Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.359
    Antall liker
    9.631
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Enkelt og godt. Nakkekoteletter, beter, småpoteter og bearnaise...

    Har sikkert postet før, men like godt....

    20250314_214538.jpg
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.766
    Antall liker
    15.580
    No offense, men det ligner ikke påfallende mye på en bearnaise. Fra en boks eller pakke?
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.313
    Antall liker
    5.096
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    En liten brandfackla.🔥


    I Norge är det januari året runt

    Christian Daun är författare med stor matpassion. Har bl a skrivit kokboken Mitt barn äter allt samt Sveriges landskapsmåltider. Foto: Henrik Folkesson, Ordfront förlag
    Januari är ungefär lika efterlängtad som en sillånubbemättad rap dagen efter julaftons excesser. Vid det här laget har vi förätit oss på löksill och Jansson, likaså har vi nyårslyxat klart med hummer och oxfilé. Nu stundar spiksoppa och glädjelöst gymmande. Det är en svensk tradition. Istället för oxfilé: oxveckor. Stoisk asketism just som mörkret utanför är som mest kompakt. Men hav förtröstan, svenska medborgare. Det går över. I Norge, kära läsare, där är det däremot januari året runt.
    Anklagelseakten mot grannlandets matvanor kan göras lång: den groteska konsumtionen av svensk fryspizza, fäblessen för brunost, fårikål, römmegröt, pinnekött. För att inte tala om förekomsten av fruset potatismos …
    Den norska torftigheten blir kanske aldrig mer beklämmande än i Karl Ove Knausgårds autofiktiva romansvit ”Min kamp”. Okryddad sönderkokt lax med kokt potatis, på var och varannan sida. Möjligtvis någon pliktskyldig grönsak till. Och Karl Oves barndomstrauma går i arv. När han själv blir pappa bjuder han barnen på hafsigt stekta fiskpanetter. Ja, snabbt som Björn Dählie ska det gå! Författaren vill ju återgå till skrivarlyan. Till skillnad från den framstår köket inte som någon skaparverkstad, snarare som en cell. Det enda intag som väcker någon sorts entusiasm är hans dagliga överdos av kaffe och cigaretter.
    Ointresset förbluffar. Jag menar, Knausgård är ju så livsbejakande annars. Oansenliga vardagsdetaljer blir gnistrande poesi ur hans penna. En plastpåses dans genom grönt ishavsdjup, ja, till och med fiskmåsarna framstår som hänförande vidunder. Men i köket är alla sådana ansatser som bortblåsta. Här existerar ingen alkemi. Ingen förhöjning eller förädling. Här existerar blott fiskpanetter och en sönderkokt bukett broccoli. Det är inte matlagning, det är upphettning. Det är inte bara januari, det är permafrost.
    Och börja inte tala om de satans räkorna! När The Knausgårds får främmande åker köperäkorna fram. Ofelbart. Rostbröd, aioli, vitt vin till det. Så hålls den knausgårdska ryggen fri, samtidigt som alla gäster blir nöjda.
    Kanske är Karl Ove blott ett offer för sin miljö?
    Matpakke, Norges lika utbredda som deprimerande sedvänja att äta medhavda mackor till lunch, går tillbaka till 1930-talets fattigår då landets regering försåg alla skolbarn med lunchsmörgås. Men nu är väl nödåren ändå över!? Trots att många förskräckta besökare utropat matpakke till världens objektivt sett tråkigaste lunch framhärdar norrbaggarna med sina erbarmliga mackor. Torftigheten har upphöjts till tradition, och sådana gillar norrmännen. Under eller okryddat mat är också kutym. Norska traktörer ursäktar sig gärna med att landets traditionella rätter minsann ska smaka av råvaran. Mm, men liiiite salt på skreien skulle kanske inte skada?
    Här har vi ett oljeland som verkligen inte behöver äta sin sänghalm. Råvarutillgången är osedvanligt god, befolkningen köpstark. Så vad gör Norge? De exporterar kungskrabba och importerar svensk fryspizza.
    Det är synd och skam. Norge är annars en hovleverantör. Av världsunik natur, fantastiska råvaror och kulturpersonligheter. Ibsen, Munch, Hamsun, Joachim Trier … Ja, och så Karl Ove då förstås. Men äta civiliserat kan Norge fortfarande inte. Inte skriva om mat heller.
    Enig. Vi misunner deres rækmarengs, kritflis og møssebrød!
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.637
    Antall liker
    14.442
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Sluket henta noe sprellende sjøkreps på jobben min i går.
    Tipper menyen i kveld er velsmakende.
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.617
    Antall liker
    6.324
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    I norsk oppskrift, hermetiske tomater, på svenska betyder det lufttäta tomater.🍅 😂
     

    BurntIsland

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.02.2006
    Innlegg
    9.862
    Antall liker
    15.607
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    3
    Roti Canai med brunsukker, lime (rikelig) og banan til frokost. Har ikke spist det siden jeg var på trekking i sørøstasia. Nam!
    IMG_2835.jpeg IMG_2834.jpeg
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    4.617
    Antall liker
    6.324
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    Överskred Socialstyrelsens rekommendationer ikväll, endast 350 gr kött per vecka, får ta på nästa veckas kvot. IMG_9534.jpeg
    IMG_9536.jpeg
     
    Sist redigert:

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.996
    Antall liker
    3.246
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Kan ikke få understreket HMSn nok om man ikke er vant til og bruke mandolin, bruk gjerne knivhansker, for dette er en ev de mest effektive fingertuppkutterne som er !! Flott verktøy i de rette hendene er det dog !!
     

    ELJ

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.09.2008
    Innlegg
    1.509
    Antall liker
    3.491
    Sted
    Harstad
    Torget vurderinger
    26
    Kan ikke få understreket HMSn nok om man ikke er vant til og bruke mandolin, bruk gjerne knivhansker, for dette er en ev de mest effektive fingertuppkutterne som er !! Flott verktøy i de rette hendene er det dog !!
    Har jobbet i over 20 år på kjøkken og får frysninger når jeg ser en mandolin. Flott redskap men som du sier en super fingertuppkutter
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.996
    Antall liker
    3.246
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Har jobbet i over 20 år på kjøkken og får frysninger når jeg ser en mandolin. Flott redskap men som du sier en super fingertuppkutter
    Jeg og... var nære på og kjøpe DeB en for noe år siden, men etter grundig tenkning gikk jeg heller for små og tynnbladet kniver ifra Wusthof som er en ren glede og jobbe med, og myemye sikrere....
    Det er ikke få kokker og glade amatører som har mått en tur til både fastlegen og sykestua etter et ublidt møte med mandolinen.

    "Ska bare..." er absolutt noe av det dummeste, ved og ikke bruke egnet verneutstyr... ;)
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    13.893
    Antall liker
    10.233
    Sted
    Holmestrand
    Jeg og... var nære på og kjøpe DeB en for noe år siden, men etter grundig tenkning gikk jeg heller for små og tynnbladet kniver ifra Wusthof som er en ren glede og jobbe med, og myemye sikrere....
    Det er ikke få kokker og glade amatører som har mått en tur til både fastlegen og sykestua etter et ublidt møte med mandolinen.

    "Ska bare..." er absolutt noe av det dummeste, ved og ikke bruke egnet verneutstyr... ;)
    En (eller flere) ny(e) kniv(er) er jo alltid fristende …
     

    gwh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.04.2006
    Innlegg
    914
    Antall liker
    779
    Sted
    Oslo
    Jeg og... var nære på og kjøpe DeB en for noe år siden, men etter grundig tenkning gikk jeg heller for små og tynnbladet kniver ifra Wusthof som er en ren glede og jobbe med, og myemye sikrere....
    Det er ikke få kokker og glade amatører som har mått en tur til både fastlegen og sykestua etter et ublidt møte med mandolinen.

    "Ska bare..." er absolutt noe av det dummeste, ved og ikke bruke egnet verneutstyr... ;)
    Ble en tur på legevakta for noen år siden med noen millimeter manglende fingertupp......
    Hms ble sterkt oppgradert i etterkant.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.996
    Antall liker
    3.246
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    En (eller flere) ny(e) kniv(er) er jo alltid fristende …
    Jeg får ikke mengdetreningen slik en kokk gjør, og jeg har aldri likt den tradisjonelle kokkekniven (typisk altfor lang for min del)
    Men de som bruker den hver eneste dag får sikkert en veldig god teknikk på og bruke den.
    Selvom jeg har har gode gripetak (hender) så består knivoppsettet mitt av kniver som allikevel er relativt små.

    20250512_093201.jpg
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.431
    Antall liker
    5.564
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Måtte levere en kollega til akuttmottaket med 3 fingertypper mindre som la igjen i oppskjærsmaskina.
    Heldigvis var den rett ved siden da vi jobbet på et sykehuskjøkken.

    Som digresjon var det alltid interessant å jobbe der på frokostskiftet i helgene. Da traff jeg ofte folk som jeg så på festen noen timer tidligere. Sammen med politieskorte til blodprøve...
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.300
    Antall liker
    14.033
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Trekke pølser i buljong vr en greie på 60-70-tallet husker jeg, - særlig ved arrangementer hvor slikt skulle serveres og pølsekoker ikke var tilgjengelig...
    At pølser skal trekke og ikke koke, for ikke å sprekke, har jo ikke noe med buljongen å gjøre... :ROFLMAO:
    Nå skal man ikke se bort fra at det har noe med alder å gjøre, men synes dagens vanlige pølser stort sett smaker tammere enn i "gamle dager"....
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn