Mat, drikke og røyk Kaffe...

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.699
    Antall liker
    4.131
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Prøvde Weldelboe sin espresso på et barista kurs nylig og det var ikke min type espresso. Tror jeg er mer for klassisk Italiensk espresso.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    15.064
    Antall liker
    11.729
    Sted
    Holmestrand
    Har jobbet mye i Tyskland.
    Der er sjokolade mørkere og kaffe hardere brent enn det jeg var vant til hjemmefra.
    Begge deler passet meg brillefint.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    10.398
    Antall liker
    12.308
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Har smakt en del kaffe fra Norske micro brenneri, og har ikke klart å finne noe som har trigget meg. Dyrt og smakløst...

    Samme her. Har vært innom en haug (25+) med lysbrente varianter, mange funnet her, men uten å finne noe jeg har likt. Den eneste kaffen jeg handler i Norge er Monsoon Malabar fra Meny (når jeg kan være rimelig sikker på at den ikke er for gammel) og Cuba Turquino fra Te & Kaffehuset. Den synes jeg er virkelig god.

    Ellers kommer all kaffe fra Redber Coffee Roasters i England. De har de fleste av mine favoritter (som Sumatra Mandheling, Sumatra Lintong, Monsoon Malabar, Brazil Santos) og lager også periodevis spesialutgaver der bønnene har ligget en tid i konjakk, rom eller whisky. Har plukket opp tre av disse så langt og alle har vært høydare.

    Og best av alt: all kaffe kommer i medium, medium-dark og dark, samt extra dark for espresso.
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    9.552
    Antall liker
    15.061
    Torget vurderinger
    2
    Prøvde Weldelboe sin espresso på et barista kurs nylig og det var ikke min type espresso. Tror jeg er mer for klassisk Italiensk espresso.
    Er egentlig også mest en espresso mann, jeg har tatt en pause fra de norske espressoene, det blir for forsiktig/lyst synes jeg selv om det finnes noen som faller i smak, så jeg kjøper det meste italiensk fra utenomlands slik at jeg får espresso slik jeg mener den skal være.

    Filterkaffe liker jeg best medium til mørk, som @JMM sine så kommer også her mye av filterkaffen fra Redber men også andre som har kaffe i den mer mørkere gata finnes i skapet med ujevne mellomrom.

    Men alt er smak og behag og vi liker forskjellig kaffe.
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.564
    Antall liker
    4.635
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    8
    Masse deilig lysbrent kaffe. Dere må utvide horisonten. Kverne selv og bruk skikkelig utstyr, så blir det god stemning.

    Men jeg er heller ikke altfor glad i for syrlige toner.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    10.398
    Antall liker
    12.308
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Vanskelig å utvide horisonten mer enn jeg har prøvd å gjøre synes jeg. Dyrt blir det også, når innkjøpt kaffe hele tiden bare må gis bort eller kastes. Å da bare fortsette å kaste bort tusenlapper føles mindre enn intelligent.
     

    JK

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.02.2002
    Innlegg
    2.985
    Antall liker
    1.549
    Torget vurderinger
    11
    Masse deilig lysbrent kaffe. Dere må utvide horisonten. Kverne selv og bruk skikkelig utstyr, så blir det god stemning.

    Men jeg er heller ikke altfor glad i for syrlige toner.
    Er vel fint ferdig med den lysbrente jeg også. Har vel smakt meg gjennom alle verdensdeler, uten at den treffer meg før kaffen har fått skikkelig brenning...
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    9.552
    Antall liker
    15.061
    Torget vurderinger
    2
    Masse deilig lysbrent kaffe. Dere må utvide horisonten. Kverne selv og bruk skikkelig utstyr, så blir det god stemning.

    Men jeg er heller ikke altfor glad i for syrlige toner.
    Hva er skikkelig utstyr, vi nybegynnere lurer. Men uansett så er vel smak og behag akkurat det.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.959
    Antall liker
    14.050
    Sted
    Oslo
    For å banne i kverna, noen kaffe-folk begynner å bli som vinsnobber. Du skal kjenne navnene til ungene til bonden oppe i berget i Guatemala og kjenne duften av det dyret som har spist og så driti ut bønnene.
    Bønnene skal brennes så lite at de nærmest bare har vært i samme rom som en Jøtul ovn, økologisk ved må vite, og du må raska på for å komme hjem og brygge ellers har kaffen gått ut på dato. Det er sikkert også kurs om hvordan kaffen skal surkles i munnen og hvilken farge laboratoriefrakken bør ha for å fremheve smaken.
    Ikke at jeg går for Dollar kaffe eller Ali gruff, men er rimelig fornøyd med en Lavazza eller helst en Segafredo
     

    JK

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.02.2002
    Innlegg
    2.985
    Antall liker
    1.549
    Torget vurderinger
    11
    Det er mye snobberi innenfor kaffe ja, og kanskje det er min uvitenhet som gjør det, men opplever å få servert svært så middelmådig kaffe på de fleste av kaffesjappene her i Bergen. Lager mye bedre kaffe hjemme selv fra en Jura maskin, og med standard Italiensk kaffe fra de store kaffehusene.
    Men det er som med alt annet, ingen er like....
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    9.552
    Antall liker
    15.061
    Torget vurderinger
    2
    Jeg kjenner jo flere som kjøper fancykaffe, felles for de fleste av dem er at de er overbevist om at de er de eneste som kjøper fancykaffe, de er også overbevist om at de er de eneste som kan lage god kaffe. Og bare så det er sagt, jeg kjøper selv (altfor..) mye fancykaffe.

    Btw; denne er veldig fin synes jeg, passe kraftig og fyldig som passer min smak.


    IMG_2514.jpeg
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    9.552
    Antall liker
    15.061
    Torget vurderinger
    2
    Luke no 1 fra Jæren kaffi var en fra Etiopia, denne var faktisk veldig fin, akkurat passe smaksrik, +6 gr/dl var akkurat synes jeg. Satser på samme kvalitet utover, blir interessant.


     

    Røkrakare

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    24.03.2021
    Innlegg
    129
    Antall liker
    184
    Sted
    Haslum
    Hei.
    Utvider nå kaffehorisonten så smått.
    Vært daglig bruker av kaffekapsler i flerfoldige år til hverdags, og kjøper ordentlig kaffe på kafé i helgene. Hver gang jeg har gjort det i helgene spør jeg meg selv; "hvorfor fortsetter jeg å drikke kaffe fra kapsler? Det er jo så mye bedre"

    Så nå har jeg handlet inn kaffetrakter fra Wilfa som er ECBC-godkjent. Vanlig kaffetrakter altså. Helt ordinært. Har lest at andre bryggemetoder henter mer potensiale ut av kaffen, men jeg er ikke der på dette stadiet. Jeg tenker dette vil holde til å begynne med.
    Jeg har traktet mine første 2 kopper i går, og 2 nå morgenen. Mitt første innkjøp var Jacobs Excelso Colombia. Ut fra beskrivelsen fra hvordan denne kaffen er, ville jeg teste denne.

    Det var umiddelbart bedre enn kapsel, men jeg var ikke helt tilfreds med kaffen. Jeg har fulgt alle de vanlige prosedyrene ved trakting, men ved første trakting fikk jeg noe jeg ville kalle en besk ettersmak, litt sånn at man trekker gommene sammen. Helt grei på smak i begynnelsen.

    Ved andre trakting økte jeg litt mer på mengden kaffe til to kopper, ca.5gram.
    Det ble litt bedre, men fortsatt den beskende ettersmaken. Ikke noe jeg hadde forventet ut i fra beskrivelsen om denne kaffen.

    Så til dere mer erfarne kaffedrikkere, er det kaffen som faktisk er slik, eller er har jeg muligens gjort en glipp her?

    Jeg tar også i mot til tips om kaffe som ikke har en besk/sur ettersmak.
     

    Harry Stoteles

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2020
    Innlegg
    3.316
    Antall liker
    3.908
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    0
    Har du en god kaffetrakter er det to ting som kan gjøre kaffen bedre: presis vekt og en god kvern. Måler du opp en fornuftig mengde vann og kaffe, og kverner kaffen like før den skal traktes, vil dette være den aller største forbedringen du kan gjøre. Etter det kan du eksperimentere med bedre og annen kaffe, andre bryggemetoder, etc.
     

    Musikkmannen

    Helårsstemmer
    Ble medlem
    11.11.2006
    Innlegg
    19.859
    Antall liker
    29.049
    Sted
    I kjelleren
    Torget vurderinger
    2
    Bitter kaffe... som regel (min erfaring) ligger det i at kaffen kvernes for fint. Ved finkvernet kaffe så gjør det at vannet trekker ut bitterstoffene for raskt. Det kan også være for mye kaffe vs vann som det blir nevnt. Det må bare testes da forskjellige kaffetyper bør ha forskjellig vekt. Normalt så bruker folk flest for mye kaffe i trakteren.
     

    Røkrakare

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    24.03.2021
    Innlegg
    129
    Antall liker
    184
    Sted
    Haslum
    Bitter kaffe... som regel (min erfaring) ligger det i at kaffen kvernes for fint. Ved finkvernet kaffe så gjør det at vannet trekker ut bitterstoffene for raskt. Det kan også være for mye kaffe vs vann som det blir nevnt. Det må bare testes da forskjellige kaffetyper bør ha forskjellig vekt. Normalt så bruker folk flest for mye kaffe i trakteren.
    Okei. Det får bare testes mer i grunn.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    10.398
    Antall liker
    12.308
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Mitt første innkjøp var Jacobs Excelso Colombia. Ut fra beskrivelsen fra hvordan denne kaffen er, ville jeg teste denne.

    Jeg tar også i mot til tips om kaffe som ikke har en besk/sur ettersmak.

    Som andre har sagt er beskhet gjerne et resultat av at kaffen er malt for fint. Jeg har drukket en del Colombia Excelso uten å oppleve det samme, men da har jeg kvernet den selv.

    Ellers har asiatisk kaffe generelt et lavere syreinnhold enn kaffe fra andre verdensdeler, så du kan se etter ting som Monsoon Malabar, Baba Budan (India), Sumatra Mandheling, Sumatra Lintong eller Java (Indonesia) og se hva du synes. Kvern gjerne kaffen selv på egen eller butikkens kvern og litt grovere enn den du nevner. Med asiatisk kaffe er dette dog mindre kritisk enn ellers.
     

    Røkrakare

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    24.03.2021
    Innlegg
    129
    Antall liker
    184
    Sted
    Haslum
    Som andre har sagt er beskhet gjerne et resultat av at kaffen er malt for fint. Jeg har drukket en del Colombia Excelso uten å oppleve det samme, men da har jeg kvernet den selv.

    Ellers har asiatisk kaffe generelt et lavere syreinnhold enn kaffe fra andre verdensdeler, så du kan se etter ting som Monsoon Malabar, Baba Budan (India), Sumatra Mandheling, Sumatra Lintong eller Java (Indonesia) og se hva du synes. Kvern gjerne kaffen selv på egen eller butikkens kvern og litt grovere enn den du nevner. Med asiatisk kaffe er dette dog mindre kritisk enn ellers.
    Toppers, takk skal du ha for forslag👌🏻
     
    • Liker
    Reaksjoner: JMM
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn