Jeg har sett at folk argumenterer med det, men jeg har liten forståelse for det argumentet når vi snakker om en ny plate. Som jeg har skrevet lenger opp i tråden, hvis nye plater konsekvent låter bedre i et format enn i et annet over et bredt utvalg plater, så må jo det være indikasjon god nok. Begge deler baserer seg på den samme innspillingen, og målet er å gi forbrukeren best mulig lyd.
Nei, målet er selvsagt at
utgiveren skal tjene penger. Det er den kommersielle platebransjen vi snakker om, ikke en veldedig stiftelse til kulturlivets fremme. Tenk deg litt om: Hvis du har et proprietært format du kan bruke som argument for å ta litt mer betalt vs et open source-format som alle kan bruke, og du selv bestemmer hvilken master du legger i hvert av formatene, hva ville du da gjort? Hadde det vært bare
litt fristende å differensiere mellom de to masterne, for så å argumentere med at "alle hører da forskjell på disse"?
At vinyl ofte låter bedre enn CD skyldes at vinylmastringen stort sett ikke har gått gjennom samme loudnesswarhelvetifisering som CD-masteren, ikke at formatet i seg selv låter bedre eller gir bedre oppløsning.
Du skriver
den kommersielle platebransjen som om alle argumenter da legges til ro, og at det at noen kan tjene penger i seg selv svært mistenkelig.
Selv vasker jeg klærne mine i elva og koker maten over åpen ild. Jeg går ikke på lureriet til
den kommersielle hvitevarebransjen, jeg nei! Denne nærmest prinsipielle avvisningen av et produkt fordi noen har skapt det og vil tjene penger på det er nesten fjollete.
Aller først er det verdt å minne om at hverken MQA, CD, SACD eller noen av disse andre formatene egentlig kommer fra platebransjen. Det kommer fra hardware-bransjen. Dette er relevant å minne om fordi platebransjen ila de siste 15 årene til tider har blitt utsatt for så mye motstand at dens eksistens nesten var truet. For 10 år siden var det populært å si at man aldri igjen skulle betale for musikk i det hele tatt. Det fikk denne
kommersielle platebransjen bare tåle! Det var til og med partier på Stortinget som tok til orde for at ulovlig nedlastning skulle avkriminaliseres. Venstre tok vel dette til og med inn i partiprogrammet sitt. Hvordan fant man ut at platebransjen liksom var så ille, samtidig som man betaler for sin bensin og sin laks uten å mukke? Jeg synes derfor ikke man burde anklage platebransjen for mer enn den fortjener. (Ja ja, jeg vet at MQA har invitert med seg noen av plateselskapene som investorer)
Penger er en motivasjon bak de fleste nye produkter og teknologiske fremskritt. Slik er verden. Spørsmålet er om MQA har skapt et format det er verdt å betale for. Og hvis svaret er ja, hvor
mye er det verdt å betale?
Skal et format ha noen sjanse til å slå gjennom viser historien at lisensene må ned til et nivå der den enkelte forbruker nærmest ikke betaler noe som helst. Det er likevel fryktelig gode penger å tjene på å få en bitteliten sum fra hvert eneste streamingabonnement i verden. Å frykte at musikken vår skal bli mye dyrere pga MQA er temmelig grunnløst. Streamingtjenestene vil da heller ikke betale lisensene hvis kundene deres ikke ønsker dette nye formatet. Det er helt paranoid å tro at MQA skal lykkes med en slags "hostile takeover" av hele platebransjen.
Den kommersielle platebransjen er ingen spesielt grådig eller fæl bransje, sammenlignet med mye annet. I løpet av de siste 70 årene har vi for eksempel stort sett bare hatt tre formater. Vinyl, kassett og CD (og deretter åpne filformater). Alle disse hadde svært gode argumenter for seg.
Det eneste selskapet som noenlunde aktivt har forsøkt å innføre nye formater er Sony. Og vi snakker da primært ikke plateselskapet Sony, men hardware-produsenten Sony.
Platebransjen har ikke plaget folk med masse nye formater i tide og utide.
Det jeg har null tro med argumentene til dere som er så sinte, er at MQA bevisst og kynisk har skapt et format som de har visst har dårligere lyd og forsøkt å dekke over dette for å bli styrtrike. Et slikt opplegg ville være dømt til å mislykkes, og ingen ville ha våget pengene sine på en slik satsing. Man må huske at MQA sannsynligvis har hatt ganske store utgifter på utviklingen og utrullingen av dette formatet. De ville nok ikke ha våget dette om de ikke hadde genuin tro på produktet sitt fra starten.
Tanken med å pakke dataene er egentlig utrolig god - så god at at noen burde gjøre det ordentlig, hvis vi forutsetter at MQA her har gjort en del tekniske brølere som gir dårlig lyd.
Det er helt feil å si at MQA er løsningen på et ikke-eksisterende problem, slik Bambadoo gjør. Det er sikkert riktig at det er et ikke-eksisterende problem for en audiofil med i lytterommet med flott utstyr og raskt internett. Men ute i den normale verden er det slik at svært mye musikk konsumeres "på farten" og på små mobile enheter. Man får sannelig ikke plass til mye high-res på en mobiltelefon. Mange barn og unge i dag er vant til å streame musikk fra Spotify og YouTube over mobilnettet og bruker altså mobildata til dette. Da er det fort svært kostbart å skulle streame 24/192-filer, for å si det forsiktig.
Kostnader med mobildata er sannsynligvis en avgjørende grunn til at Spotify og Apple velger å ikke øke standardkvaliteten sin, og at alt annet enn komprimert lyd blir et premium-alternativ som koster ekstra. En ide som MQA sin, der lav og høy oppløsning er kombinert i et og samme format, kunne hatt potensiale til å skape ett standardformat som fungerte både for enkel avspilling på farten og for finlytting på millionanlegget i lytterommet.
Dette kunne ironisk nok senket kostnaden på abonnementene vi spesialister bruker, fordi vi kunne hatt samme streamingabonnement som alle andre.
MQA gir sånn sett et nesten genialt svar på helt reelle problemer når det gjelder dette med pakkingen av data, selv om det ikke er så viktig for oss som lytter hjemme.
Og jeg er altså enig med dere i at de sannsynligvis har gjort tekniske bommerter som dessverre gjør formatet mindre teknisk godt enn man kunne håpe. Og så har de i tillegg krevd for høye lisenser, og får dermed bransjen mot seg. Som forretningsstrategi hadde det nok kanskje vært smartere å satse på små lisenser og høyt volum på sikt, fremfor å melke høye lisenser på bittesmå volumer i det audiofile markedet fra dag 1.
Tilsammen ligger det nok an til at MQA dør en relativt snarlig død, tror jeg.
Men om noen kommer opp med med format som gir meg 24/358.2 eller 24/192-oppløsning hjemme i stua, samtidig som vi sømløst kan bruke det bruke på telefonen og til og med tåle å spille musikk over mobilnettet når jeg er på hytta, så skal jeg gladelig bidra med mine 50 øre i måneden for det. Gitt ca 300 millioner betalende streamingbrukere i verden, så bør de kunne bli ganske rike av det.