AAM01: Jeg tror ikke du skal fortelle meg mer om Skottland enn jeg allerede veit…jeg har familie der. Og englenes andel finnes på flasker også. Jeg har forresten tatt en aldri så liten Mizunara nå ikveld, og bekrefter det jeg skrev tidligere her.
SAL, Weld: Ett ord: Tradisjon. Hvis flaskene ikke hadde det korkprinsippet de har, ville det forøvrig satt smak i negativ retning. I ekte cognac er Ugni Blanc hoveddruen.
Betegnelsen på cognac utgår fra to ting: Terroir og lagringstid. Cognac er delt inn i seks terroirs, alle i tilknytning til Charente-elva:
Grande Champagne
Petite Champagne
Fins Bois
Bons Bois
Bois Ordinaires
Borderies
Alle disse har forskjellig jordsmonn, noe som imparterer cognac fra hvert enkelt av dem med egen karakter. All cognac i verden kommer fra ett av disse seks crus, som man kaller dem i Frankrike. Selve byen Cognac ligger i Grande Champagne..derfor er også dette terroiret kalt Le Premier Cru { førsteområdet). Selv er jeg partisk for Cognac Borderies…her finner du hus som Camus og Park. Sistnevnte har en master distiller ved navn Jerome Tessendier. Og la oss bare si at mannen vet hva han gjør. Park er kjent for å slå hardt fra seg, og det gjør de også
Ultra eksklusivt til betalbar pris. Men så er de også situert i det MINSTE terroiret av de seks. Og batchene derfra er som regel små. For eksempel lager de Mizunara- i 2 versjoner. En fireårig og en tiårig. Sistnevnte ble lagret på fransk Limousineik i ti år, før den 3050 flasker store produksjonen fikk et ni måneders opphold på japanske vanneiksfat. Dette er en eik som bare vokser i Japan, mye brukt til sakeproduksjon, tradisjonelt sett. Resultatet er absolutt utsøkt. Men når de få flaskene er borte, da er de det
VS= Very Special..lagret minimum 2 år
VSOP= Very Superior Old Pale..minimum 4 år
XO= Extra Old..minimum 6 år lagring på fat
Hors D` Age: ..betyr UTENFOR ALDER…ELDRE ENN EN BETEGNET XO