Da begynner rettssakene mot selskap som produserer ultraprosessert mat, vel vitende om at produktene er skadelige for folks helse. Jeg tror vi står overfor en omfattende revisjon av hvordan mat produseres, fra matjorden og frem til tallerkenen. Matindustrien har valgt en rekke quick-fix løsninger som viser seg å ha betydelige skadevirkninger for folkehelsen og for miljøet. Folk blir syke av maten, og årsaken ligger i hvordan maten er blitt til.
Det er funnet direkte koblinger mellom sykdommer som har tatt av i senere tiår og ingredienser, tilsetninger og reststoff (etter sprøytemidler) i maten, lidelser som Alzheimer, Chrons, Parkinsons og ALS kobles til hvordan maten vi tilbys ødelegger tarmhelsen, og fører til at mitokondria i cellene våre angripes.
At maten fører til diabetes og andre helseplager er allerede velkjent, men de senere funnene har røsket opp i både lovgivere og matindustrien. Bayer har nå fjernet RoundUp (glyfosat) fra sprøytemidlene de produserer i USA, på grunn av alle erstatningssøksmålene selskapet er utsatt for, og selskapet trygler nå Trump-administrasjonen om fritak (amnesti) fra ytterligere søksmål, som man mener vil kunne føre til konkurs for konglomeratet. Bekjempningsmidler mot insekter og "ugress" er en hovedårsak til eksplosjonen i lidelsene nevnt over, der disse nå oppstår hos stadig yngre individer og i et tidligere ukjent omfang.
Det som skjer i USA får også konsekvenser i Europa, og EU-parlamentet/kommisjonen vil innføre begrensninger tidligere enn hva landbrukslobbyen fikk gjennom i 2023, der man utsatte et eventuelt forbud til 2033. I forliket som ble vedtatt gjorde man det mulig å gå strengere til verks om nye data ble tilgjengelige og der er vi nå.
Det som nå skjer vil medføre store vansker for det etablerte landbruket, som har gjort seg avhengig av produksjonsmetoder som gjør maten helseskadelig. Problemene skyldes valg av kjemikalier og tilsetningsmidler som har sitt tydelige formål for å tilrettelegge for enklere produksjon og lengre holdbarhet, men som altså også har en stor skadeeffekt på folks helse.
San Francisco City Attorney Chiu sues largest manufacturers of ultra-processed foods
December 2, 2025
Food conglomerates flooded the country with addictive ultra-processed foods with little nutritional value, knowing they would make Americans sick
SAN FRANCISCO, CA (December 2, 2025) — San Francisco City Attorney David Chiu announced a first-of-its-kind lawsuit today against some of the country’s largest manufacturers of ultra-processed foods. The proliferation of ultra-processed foods in the American diet has been linked to a host of serious health conditions, imposing untold health care costs on Americans, as well as cities and states across the nation. The lawsuit alleges the food industry knew that their products were making people sick, but they continued to devise and market increasingly addictive and harmful products in order to maximize profits.
sfcityattorney.org
Jeg legger ved en diskusjon mellom tre eksperter omkring "eksplosjonen" i Parkinsons-tilfeller. Den er det faktisk verdt å få med seg, og om du spiller golf eller bor i nærheten av en golfbane, er det kanskje spesielt interessant å lytte. Golfbaner er blant de mest forurensede av alle arealer vi har, og det å bo i nærheten av en øker dine utsikter til å få Parkinsons betydelig.
Parkinson's disease is exploding, with cases rising an astonishing 60% faster than Alzheimer's when adjusted for age. But what if it's not an inevitable part of aging, but a preventable disease fueled by our modern world? Today on The Dr. Hyman Show, I’m joined by two of the world’s leading neurologists, Dr. Ray Dorsey and Dr. Michael Okun, co-authors of The Parkinson’s Plan, to reveal the environmental triggers driving this pandemic and the powerful steps you can take to protect yourself and your family. We uncover the shocking links between everyday exposures—from pesticides on golf courses to chemicals in your water and air—and the quadrupling of Parkinson's cases since 1990. Drs. Dorsey and Okun explain why Parkinson’s is a whole-body disease, often starting in the gut or nose years before the first tremor appears, and share their 25-point plan for prevention and slowing progression. This is a critical conversation about how policy, not pills, will be the ultimate prevention. Learn how to reduce your toxic load, support your body's detoxification systems, and build a resilient brain for years to come.