Ymirs audiofile liv

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Får vel forsette med et nytt filter presentert av Hifi4all..,lurer på hvordan det vil fungere her


    PS Audio Dectet
    Anmeldelse af: Mikkel Gige [02.03.2014]
    Print testen
    Efter den forrige test af strømfiltre fra Isotek stod jeg lidt tilbage med fornemmelsen af, at der måtte være et reelt alternativ til de lidt dyre løsninger. Og det er nu fundet!
    PS Audio Dectet er en strømskinne med indbygget filter a la Isotek Polaris og Sirius. Men på disse var antallet af stik begrænset til 6 stk. Og hvis man er hi-fi anmelder, eller bare har et stort setup, så er det ikke altid nok. Her har Dectet hele 10 stik, uanset om det er til US, schuko, engelsk eller australsk strømstik.
    Men oven i det har Dectet endnu en trumf i ærmet. Det indbyggede filter er meget mere komplekst, og har 3 separate zoner med hver sit filter. En til ”High Current” med to stik og lav filtrering, beregnet til kraftige effekttrin. Og to zoner med kraftig filtrering til alt det andet, så man samtidig kan adskille analog fra TV, Blu-ray og andre digitale kilder. Hertil kommer ”intelligent” overvågning af spændingen, og stiger eller falder den for meget, så lukker elektronikken i Dectet for strømmen for at beskytte udstyret, der er sat til.
    Og der er trængsel inde i kabinettet, for ud over de meget kraftigt dimensionerede komponenter i filteret, så fylder de 10 schuko stik også en del indvendigt. Hertil kommer så direkte kabling fra filterets tre zoner ud til hvert stik, såkaldt stjernemontering. Så der er slet ikke noget tom plads eller luft indvendigt her!
    Stikkene sidder ovenpå i to rækker á fem, og er vendt således at vinkelstik ikke kommer i karambolage med hinanden, når de skal sidde med korrekt fase. Det er ret gennemtænkt, det her produkt! I den ene ende sidder et indgangstik samt en knap, hvor der kan slukkes for skinnen, hvis man ønsker det. Den er samtidig en statusindikator, hvis strømmen skulle arte sig forkert.
    Fit og finish giver et særdeles godt indtryk første gang man løfter Dectet ud af sin kasse. Den er tung, og er konstrueret med to meget kraftige aluminiums-profiler på hver side, med aluminiumsplader som top og bund. Enderne er lavet i kraftig støbt plastik, men det mærker man først, når de er skruet af for et kig indvendigt.
    Monteringen var forbilledlig nem til trods for, at Dectet fylder det dobbelte i bredden sammenlignet med andre strømskinner. Og stikkene er hverken for stramme eller for løse, så man skal ikke brug vold for at tilslutte sine apparater, og samtidig har de en god forbindelse.
    Lytteindtryk
    Det er egentlig forkert, at kalde det et lytteindtryk, for man lytter jo ikke til filteret, men til den forandring det gør ved elektronikken i éns setup.
    Jeg har altid været begejstret for Brinck byg selv filteret, som har fulgt med fra lytterum til lytterum. Og det har altid klaret sig særdeles godt mod færdige løsninger med lidt høje prislapper. Men det er slut nu! For dels er prislappen på Dectet ikke afskrækkende høj, og samtidig gør Dectet det bedre end Brinck filteret… og så er det samtidig en strømskinne med 10 tilslutninger!
    For at gøre sammenligningen reel, så blev Dectet sluttet til Isotek Syncro DC-filteret med det samme, da det var her, at Brinck filteret sidst brillerede. Og der er ingen tvivl om, at der skete en meget hørbar forbedring af lyden med Dectet. Forbedringen var mindst på niveau med Syncro i sig selv, og som med Syncro så skete det over hele frekvensregisteret.
    Bassen blev endnu strammere, mere præcis, og endnu et hak mere nuanceret. Og så kom der detaljer frem i hele lydbilledet, som jeg ikke har hørt før, uanset plade. Lige så blev for eksempel bækkener om muligt endnu mere skarpe og præcise i både anslag og udklang. Og så bevarer Dectet det ekstra nøk af varme og naturlighed i musikken, som distancerede Brinck filteret fra Isotek Solus.
    Også ”lagkage”-lyden med alle dens separate lag blev forstærket, så tingene stod endnu mere fri af hinanden. Placeringer og 3D fornemmelsen blev rystende god på en måde, som jeg aldrig har oplevet før, uanset setup eller pris. Det er ultra-plastisk, og er fuldstændig som en rigtig god 3D oplevelse i biografen. Fornemmelsen af rum bag højtalerne blev tydeliggjort med en nærmest uhyggelig realisme, hvor både instrumenter og sanger bliver placeret nærmest på præcise mål. Præcisionen er i hvert fald i en helt ny liga!
    Dectet gør det simpelthen rystende godt, og alt ved musikken forbedres i så tydelig grad, at jeg nærmest føler, at PS Audio snyder sig selv med prissætningen af dette produkt. De kunne nærmest have taget den dobbelte pris, og ville stadig have modtaget en ”Editors Choice” fra undertegnede. Men nu er det både pris- og lydmæssigt et killer-produkt, som ligeledes er et ”Best Buy”! Og det med de standard strømkabler, som fulgte med i kasserne til reference setup’et…
    Konklusion
    Jeg er godt gammeldags rystet oven på de sidste måneders tur gennem strømmens verden. Jeg var godt klar over, at der er støj på ”linjen”, og at det kan fjernes, men slet ikke at det var så voldsomt i sin art. Samtidig er jeg meget overrasket over, hvor meget ydelsen af éns setup kan forbedres, bare fordi at strømmen bliver renset for DC, højfrekvens, og ujævne sinuskurver, med produkter som Syncro og Dectet.
    Samtidig blev jeg også lidt skuffet over det høje prisniveau på disse egentlig ret simple produkter. Men Dectet hjælper stærkt på dette, med sin meget rimelige pris, som er tilgængelig for de fleste. Så hvis du vil have det maksimale ud af dit setup, så drop de eksotiske strømkabler og køb i stedet et rigtig godt strømfilter!
    Dectet er til dato det bedste strømfilter, som har været forbi lytterummet, og selv den gamle reference, Brinck selv byg filteret, må se sig slået nu. Det har ellers gjort det rigtig godt! Hertil får man med Dectet samtidig en strømskinne, som kan rumme et stort setup med mere end 6 apparater, hvilket er normen for de fleste filtre. Dectet forbedrer lyden af apparaterne i en grad, som jeg ikke har oplevet før, selv med meget dyrt grej som er utilgængeligt for folk med almindelig indkomst. Og sammen med Isotek Syncro får man en stærk fornemmelse af, at alle unoder i strømmen er fjernet.
    PS Audio Dectet får - med pil op! - udnævnelsen ”Editors Choice”, og det bliver siddende i lytterummet.
    Specifikationer:

    • Princip: Strømfilter med 3 separate zoner.
    • Dimensioner: 35 x 5 x 20 cm (B x H x D).
    • Vægt: 5,5 kg.
    Pris: Skr. 4995,-. (Dkr. 4000,-)

    Importør:
    Golden Age Music AB
    Web: www.goldenagemusic.se
    Mail: hifi@goldenagemusic.se
    Tlf: +46 - 322 66 50 50,
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Det norske distribusjonsnett "State of the art"?

    http://www.standard.no/Global/PDF/E...Norsk Distribusjonsnett - Helge Seljeseth.pdf


    DISTRIBUSJONSNETTET – "RIKETS TILSTAND" 2013


    • Hvordan er tilstanden i det norske distribusjonsnettet?

    • Er det en svak «pasient» eller en vital «atlet»?

    • Hvordan takles introduksjon av effektkrevende laster?

    • Er kortslutnings-strømmene kraftig nok til å koble ut vern?


    påstander.jpg


    Lading av elbil… er det så
    "utfordrende"?


    med mer
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Spenningskvalitet i smarte nett

    Hei
    Hadde en samtale med Seljeseth/Sintef som er involvert i de pågående målingene hos meg.
    Tema,filter.Lider av sterkt fremskredet demens,og mannen liker å snakke som en foss så
    jeg misstet mye av det som kom frem,men er lovet info om temaet fra annet hold,som også er
    kjennt med emc/rfi filtre og snu stikket.

    ”Smartere” styring, planlegging, måling av og kontroll med spenningskvalitet vil redusere behovet for omfattende og svært kostbare nettforsterkninger.Bakgrunn

    Forstyrrelsene tilbake på nettspenningen fra elektriske apparater og utstyr (emisjonsnivået) skal i dag tilfredsstille internasjonale standarder (produktnormer) som setter grenseverdier for utstyrets emisjonsnivå. Emisjonsnivået testes med en internasjonal standard nettimpedans (referanseimpedansen) gitt av en IEC-norm. I svakere nett med høyere impedans enn referanseimpedansen vil forstyrrelsene og avvikene i spenningen bli større, og undersøkelser viser at dette gjelder for en stor del av det norske lavspenningsnettet. Det norske lavspenningsnettet har i utgangspunktet en ekstra utfordring med stor andel 230 V IT-nett (deltanett), da 3-fase apparater vil måtte trekke vesentlig større strøm for å ha samme effekt som i et TN-nett der linjespenningen er 400 V. Om man konverterer referanseimpedansen som er referert til TN-nett over til IT-nettet i Norge, tilsvarer dette en kortslutningsstrøm på 1172 A, og bare ca. 50 % av det norske lavspenningsnettet ser ut til å være så sterkt.
    Øket bruk av varmepumper, lading av elektriske biler, økt bruk av laststyring og innfasing av distribuert produksjon er alle eksempler som kan medfører økte nettinnvesteringer for å oppnå tilfredsstillende spenningskvalitet uten for store spenningsvariasjoner. Beregninger foretatt av norske nettselskap og Energi Norge, og deretter etterprøvet av SINTEF, viser at nødvendige investeringskostnader vil ligge mellom 50 og 100 milliarder kroner om det norske lavspenningsnettet skal forsterkes slik at hele nettet er like sterkt (eller sterkere) som referanseimpedansen tilsvarer.
    Hovedmål

    Prosjektet skal bidra både til å effektivisere arbeidet med spenningskvalitet og til å redusere kostnadene til nettforsterkninger på grunn av utfordrende elektrisk utstyr og apparater hos sluttbrukere.
    Framgangsmåte

    Måleprogrammer, analyser/programutvikling, pilottesting, arbeidsgruppemøter med deltakere.
    Sluttresultat


    • Elektronisk spenningskvalitetsverktøy inkludert programvareprototyp for automatisk gjenkjenning av hendelser/forstyrrelser
    • Veileder for håndtering av utfordrende elektriske apparater. Anbefalinger mht. kategorisering av utfordrende apparater og normale apparater.
    • Evaluering av nytteverdi av storskala leveringskvalitetsmåling vha. AMS og anbefalinger mht. spenningskvalitetsmåling og aggregering av data.
    • Evaluering av hvordan SmartGrid teknologi og utstyr vil påvirke spenningskvaliteten (samarbeid med DeVID-prosjektet).
    • Veileder med anbefalinger til hvordan å håndtere produksjonsanlegg i lavspenningsnettet (+ kunder).
    Budsjett

    2.875 kNOK (2013). 10.400 kNOK (totalt). Noe egeninnsats må påregnes.
    Finansieringsmodell

    60 % frivillig bidrag fra deltakere. 40 % fra Forskningsrådet. Prosjektet er godkjent for finansiering utenfor inntektsrammen.
    Prosjektperiode

    2013 - 2016


    Utførende institutt






    Partnere


    • NVE
    • Statnett
    • AE Nett
    • BKK Nett
    • Eidsiva Nett
    • Hafslund Nett
    • HelgelandsKraft
    • Istad Nett
    • Lyse Elnett
    • NTE Nett
    • Skagerak Nett
    • TrønderEnergi Nett
    • Andre nettselskap
    • Øvrige interessenter


      Kom da inn på El-bilne TESLA og Renault


      http://elbil.ipublish.no/2013/05/27/renault-zoe-og-norsk-stromnett/


      En av utfordringene for en så lader er å klare EMC kravene, laderen må ikke sende for mye støy tilbake på strømnettet. Støy som kan slå ut annet elektrisk utstyr. For å få dette til har, med de store effektene vi her snakker om, må laderen være sikker på at det tilkoblede strømnettet er i topp stand. Derfor gjennomføres en omfattende sjekk av tilkoblingene før ladingen starter og er ikke alt på stell starter ikke ladingen.Det at laderen er så kresen på strømnettet skaper problemer for oss i Norge. Som de fleste sikkert har fått med seg så har ikke Norge helt det samme strømnettet som resten av Europa. Så godt som overalt ellers i Europa finner vi et 400V TN nett, i Norge har vi et 230V IT nett. Så når Zoe’en kobles til det norske nettet så tror laderen at noe er feil og ladingen starter ikke. Det finnes heller ingen quickfix på dette problemet.
    • Skal en Zoe lades må vi lage et TN nett til den, og for å få dette til må en trafo kobles inn mellom strømnettet og bilen. Dette er altså ingen billig og enkel løsning, men det må til for de som er tilkoblet et gammeldags norsk 230V nett. Vi bør vel også nevnes at de fleste nye strømnett i Norge nå er 400V TN slik det er i resten av Europa.


      Og med så mange motstridende tilbakemeldinger her på sentralen om lyd og kabler bl.a

      Det er ikke bare IT nett i dette landet,og nye utbyginger er ofte med TN-nett + en avart av IT....TT


      Nettsystem - Wikipedia

      (Terra Terra) er lik et IT-nett med den vesentlige forskjellen at transformatorens nullpunkt er jordet. TT-nett finnes i Agderfylkene og noen andre steder langs vestkysten av landet. Karmøy, Bokn, Tysvær, Sveio, Vindafjord og Bergen har en del TT-nett, men dette er ikke et vanlig nettsystem i Norge.


      Forsterkeren fungerte totalt anderledes på Karmøy.TT-nett

      PS audio fungerte utmerket i Sandnes,TN-nett



      I samtalen kom det også frem at disse emc/rfi filtrene på (TN-nett?) kunne slutte å fungere,da var det bare å snu stikket 180 grader .
      Men pga. en pin på kontakten i Frankrike,kunne ikke franskmennene gjøre dette


      Kan de spikende opplevelsene skyldes emc kravene og emc/rfi filtrenes funksjon på IT-nett.
      Når kom EMC kravene,hvorfor kan eldre audio utstyr med en enkel "lampettledning"
      og uten disse filtre fungere utmerket på et IT-nett?
     
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    EMC filter IT-nett og usymetrisk TN nett

    Hei

    fra ABB


    emc2.jpg


    emc3.jpg




    emc.jpg
     
    Sist redigert:

    PowerQuality

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    26.11.2012
    Innlegg
    94
    Antall liker
    18
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    4
    med forbehold om at jeg ikke har lest hele tråden din vil jeg komme med to kommentarer vedrørende filtre:

    1. Når man designer et lavpassfilter, det som vi her på HS kaller EMI eller RFI filter, er ikke spenning en matematisk faktor for å beregne filteret. Det vil ha samme funksjon på både IT/TT og TN-nett. Dette gjelder 1-fas forbrukerutstyr slik som vår hifi. For 3-fas industriutsyr er det andre faktorer.

    2. Når man referer til amerikanske tekniske artikler gjelder det å være selektiv, og "ha tunga i rett munn!". Dette referer ofte til nettsystemer, og forutsetninger for utstyr som ikke er gjeldene i europa. Det er ikke alle som leser disse som har alle forutsetninger for å skille på de forskjellige nett og jordingssytemene.

    Forøvring bra at du tar tak i problematikken du bruker mye tid på. Det er mye grums ute på nettet vårt, og lite bevissthet rundt strømkvalitet. Dette kommer til å bli et større problem i fremtiden, og forventningene til uavbrutt drift blir bare høyere, men til en forventet lavere pris.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    med forbehold om at jeg ikke har lest hele tråden din vil jeg komme med to kommentarer vedrørende filtre:

    1. Når man designer et lavpassfilter, det som vi her på HS kaller EMI eller RFI filter, er ikke spenning en matematisk faktor for å beregne filteret. Det vil ha samme funksjon på både IT/TT og TN-nett. Dette gjelder 1-fas forbrukerutstyr slik som vår hifi. For 3-fas industriutsyr er det andre faktorer.

    2. Når man referer til amerikanske tekniske artikler gjelder det å være selektiv, og "ha tunga i rett munn!". Dette referer ofte til nettsystemer, og forutsetninger for utstyr som ikke er gjeldene i europa. Det er ikke alle som leser disse som har alle forutsetninger for å skille på de forskjellige nett og jordingssytemene.

    Forøvring bra at du tar tak i problematikken du bruker mye tid på. Det er mye grums ute på nettet vårt, og lite bevissthet rundt strømkvalitet. Dette kommer til å bli et større problem i fremtiden, og forventningene til uavbrutt drift blir bare høyere, men til en forventet lavere pris.

    Fra innlegg #83,merkelige erfaringer

    Hei
    Hadde en samtale med Seljeseth/Sintef som er involvert i de pågående målingene hos meg.
    Tema,filter.Lider av sterkt fremskredet demens,og mannen liker å snakke som en foss så
    jeg mistet mye av det som kom frem,I samtalen kom det også frem at disse emc/rfi filtrene på (TN-nett?) kunne slutte å fungere,da var det bare å snu stikket 180 grader .
    Men pga. en pin på kontakten i Frankrike,kunne f.eks ikke franskmennene gjøre dette


    Mener at Seljeseth ikke var like bastant under samtalen (RFI):

    "Det vil ha samme funksjon på både IT/TT og TN-nett. Dette gjelder 1-fas forbrukerutstyr"


    Innlegg #84 fra ABB Norge




     
    Sist redigert:

    PowerQuality

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    26.11.2012
    Innlegg
    94
    Antall liker
    18
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    4
    Jeg vil komme med påstanden om at "alt" utsyr produsert for det europeiske markedet har symterisk oppbygde filtre som fungerer uavhengig av rotasjonen på stikket. På noe "proffutstyr" som servere, ditto nettverksutstyr og kanskje 1-fas pluggbare frekvensomformere så kan det være usymertriske filtre, men da har utstyret en form for varsling for dette. Populært kalt "Site wiring fault alarm".

    Konsernet jeg jobber for har tilfeldig hvis en avdelig i akkurat Frankrike, som lager 1-fas UPSer i størrelsen 500VA-11kVA, og leverer x antall hundre tusen enheter i året ment for både proff og privatmarkedet i hele verden, samt my marine og offshore. Alle disse har symetriske filtre. Samme konsernet har også frekvensomformere, også med symetriske filtre, men med amerikansk design.

    For ordens skyld, jeg kan mest om UPSer i størrelsen 200-1000kVA ment for datasentre og laboratoriemedisinske installasjoner. For medisinske installasjoner er kravene til støy enorme.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Vet ikke om en løsning eller del av løsningen på problemet ditt ymir kunne være å skifte over til virkelig god svitsjet strømforsyning i elektronikken. Slik jeg har forstått det så er ikke de påvirket av verken sinus forandringer eller spenningsvariasjoner. Da er det f.eks ikke sikkert verken en UPS eller PSP filtre gjør noe nytte.

    Jeg vil anbefale Hypex Ncore effektrinn forsterkere med SMPS600.
    https://www.hypexshop.com/DetailServlet?detailID=4466
    https://www.hypexshop.com/DetailServlet?detailID=4664
     

    PowerQuality

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    26.11.2012
    Innlegg
    94
    Antall liker
    18
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    4
    Slike strømforsyninger orso referer til er veldig mye bedre til å takle spenningsvariasjoner på inngangssiden uten at det gir variasjon på utgangssiden, sammenlignet med linjære strømforsyninger som tradisjonelt er sett på som "high end". Å bruke disse i god hifi forutsetter veldig gode SMPS, og det noe Hypex har knekt koden for, noe jeg tror orso har erfart.

    Ser at vi kanskje trekker tråden din bort fra utgangspunktet, nemlig sentralnettet og spenningskvalitet.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Har hatt det ok siden trafobytte den 31.01.14.Så lenge har det de 14 årene vi har bodd her ikke vart med så bra forhold.
    Smelteverket har hatt full drift de siste to uker etter en to mndr. stans på en smelteovn pga. oppgradering.
    Produsenten gir også full gass etter en tid med redusert produksjon pga lave strømpriser.

    Men vi vet ikke om det er tiltakene eller SENTRALNETTET som er årsaken.
    Det er ihvertfall ingen varmgang på elektronikk og direkte forvrengning ut av høyttaler for tiden.

    Innlegg #23

    Årsaken til de gode forholdene nå antar jeg mer skyldes at støyen fra overliggende nett er lav snarere enn at tiltakene vi har gjort bidrar så mye.

    Effektrinn er en sak,men det som lider mest er preamp og RIAA spesielt =signalkilde med lav spenning,Benz Ebony L.

    Det har inntil nå blitt tre oppgraderinger,total oppgradering av nett i 07,med 200Kva trafo,2011,315Kva og nå 800Kva med
    overspenningsvern,Her er mye inn og utkoblinger av store laster som gir en del transienter,og det forventes at produsenten kobler til Peterson spolen som har stått montert men aldri hvert i bruk siden anlegget var nytt midt på 60 tallet.
    Saksbehandler har med selvsyn sett spenning til jord i fordelingskiosk.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Slike strømforsyninger orso referer til er veldig mye bedre til å takle spenningsvariasjoner på inngangssiden uten at det gir variasjon på utgangssiden, sammenlignet med linjære strømforsyninger som tradisjonelt er sett på som "high end". Å bruke disse i god hifi forutsetter veldig gode SMPS, og det noe Hypex har knekt koden for, noe jeg tror orso har erfart.

    Ser at vi kanskje trekker tråden din bort fra utgangspunktet, nemlig sentralnettet og spenningskvalitet.
    Det er ok,så lenge det ikke utarter seg til direkte krangling;)

    Her er ingen spenningsvariasjoner å bekymre over.

    Har dårlig erfaring med SMPS,det er de som har hatt størst problem,og blitt ødelagt.
    Hadde lyden til TV fra en class D,Trends og det låt fryktelig når det var dårlige forhold,
    men ok når det var bra.Men det er sikker som "Hedde" skrev,SMPS kan være så mangt.
    Saksbehandler nevnte vel mulige årsaker til at spesielt disse ikke overlevde så lenge.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Haugalandet og 23 harmoniske

    Hei

    Først til haugalendingene.Det er ikke 23 harmoniske på lavspentsiden på haugalandet.
    Reagerte på målingene foretatt på kontoret til HK og PS Audio PPP,innlegg # 75,
    og spurte derfor saksbehandler:

    Du nevnte også om 23 harmoniske i Haugesund,men dette vises ikke på målinger foretatt på kontoret.

    Svaret:

    Vi får ikke 23. av betydning ned i lavspenningsnettet i Haugesund. Den kommer ned i Hellandsbygd pga uheldig plassert naturlig frekvens mellom Storli trf og 22 kV nettet.

     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Rigget meg til for noen timer med musikk i går ettermiddag/kveld.
    Da var forvrengningen og temperaturstigning tilbake,det var bare å avbryte seansen.

    Men det er nå,pga. trafobytte litt annerledes.
    Størrelsen på lydbilde er nå rimelig inntakt,
    instrument plassering er også bedre,
    men lyden blir fremdeles svært tynn,mager (lean)
    med svært mye forvrengning.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    De sliter med å finne sammenheng mellom målingene og forvrengning/varmgang.

    Fikk disse i dag.Legger de ut for de som har interesse

    bs1.jpg



    bs2.jpg



    bs3.jpg



    Ellers så har HK sendt PS Audio PPP til sjekk.Foreløpig ser det slik ut i følge saksbehandler:

    regeneratoren er sjekket av Ess Com. De konkluderer med at enheten virker som forventet men at den ikke var kalibrert. Jeg lot dem foreta en kalibrering, noe som imidlertid ikke bringer THD nedover, snarere tvert imot. ESS Com har sendt en melding til de svenske forhandlerne for å sjekke at de har forstått manualen for utstyret riktig.


     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei
    God spenningskvalitet er noe dritt.Sliter med å komme meg ut og dårlige innspillinger presenteres nådeløst,og det er en god del av de :(
    men svært så fascinerende med bra innspillinger.Må vel allikevel ut til sol fra klar himmel å lufte hundene noen timer.
    Coltranes Cousin Mary får bare vente
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei igjen.

    Etter en luftetur er det blitt en halvtime i stolen.

    Store forandringer siden kl.9.Da hadde jeg det lydbilde med en transparent jeg ikke har opplevd noen gang
    siden jeg ble beheftiget med dette tullet kaldt audiophili.

    I morges var området volum potmeter rundt kl.9-10.Forskjellen mellom innspillingene var rekordhøy.
    Det er sagt at Belles elektronikken ikke er verdens mest transparente,men da stemte ikke dette.

    Nå,rundt kl.12 hadde lyden "lukket" seg en del og blitt litt varmere,men den største forskjell
    er området volum potmeter opererer i.Mellom kl.13 og 03. ingen problem og forsterker
    når kun 52,5 grader.

    Nettspenningen er stabil rundt 225V,noe annet hadde vel ikke hvert forventet med 800Kva fordelingstrafo.

    Vil tro at disse variantene + flere finnest rundt om kring i landet,bare mye mer stabilt over tid
    og ikke som her,som en jojo.
    Kan nesten sammenlignes med wow&flutter.Wow = sesong og flutter tilstanden på nettet dag/kveld/uke.
    Her er det mye flutter:).
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Litt tidsfordriv når fruen vil se amerikansk "filmkunst"

    Tar frem bilde fra ett innlegget litt tidligere som viser thd.


    sentralnett-lavspent kunder.jpg



    Den øverste viser 66kV som er sentralnettet/samkjøringen.
    Disse målingene kom noe senere igang pga. problemer med
    overføringen/kontakt med Sintef.Derfor tomt den første delen.

    Den midterste er fra netteigers linjeavgang,66kV-24kV

    Nederst er 230V fordelingstrafo hvor vi kunder er tilsluttet.

    Disse viser tydelig hvordan 230V og 24kV nettet speiler sentralnettet
    og blir forsterket.
    Det er som NVE og Sintef sier,det smitter alltid ovenfra og ned.

    Tidsperioden er fra 01.11.13 til 10.03.14.
    Dersom en hadde godt inn og sett på tiden de høyeste peakene varer
    så blir det noen timer og dager med elendighet.
    Verktøyet for å kunne se nærmere på disse tidspunktene er det Sintef som har.

    Det ble noen timer med spilling i dag også.
    Det kan se ut til at trafo byttet har hatt en positiv virkning
    da varmgang nesten ikke har forekommet,hverken på
    stereo,ladere eller div. andre strømforsyninger.
    Litt forvrengning av lyden er det til tider fremdeles
    800kVA til et dusin kunder må vel sies å være generøst.

    Men det som bekymrer meg er at målingene er bedre enn normalt
    allerede fra midten av Januar,dvs 2 uker før trafoen ble byttet.
    Dette samsvarer med en annen kundes efaring som er tilsluttet en annen
    fordelingstrafo om at forholdene ble bedre allerede før trafobyttet,
    dette er og min erfaring.

    Sejseth/Sintef skal skrive en vurdering om tilstanden så langt,
    og det ryktes at det muligens skal måles frem til Mai.
     
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    2007 thd.jpg


    Bedre bilde.

    thd3.jpg



    Veien fra dette har vært lang og kronglet.Første måling foretatt med MedCal N av HK. fra 12.04.07 - 18.04.07.
    Rimelig høye verdier.Vanskelig å lese % verdi til venstre,men det går.

    Dette var fra tiden med 5kV linje og 25Hz forsyningstrafo fra tidligere tider (1915-20 ?)
    Nettet ble oppgradert/renovert til 22kV og tatt i bruk november 2007.

    Er fremdeles usikker på om vi er i mål,men det fungerer utmerket også i dag.
     

    Vedlegg

    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Skriv fra Sintef til HK Jan.2013

    Skriv fra Sintef til HK. Jan.2013.

    23 harmoniske og virkning på audio utstyr.

    Uttaleslse Seljeseth.jpg


    Fra samme brev.

    Det "tyter" også ut andre steder en her oppe.
    Fra fordelingskiosk nede i sentrum.
    Genseverdi er 1,5%


    brannstasjon Sauda sentrum.jpg


    Dette må være netteigers store skrekk,å måtte filtrere hele byen for at FoL skal følges.

    Lovdata - Forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet

    Tror ikke netteiger trodde at denne rapporten skulle komme meg i hende ;)
    siste settning fra møte mellom HK og NVE for kort tid siden.

    Det synes feil å skyve rensekravene nedover til nettselskapene.


    doku%201.jpg
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Fra Sintef.

    http://www.ren.no/c/document_librar...d68-f0bc-49a8-9fce-67eae2d73c1a&groupId=10206

    til feil og koblinger i kraftsystemet hundrevis av kilometer unna.



    Det er mange hendelser som kan resultere i spenningskvalitetsproblemer. Analyser av disse
    kan være vanskelige avhengig av bl.a. hvor bra og omfattende overvåkningsutstyr og
    måleutstyr man har i nettet da årsaken kan være relatert til alt fra koblinger i kunders eget
    anlegg til feil og koblinger i kraftsystemet hundrevis av kilometer unna.

    − en bevisst holdning fra netteier mht. ”utslippstillatelser” fra større kunder


    Tiltak mot overharmoniske spenninger kan være
    − passive filtre
    − aktive filtre
    − nettplanlegging for å unngå resonans
    − segregering av last
    − en bevisst holdning fra netteier mht. ”utslippstillatelser” fra større kunder
    − å øke kortslutningsytelsen (stivheten i nettet) for apparater som kan få problemer
    − å øke impedansen på den del av nettet som er unik (separat) for den forstyrrende last
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Litt smånytt.Regeneratoren er PS Audio PPP,Helge = Helge Seljeseth,SINTEF

    Jeg har diskutert med Helge hvordan vi enklest kan sjekke ut eventuelt DC ledd i spenningen på 230V nivå og jeg skal forsøke å avdekke om vi kan se noe slikt.

    Jeg har ikke jobbet med målingene den siste tiden. Skal forsøke å ta litt på kveldene framover. Jeg har bedt Sintef lage sin oppsummering og håper denne kan foreligge om ikke altfor lenge.
    Abonnementene til bredbåndsforbindelsene dvs. det som vi hadde hos deg, det for kiosken i Årtun sentrum og det som vi har i Storli ble sagt opp i forrige uke. Vi har tre måneders oppsigelsestid slik at målingene i praksis kan holde fram til ut juni. Vi tar stilling til dette nå Sintef tilbakemeldingen foreligger.
    Vi har fått Ess-com til å teste og kalibrere regeneratoren. Ess-com har også hatt kontakt via e-mail med utstyrets representant i Sverige. Jeg har lagt ved tilbakemeldingene fra Ess-com.
    Konklusjonen er at utstyret er ok.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Kopplet opp PS Audio PPP formiddag lørdag 22.03.Prøvde å spille litt sent på ettermiddagen.
    Bare elende,forvrengning både med og uten PPP,og regenerator blir parkert.For godt?

    Søndag,elende og unormal temperaturstigning,selv i stand by.

    Tirsdag 25.03. kl.20.00 - 21.30. Enestående.Så bra forhold er det svært sjelden en opplever.

    Det er nok fremdeles en lang vei å gå før en får akseptable forhold.
    De andre kundene ble også forespeilet betydelig mindre dimming i lys etc.
    når elmotorer starter med 800kVA trafo.(Silotaljer etc.)
    Det er ikke blitt noe forandring til det bedre er tilbakemeldingene.

    Hos meg ser det ut til at det er slutt på at lyset dimmer
    og knepp/stopp ved avspilling av musikk når vannpumpe starter.

    Mens en venter på godvær på nettet får en vel snart avsluttet dette prosjektet.
    Har boret nytt hull til arm og rullet på litt hammerlakk og lagt på bitumen .


    lenco.JPG


    lenco 75.JPG
     
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Vårslapphet?Lite bevegelse for tiden,Sintef sliter med helsen ;)

    Spør nå allikevel om ekstra fokus og måling i påsken,selv om det fortiden er glimrende forhold på nettet.
    Får også lufte ny teori ang problemet da det i år har vært flere ting som er annerledes i forhold alle de
    andre 14 tidligere år.


    Vi er inne i en fase hvor vi ser på hvem som skal gjøre hva. HK og Saudefaldene har en dialog seg i mellom og jeg antar Saudefaldene vil være de som sitter i førersetet framover. Sintef er ikke ferdig med sin rapport enda.

    Hiokimåling f.eks. hos deg er jeg veldig positiv til. Skal vi forsøke å få til noe i neste uke? Hvilke dager og tidspunkt er du tilgjengelig? Jeg vil ta kontakt også med Saudefaldene slik at jeg kan få gjort flere ting på samme dag.


     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Vi vil lør,søn og mandag være i "øydrift" med diesel aggregat
    fra morgen til ut på kvelden.

    Dette vil i følge HK gi høye 5 harmoniske (250Hz) opp rundt
    grensen på 6%.

    THD har allikevel holdt seg på rundt 0,5%

    Vi ble for kort tid siden kopplet opp mot sentralnettet igjen.

    Forholdene er betydelig bedre med høye verdier av 5 harmoniske
    enn når 23 harmoniske (1150 Hz) er høye,grense 1,5%.

    Da saksbehandler satte opp Hiokien på tirsdag kom det frem
    at det planlegges et passiv filter på linjeavgang 22kV.


    Petersen spolen er enda ikke kopplet til.Dette er ikke det samme
    som en "disneuter" i følge SB.

    "Disneuter" er montert i den nye fordelingskiosken jeg er tilkopplet.
    Disneuter var en stor produsent av nullpunktssikringer, derfor har det blitt populært å bare kalle dem for disneuter.

    http://www.el-tjeneste.no/files/Brosjyre-Nullpunktsikring.pdf

    En ulempe er imidlertid at nullpunktsvernet, hvis det ikke er i orden, kan bidra til overføring av overspenninger fra høyspent- til lavspentnettet ved potensialheving av transformatoren.


    Petersen spole

    http://www.hvpower.co.nz/TechnicalLibrary/RE+DS/Petersen Coils Basic Principle and Application.pdf

    http://www.standard.no/Global/PDF/E...ning i lavspenningsanlegg - Kåre Espeland.pdf
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Elendige forhold for tiden.
    Timere går feil,platespiller (Lenco) går til tider ujevnt,elendig bilde på TV`n etc.

    Nabo har trafoer som går varme og ryker samt ødelagt oppvaskmaskin,
    han er tilsluttet en annen fordelingstrafo en meg.Mannen har litt peiling.
    Er den hos kraftprodusenten som har høyest utdanning blandt "gutta på gulvet".

    Hiokien tar "øyebliksbilder" i ett sett og 23 vises ekstra godt.
    Minne må vel snart værer fullt.
    THD stiger til 1,3% inn på PPPen og 0,7 ut.

    Det ser ut til å bli en interessant påske;)
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Lou Ann Barton i fri dressur,volumpot på kl. 14.00.Ingen forvrengning og driftstemp. er stabil på 54,5 grader.
    THD har de seneste dager liget på 1-1,4%,nå 1,4%.
    Slik jeg ser spenningskurven på Hiokien må det være lave verdier av 23 harmoniske.


    Hadde tenkt å foreta resten av måleperioden med MedCal N på Consonance filteret,så det ble funnet frem.
    Etter en time hadde jeg fått nok.Det låt frytelig med filteret i bruk,så det ble fjernet.
    Registrerte dato og klokkeslett,for å mulig se om dette kommer frem på MedCal N.

    Lurer på om det kan være LMC fat kablene som er syndebukken.
    S B kommer ikke inn før ut i neste uke,får da se om jeg finner noen "normale" svarte lakris-snører og prøve
    på nytt.Må ut og jobbe med litt ved resten av dagen,og reiser i morgen.Kan ikke bruke all tid på musikk og strømm:)
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Der var LMC fat erstatten med lakris-snører og Consonance i bruk med Medcal N.

    Hadde for lenge siden kobblet bort skjermen på LMC i håp om bedring.
    Nå ble et problem borte og Consonance kan igjen brukes,
    det samme kan da sikkert også PS Audio PPP som reagerte på samme vis
    med LMCen i bruk.


    padde.jpg


    Litt rotete kabling,men får ordne dette over helgen.
    Og hva har jeg da lært om bruk av kabel med skjærm?
    Jeg vet ikke,men det er kansje noen som vet :rolleyes:

    Strømkabler låter i hvertfall forskjellig;),
    noen er til og med ubrukelig i visse konstellasjoner.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    En rask måling av LMC fat og en 4mm2 fra DH Lab viser at DH Lab måler 0.09 nF fase-fase og fase jord.
    LMC fat måler 0,17 nF fase-fase og 0,20 fase-jord.

    Dersom målingen er rett,er det noen synspunkter på hvorfor bruk av LMCen på PPP og Consonance
    ender opp med mye forvrengning?

    Husker det samme skjedde med den "gamle" flettekabelen til Electrocomkaniet,som vel
    var en "høy-kapasitans" kabel.Den gav også mye forvrengning,både med og uten nettfilter.

    Fant Electrocompaniet kabelen.
    Fase-fase,0,71 nF
    Fase-jord,0,21 nF
     
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Da ble Hiokien og MedCal hentet.
    Hadde forhåpninger om at resultatet fra MedCal ble tilgjengelig umiddelbart,med mye data og lang nedlastingstid endte opp med at måleren
    ble tatt med til Haugesund.Måleresultat blir sendt senere.

    Hiokiens lagringskapasitet var også nylig godt full.
    Det ble nå også påvist jordfeil med Hiokien,
    noe som ikke Elspecen har registrert,
    Dette gav SB mye hodebry.
    SB hadde en gang tidligere registrert jordfeil i fordelingskiosk
    med selvsyn,men ingen målinger så langt har registret dette før nå.
    Jordfeilen ble bekreftet med Fluke spenningengsanalysator,
    så nå ville de ned til fordelingskiosken for videre undersøkelser.


    Så inntil videre ventes det i spenning på målingene av de forskjellige
    konstellasjoner med div. strømmkabler og filter.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    For ordens skyld.

    Måling foretatt på inntak

    har.jpg



    måling foretatt på stikk til stereo


    harmo.jpg



    Da ble dette interessant

    Misconception #3: There is up to a hundred feet of wire in the walls, so the last 6 feet of power cord can't possibly make any difference.

    Answer: “The power cord is not the last 6 feet, it is the first 6 feet from the perspective of the component. As stated in #1 the local current and electromagnetic effects directly affect the sonic performance of the component.”

    Why Power Cords Make a Difference
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.277
    Antall liker
    34.812
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Er de to målingene foretatt på samme tidspunkt, slik at du hadde 1,764 % 23-harmoniske på inntaket og samtidig 7,715 % 23-harmoniske på stikkontakten til anlegget? I så fall funderer jeg på hva slags likerettere du har stående tilkoblet på den kursen.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Det er to forskjellige måletidspunkt.
    Snakket om dette med saksbehandler i dag.

    Ser en bort fra 23 og 25 harmoniske er alle
    andre verdier målt over stikk til stereoen
    med "fail"forårsaket av audio utstyret.

    I og med at elektronikken reagerer så mye
    på de forskjellige kablene er min teori at
    kabler i visse konstellasjoner påvirker sluttresultatet.

    De dårlige egenskapene forsterkes når kablene med høy
    kapasitans brukes sammen med nettfilteret og PS Audio PPP,
    (Electrocompaniet flettet kabel og LMC fat.)
    Mener å ha registrert lignende tilbakemeldinger om LMC tidligere her på HFS.
    Med Purepower 2000 i fungerte systemet allti,uansett forhold på nettet-
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.063
    Antall liker
    1.054
    Sted
    '
    Hei

    En rask måling av LMC fat og en 4mm2 fra DH Lab viser at DH Lab måler 0.09 nF fase-fase og fase jord.
    LMC fat måler 0,17 nF fase-fase og 0,20 fase-jord.

    Dersom målingen er rett,er det noen synspunkter på hvorfor bruk av LMCen på PPP og Consonance
    ender opp med mye forvrengning?

    Husker det samme skjedde med den "gamle" flettekabelen til Electrocomkaniet,som vel
    var en "høy-kapasitans" kabel.Den gav også mye forvrengning,både med og uten nettfilter.

    Fant Electrocompaniet kabelen.
    Fase-fase,0,71 nF
    Fase-jord,0,21 nF
    Sannsynligvis målefeil eller feiltolking av malinger?
    Lavohmige spenningskilder som lysnettet (eller en regenerator) bør ikke la seg påvirke av at lasten endrer seg med noen hundre pF. Du har strøkapasitanser i pF-området i forhold til jord, og sånn sett har det betydning om nettkabelen ligger på parkett eller teppegulv..
     

    JK

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.02.2002
    Innlegg
    2.592
    Antall liker
    762
    Torget vurderinger
    8
    Hei

    Der var LMC fat erstatten med lakris-snører og Consonance i bruk med Medcal N.

    Hadde for lenge siden kobblet bort skjermen på LMC i håp om bedring.
    Nå ble et problem borte og Consonance kan igjen brukes,
    det samme kan da sikkert også PS Audio PPP som reagerte på samme vis
    med LMCen i bruk.


    Vis vedlegget 256465

    Litt rotete kabling,men får ordne dette over helgen.
    Og hva har jeg da lært om bruk av kabel med skjærm?
    Jeg vet ikke,men det er kansje noen som vet :rolleyes:

    Strømkabler låter i hvertfall forskjellig;),
    noen er til og med ubrukelig i visse konstellasjoner.
    LMC kabelen er en møkkakabel, basta! Mange år siden jeg gav den opp som kabel til komponentene, men i "LMC-rusen" som
    var for mange år siden, ble det brukt LMC til kursen til anlegget. Denne ble skiftet til standard kabel i fjor med meget godt resultat.
    Kast skiten!
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.277
    Antall liker
    34.812
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Hei

    Det som er interessant for meg med dette,er at forvrengningen som oppstår
    øker etter hvert som kablene byttes ut og når max nivå når de tilsluttes
    filteret eller PS Audio PPP.

    Målingen burde nok ideelt sett vert foretatt på høytaler utgangene...også,
    men en får gjøre som godt en kan,ut fra de forutsettningene som råder,
    både kunnskapsmessig og med tilgjengelig utstyr.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Men, men... Alle hørte jo at lyden ble så mye bedre med LMC fat strømkabler? Står side på side med innlegg her inne om det. Kabeltest i Watt brukte fat LMC som referanse. Så hvorfor hører plutselig folk noe annet?
    http://www.hifisentralen.no/forumet...-rer/661-erfaringer-med-fat-lmc-ma-leses.html
    http://www.dynabel.no/Resource/File/1506/WATT_INAKUSTIK-AC1502.PDF

    Vi må alle gå våres egne veier



    På hi sida


    Eg spurte ein gamald man:
    Kva hev du lært av livet


    Han såg på meg med augnekast
    som kom liksom langt burtantil;
    Og han sa:
    Vil du høyre på meg,så høyr;
    Og tenk etter mine ord når du kjem så langt!


    Eg var ung og visste alt.
    Og eg spara meg ikke;
    Eg sa det eg visste og noko til,
    Og undrast på,
    At mine sterke ord ikkje snudde verda.


    Dei gamle høyrde eg ikkje på;
    Dei hadde eg vondt av.
    Og når dei tala om livet
    lo eg og blunka til mine jamnaldrande;
    Kva veit dei om livet
    Som har gløymt det?


    Men eg vart eldre og laut i skule.
    I den skulen som ein må gå,
    Når ein trur at ein veit alt.
    Læraren heiter Ill Røynd,
    Og lærestundene heiter Vonbrot.


    Difor er skulen lang;
    For Vonbroti er mange;
    Og nye er dei for kvar som røyner dei.
    Du fekk ikke det du vilde.
    Eller du fekk det,
    Og det var ikke det du vilde.
    Eller det var det du vilde,
    Og du miste det.
    Dine store verk var lite tess.
    Det du meinte best
    Vart til det verste tydt.
    Det du sette di von til
    Vart fall for deg og tap.
    Det du venta deg mest av
    vart steinar i vegen din
    Og gråe hår på ditt hovud.
    Og alt slikt som ein høyrer jamt,
    Men berre i denne skulen får tak på.





    Eg gjekk for Ill Røynd.
    Og eg lærde og lærde.
    Og di meir eg lærde,
    Di mindre viste eg.
    Underlegt er det
    Å koma på hi sida synkvervingi,
    og sjå at alt er annarleis,
    Og noko reint anna;
    Og kvar gong seier du:livet er lygn.


    Meir og meir opp-rådd står du der
    Og ser på denne himmelblåe verda
    Som ser så ærlig ut;
    Og sistpå skjønar du at du ikke skjønar.
    Men utlærd er du ikke,
    For du ser sanning gjenom lygni
    Og meining opne seg som eit klokt auga
    På botnen av meiningsløysa;
    Og det varer lenge før du kjem så langt.


    Ein dag stod eg rådlaus og oppgitt
    Og såg meg tilbake;
    Og den dagen var det visst
    At håret mitt vart grått.
    For redsla tok meg,
    Og heldt meg lenge.
    Eg såg og laut tilstå for meg sjølv:
    Sannelig,du er gamal vorten.
    Og livet ditt er ulevt.
    Kvar i verda har du gjordt av det?


    Eg laut slå meg til ro
    Som eg kunne best.
    Og eg trøysta meg
    Som så mange.


    Men det er manns trøyst,
    Når han hev fari villt,
    og tulla seg bort,
    Og vaknar opp-rådd og i pina:
    Eg vil vitne for mine brør,seier han,
    Mine unge brør,
    At ikke dei og skal koma til denne pine stad;
    Då hev eg endå ikke levt til inkjes;
    Ja dette var vel meiningi med livet mitt:
    At Ill Røynd
    Skulle gjera meg til lærar for androg til ein vegvisar.








    Og eg vitna for mine brør,
    Dei unge som enno stod frie:
    Ver kloke! Sa eg;
    Tru ikke livet
    Det er ei synkverving;
    det gjev seg ut for alt som ikke er.
    Det me flyg galne etter er dårskap,
    Vette-Ljos som lokkar oss ut på myri;
    Og når me ligg der bog søkk
    Og ikke kan vinna oss opp att,
    Så glir dei frå oss og flirer.


    Då lo dei unge.
    Og dei blunka til kvarandre og sa:
    Desse gamle,stakkar,
    Kva veit dei om livet som har gløymt det?


    Dette vart og ein skuletime.
    Den strideste:
    Mi siste von var broti.
    Men no forstod eg alt.


    Ung kan ikke læra av gamal.
    Kunne han det vart han gamal sjølv
    Og våga seg ikke på livet;
    Men berre den som vågar kan vinne.
    Difor er det lagt mein mellom gamal og ung,
    At dei ikke skal skjøna kvarandre.
    Kvart sitt mål talar dei
    Som står på kvar si sida av gata,
    Den kvar for seg må løysa
    Med livets farar og von.
    Og ikke du, men eg , sa Ill Røynd,
    Er sett til å vera lærar for dei unge;
    Du skal vera nøgd når du kjenner,
    At du kan vera lærar for deg sjølv.


    Eit stort tålmod fekk megt i meg.
    Og eg smilar no,
    Når eg ser all denne unge hast
    Med å snu verda.


    Det er ikke greit for dei unge;
    Dei har så langt fram;
    Og det er så mykje tull
    Dei skal igjennom.
    Når dei kjem og talar om livet
    Og vil læra meg kva livet er.
    Då må eg le;
    Og eg blunkar til mine jamnaldringar
    Og seier: desse unge stakkar,
    Kva veit dei om livet som ikke har levt det?



    Men djupast i mitt hjarta ynskjer eg:
    Gjev dei hadde ungdom nok.
    For med vår ungdom er det
    At me skal kjøpe visdom.

    Arne Garborg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.063
    Antall liker
    1.054
    Sted
    '
    Det som er interessant for meg med dette,er at forvrengningen som oppstår
    øker etter hvert som kablene byttes ut og når max nivå når de tilsluttes
    filteret eller PS Audio PPP.
    Når du måler på forskjellige tidspunkt vil du få forskjellige måleverdier uavhengig av hvilken kabel du benytter. Å konkludere med at ulike måleverdier for overharmoniske skylles kablene er en ikke gyldig konklusjon. Til det har du for mange variabler og for høy usikkerhet.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Det som er interessant for meg med dette,er at forvrengningen som oppstår
    øker etter hvert som kablene byttes ut og når max nivå når de tilsluttes
    filteret eller PS Audio PPP.
    Når du måler på forskjellige tidspunkt vil du få forskjellige måleverdier uavhengig av hvilken kabel du benytter. Å konkludere med at ulike måleverdier for overharmoniske skylles kablene er en ikke gyldig konklusjon. Til det har du for mange variabler og for høy usikkerhet.
    Hvor lenge skal det da måles?

    Måleresultatet på inntaket har sett sånn noenlunde slik ut i ca.1 1/2 år med rellativt små variasjoner på viste måleresultat.

    Måling over stikk til stereoen er over en uke.Etter FoL skal det måles min. 7 dager.

    Ikke har jeg konkludert at dette skyldes kablene,enda.
    Det saksbehandler også sier er at ALLE verdier med "Fail" skyldes utstyret.
    Jeg TROR også at de høye verdier av disse kan skyldes utstyret da dette er eneste
    målinger med disse verdier.Det er ikke registrert så høye verdier noen gang tidligere
    hverken før eller etter den målingen.
    Hos meg regnes også nettkabler som en del av utstyret.

    Målingen med MedCal N som jeg venter med spenning på startet 08.04. ca.kl 13.30.
    og ble avsluttet i går.

    Dette er målinger med kun LMC,LMC med filter,standard nettkabel med og uten filter.

    Og som jeg sier i innlegg #116 som du referer til:

    "men en får gjøre som godt en kan,ut fra de forutsettningene som råder,
    både kunnskapsmessig og med tilgjengelig utstyr."


    Skjønner jo at dette ikke er godt nok for deg.
    For meg er dette en reise der feiling er tillat.
     
    Sist redigert:
    L

    larkus

    Gjest
    Men, men... Alle hørte jo at lyden ble så mye bedre med LMC fat strømkabler? Står side på side med innlegg her inne om det. Kabeltest i Watt brukte fat LMC som referanse. Så hvorfor hører plutselig folk noe annet?
    http://www.hifisentralen.no/forumet...-rer/661-erfaringer-med-fat-lmc-ma-leses.html
    http://www.dynabel.no/Resource/File/1506/WATT_INAKUSTIK-AC1502.PDF
    Mulig at det ble forandring med LMC-kabelen. Og i hifi er "forandring fryder syndromet" ikke så rent lite utbredt. Spesiellt ikke når det gjelder litt kostbare og/eller visuellt imponerende greier
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn