Politikk, religion og samfunn Da smørkrisen kom til landet.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Gbatokai

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    16.03.2002
    Innlegg
    698
    Antall liker
    45
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    3
    Odd J skrev:
    Ja det er jo det som skjer. Bønder veksler inn de timene som andre folk bruker til ferie, fritid, samvær med familie, trening, sosial omgang etc med mer arbeid, enten på gården eller eksternt. Dette for å oppnå tilnærmet lik familieinntekt som det andre klarer med en 8-timers jobb. Dette faller tydeligvis enkelte tungt for brystet. Bønder bruker nok noe mindre på å drive AS Familie enn de fleste andre, men man er ikke frikoblet samfunnet for det. Regningene kommer der også.

    Tilskudd: I gjennomsnitt ligger tilskuddene på 110% av inntekten. Da Hegnar oppdaget dette slo han stort opp at da var han klar for å bli bonde; han skulle bare sitte på en benk og lese ei bok og ta imot tilskudd.....det han elegant underslo er at du faktisk må ha kyr for å få tilskudd på kyr. De skal ha mat, fjøs og stell osv. Bare å glemme den benkesittinga. Tilskuddene går rett inn i driftsregnskapet og er selvsagt skattepliktig. Det er heller ikke noe minsteinntekt. De fleste gårdsbruk har omsetning på mange ganger det som står igjen på sluttlinja. En fjerdedel av alle norske gårdsbruk går i null eller minus! Paradoksalt nok er de brukene med best inntekt (og dermed de flinkeste i manges øyne) rett og slett eldre bønder som skal legge ned og kutter alle investeringer de siste årene de holder på. Er du ung i dag og må bygge nytt fjøs må du påregne 15-20 års drift der du må jobbe eksternt i tillegg for å fø familien. Gårdsdrift har nok med renter og avdrag. Selv med tilskudd.

    Det kan virke 'rart' for folk utenfor næringa at det jobbes eksternt i så stor grad som det gjør. Folk tror ikke på det, det må være et tegn på fusking et sted her osv. For meg, som kjenner næringa og ser det enorme gapet mellom det Hvermansen legger ned i jobbdelen av livene sine kontra det bønder gjør, så er hele debatten like mye en studie i en mentalitetsforskjell. Det er i Norge lenge siden folk flest måtte ofre så mye tid og ressurser på jobben som bøndene må gjøre for å overleve og utvikle bruket.

    Ferdig klokka fire sier du? Da er det jo mye god arbeidstid igjen til midnatt.
    Veldig bra innlegg. Jeg har bønder i nær familie, og kan ikke si jeg misunner dem verken arbeidsmengden eller inntektsnivået. Men jeg har respekt for arbeidsmoralen og innsatsen, og det faktum at det de produserer er uendelig mye mer nødvendig enn fine sofaer, avanserte mobiltelefoner og en del andre ting folk synes det er greit å bruke mye penger på.
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    2.999
    Antall liker
    725
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
     

    tkr

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.03.2007
    Innlegg
    20.614
    Antall liker
    27.875
    Sted
    Nede i fjæresteinene
    Torget vurderinger
    2
    Gubra skrev:
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
    Vel- hvorfor klager man da over mangel på norsk smør? Det er jo akkurat det som skjer!
    mvh
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    2.999
    Antall liker
    725
    tkr skrev:
    Gubra skrev:
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
    Vel- hvorfor klager man da over mangel på norsk smør? Det er jo akkurat det som skjer!
    mvh
    Da sier jeg som 65finger 4-5 innlegg ovenfor:

    KUTT TOLLEN PÅ MATIMPORT
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    385
    Gubra skrev:
    tkr skrev:
    Gubra skrev:
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
    Vel- hvorfor klager man da over mangel på norsk smør? Det er jo akkurat det som skjer!
    mvh
    Da sier jeg som 65finger 4-5 innlegg ovenfor:

    KUTT TOLLEN PÅ MATIMPORT
    Det blir den samme runddansen om og om igjen.
    Å ha gårdsbruk i Norge er noe mye mer enn bare gårdsdriften i seg selv. Du skal være bra korttenkt for å overse hvilke fantastiske spin-off-effekter jordbruket i Norge skaper. Bosetning og arbeidsplasser, livsgrunnlag, levende landskap.
    Visst er det et komplekst problem, og det er vel flere saker som peker på at meieri og kjøttsytemene i Norge har ovelevd seg selv, men enkle løsninger på komplekse problemer har aldri eksistert.

    Honkey
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.175
    Antall liker
    4.363
    Torget vurderinger
    1
    tkr skrev:
    Gubra skrev:
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
    Vel- hvorfor klager man da over mangel på norsk smør? Det er jo akkurat det som skjer!
    mvh
    Må smøret være norsk?

    mvh
    KJ
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.230
    Antall liker
    277
    KJ skrev:
    tkr skrev:
    Gubra skrev:
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
    Vel- hvorfor klager man da over mangel på norsk smør? Det er jo akkurat det som skjer!
    mvh
    Må smøret være norsk?

    mvh
    KJ
    Smør er ikke smør hvis det ikke er norskt!
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    2.999
    Antall liker
    725
    Honkey-Chateau skrev:
    Det blir den samme runddansen om og om igjen.
    Å ha gårdsbruk i Norge er noe mye mer enn bare gårdsdriften i seg selv. Du skal være bra korttenkt for å overse hvilke fantastiske spin-off-effekter jordbruket i Norge skaper. Bosetning og arbeidsplasser, livsgrunnlag, levende landskap.
    Visst er det et komplekst problem, og det er vel flere saker som peker på at meieri og kjøttsytemene i Norge har ovelevd seg selv, men enkle løsninger på komplekse problemer har aldri eksistert.

    Honkey
    Denne fantastiske spinoff-effekten koster samfunnet drøye 13 milliarder kr. iår.
    For denne summen får du misfornøyde bønder og misfornøyde forbrukere/skattebetalere.
    Du skal være bra korttenkt for ikke å ville gjøre noe med det systemet.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Gubra skrev:
    Honkey-Chateau skrev:
    Det blir den samme runddansen om og om igjen.
    Å ha gårdsbruk i Norge er noe mye mer enn bare gårdsdriften i seg selv. Du skal være bra korttenkt for å overse hvilke fantastiske spin-off-effekter jordbruket i Norge skaper. Bosetning og arbeidsplasser, livsgrunnlag, levende landskap.
    Visst er det et komplekst problem, og det er vel flere saker som peker på at meieri og kjøttsytemene i Norge har ovelevd seg selv, men enkle løsninger på komplekse problemer har aldri eksistert.

    Honkey
    Denne fantastiske spinoff-effekten koster samfunnet drøye 13 milliarder kr. iår.
    For denne summen får du misfornøyde bønder og misfornøyde forbrukere/skattebetalere.
    Du skal være bra korttenkt for ikke å ville gjøre noe med det systemet.
    Det koster utrolig mye mer enn 13 milliarder i året å behandle landbruket som en vernet bedrift.

    Overføringene til landbruket utgjør 12,9 milliarder (og skal opp i år).
    I tillegg er det betydelige skatte/driftsfordeler som begunstiger bønder - helt greit, men må med i regnskapet.

    Enda verre er det faktum at vi betaler en dyr pris for ikke å eksportere bredt. Norge kunne vært storeksportør av landbruksprodukter ut i verden. Om danske bønder klarer å hente hjem 67 milliarder danske i året, så burde norske bønder klart minst 1/3 (gjerne mer, men slik norsk landbruk er blitt parkert i tiår av en helt feilslått politikk bør vi nok begynne i det små).

    Uansett ser vi hva det koster når folk som ikke våger noe som helst får lov til å bestemme på dette området.

    (Jarlsberg er norsk landbruks eneste eksportprodukt med volum, og er kun kommet i stand som et tiltak for å bli kvitt overskuddsproduksjon av melk. Nå som melkeproduksjonen er nede, driver man utrolig nok og lager Jarlsberg i Irland og USA, for å slippe å importere en tilsvarende andel utenlandske landbruksprodukter).
     

    bber

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.02.2005
    Innlegg
    2.947
    Antall liker
    20
    KJ skrev:
    tkr skrev:
    Gubra skrev:
    Hvis det ikke er tilfredstillende betingelser i en jobb, ja da slutter man og finner noe annet. Problem løst.
    Vel- hvorfor klager man da over mangel på norsk smør? Det er jo akkurat det som skjer!
    mvh
    Må smøret være norsk?

    mvh
    KJ
    Nei,naturligvis ikke. Importert er minst like godt og like usunt. TINE trenger mer konkurranse. Anbefaler alle å kjøpe konkurrerende produkter når de finnes.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.845
    Antall liker
    2.814
    Torget vurderinger
    1
    Honkey-Chateau skrev:
    Denne fantastiske spinoff-effekten koster samfunnet drøye 13 milliarder kr. iår.
    For denne summen får du misfornøyde bønder og misfornøyde forbrukere/skattebetalere.
    Du skal være bra korttenkt for ikke å ville gjøre noe med det systemet.
    Du fokuserer (i likhet med mange andre her) kun på utgiftssiden ved norsk landbruk og vil ikke se inntektsiden. De pengene går ikke bare til bøndene. Alle arbeidsplassene innenfor foredling, distribusjon ligger også her. I tillegg kommer utdanning, forskning, administrering, matsikkerhet etc etc som også ligger i disse summene. Hvor tror du en finner igjen budsjettene til Landbruks- og matsikkerhetsdepartementet, Universitetet i Ås? Veterinærhøyskolen? Mattilsynet? Landbruksskolene? Osv osv

    Spør reiselivsnæringa hvorfor turistene kommer til Norge og hva de vil se. Og om det er greit å droppe landbruket.

    Vi legger igjen 100 milliarder i matvarebutikkene hvert år. Ikke alt dette er mat. Ikke all maten er norsk. Tror dere virkelig at vi ikke legger igjen minst 100 milliarder den dagen alt importeres fra utlandet også? Synes jeg ser Ole Robert le hele veien til banken. Det er virkelig noe aldeles bedårende naivt over ultraliberalistene.

    Det er mye som skulle vært gjort annerledes i landbruket, men å tyne bøndene enda mer løser ingen problemer. Og idag blir han/hun tynt. Og jeg våger den påstanden at den norske forbruker er bortskjemt i all sin småfeite misbilligende surmuling. Samme hva dere måtte mene. Har ingen forståelse for klagingen rundt maten. Billig & bra for den som ønsker det. Dyrt & eksklusivt for HFSerne og andre. Gjestemedlem får kjøpt geitekjøtt i over 2000 meters høyde av 'sin leverandør' og skaffer seg den osten han trenger. Så kutt klaginga eller bli bonde sjøl. Av og til er det intervjuer i fagpressen (jepp, bønder holder seg med fagpresse, hvem faen skulle tro at de kunne lese?) av folk som entrer yrket utenfra. Etter et par år har mye av pågangsmotet og selvtilliten fått kjørt seg kraftig. Særlig mrsmt er det når Forretningsfolka setter ord på hvordan de opplever yrket nå kontra de forestillingene de hadde forut...

    Det som er den verste løgnen i landbrukspolitikken er at den framstilles som en motpolitikk til en samfunnsutvikling som ville knuget landbruket enda mer om ikke den ble gjennomført. Det er ingen naturlig tyngdelov som virker. Den tynepolitikken vi har sett siden 1985 er villet og ønsket. Dagens landbruk er resultatet av akkurat den politikken de skiftende regjeringer har ønsket i denne perioden. Tyn alle maksimalt arbeidsmessig og økonomisk og se hvem som er tøffe nok/dumme nok/stae nok/nedgjeldede nok til at de fortsetter åkkesom.....

    Hvis noen her har reell lyst til å lese litt om dette og ikke bare mene noe fordi andre her mener det samme: Les Svenn Arne Lie og Espen Løkeland-Stais bok: "En nasjon av kjøtthuer - ni myter og en løgn om norsk landbrukspolitikk". Kan hende dere får oppdatert huet litt på disse tingene.


    PS. Matjord er The Next Thing. Kineserne har skjønt det.
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    2.999
    Antall liker
    725
    "Og jeg våger den påstanden at den norske forbruker er bortskjemt i all sin småfeite misbilligende surmuling. Samme hva dere måtte mene. Har ingen forståelse for klagingen rundt maten."

    Slik taler en ekte monopolist, markedet er til for han!
    Forbrukerne får ta det de får til den pris monopolisten setter.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Er nok best at du ikke søker stillingen som kommunikasjonsansvarlig i Tine, Odd.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.600
    Antall liker
    35.527
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Odd J skrev:
    Det er mye som skulle vært gjort annerledes i landbruket, men å tyne bøndene enda mer løser ingen problemer. Og idag blir han/hun tynt.
    Vi er helt enige om diagnosen. Vi er derimot ikke enige om resepten. Jeg mener at dagens korporativistiske system må dø, sånn at vi kan skape en levedyktig næring som kan levere varer kundene vil ha til priser kundene vil betale. Så får vi heller betale noen over statsbudsjettet spesifikt for å opprettholde kulturlandskapet i distriktene, hvis man mener det er verneverdig, men la oss slutte å blande sammen alle mulige formål i en eneste saus. Du ser ut til å mene at dagens system er verneverdig, og at kunder og skattebetalere skal skyfle stadig mer penger ned i hullet for at man skal slippe omstilling.

    Andre næringer må forholde seg til konkurransesituasjonen. Hvis kunden får bedre og billigere varer et annet sted, må man enten gjøre noe, eller slukke lyset og gå hjem. Det å skjelle ut kunden som bortskjemt, småfeit, surmulende osv er sjelden en god strategi. "Pissing off your customer is an interesting strategy." Jfr platebransjens erfaringer med den strategien de siste 10 årene.
     
    N

    Nifelheim

    Gjest
    Kunden har alltid rett, sies det. Det stemmer ganske enkelt ikke. Noen kunder blir aldri fornøyde eller oppfører seg som totalt drittsekker.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.158
    Antall liker
    9.486
    Dagens matkunde vil ha maten gratis, helst som en ferdiglaget velling.
    Kvalitet? Nei, det spiller ingen rolle, bare det er billig/gratis og lettvint.
     

    Gubra

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.08.2004
    Innlegg
    2.999
    Antall liker
    725
    Nifelheim skrev:
    Kunden har alltid rett, sies det. Det stemmer ganske enkelt ikke. Noen kunder blir aldri fornøyde eller oppfører seg som totalt drittsekker.
    Når det gjelder monopoler, sånn som landbruket i Norge, kan man ha den innstillingen.
    I alle andre bransjer har man ikke råd til det. Da går man konk.
     
    N

    Nifelheim

    Gjest
    Gubra skrev:
    Nifelheim skrev:
    Kunden har alltid rett, sies det. Det stemmer ganske enkelt ikke. Noen kunder blir aldri fornøyde eller oppfører seg som totalt drittsekker.
    Når det gjelder monopoler, sånn som landbruket i Norge, kan man ha den innstillingen.
    I alle andre bransjer har man ikke råd til det. Da går man konk.
    For noe sprøyt. Man kan ikke gjøre absolutt alle potensielle kunder/kundegrupper fornøyd. Joda, man skal yte god service, men et sted går grensen for dårlig oppførsel fra kundene også.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Nifelheim skrev:
    Gubra skrev:
    Nifelheim skrev:
    Kunden har alltid rett, sies det. Det stemmer ganske enkelt ikke. Noen kunder blir aldri fornøyde eller oppfører seg som totalt drittsekker.
    Når det gjelder monopoler, sånn som landbruket i Norge, kan man ha den innstillingen.
    I alle andre bransjer har man ikke råd til det. Da går man konk.
    For noe sprøyt. Man kan ikke gjøre absolutt alle potensielle kunder/kundegrupper fornøyd. Joda, man skal yte god service, men et sted går grensen for dårlig oppførsel fra kundene også.
    Du må gjerne forklare hvordan kundene har oppført seg dårlig i dette tilfellet, Nifel -- det ser jeg frem til. Forklaringen, altså.

    I våre dager vil jeg på det sterkeste anbefale en kundeorientering i tilbudet, forresten, er snart eneste gjenværende konkurranseparameter, så lenge man ikke er godt beskyttet bak selvskrevne tollbarrierer.
     
    N

    Nifelheim

    Gjest
    vredensgnag skrev:
    Nifelheim skrev:
    Gubra skrev:
    Nifelheim skrev:
    Kunden har alltid rett, sies det. Det stemmer ganske enkelt ikke. Noen kunder blir aldri fornøyde eller oppfører seg som totalt drittsekker.
    Når det gjelder monopoler, sånn som landbruket i Norge, kan man ha den innstillingen.
    I alle andre bransjer har man ikke råd til det. Da går man konk.
    For noe sprøyt. Man kan ikke gjøre absolutt alle potensielle kunder/kundegrupper fornøyd. Joda, man skal yte god service, men et sted går grensen for dårlig oppførsel fra kundene også.
    Du må gjerne forklare hvordan kundene har oppført seg dårlig i dette tilfellet, Nifel -- det ser jeg frem til. Forklaringen, altså.

    I våre dager vil jeg på det sterkeste anbefale en kundeorientering i tilbudet, forresten, er snart eneste gjenværende konkurranseparameter, så lenge man ikke er godt beskyttet bak selvskrevne tollbarrierer.
    Mange kunder har urealistiske krav til kvalitet på produkt og pris. De krever pose og sekk, men er ikke villige til å betale hva det koster. Og lager deretter masse støy når de ikke får det som de vil.

    Synes at Odd J beskriver situasjonen ganske bra.

    Ønsker du mer variasjon i utvalget så får du klage på butikkjedene og ikke på bøndene. Som du eller noen andre sa, så tilsvarer butikkene i Norge lavprisbutikker i utlandet. Du kan ikke klage på bøndene for det. Prismessig så har mat aldri vært billigere i Norge. En nordmann bruker nå en brøkdel av inntekten sin på mat i forhold til hva han gjorde for 50 år siden. Og bøndene tjener jo dårligere enn noen sinne, og matkjedebaronene er milliardærer. Follow the money.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Nifelheim skrev:
    vredensgnag skrev:
    Nifelheim skrev:
    Gubra skrev:
    Nifelheim skrev:
    Kunden har alltid rett, sies det. Det stemmer ganske enkelt ikke. Noen kunder blir aldri fornøyde eller oppfører seg som totalt drittsekker.
    Når det gjelder monopoler, sånn som landbruket i Norge, kan man ha den innstillingen.
    I alle andre bransjer har man ikke råd til det. Da går man konk.
    For noe sprøyt. Man kan ikke gjøre absolutt alle potensielle kunder/kundegrupper fornøyd. Joda, man skal yte god service, men et sted går grensen for dårlig oppførsel fra kundene også.
    Du må gjerne forklare hvordan kundene har oppført seg dårlig i dette tilfellet, Nifel -- det ser jeg frem til. Forklaringen, altså.

    I våre dager vil jeg på det sterkeste anbefale en kundeorientering i tilbudet, forresten, er snart eneste gjenværende konkurranseparameter, så lenge man ikke er godt beskyttet bak selvskrevne tollbarrierer.
    Mange kunder har urealistiske krav til kvalitet på produkt og pris. De krever pose og sekk, men er ikke villige til å betale hva det koster. Og lager deretter masse støy når de ikke får det som de vil.

    Synes at Odd J beskriver situasjonen ganske bra.

    Ønsker du mer variasjon i utvalget så får du klage på butikkjedene og ikke på bøndene. Som du eller noen andre sa, så tilsvarer butikkene i Norge lavprisbutikker i utlandet. Du kan ikke klage på bøndene for det. Prismessig så har mat aldri vært billigere i Norge. En nordmann bruker nå en brøkdel av inntekten sin på mat i forhold til hva han gjorde for 50 år siden. Og bøndene tjener jo dårligere enn noen sinne, og matkjedebaronene er milliardærer. Follow the money.
    Grunnet toll på importert mat
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Nifelheim skrev:
    Som du eller noen andre sa, så tilsvarer butikkene i Norge lavprisbutikker i utlandet. Du kan ikke klage på bøndene for det.
    Mange logiske glipp her, men vi fokuserer på dette. Så lenge det er sterke importrestriksjoner, vern av norskproduserte matvarer, høye tollbarrierer -- og dette skyldes "hensynet til landbruket", så kan man faktisk klandre norsk landbrukspolitikk for dette.

    Og man kan også klandre bøndene fordi de finner seg i å bli herset med, og bundet på hender og føtter -- men kanskje foretrekker de den kollektive tryggheten der ingen skal stikke seg ut, og ingen skal få fordeler etter innsats, bedre å da få fordeling etter regulativ.

    Og kundeorientering er det nok sunt å lære seg - overleveringen av egne midler blir greiere da.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.600
    Antall liker
    35.527
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    65finger skrev:
    Grunnet toll på importert mat
    Og på grunn av at landbruksnæringen ikke greier å få frem differensierte produkter. Én standard vare for alle - instant commodity - og derfra er det strake veien til ren priskonkurranse mellom kjedene, som igjen prøver å kna litt ekstra priskutt ut av leverandørene. For eksempel 1,5 % lettmelk fra Norsk Rødt Fe i 1-liters pappemballasje. Jaha. Hvor spennende er det, da? Er det noen annen grunn til å kjøpe den i kjede X i stedet for kjede Y enn at du får den femti øre billigere der?

    Hvis man i stedet hadde vett nok til å lage differensierte produkter, f eks kjøtt fra forskjellige storferaser eller opprinnelsesmerkede grønnsaker, så kunne det vært mulig å hente ut en prispremium basert på kvalitet samtidig med at man kunne unnslippe litt av prispresset. Men det går på tvers av hele infrastrukturen i landbrukskooperasjonen, så det blir bare med noen halvhjertede forsøk.

    På min lokale Bread & Circus i Cambridge, MA var det et utall forskjellige grønnsakskvaliteter å velge mellom, og over hver binge hang det bilde av bonden som hadde dyrket de grønnsakene og et sitat om hvor omsorgsfullt de var behandlet. Vanskeligere å klage på prisen da.

     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.600
    Antall liker
    35.527
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Pink_Panther skrev:
    Importert er fine greier, altså. Takk til disse noble importørene som bare vil det beste for konsumenten. Not.

    http://www.mattilsynet.no/mat/nyhet...trekkes_tilbake_p__grunn_av_feilmerking_98965
    Takk til disse flotte monopolistene som bare leverer trygg mat:
    http://www.mattilsynet.no/aktuelt/n...gilde_hamburger_i__quot_twistpose_quot__88937
    http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1780851.ece
    http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Gilde-tilbakekaller-4_6-tonn-skinke-6463844.html
    http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article641390.ece

    Not.

    Når barna blekner i dødsangst ved å se navnet "Gilde" på frokostbordet og sier "Nei, Pappa, nei!", da har man gjort seg grundig bort. Det opplevde jeg i etterdønningene etter E Coli-affæren i 2006. Den gangen var Gilde-ansatte i harnisk over at deres anlegg ble nevnt offentlig og at de måtte avgi prøver. Den fornærmelsen var visst mye verre enn hensynet til konsumentenes helse: http://www.aftenposten.no/helse/Kjolig-mellom-tilsynet-og-Gilde-6391391.html
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.867
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Norsk landbruk lider under samme "proteksjonisme" som stort sett alle andre skjermede industrier i Norge. Myndighetene har en feilaktig oppfatning om at bøndene ikke greier å konkurrere mot utenlandske varer, derfor lager de et komplisert og tungrodd system av subsidier og tollmurer for å bevare ting slik de er - istedenfor å åpne grensene, fjerne restriksjoner og konsesjonskrav og heller subsidiere næringene på mer generelle områder - altså ikke detaljstyring slik det er i dag!

    Resultatet ville vært at en del "mindre flinke" bønder hadde dukket under, mens de som hadde kunnskap, kvalitet og vilje ville levd bedre. Og kanskje man kunne fått det som Asjbørn viser til - lokale leverandører av kvalitet. Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    Slik systemet er i dag så opprettholder subsidieoprdnignen hobby/amatørbøndene uten moderne utstyr, uten utdannelse og uten ambisjoner. I Norge forherliger man den lille småbrukeren på bygda som forer det samme som i fjor, sprøyter når naboen gjør det, stiller inn såmaskinen en gang for året og egentlgi aldri har skjønt hvordan man stiller inn slageren på treskeren. Og joprdprøvene, gjødselplanen og sprøyteplanen som er blitt en del av nye kvalitetssysteme blir satt bort til eksterne firmaer, fordi man rett og slett ikke skjønner hva som skal gjøres. Derimot er man skeptisk til den unge, agronomutdannede bonden som bygger nytt fjøs fordi han ønsker effektiv produksjon og mating, lettere renhold og bedre lys/lyd/luft for dyrene, han som sprøyter 3 ganger så ofte, men med riktig innstilt sprøyte og mengde sprøytemiddel, og som bruker jordprøvene til å tilpasse gjødslingen....I hvilken andre bransje enn norsk jordbruk er det negativt å drive proffft...?

    Mvh
    OMF
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Pink_Panther skrev:
    Importert er fine greier, altså. Takk til disse noble importørene som bare vil det beste for konsumenten. Not.

    http://www.mattilsynet.no/mat/nyhet...trekkes_tilbake_p__grunn_av_feilmerking_98965
    Her har vi noen norske skurker i en bedrift som merker om utløpsdato, og det blir et vanskelig eksempel å skulle bruke mot import av matvarer. Det er mange eksempler på at datomerking jukses med, også blant norske fiskeeksportører.

    Men enda verre må det være at Felleskjøpet, innkjøpssammenslutningen til 43.000 norske bønder, fusker som de gjør med renheten i foret de produserer, som vist tidligere i tråden.
    Det at soyaoljen blir norsk fordi den males til pulver i Norge, når den kommer fra Kina; og det at 1600 tonn maisglutén fra genmodifisert kinesisk avling skal puttes inn i norske forprodukter - vil jeg anse som langt verre eksempler på fusk.
    Vi spiser simpelthen ikke norsk, når vi tror vi spiser norsk - og det burde vi gjøre opprør mot. Vi betaler en betydelig andel av fellesformuen til landet for å få dårlige landbruksprodukter.

    Kommandostyrt landbruksforsyning er nødt til å feile, behovet for detaljstyring krever at man glatter over forbrukernes egentlige behov - og oppfører seg som Odd J i denne tråden der han presterer å skjelle ut forbrukerne. Men det kan han tillate seg, siden det ikke er kassalappen han lever av, men hva folk betaler over selvangivelsen, og da kan man fint gi faen i forbrukerne, slik han gjør.

    Systemet har innebygde feil, som vil øke misnøyen, til systemet må gi seg. Og da vil det ikke være forberedt på endringene som før eller siden vil måtte komme. Denslags verdiødsling er kriminell, og vi bør sette pris på at nåværende smørkrise og kommende kjøttkrise vil åpne folks øyne for at dette er tull.

    Har dere forresten sett de enorme pakkene med Melange margarin som nå ligger der smøret skulle ligget i butikkene? Spinnvill politikk, dette.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.845
    Antall liker
    2.814
    Torget vurderinger
    1
    OMF skrev:
    Norsk landbruk lider under samme "proteksjonisme" som stort sett alle andre skjermede industrier i Norge. Myndighetene har en feilaktig oppfatning om at bøndene ikke greier å konkurrere mot utenlandske varer, derfor lager de et komplisert og tungrodd system av subsidier og tollmurer for å bevare ting slik de er - istedenfor å åpne grensene, fjerne restriksjoner og konsesjonskrav og heller subsidiere næringene på mer generelle områder - altså ikke detaljstyring slik det er i dag!

    Resultatet ville vært at en del "mindre flinke" bønder hadde dukket under, mens de som hadde kunnskap, kvalitet og vilje ville levd bedre. Og kanskje man kunne fått det som Asjbørn viser til - lokale leverandører av kvalitet. Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    Slik systemet er i dag så opprettholder subsidieoprdnignen hobby/amatørbøndene uten moderne utstyr, uten utdannelse og uten ambisjoner. I Norge forherliger man den lille småbrukeren på bygda som forer det samme som i fjor, sprøyter når naboen gjør det, stiller inn såmaskinen en gang for året og egentlgi aldri har skjønt hvordan man stiller inn slageren på treskeren. Og joprdprøvene, gjødselplanen og sprøyteplanen som er blitt en del av nye kvalitetssysteme blir satt bort til eksterne firmaer, fordi man rett og slett ikke skjønner hva som skal gjøres. Derimot er man skeptisk til den unge, agronomutdannede bonden som bygger nytt fjøs fordi han ønsker effektiv produksjon og mating, lettere renhold og bedre lys/lyd/luft for dyrene, han som sprøyter 3 ganger så ofte, men med riktig innstilt sprøyte og mengde sprøytemiddel, og som bruker jordprøvene til å tilpasse gjødslingen....I hvilken andre bransje enn norsk jordbruk er det negativt å drive proffft...?

    Mvh
    OMF
    Der oppsummerte du alle fordommene mot norske bønder nesten bedre enn jeg kunne selv. Gratulerer.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Odd J skrev:
    OMF skrev:
    Norsk landbruk lider under samme "proteksjonisme" som stort sett alle andre skjermede industrier i Norge. Myndighetene har en feilaktig oppfatning om at bøndene ikke greier å konkurrere mot utenlandske varer, derfor lager de et komplisert og tungrodd system av subsidier og tollmurer for å bevare ting slik de er - istedenfor å åpne grensene, fjerne restriksjoner og konsesjonskrav og heller subsidiere næringene på mer generelle områder - altså ikke detaljstyring slik det er i dag!

    Resultatet ville vært at en del "mindre flinke" bønder hadde dukket under, mens de som hadde kunnskap, kvalitet og vilje ville levd bedre. Og kanskje man kunne fått det som Asjbørn viser til - lokale leverandører av kvalitet. Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    Slik systemet er i dag så opprettholder subsidieoprdnignen hobby/amatørbøndene uten moderne utstyr, uten utdannelse og uten ambisjoner. I Norge forherliger man den lille småbrukeren på bygda som forer det samme som i fjor, sprøyter når naboen gjør det, stiller inn såmaskinen en gang for året og egentlgi aldri har skjønt hvordan man stiller inn slageren på treskeren. Og joprdprøvene, gjødselplanen og sprøyteplanen som er blitt en del av nye kvalitetssysteme blir satt bort til eksterne firmaer, fordi man rett og slett ikke skjønner hva som skal gjøres. Derimot er man skeptisk til den unge, agronomutdannede bonden som bygger nytt fjøs fordi han ønsker effektiv produksjon og mating, lettere renhold og bedre lys/lyd/luft for dyrene, han som sprøyter 3 ganger så ofte, men med riktig innstilt sprøyte og mengde sprøytemiddel, og som bruker jordprøvene til å tilpasse gjødslingen....I hvilken andre bransje enn norsk jordbruk er det negativt å drive proffft...?

    Mvh
    OMF
    Der oppsummerte du alle fordommene mot norske bønder nesten bedre enn jeg kunne selv. Gratulerer.
    Og det er alt du har å komme med. gratulerer
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.867
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Odd J skrev:
    OMF skrev:
    Norsk landbruk lider under samme "proteksjonisme" som stort sett alle andre skjermede industrier i Norge. Myndighetene har en feilaktig oppfatning om at bøndene ikke greier å konkurrere mot utenlandske varer, derfor lager de et komplisert og tungrodd system av subsidier og tollmurer for å bevare ting slik de er - istedenfor å åpne grensene, fjerne restriksjoner og konsesjonskrav og heller subsidiere næringene på mer generelle områder - altså ikke detaljstyring slik det er i dag!

    Resultatet ville vært at en del "mindre flinke" bønder hadde dukket under, mens de som hadde kunnskap, kvalitet og vilje ville levd bedre. Og kanskje man kunne fått det som Asjbørn viser til - lokale leverandører av kvalitet. Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    Slik systemet er i dag så opprettholder subsidieoprdnignen hobby/amatørbøndene uten moderne utstyr, uten utdannelse og uten ambisjoner. I Norge forherliger man den lille småbrukeren på bygda som forer det samme som i fjor, sprøyter når naboen gjør det, stiller inn såmaskinen en gang for året og egentlgi aldri har skjønt hvordan man stiller inn slageren på treskeren. Og joprdprøvene, gjødselplanen og sprøyteplanen som er blitt en del av nye kvalitetssysteme blir satt bort til eksterne firmaer, fordi man rett og slett ikke skjønner hva som skal gjøres. Derimot er man skeptisk til den unge, agronomutdannede bonden som bygger nytt fjøs fordi han ønsker effektiv produksjon og mating, lettere renhold og bedre lys/lyd/luft for dyrene, han som sprøyter 3 ganger så ofte, men med riktig innstilt sprøyte og mengde sprøytemiddel, og som bruker jordprøvene til å tilpasse gjødslingen....I hvilken andre bransje enn norsk jordbruk er det negativt å drive proffft...?

    Mvh
    OMF
    Der oppsummerte du alle fordommene mot norske bønder nesten bedre enn jeg kunne selv. Gratulerer.
    Vel - jeg er oppvokst på gård midt på landsbygda - så jeg har en viss formening om hva det dreier seg om. Har sprøytemiddelkurs, har fylt ut både gjødselplaner og KSL permer, har noen tusen timer i traktor, tresker, gravemaskin og bak på potetoptaker. Har god kjennskap til konsesjonssøknader med kommunen, om kulturlandskaptillegg og erosjonstiltak og ikke minst kvaliteten på norsk kornproduksjon en regntung høst som i fjor! De som klager på at brødet smulder kan lese seg opp på falltall i hvete og hvordan dette påvirkes av dårlig vær....

    Mvh
    OMF
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.707
    Antall liker
    7.954
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    OMF skrev:
    Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    OMF
    Det tvilar eg på. Det aller meste av det som vert omsett her i landet, er lavprisprodukt. Når det gjeld importert frukt, går den billegaste frukta i Skandinavia hit. Den dyraste - og altså den med høgast kvalitet - går til Finland. Fordi dei vil ha det vi ikkje vil ha, og motsett.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.867
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Audiophile-Arve skrev:
    OMF skrev:
    Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    OMF
    Det tvilar eg på. Det aller meste av det som vert omsett her i landet, er lavprisprodukt. Når det gjeld importert frukt, går den billegaste frukta i Skandinavia hit. Den dyraste - og altså den med høgast kvalitet - går til Finland. Fordi dei vil ha det vi ikkje vil ha, og motsett.
    Vel - mitt inntrykk er vel at ferdigskjært ost, porsjonspakker av leverpostein, Fjordland middager og mat fra varmdisken - alt til priser som langt overgår tilberedingskost med førsteklasses råvarer selger godt i Norge....

    Mvh
    OMF
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.527
    Antall liker
    898
    Torget vurderinger
    1
    Det er eg redd har lite å gjera med betalingsvilje for kvalitet. Det er latskap og/eller eit ynskje om å spara tid, diverre.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.158
    Antall liker
    9.486
    realist skrev:
    Pink_Panther skrev:
    Importert er fine greier, altså. Takk til disse noble importørene som bare vil det beste for konsumenten. Not.

    http://www.mattilsynet.no/mat/nyhet...trekkes_tilbake_p__grunn_av_feilmerking_98965
    Megakonglomerater innen den internasjonale matindustrien
    skal liksom redde de norske konsumentene fra å bli voldtatt
    av de norske bøndene???
    Bare maten kommer fra utlandet og er billig så er vel alt greit? Utenlandsk=god kvalitet/Norsk=dårlig kvalitet høres ut til å være mantraet.
     
    N

    Nifelheim

    Gjest
    Asbjørn skrev:
    Pink_Panther skrev:
    Importert er fine greier, altså. Takk til disse noble importørene som bare vil det beste for konsumenten. Not.

    http://www.mattilsynet.no/mat/nyhet...trekkes_tilbake_p__grunn_av_feilmerking_98965
    Når barna blekner i dødsangst ved å se navnet "Gilde" på frokostbordet og sier "Nei, Pappa, nei!", da har man gjort seg grundig bort. Det opplevde jeg i etterdønningene etter E Coli-affæren i 2006. Den gangen var Gilde-ansatte i harnisk over at deres anlegg ble nevnt offentlig og at de måtte avgi prøver. Den fornærmelsen var visst mye verre enn hensynet til konsumentenes helse: http://www.aftenposten.no/helse/Kjolig-mellom-tilsynet-og-Gilde-6391391.html
    Nå hadde Gilde all grunn til å klage da det viste seg at Ecoli-utbruddet ikke skyldtes dem. Mattilsynet og og spesielt media dret seg så til de grader ut, men som vi vet så er det ikke media som får svi når sånt skjer.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.546
    Antall liker
    7.869
    Torget vurderinger
    0
    Audiophile-Arve skrev:
    OMF skrev:
    Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    OMF
    Det tvilar eg på. Det aller meste av det som vert omsett her i landet, er lavprisprodukt. Når det gjeld importert frukt, går den billegaste frukta i Skandinavia hit. Den dyraste - og altså den med høgast kvalitet - går til Finland. Fordi dei vil ha det vi ikkje vil ha, og motsett.
    Og det som ikke passerer importkontrollen i Finland på grunn av for høye verdier av sprøytemiddelrester blir sent til Norge fordi vi ikke kontrollerer slikt like nøye som naboen!

    Men den som kommer til finske butikker, den kjøper jeg når jeg er i Finland på "harry tur", og faktisk til lavere pris enn den frukten som er tilgjengelig hos REMA/Rimi.

    Når det gjelder prisforskjellen på kjøtt i Finland og Norge er den i ferd med å møtes, besparelsen er ikke like fenomenal som tidligere år. Men selv om prisen i Finland blir like høy som i Norge vil jeg fortsette å kjøe kjøtt der. Det er en viss forskjell på å kjøpe frysevarer ( Norge ) og kunne se og studere kjøttstykker i kjøledisken i den butikken der kjøttet blir skåret ned, slik jeg kan i Finland.

    Disse eksemplene viser dog at det ikke nødvendigvis er den norske bonden det er noe galt med, men at det sitter "noen andre" i systemet som utnytter en dårlig nosk landbruks/matforsyningspolitikk!
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.707
    Antall liker
    7.954
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    vredensgnag skrev:
    Pink_Panther skrev:
    Importert er fine greier, altså. Takk til disse noble importørene som bare vil det beste for konsumenten. Not.

    http://www.mattilsynet.no/mat/nyhet...trekkes_tilbake_p__grunn_av_feilmerking_98965
    Her har vi noen norske skurker i en bedrift som merker om utløpsdato, og det blir et vanskelig eksempel å skulle bruke mot import av matvarer. Det er mange eksempler på at datomerking jukses med, også blant norske fiskeeksportører.

    Men enda verre må det være at Felleskjøpet, innkjøpssammenslutningen til 43.000 norske bønder, fusker som de gjør med renheten i foret de produserer, som vist tidligere i tråden.
    Det at soyaoljen blir norsk fordi den males til pulver i Norge, når den kommer fra Kina; og det at 1600 tonn maisglutén fra genmodifisert kinesisk avling skal puttes inn i norske forprodukter - vil jeg anse som langt verre eksempler på fusk.
    Vi spiser simpelthen ikke norsk, når vi tror vi spiser norsk - og det burde vi gjøre opprør mot. Vi betaler en betydelig andel av fellesformuen til landet for å få dårlige landbruksprodukter.
    Fiskeforet, derimot, produserast i Noreg.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.707
    Antall liker
    7.954
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Spiralis skrev:
    Audiophile-Arve skrev:
    OMF skrev:
    Nordmenn betaljer gjerne skyhøy pris for ferdigmat til å putte i mirkoen - jeg her 100% sikker på at betalingsviljen er der også for høykvalitetsråvarer!

    OMF
    Det tvilar eg på. Det aller meste av det som vert omsett her i landet, er lavprisprodukt. Når det gjeld importert frukt, går den billegaste frukta i Skandinavia hit. Den dyraste - og altså den med høgast kvalitet - går til Finland. Fordi dei vil ha det vi ikkje vil ha, og motsett.
    Og det som ikke passerer importkontrollen i Finland på grunn av for høye verdier av sprøytemiddelrester blir sent til Norge fordi vi ikke kontrollerer slikt like nøye som naboen!

    Men den som kommer til finske butikker, den kjøper jeg når jeg er i Finland på "harry tur", og faktisk til lavere pris enn den frukten som er tilgjengelig hos REMA/Rimi.

    Når det gjelder prisforskjellen på kjøtt i Finland og Norge er den i ferd med å møtes, besparelsen er ikke like fenomenal som tidligere år. Men selv om prisen i Finland blir like høy som i Norge vil jeg fortsette å kjøe kjøtt der. Det er en viss forskjell på å kjøpe frysevarer ( Norge ) og kunne se og studere kjøttstykker i kjøledisken i den butikken der kjøttet blir skåret ned, slik jeg kan i Finland.

    Disse eksemplene viser dog at det ikke nødvendigvis er den norske bonden det er noe galt med, men at det sitter "noen andre" i systemet som utnytter en dårlig nosk landbruks/matforsyningspolitikk!
    Veit du noko om distribusjonssystemet for matvarer i Finland? At det berre finnest fem norske butikkar, er eit faktum, men er det vanleg med kjedelause (direktedrift?) i Finland?
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.546
    Antall liker
    7.869
    Torget vurderinger
    0
    Audiophile-Arve skrev:
    Veit du noko om distribusjonssystemet for matvarer i Finland? At det berre finnest fem norske butikkar, er eit faktum, men er det vanleg med kjedelause (direktedrift?) i Finland?
    Nei det gjør jeg ikke. Der jeg handler er det to butikker som ser ut til å høre til hver sin kjede?? Problemet er jo språket, man har jo ikke en snøballs sjanse i H....e til å lese det som står der! Men jeg skal spørre.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn