Den norske spesialgrenen Makrell i tomat inneholder en god del miljøgifter. Faktisk mer enn oppdrettslaks. Så hva som er sunnest er nok diskuterbart. Og det diskuteres ! Bare ta et søk på nettet.
Jeg spiser laks og ørrett, og all annen fisk. Men kan ikke fordra Makrell i tomat. Men "One mans poison is another mans meat"
Den norske spesialgrenen Makrell i tomat inneholder en god del miljøgifter. Faktisk mer enn oppdrettslaks. Så hva som er sunnest er nok diskuterbart. Og det diskuteres ! Bare ta et søk på nettet.
Jeg spiser laks og ørrett, og all annen fisk. Men kan ikke fordra Makrell i tomat. Men "One mans poison is another mans meat"
Jeg kommer aldri til å søke på nettet for å finne ut hva som er best å spise sånn miljømessig. Jeg spiser det jeg liker, som jeg antar de aller fleste gjør (?)
Den norske spesialgrenen Makrell i tomat inneholder en god del miljøgifter. Faktisk mer enn oppdrettslaks. Så hva som er sunnest er nok diskuterbart. Og det diskuteres ! Bare ta et søk på nettet.
Christina (66) trodde de små plagene var helt ufarlige - så kom sjokkbeskjeden. Nå lever hun med vissheten om at hun kan dø når som helst, og advarer om tegnene du aldri må ignorere.
Totalt sett er det lite som tyder på helserisiko fordi mor eller barn har spist fisk.
www.nettavisen.no
Makrell i tomat inneholder miljøgifter, da makrell er en fet fisk som akkumulerer disse stoffene, spesielt dioksiner og PCB. En rapport fra Vitenskapskomiteen for Miljø og Mat (VKM) viste at makrell i tomat var den matvaren som ga norske 2-åringer mest miljøgifter, men dette må veies opp mot fiskens sunne næringsstoffer som omega-3 og vitamin D. Spesialister anbefaler derfor å være forsiktig med mengden makrell i tomat barn spiser, selv om makrell generelt er sunt.
Hvorfor er det miljøgifter i makrell i tomat?
Fet fisk: Makrell er en fet fisk, og fettholdig fisk lagrer fettløselige miljøgifter som dioksiner og PCB i sitt vev.
Opphopning: Disse stoffene kan hope seg opp i fiskens kropp over tid.
Hva sier forskningen?
VKM-rapport:
En rapport fra VKM fra 2022 viste at makrell i tomat var den matvaren som tilførte norske 2-åringer mest miljøgifter. Hele 65 % av bidraget til miljøgifter fra fisk hos disse småbarna kom fra makrell, og de hadde nivåer av dioksiner og PCB som var flere ganger høyere enn det som anses som trygt, sier Vitenskapskomiteen for mat og miljø.
Balanse mellom nytte og risiko:
Til tross for miljøgiftene, inneholder makrell i tomat viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, jod og vitamin D, som er vanskelige å få i seg på andre måter.
Hva er anbefalingene?
Moderasjon for små barn:
Siden VKM-rapporten identifiserte makrell i tomat som en betydelig kilde til miljøgifter for små barn, bør man være forsiktig med mengden små barn får servert. Enkelte spesialister råder barn til ikke å spise det daglig.
Generell anbefaling:
For voksne, og barn generelt, er det ingen grunn til å fraråde makrell i tomat. Man bør imidlertid være bevisst på mengden barn spiser, og huske at fordelene ved det sunne innholdet veier opp for ulempene ved miljøgiftene for de fleste, sier professor Jutta Dierkes.
Sammenlign med alternativer:
Man bør også tenke på hva man eventuelt bytter ut makrell i tomat med. Hvis det erstattes med et sukkerholdig pålegg, er makrell i tomat et bedre alternativ på grunn av sine helsemessige fordeler, sier Jutta Dierkes.
Jeg tenkte det kanskje var snakk om spesielle funn i forhold til makrell i tomat, som at Stabburet tilsatte giftstoffer i tomatsausen eller noe sånt. Det at fisk, og spesielt fet fisk, opptar miljøgifter er jo gammelt og velkjent stoff. Denslags kommer vi uansett ikke utenom med mindre vi flytter til Bhutan og starter eget økologisk småbruk.
hvis det var meningen vi skulle spise sjømat hadde vi klart å puste under vann, siden vi ikke gjør det så er det åpenbart at sjømat er for sjøen, ikke menneskeføde.
bare tanken om å spise noe fra jordas søppelfylling bør være nok til å få de fleste til å styre unna..
hvis det var meningen vi skulle spise sjømat hadde vi klart å puste under vann, siden vi ikke gjør det så er det åpenbart at sjømat er for sjøen, ikke menneskeføde.
bare tanken om å spise noe fra jordas søppelfylling bør være nok til å få de fleste til å styre unna..
hvis det var meningen vi skulle spise sjømat hadde vi klart å puste under vann, siden vi ikke gjør det så er det åpenbart at sjømat er for sjøen, ikke menneskeføde.
bare tanken om å spise noe fra jordas søppelfylling bør være nok til å få de fleste til å styre unna..
Himmel og hav, for mye tullprat! Fisk har vært på menyen i årtusener, der hvor man hadde muligheter til å fange fisk etter å ha funnet ut hvordan..., noe som er ettertrykkelig bevist gjennom et ukjent antall arkeologiske utgravinger... at noen voksne nordmenn i Norge fortsatt oppfører seg som trassige unger.. "Æsj.!! Jeg liker ikke fisk!!! " - forandrer ikke på den saken...
Himmel og hav, for mye tullprat! Fisk har vært på menyen i årtusener, der hvor man hadde muligheter til å fange fisk etter å ha funnet ut hvordan..., noe som er ettertrykkelig bevist gjennom et ukjent antall arkeologiske utgravinger... at noen voksne nordmenn i Norge fortsatt oppfører seg som trassige unger.. "Æsj.!! Jeg liker ikke fisk!!! " - forandrer ikke på den saken...
De første nordmenn, antagelig de som ble utstøtt av stammen, forflyttet seg nordover etter som isen dro seg tilbake.
Masse arkeologiske funn om at de levde av fiske og det de fant i havet,.
Alle kjente dødsfall fra butolisme i Norge er, så vidt jeg vet, fra selvlaget rakfisk. Om noen lurer på hvorfor det er E-250 og/eller E-252 i spekemat så er denne bakterien forklaringen. Det giftigste som finnes naturlig og de E-stoffene forhindrer at den kan formere seg.
Alle kjente dødsfall fra butolisme i Norge er, så vidt jeg vet, fra selvlaget rakfisk. Om noen lurer på hvorfor det er E-250 og/eller E-252 i spekemat så er denne bakterien forklaringen. Det giftigste som finnes naturlig og de E-stoffene forhindrer at den kan formere seg.
Botulin funker kjapt som fy, så du er trolig trygg nå hvis det er noen timer siden siste skinkebit. Med mindre du supplerte med selvplukket grønn fluesopp da.
Botulin funker kjapt som fy, så du er trolig trygg nå hvis det er noen timer siden siste skinkebit. Med mindre du supplerte med selvplukket grønn fluesopp da.
Nytestamentet har så mange referanser til fisk at det må ha vært skrevet av fiskere. Da budskapet skulle spres til verden valgte man fisken som symbol, på grunn av alle disse fiskerelaterte hendelsene omkring og med Jesus, og ordet ICHTYS (FISK på gresk) ble brukt på følgende vis:
Kristne som møtte hverandre tegnet et fiskesymbol, der en uskyldig bue i sanden kunne bli til en fisk, om den man møtte fullførte tegnet.
I Lukas er det en mirakuløs fangst av fisk som overbeviser fiskerne Peter, Jakob og Johannes om å følge Jesus og bli hans disipler. Og Andreas og Peter oppfordres til å bli "fiskere av mennesker". Tusener mettes med fisk og etter Jesu oppstandelse fanges 153 fisker, nummeret får man om man omdanner det hebraiske ordet for Gud til tall. Og den gjenoppståtte Jesus spiser stekt fisk fra den fangsten.
Engler skiller mellom de rettferdige og synderne slik en fisker går gjennom fangsten og fisk nevnes som hovedingrediens i disiplenes daglige mat.
Mirakuløst nok finner også Peter en mynt i gapet på en fisk, etter anvisning av Jesus, slik at han kan betale tempelskatten som avkreves ham.
Og norsk klippfiskindustri verdsetter at katolikker ikke spiser kjøtt på fredager, i erkjennelse av at Jesus oppga "sitt kjød" for menneskene, på Langfredag.
Fortsatt her, så jeg antar jeg er utenfor den verste faren men kommer til å følge med et par uker framover bare for sikkerhets skyld. Også kommer jeg aldri, aldri, aldri til å kjøpe nitrittfri spekeskinke på Rema 1000 igjen etter denne nervepirrende opplevelsen. Takk for omtanken, det varmer. <3
Jeg kommer aldri til å søke på nettet for å finne ut hva som er best å spise sånn miljømessig. Jeg spiser det jeg liker, som jeg antar de aller fleste gjør (?)
".... spise sånn miljømessig....???" Du refererte til sunnere - derav miljøgifter. F.eks oppdrettslaks inneholder mindre av slike da maten dens er "renere".
Store Norske Leksikon;
MIljøgift En miljøgift er et stoff som kan utgjøre en helsefare for levende organismer og skade det naturlige miljøet. Når miljøgifter slippes ut i vann, luft eller jord er det ofte som følge av menneskelig aktivitet. Noen miljøgifter brytes ikke ned i naturen, mener persistente, og akkumuleres i næringskjeden.