Da denne boken ble utgitt ble jeg obs på garum, som forfatteren beskriver i detalj. En fiskesaus som romerne sverget til og som ble borte fra det europeiske kjøkkenet.
Jeg dro dit, fordi jeg ville prøve fiskesausen som Kurlansky beskrev så lyrisk. Og det fikk jeg, sammen med en rekke retter der de hadde anvendt den. Jeg fikk også med meg en flaske garum hjem -- mjødgyllen, gjennomsiktig saus med en markant umamikonsentrasjon.
Årene gikk og Noma begynte å utforske garum, som de nå produserer for salg. Her beskriver de sin reise inn i hva denne prosessen åpner av smaksopplevelser. Må leses:
Thomas Frebel, the former head of our test kitchen, was the first to suggest we try making garums with meat rather than fish. At the time, we’d been struggling with how we could make ancient traditions like garum feel new and distinctly ours. Thomas’s suggestion proved to be a brilliant one...
nomaprojects.com
Den opprinnelige ble laget på fet fisk, makrell o.l., som ble fermentert i måneder i høy temperatur. Noma har eksperimentert med garum laget på sopp, kjøtt, m.m. Og de er blitt kopiert, så om man ikke vil kjøpe Nomas har man nå anledning til å kjøpe re.garums, som har begått industrispionasje hos Noma.
Her er utvalget til re.garum, som jeg anbefaler at man kikker etter. Det er dukket opp noen forskjellige produsenter, men Nomas og re.garums kan jeg innestå for.
Les hva Noma skriver om hvordan de anvender garum og bli nysgjerrig. Begynn gjerne med en basert på fisk eller sopp.
Dette er restaurantflaskene fra re.garum -- men de finnes også i 250ml.
178 likes, 18 comments - matmegoslo on November 26, 2025: "SPONSET - @cupra_norge mater oss - Stedsinfo under 👇 Sted: LOVINDA Kafé og bar Adresse: Ekebergveien 243, 1166 Oslo Matet meg med: Sjokoladebolle, Blåbærbolle og tiramisubolle - Totalt 150kr Mat meg, mat meg, aldri forlat meg ❤️🤤 OM...
The president of the Association of Industrial Fishing Shipowners (ADAPI) has admitted that the scarcity of cod (bacalhau) due to the war in Ukraine is leading to a price increase, but has guaranteed that there will be nock of the fish over Christmas.
The president of ADAPI (Portuguese Association of Cod Producers) pointed out that Russia is the major supplier of cod to the European Union and to Portugal in particular, adding that the ban on Russian ships entering Norwegian ports has reduced the supply of this "faithful friend" (cod).
Alle vil ha frossen-pizza i desember. Grandiosa-fabrikken på Stranda opplever rekordstor etterspørsel i juletiden – så stor at selv lederne må trå til på produksjonsgulvet for å holde følge.
I følge intelligensiaen på forumet så er jo all økning i marvareprisene grunnet ymse colonialmajorer og lignende. Kanskje har de spredt tentaklene sine helt til Portugal? Til tider lurer jeg faktisk på om en del av dere i det hele konsumerer utenlandske nyheter siden det unektelig virker som påfallende mange tror at kraftig økning i pris på mat er et særnorskt fenomen. Siden man er glad i forklare alt med hvor slemme Rema/Norgesgruppen/Coop (som knapt tjener penger men slike detaljer har aldri plaget dere) så må det jo komme som et mildt sjokk at matvareprisene øker også i det store landet utlandet?
Dersom slikt var kjent materie så kunne man anta at forklaringene var noe mer sofistikerte enn at man blir rævkjørt av dagligvarebransjen her i landet, men enn så lenge har ikke jeg reigistrert påfallende mange tegn på at man er klar over at det samme skjer over alt. Også der der det er minst et verdenshav mellom kunden og nærmeste Rema/Kiwi/Coop - butikk.
Så hvorfor tror du torskeprisene stiger siden dette, om man skal forstå deg korrekt ikke gir mening:
The president of ADAPI (Portuguese Association of Cod Producers) pointed out that Russia is the major supplier of cod to the European Union and to Portugal in particular, adding that the ban on Russian ships entering Norwegian ports has reduced the supply of this "faithful friend" (cod)
The European Union has recently implemented a 13.7% tariff on all cod fillets imported from Russia, creating a significant opportunity for the United States to become the leading supplier in the EU market. According to Alexey Buglak, head of the Russian Cod Association (ADM), the U.S. is set to be the primary supplier of cod fillets to the EU in 2024, a notable shift from previous years when China dominated the market with a 50-60% share.
Traditionally, China supplied the EU with frozen cod fillets, while both Russia and the U.S. provided fillets made from fresh raw materials. In the 2022-2023 period, Russia held a 27% market share in the EU. However, in 2024, China's supply of cod to the EU has plummeted by 50%, dropping from 142,000 tons to 69,500 tons, whereas Russia's supply has remained stable at 69,500 tons. In contrast, U.S. supply has surged by 1.8 times, reaching 77,800 tons, granting the U.S. a 36% share of the European cod fillet market compared to 32% for both Russia and China.
Buglak noted that despite the popularity of cod in the EU, the sanctions imposed on Russia have led to significant price increases. A complete ban on Russian fish imports could result in a shortage of reasonably priced fish in Europe, particularly affecting Germany's market, which may require a restructuring of its production lines.
Analysts suggest that European fast-food chains are exploring alternatives, particularly pangasius, to replace cod in their menus. However, pangasius lacks the flavor profile and health benefits of cod, and its rising demand has also driven up its price.
Merk altså en artikkel om økte priser på torsk helt uten at Rema, Norgesgruppen eller Coop er nevnt i det hele. At det går an!
Nå har vel ikke matvarebaronene noe med fiskeprisene til fisker å gjøre... torskeprisene er nå svært høye pga stor etterspørsel og lavere kvoter.. 2026 kan bli interesant... både fersk og frossen torsk er nå over 100kr kiloen ved eksport.. Reker en fiskebil innom her av og til.... sist torsdag skulle fyren ha 189kr for seifilet, 220 for torsk, og 210 for hyse.... absurde priser for oss som er godt vant til fersk fisk...
Nå har vel ikke matvarebaronene noe med fiskeprisene til fisker å gjøre... torskeprisene er nå svært høye pga stor etterspørsel og lavere kvoter.. 2026 kan bli interesant... både fersk og frossen torsk er nå over 100kr kiloen ved eksport.. Reker en fiskebil innom her av og til.... sist torsdag skulle fyren ha 189kr for seifilet, 220 for torsk, og 210 for hyse.... absurde priser for oss som er godt vant til fersk fisk...
Prøv nå å anvend samme tenkning på hvorfor matvareprisene i Norge har økt kraftig selv om det ikke er noen påfallende endring å se i marginene til the usual suspects. Vurder deretter om den sedvanlig raslingen med politikersablene kommer til å gjøre noesomhelst med tingens tilstand, subsidiært om kjedene i Norge er primært korrekt adressat for eventuell misnøye med at maten har blitt betydelig dyrere de siste årene.
Uten bruk av innsatsmidler, altså uten å kjøpe inn fôr fra Felleskjøpet, uten å gjødsle med mineralgjødsel, uten å bruke tid på å slå gress og samle rundballer. Alt han gjorde var å ta seg en halvtime, hver dag midt på sommeren når beitet er mest aktivt, og annenhver dag ellers, for å flytte...