Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    616
    Antall liker
    1.278
    Sted
    Halden
    Da denne boken ble utgitt ble jeg obs på garum, som forfatteren beskriver i detalj. En fiskesaus som romerne sverget til og som ble borte fra det europeiske kjøkkenet.


    Jeg ble nysgjerrig. På den tiden bodde mine foreldre ved Malaga, og der var det en garumfabrikk da romerne styrte:


    Og rett ved siden av denne åpnet en restaurant som tok navn etter Garum:


    Jeg dro dit, fordi jeg ville prøve fiskesausen som Kurlansky beskrev så lyrisk. Og det fikk jeg, sammen med en rekke retter der de hadde anvendt den. Jeg fikk også med meg en flaske garum hjem -- mjødgyllen, gjennomsiktig saus med en markant umamikonsentrasjon.

    Årene gikk og Noma begynte å utforske garum, som de nå produserer for salg. Her beskriver de sin reise inn i hva denne prosessen åpner av smaksopplevelser. Må leses:


    Den opprinnelige ble laget på fet fisk, makrell o.l., som ble fermentert i måneder i høy temperatur. Noma har eksperimentert med garum laget på sopp, kjøtt, m.m. Og de er blitt kopiert, så om man ikke vil kjøpe Nomas har man nå anledning til å kjøpe re.garums, som har begått industrispionasje hos Noma.

    Noma: https://nomaprojects.com/products/mushroom-garum?variant=46668199362900

    Her er utvalget til re.garum, som jeg anbefaler at man kikker etter. Det er dukket opp noen forskjellige produsenter, men Nomas og re.garums kan jeg innestå for.

    Les hva Noma skriver om hvordan de anvender garum og bli nysgjerrig. Begynn gjerne med en basert på fisk eller sopp.
    Dette er restaurantflaskene fra re.garum -- men de finnes også i 250ml.

    Screenshot 2025-11-21 at 10.30.37 AM.png
     
    Sist redigert:

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    616
    Antall liker
    1.278
    Sted
    Halden
    Verdt turen. Vi kjenner hun som baker. Dyktig. Nordstrand.

     
    Sist redigert:

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    3.329
    Antall liker
    3.998
    Sted
    Portugal
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    3.329
    Antall liker
    3.998
    Sted
    Portugal
    The president of ADAPI (Portuguese Association of Cod Producers) pointed out that Russia is the major supplier of cod to the European Union and to Portugal in particular, adding that the ban on Russian ships entering Norwegian ports has reduced the supply of this "faithful friend" (cod).
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    9.573
    Antall liker
    15.090
    Torget vurderinger
    2

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.395
    Antall liker
    16.269
    Torskeprisene sstiger pga krigen...??? Hm....
    I følge intelligensiaen på forumet så er jo all økning i marvareprisene grunnet ymse colonialmajorer og lignende. Kanskje har de spredt tentaklene sine helt til Portugal? Til tider lurer jeg faktisk på om en del av dere i det hele konsumerer utenlandske nyheter siden det unektelig virker som påfallende mange tror at kraftig økning i pris på mat er et særnorskt fenomen. Siden man er glad i forklare alt med hvor slemme Rema/Norgesgruppen/Coop (som knapt tjener penger men slike detaljer har aldri plaget dere) så må det jo komme som et mildt sjokk at matvareprisene øker også i det store landet utlandet?

    Dersom slikt var kjent materie så kunne man anta at forklaringene var noe mer sofistikerte enn at man blir rævkjørt av dagligvarebransjen her i landet, men enn så lenge har ikke jeg reigistrert påfallende mange tegn på at man er klar over at det samme skjer over alt. Også der der det er minst et verdenshav mellom kunden og nærmeste Rema/Kiwi/Coop - butikk.

    Så hvorfor tror du torskeprisene stiger siden dette, om man skal forstå deg korrekt ikke gir mening:

    The president of ADAPI (Portuguese Association of Cod Producers) pointed out that Russia is the major supplier of cod to the European Union and to Portugal in particular, adding that the ban on Russian ships entering Norwegian ports has reduced the supply of this "faithful friend" (cod)

    Edit - in other news


    The European Union has recently implemented a 13.7% tariff on all cod fillets imported from Russia, creating a significant opportunity for the United States to become the leading supplier in the EU market. According to Alexey Buglak, head of the Russian Cod Association (ADM), the U.S. is set to be the primary supplier of cod fillets to the EU in 2024, a notable shift from previous years when China dominated the market with a 50-60% share.

    Traditionally, China supplied the EU with frozen cod fillets, while both Russia and the U.S. provided fillets made from fresh raw materials. In the 2022-2023 period, Russia held a 27% market share in the EU. However, in 2024, China's supply of cod to the EU has plummeted by 50%, dropping from 142,000 tons to 69,500 tons, whereas Russia's supply has remained stable at 69,500 tons. In contrast, U.S. supply has surged by 1.8 times, reaching 77,800 tons, granting the U.S. a 36% share of the European cod fillet market compared to 32% for both Russia and China.

    Buglak noted that despite the popularity of cod in the EU, the sanctions imposed on Russia have led to significant price increases. A complete ban on Russian fish imports could result in a shortage of reasonably priced fish in Europe, particularly affecting Germany's market, which may require a restructuring of its production lines.

    Analysts suggest that European fast-food chains are exploring alternatives, particularly pangasius, to replace cod in their menus. However, pangasius lacks the flavor profile and health benefits of cod, and its rising demand has also driven up its price.


    Merk altså en artikkel om økte priser på torsk helt uten at Rema, Norgesgruppen eller Coop er nevnt i det hele. At det går an!
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    18.105
    Antall liker
    14.817
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå har vel ikke matvarebaronene noe med fiskeprisene til fisker å gjøre... torskeprisene er nå svært høye pga stor etterspørsel og lavere kvoter.. 2026 kan bli interesant... både fersk og frossen torsk er nå over 100kr kiloen ved eksport.. Reker en fiskebil innom her av og til.... sist torsdag skulle fyren ha 189kr for seifilet, 220 for torsk, og 210 for hyse.... absurde priser for oss som er godt vant til fersk fisk...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.395
    Antall liker
    16.269
    Nå har vel ikke matvarebaronene noe med fiskeprisene til fisker å gjøre... torskeprisene er nå svært høye pga stor etterspørsel og lavere kvoter.. 2026 kan bli interesant... både fersk og frossen torsk er nå over 100kr kiloen ved eksport.. Reker en fiskebil innom her av og til.... sist torsdag skulle fyren ha 189kr for seifilet, 220 for torsk, og 210 for hyse.... absurde priser for oss som er godt vant til fersk fisk...
    Prøv nå å anvend samme tenkning på hvorfor matvareprisene i Norge har økt kraftig selv om det ikke er noen påfallende endring å se i marginene til the usual suspects. Vurder deretter om den sedvanlig raslingen med politikersablene kommer til å gjøre noesomhelst med tingens tilstand, subsidiært om kjedene i Norge er primært korrekt adressat for eventuell misnøye med at maten har blitt betydelig dyrere de siste årene.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.895
    Antall liker
    16.725
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Jeg liker ikke å leke trådpoliti, men vi har da en egen tråd om priser på mat.

     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    616
    Antall liker
    1.278
    Sted
    Halden
    Da begynner rettssakene mot selskap som produserer ultraprosessert mat, vel vitende om at produktene er skadelige for folks helse. Jeg tror vi står overfor en omfattende revisjon av hvordan mat produseres, fra matjorden og frem til tallerkenen. Matindustrien har valgt en rekke quick-fix løsninger som viser seg å ha betydelige skadevirkninger for folkehelsen og for miljøet. Folk blir syke av maten, og årsaken ligger i hvordan maten er blitt til.

    Det er funnet direkte koblinger mellom sykdommer som har tatt av i senere tiår og ingredienser, tilsetninger og reststoff (etter sprøytemidler) i maten, lidelser som Alzheimer, Chrons, Parkinsons og ALS kobles til hvordan maten vi tilbys ødelegger tarmhelsen, og fører til at mitokondria i cellene våre angripes.
    At maten fører til diabetes og andre helseplager er allerede velkjent, men de senere funnene har røsket opp i både lovgivere og matindustrien. Bayer har nå fjernet RoundUp (glyfosat) fra sprøytemidlene de produserer i USA, på grunn av alle erstatningssøksmålene selskapet er utsatt for, og selskapet trygler nå Trump-administrasjonen om fritak (amnesti) fra ytterligere søksmål, som man mener vil kunne føre til konkurs for konglomeratet. Bekjempningsmidler mot insekter og "ugress" er en hovedårsak til eksplosjonen i lidelsene nevnt over, der disse nå oppstår hos stadig yngre individer og i et tidligere ukjent omfang.

    Det som skjer i USA får også konsekvenser i Europa, og EU-parlamentet/kommisjonen vil innføre begrensninger tidligere enn hva landbrukslobbyen fikk gjennom i 2023, der man utsatte et eventuelt forbud til 2033. I forliket som ble vedtatt gjorde man det mulig å gå strengere til verks om nye data ble tilgjengelige og der er vi nå.

    Det som nå skjer vil medføre store vansker for det etablerte landbruket, som har gjort seg avhengig av produksjonsmetoder som gjør maten helseskadelig. Problemene skyldes valg av kjemikalier og tilsetningsmidler som har sitt tydelige formål for å tilrettelegge for enklere produksjon og lengre holdbarhet, men som altså også har en stor skadeeffekt på folks helse.

    San Francisco City Attorney Chiu sues largest manufacturers of ultra-processed foods
    December 2, 2025
    Food conglomerates flooded the country with addictive ultra-processed foods with little nutritional value, knowing they would make Americans sick

    SAN FRANCISCO, CA (December 2, 2025) — San Francisco City Attorney David Chiu announced a first-of-its-kind lawsuit today against some of the country’s largest manufacturers of ultra-processed foods. The proliferation of ultra-processed foods in the American diet has been linked to a host of serious health conditions, imposing untold health care costs on Americans, as well as cities and states across the nation. The lawsuit alleges the food industry knew that their products were making people sick, but they continued to devise and market increasingly addictive and harmful products in order to maximize profits.


    Jeg legger ved en diskusjon mellom tre eksperter omkring "eksplosjonen" i Parkinsons-tilfeller. Den er det faktisk verdt å få med seg, og om du spiller golf eller bor i nærheten av en golfbane, er det kanskje spesielt interessant å lytte. Golfbaner er blant de mest forurensede av alle arealer vi har, og det å bo i nærheten av en øker dine utsikter til å få Parkinsons betydelig.

    Parkinson's disease is exploding, with cases rising an astonishing 60% faster than Alzheimer's when adjusted for age. But what if it's not an inevitable part of aging, but a preventable disease fueled by our modern world? Today on The Dr. Hyman Show, I’m joined by two of the world’s leading neurologists, Dr. Ray Dorsey and Dr. Michael Okun, co-authors of The Parkinson’s Plan, to reveal the environmental triggers driving this pandemic and the powerful steps you can take to protect yourself and your family. We uncover the shocking links between everyday exposures—from pesticides on golf courses to chemicals in your water and air—and the quadrupling of Parkinson's cases since 1990. Drs. Dorsey and Okun explain why Parkinson’s is a whole-body disease, often starting in the gut or nose years before the first tremor appears, and share their 25-point plan for prevention and slowing progression. This is a critical conversation about how policy, not pills, will be the ultimate prevention. Learn how to reduce your toxic load, support your body's detoxification systems, and build a resilient brain for years to come.

     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn