Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • weld77

  Æresmedlem
  Ble medlem
  19.09.2014
  Innlegg
  10.649
  Antall liker
  4.641
  Ser ut som ymse svenske matematikere ikke har vært helt på ballen heller. De estimerte vel at rundt en tredjedel var smittet for en stund siden. Om man nå faktisk utvikler antistoffer som er detekterbare uansett hvor mildt man har vært rammet så er det i alle fall en relativt grov skivebom, og også en som i prinsippet kunne ha en viss innvirkning på policy, men ikke gitt at den faktisk har det slik svenskene har valgt å angripe dette. Det har også kommet noen lignende estimater ut fra UK som sier at en svært stor del av befolknngen har vært smittet, men de finner vel også ut hvor landet faktisk ligger etter hvert. De estimatene er også kontroversielle og selvsagt omfattet med stor usikkerhet.

  De har visstnok satt i gang en ganske stora antistoff-studie i hele Sverige nå så jeg og svarene var så vidt jeg forstod ventet kanskje i slutten av denne uken så vi får se.

  Av det jeg har sett så virker den norske spredningsmodelleringen usedvanlig sofistikert egentlig. Det er, som vi var inne på, litt flaks siden hu dame hadde gjort doktorgraden(?) sin på mobilitetsmodellering basert på mobildata fra influensaspredning i Bangladesh. På en annen side har FHI lagt ut koden åpent og det lille jeg har sett på der tilsier at det ikke er fullstendig rakettforskning, altså i betydningen at det burde være greit replikerbart om noen kasetet et passe antall passe skarpe hoder på saken.
   

  Asbjørn

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.03.2006
  Innlegg
  23.601
  Antall liker
  12.782
  Sted
  Vingulmǫrk
  Torget vurderinger
  2

  OMF

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.02.2002
  Innlegg
  11.468
  Antall liker
  2.790
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  10
  ^ Linken videre til Sverige viser de tallene Tegnell varslet for en ukes tid siden: https://www.folkhalsomyndigheten.se...dersokning-av-antikroppar-for-covid-19-virus/


  Flokkimmunitet, ja. Behøver bare å smitte ca 10 ganger så mange som til nå, og så er man der i Stockholm. Forutsatt at antistoffer gir immunitet som varer lenge nok.
  Prøvene var vel tatt i uke 18. Også tok det 2-3 uker for å utvikle antistoffer - så denne testen viser hvor mange som var blitt smittet frem til uke 15 (Altså 5-10 april).

  På pressekonferansen opplyste folkehelsen at resultat var litt lavere enn forventet, men ikke mye og at det stemte godt med de modellene de hadde.

  Ellers er det nok litt ulik oppfatning om hvordan man tenker om flokkimmunitet. Poenget er jo at man har tilstrekkekliug immunitet til at Effektiv R er under 1 med restriksjoner man kan leve med over tid. Dette ble også poengert på pressekonfeansen i går.
   

  AndersR

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.05.2011
  Innlegg
  3.640
  Antall liker
  1.924
  Sted
  Oslo
  Litt lavere enn forventet?
  Godt mulig jeg husker fullstendig feil her, men jeg mener at Tegnell var ganske skråsikker på at Sverige ville være på rundt 40--50% innen overgangen april/mai.
   

  weld77

  Æresmedlem
  Ble medlem
  19.09.2014
  Innlegg
  10.649
  Antall liker
  4.641
  Litt lavere enn forventet?
  Godt mulig jeg husker fullstendig feil her, men jeg mener at Tegnell var ganske skråsikker på at Sverige ville være på rundt 40--50% innen overgangen april/mai.
  Stockholm i tilfelle. Han har vært veldig klar på at det er stort sett der det skjer og det ikke er allverden andre steder i landet.
   

  AndersR

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.05.2011
  Innlegg
  3.640
  Antall liker
  1.924
  Sted
  Oslo
  Ja, det kan gi litt mer mening. Allikevel tror jeg det er trygt å si at det har vært en robust dose komiske Ali over det hele.
   

  nordvest

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  08.05.2007
  Innlegg
  499
  Antall liker
  109
  Torget vurderinger
  1
  Ikke dette heller, men Britton er ihvertfall ærlig nok nå til å si at de har bommet 0787E9DF-EDEB-4973-B519-B9E6B4D712AB.jpeg
   

  hogen

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  05.12.2003
  Innlegg
  285
  Antall liker
  123
  Torget vurderinger
  1
  Nå vet ikke jeg hva de gjorde for 20 år siden, men det er heller ingen som har argumentert for at man ikke skal gjøre noe.

  Poenget mitt er at man skal løfte blikket litt. Hvordan samfunn er det vi ønsker oss - hvordan skal vi leve fremover. Mange er bekymret for miljøet og ønsker et samfunn hvor vi har andre verdier enn økonomisk vekst.

  Og jeg skjønner ikke helt hva som er tanken bak dette - det argumenterere for at man skal test 100 000 hver uke for Corona, man skal bruke online systemer, smitte apper, karantene osv osv osv. Mens man venter på et big-pharma kappløp for å få på plass en vaksine.

  Hva er planen når vaksinen kommer da...? La oss anta at den gir 50% beskyttelses (Dette er høyt) og vi vaksinerer de 1,6 millionene som er i risikogruppen. Da reduserer vi antallet som kan bli smittet i Norge fra 5,3 millioner til 4,5 millioner, og flokkimmuniteten gir den teoretisk reduksjon på Re på 15%. Men siden de som er i risikogruppen gjerne ikke er de som er mest ute blant folk, vil nok reduksjonene av Re bli betydelig mindre. Så vi er i grunn på omtrent samme sted om 18 mnd - hva gjør vi da..?

  Barna har ikke fått leke vanlig på over 2 måneder nå. Skolegården der mine går er delt opp i 20+ kohorter med rødt sperrebånd hvor hver kohort skal holde seg innenfor sitt avgrensede området.

  Og dette koster mye for samfunnet og for folkehelsen:

  osv osv osv osv
  Helt enig, dette koster for mye i forhold til hvor relativt lite farlig korona faktisk er. Det er faktisk ikke sikkert det kommer noen vaksine en gang, eller om den som eventuelt kommer er effektiv nok.
   

  kasol

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  16.03.2005
  Innlegg
  1.490
  Antall liker
  329
  Torget vurderinger
  3
  Før og etter Corona - bare å sette igang treninga igjen
  before.jpg
  Corona
   

  Bx

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  04.08.2005
  Innlegg
  5.392
  Antall liker
  1.469
  Koster for mye???

  Se hva som har skjedd i de landene som har reagert for sent eller for lite. Høye dødsfall, samt at de øvrige kostnadene er minst like høye som i Norge.

  Følg med på hva som skjer i Brasil, Mexico og andre dysfunksjonelle land med dysfunksjonell ledelse nå. Kraftig vekst, og mørketallene er enorme, men sannheten kommer for en dag. Det snakkes om millioner av smittebærere i Brasil nå, feks. Det rapporteres om folk som er dødssyke, og folk som dør, sannsynligvis av Covid, som ikke får diagnose. Det beskrives som en krig. I et land der presidenten nærmest har fornektet at Covid er noe mer enn en vanlig influensa.

  Covid er i stand til å skape enormt mye død og elendighet. Det er bevist allerede. Vi har klart å slå det ned, og det har kostet. Men jo senere man reagerer og jo mindre man reagerer, jo høyere blir kostnadene i form alt som er viktig for oss.

  Go hard, Go early ser bare bedre og bedre ut.
   
  Sist redigert av en moderator:

  Hardingfele

  Æresmedlem
  Ble medlem
  25.10.2014
  Innlegg
  16.178
  Antall liker
  8.741
  Torget vurderinger
  1
  Lederen for Lombardiets hotelleierforening ble intervjuet av BBC forleden. Han ble spurt om utsiktene fremover.

  "Små hotell kommer til å holde stengt. Større hotell, som er del av kjeder, vil nok holde åpent, men hvem er det som vil bo der. Jeg kunne ikke tenke meg å bo i et hotellrom der et annet menneske har vært dagen før."

  Og han kom med en kommentar om restaurantbesøk. "Utenkelig at jeg skal sitte og spise i en restaurant, med åpen munn, bare en meter eller to fra andre som gjør det samme."

  Men han holder altså til i Lombardiet, som er den hardest rammede regionen, der likbiler fikk avlasting av militæret for å ta unna de døde. Man får nok et annet perspektiv på sykdommen da.


  Skjermbilde 2020-05-21 kl. 16.20.40.png
   

  Polka

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  11.07.2003
  Innlegg
  3.267
  Antall liker
  1.643
  Torget vurderinger
  96
  Svenskene har høyest dødelighet i verden. Giesecke tror ikke på statistikken og klamrer seg nå til tall fra pålitelige tidligere sovjetiske stater for å bortforklare. Han sier dog ikke lengre at Norge kommer til å ta igjen Sverige. Eller kanskje han bare glemte å få det med denne gangen.

  Statsviteren Rothstein tror ikke at nedstengning hadde gjort mye forandring, fordi han sammenligner Sverige med Italia, Frankrike og England. Han nevner ikke de andre nordiske landene med et ord. Kan han være feilsitert eller de har glemt å få med noe..? Om ikke så er det jo ganske sjokkerende mangler på evne til å observere. For en statsviter, mener nå jeg. Skal man sammenligne og synse om lockdown, bør man i det minste også se på de landene som er mest like sitt eget.


   
  Sist redigert:

  weld77

  Æresmedlem
  Ble medlem
  19.09.2014
  Innlegg
  10.649
  Antall liker
  4.641
  Oversatt: Vi har driti oss ut og skolene burde hatt normal drift for lenge siden. Husk på at det aldri har vært anbefalt å stenge skolene i utgangspunktet, først sprang politikere etter folks frykt, nå springer de etter mangelen på den. De har overragert så det holder, det visste de ikke da men det vet de nå og da burde de innrømme det og ta konsekvensene av det. Husk på at de regner med at R var omtrent 1 før Norge lukket ned.

  Det er helt meningsløst når politikere og helsebyråkrater kritsierer skolene for å praktisere smittevernsreglene for strengt når de selv har messet om lite annet enn smittevern, tiltak, frykt, dugnad, hygiene og så burtetter i to og en halv måned. Om de nå mener at skolene kan gjenoppta tilnærmet normal drift så må de si det rett ut og instruere om det. Ikke endre en smitteveileder og så regne med at skolene tilpasser seg eventuell ny info i den. Det er jo knapt noen dager siden skolebyrådet i Oslo sa at kravet var at alle elevene skulle være innom skolen minst en dag i uken. Det er ganske lagt derfra til "tilnærmet normal drift".
   
  Sist redigert:

  Ole_Martin

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  11.02.2002
  Innlegg
  1.354
  Antall liker
  195
  Det er jo helt sinnsykt - sitat utdanningsminister Melbye:

  På spørsmål om utfordringane etter gjenopninga vil halde fram i haust, svarar ho:

  – Eg føler meg trygg på at vi skal finne betre løysingar til hausten.
   

  Bx

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  04.08.2005
  Innlegg
  5.392
  Antall liker
  1.469
  Her er det syting som hadde gjort Stutum bløt i buksene.

  Dette hadde vært 10 ganger verre hvis regjeringen hadde reagert 10 dager senere.
   

  weld77

  Æresmedlem
  Ble medlem
  19.09.2014
  Innlegg
  10.649
  Antall liker
  4.641
  Her er det syting som hadde gjort Stutum bløt i buksene.

  Dette hadde vært 10 ganger verre hvis regjeringen hadde reagert 10 dager senere.
  Nå vet de mye mer og like vel får ikke barna skole. Basert på noe jeg har store problemer med å skjønne hva er.

  om politikere mener skolene skal ha mer normal drift så kan de vel bare si det, ikke be de finlese veilederen.
   

  Ole_Martin

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  11.02.2002
  Innlegg
  1.354
  Antall liker
  195
  Her er det syting som hadde gjort Stutum bløt i buksene.

  Dette hadde vært 10 ganger verre hvis regjeringen hadde reagert 10 dager senere.
  I Finland har barnehagene vært åpne, og stort sett skole for de minste også. Er det ti ganger verre der?

  Nå har det gått ca 75 dager siden nedstengning, for noe som er ufarlig for dem under 50 år, og så har man en regjering som antyder at skolen/bhg normaliseres til høsten om ytterligere 75 dager.

  Prikken over i’en er barnehagens og skolens planleggingsdag imorgen. Helt vannvittig sinnsykt.

  Leste forøvrig at finnene hadde gitt alle over 70 år karantene, og anbefalinger om kun handle mat i visse tidsrom. Det samme jeg har tenkt Norge kunne gjøre. Her i byen er det feks 3 Remabutikker; hvorfor ikke la en av disse kun være for 50+ år?
   

  Dr Dong

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  23.01.2011
  Innlegg
  8.978
  Antall liker
  6.236
  Sted
  oslo
  «Prikken over i’en er barnehagens og skolens planleggingsdag imorgen. Helt vannvittig sinnsykt.»

  i love it!

  [/ironie]
   

  Terje-A

  Æresmedlem
  Ble medlem
  16.05.2013
  Innlegg
  10.116
  Antall liker
  4.646
  Sted
  Værlesanden
  Torget vurderinger
  15
  At skoler og barnehager ble stengt ned i tillegg til de andre tiltakene var for å få ned den generelle aktiviteten i samfunnet. Og det lyktes vi bra med. Effekten har vært svært positiv med hensyn til å dempe smittespredningen og vi har fått svært få døde i forhold til innbyggertallet. Ser vi på f.eks. Sverige og Storbrittania er de noen av de værst rammede når det gjelder antall smittede og døde. Til tross for nesten 20 ganger flere døde i forhold til innbyggertallet har de fått de samme økonomiske ringvirkningene som oss.
  Ser vi på informasjonen som var tilgjengelig i mars måned når politikere måtte handle så har myndighetene gjort svært mye riktig. Å mene at politikerne har driti seg ut er skivebom så det holder. Å skite i eget reir ser ut til å være en norsk folkesport........
   
  Sist redigert:

  Valentino

  Æresmedlem
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  17.902
  Antall liker
  3.502
  Sted
  Ottestad
  Informasjonen vi har i mai måned er det mindre viktig å reagere hurtig på, øyensynlig.
  En forsiktig antydning om overreagering her:
   

  weld77

  Æresmedlem
  Ble medlem
  19.09.2014
  Innlegg
  10.649
  Antall liker
  4.641
  Ser vi på informasjonen som var tilgjengelig i mars måned når politikere måtte handle så har myndighetene gjort svært mye riktig. Å mene at politikerne har driti seg ut er skivebom så det holder. Å skite i eget reir ser ut til å være en norsk folkesport........
  At de stengte ned i mars da det var stor usikkerhet er det neppe noen som har veldig store problemer med. Men at de nå er så treige med å tilby i alle fall nær fullverdig skolegang har jeg betydelige problemer med. Det er ganske grei konsensus om at, sett i ettertid, norske myndigheter overragerte. Det visste man ikke da, men det vet man med mye større sikkerhet nå med fasiten i hånd. Som nevnt estimeres det effektive reproduksjonstallet å ha vært nærme 1 før nedstengningen, noe som tilsier at det er hygiene, holde avstand og folks selvregulering som gir de store resultatene, ikke å forby eller stenge alt mulig. Det er også derfor ting skal åpnes opp i relativt hurtig tempo og planen fremover er å åpne opp det ene og det andre raskere enn man faktisk ser effektene av det. I den køen mener jeg, har ment og vil fortsatt mene at barneskolene burde stå absolutt fremst i køen.

  "Driti oss ut" var spesfikt til håndteringen av gjenåpningen av barneskolene, ikke noe annet.
   

  kasol

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  16.03.2005
  Innlegg
  1.490
  Antall liker
  329
  Torget vurderinger
  3
  Må si meg enig med weld her. Vi vet mye mere nå og har kontroll. Så åpne skolene bør prioriteres, særlig for de yngste.
   

  Valentino

  Æresmedlem
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  17.902
  Antall liker
  3.502
  Sted
  Ottestad
  Det er ganske mye foreningsliv som er avhengig av åpne skoler også. Foreningsliv er i likhet med idrett viktig for folkehelsen.
   
  • Liker
  Reaksjoner: SAL

  OMF

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.02.2002
  Innlegg
  11.468
  Antall liker
  2.790
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  10
  Det er ganske mye foreningsliv som er avhengig av åpne skoler også. Foreningsliv er i likhet med idrett viktig for folkehelsen.
  De som ikke har barn er nok ikke helt klar over hvor mye som faktisk er stengt og i hvor tøft dette er for barna.
  Status pr i dag her i Bergen er som følger for vår familie:

  For yngstejenta på 7 så er skolen åpnet, men skole/SFO er i oppdelt i kohorter, skoleplassen er oppdelt, lite vanlig lek og pultene er spredt ut i klasserommet. De får ikke ha skifteklær eller noe på skolen - alt må tas med til og fra hver dag. Ikke skolefrukt eller melk. Hun er med på basket, dans og kor og alt det er fortsatt stengt.

  Nestemann er gutten på 10. For skolen er det omtrent det samme. Han spiller fotball, men de spiller jo ikke fotball pga 1 meters regel. Sjakk har ikke begynt opp igjen. Bordtennis hadde første trening denne uken.

  Eldste jenta på 18 går annenhver dag på skolen. Kulturskolen hvor hun går er fortsatt stengt. Det er også treningssentere hun gikk på.

  For far sin del er Squash stengt og fotballen stengt. Jeg sitter alene på kontoret da kollegaen min har hjemmekontor. Lunch severing her på huset er stengt.

  Ellers er jo mye av det vi koste oss med i helgene også stengt - badeland/svømmehaller, trampolineparker og lekeland, Vilvite og klatreparker - alt er stengt. Biblioteket er stengt.
   

  weld77

  Æresmedlem
  Ble medlem
  19.09.2014
  Innlegg
  10.649
  Antall liker
  4.641
  Det er uansett i grenseland mot i-landsproblemer litt avhengig av hvordan man velger å se på det. Det er nok av barn som f.eks grunnet foreldrenes økonomi uansett ikke har råd til å være med på slike ting. Personlig bryr jeg meg ikke spesielt mye om at fotballtreningen til eldstejenta er litt på halv tolv (for småjenter er det uansett ikke alllverdens forskjelll på fotballl og fotball med 1 meters avstand), ungene har besøk og er med klassevenner hjem så det er noenlunde normalisert. For min del er klatresenteret stengt, men det er også et svært langt stykke ned på listen over problemer for min del - selv om jeg selvsagt håper de åpner igjen og har klart seg. Svømmehallen der ungene har pleid å svømme en gang i uka er også stengt, men heller ikke verdens undergang på noen måte.

  Manglende og/eller begrenset undervisning over såpass lang tid synes jeg imidlertid er alvorlig. Det er fort noe som forplanter seg gjennom kommende skoleår om man blir hengende etter.

  Om man i Norges land sliter med å aktivere seg uten organiserte tilbud så burde man muligens gå litt i seg selv. Det samme om man ikke klarer å holde seg noenlunde i form uten et treningssenter, spesielt nå som vinteren er over.
   

  OMF

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.02.2002
  Innlegg
  11.468
  Antall liker
  2.790
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  10
  Joda, men er vi ikke et i-land da?

  Jeg skjønner heller ikke helt dette med gradvis åpning. Jeg forstår det slik at planen er å vente på vaksine - som jeg ikke helt skjønner at skal løse problemet. Men uansett så må vi finne ut hvilken tiltak vi er villig til å leve med i 18 mnd. Også kan vi i grunn bare åpne opp så fort som mulig til det nivået - og hvis det ikke holder R under 1 - så har vi jo ikke så mange valg.

  Hver enkelt av disse tingene er jo ikke veldig alvorlig, men når det blir mange begrensninger og det gjelder hundretusner av barn - så blir konsekvensene ganske store. Det er vel så vidt jeg har fått med meg fortsatt ikke åpnet opp for at barn kan leke sammen som før. Man skal vel fortsatt holde seg til 1-2 venner, helst være ute og holde 1 meter avstand.

  Og med den frykten som er ute i samfunnet nå, så ser vi jo hele tiden eksempler på at håndhevingen faktisk er strengere enn reglene.
   

  Polka

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  11.07.2003
  Innlegg
  3.267
  Antall liker
  1.643
  Torget vurderinger
  96
  «Prikken over i’en er barnehagens og skolens planleggingsdag imorgen. Helt vannvittig sinnsykt.»

  i love it!

  [/ironie]
  Hvorfor er det sinnsykt? Dette er en praksis som mange andre arbeidsplasser har. Man jobber inn denne dagen over et par kvelder. Vært sånn i åresvis. At nordmenn er glad i fri og er ivrige på å ta fri der det åpner seg en mulighet er vel en annen diskusjon enn corona.
   
  Sist redigert:
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn