeg fjernet platene og montert en tynn akustikk himling Glava Venus A f.eks Diffusjon og første refleksjoner er mer kakepynt ihvertfall diffusjon i ett så lite rom. I blindtester er er ikke førsterefleksjoner noe vanlige folk synes ødelegger lyden, selv om en mastering engineer kan høre det og ikke vil ha det
   

  Soundmannen

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  07.12.2015
  Innlegg
  290
  Antall liker
  354
  Sted
  Sandnessjøen
  De kombiplatene har nok ikke så veldig god diffuserings effekt. Har nok selv laget/kjøpt QRD 1D diffusorer i frontvegg, QRD 2D nært lytteposisjon og absorbert førsterefleksjon i sidevegg (hvis målingene sier de er ett problem. Hvis ikke vil uansett diffusor på førsterefleksjon være nyttig).

  Så har jeg montert bassfeller i hjørnet fra gulv til tak.
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn