Politikk, religion og samfunn Overvåkningssamfunnet

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.882
    Hva har den linken med DLD å gjøre?
     

    mteinum

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.05.2007
    Innlegg
    10.458
    Antall liker
    5.080
    Sted
    Øya
    Torget vurderinger
    1
    Hva har den linken med DLD å gjøre?
    Lite, men høyst relevant med hensyn på trådens tittel. Det blir neppe mindre overvåkning som en konsekvens av DLD. Den dagen er man sier, "nei, nå har vi ikke behov for sikkerhetssjekken på flyplassen" tror jeg neppe kommer.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Innføringen av DLD er som å innføre dødsstraff i Norge, i den forstand at er en ekstremt alvorlig grense som aldri skulle vært krysset. Det vil etterhvert lede til at Norge slutter å være en fri nasjon, og at alle innbyggerne blir å regne som straffanger som skal døgnovervåkes.

    Erna Solberg har gjort uopprettelig skade på landet.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.402
    Antall liker
    7.764
    Torget vurderinger
    4
    DN sitt D2 hadde 26.mai en lengre sak på den østeriske jusstudenten Max Schrems. Han var en middels aktiv bruker på Facebook et par år, men ble nysgjerrig på hva de faktisk visste om han. Da han ba om å få utlevert all informasjon de hadde lagret om profilen hans fikk han etterhvert 1200 sider.

    Det er helt sinnsykt hva de lagrer om ikke bare brukerne, men lagerer også skyggeprofiler av personer som beveger seg på nett, men ikke har FB-profil. Ting du kanskje trodde du hadde slettet er slett ikke slettet, men bare flyttet over i en annen "liste" slik at det ikke lenger er synlig for deg. FB tar imidlertid vare på alt. Gamle og slettede private meldinger, pokes, slettede bilder, invitasjoner du ikke har svart på eller tilmed avslått, alle(!) datamaskiner du har logget på FB fra og hvilke andre som har brukt de samme datamaskinene, all stedsinformasjon, alle bilder av deg lagres med analyse av ansiktstrekkene dine...nærmest so et fingeravtrykk...slik at om andre legger ut bilder av deg (selv uten din viten) så blir bildet tagget med ditt navn....og alle bilder lagres selvsagt med stedsinformasjon. Det er nær sagt bare fantasien som setter grenser for hvordan så detaljert og omfattende informasjon kan kombineres for å gi et bilde av deg, dine venner, dine vaner og bevegelser.

    Tanken på hva slik informasjon kan benyttes til om den kommer i uvedkommedes hender er nok til å få mange til å kaldsvette.

    Jeg kan ikke finne DN-artiklen på nett, men NY Times hadde en sak på han i februar.

    DLD er ikke lenger et fremtidig skrekkscenarie, - det er er her forlengst med Facebook.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    All nettbruk overvåkes kontinuerlig, av ISP, av sikkerhetstjenester (mange ulike lands), av annonsører, aggregatorer, tjenester som google, fb, o.a.
    Flere firma lever av å tilby målrettet info om brukeradferd på nettet - og vi har alle komplette profiler hos ulike som kjenner til alt vi er innom, fordi cookies følger med på hva vi gjør (og bidrar til at datamaskinene våre blir treigere, fordi det er så mye annet som skal kommuniseres, i tillegg til det vi vil gjøre.)

    Er i ferd med å bli et møkkamedium.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Do Not Track er grei å ha på nettleseren, sammen med Adblock Plus, Disconnect og ev. Facebook widget blocker av en eller annen type (stanser automatisk innlasting av Facebook-kommentering på nettsider som har aktivert denne). Jeg bruker også Flash-block.

    Og vips er surfingen mye, mye raskere. Samtidig som jeg slipper at folk følger med på hva jeg gjør på nettet (600 forskjellige for tiden, så lite å lure på at det er blitt treigere å surfe).

    Selv det å besøke DN medfører en pause mens ting lastes inn i bakgrunnen - og her ser man hvorfor. Og når disse blokkeres så dukker nettsiden opp øyeblikkelig.

    Skjermbilde 2012-06-07 kl. 07.07.53.jpg

    Skjermbilde 2012-06-07 kl. 06.59.40.jpg
     
    Sist redigert:

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.991
    Antall liker
    12.486
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Drifter selv forskjellig og blant annet nextgen FireWall i en organisasjon. Kan se omtrent alt av surfemønstre/sider/bilder etc. om man absolutt vil. Tid brukt på forskjellig, hvilke applikasjoner som brukes etc... (nettsteder blir ofte også definert som applikasjoner... facebook, picasa etc.) på den måten kan man kontrollere også nettsteder som bruker "round robin DNS" . Deep Packet inspectation er en finfin ting :)
    Å ta ut en rapport på en bruker er helt vilt. Paloalto er FW som brukes. Den resolver også på brukernavn - kan decryptere ssh handshake mm. om man konfigurerer den til det.
    En FW er på mange måter "man in the middle". Er den kraftig og avansert nok er det veldig vanskelig å kamuflere seg.

    EDIT:
    De aller færreste IT folk ønsker å overvåke brukeradferd og slikt. Kan nesten ikke huske noen uttalelser av fagpersonell som er for DLD bl.a.
    Det er andre krefter som ønsker slikt.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    20.064
    Antall liker
    8.561
    Torget vurderinger
    0
    Y

    ymir

    Gjest
    Skrevet for 11 år siden......



    Vi kan raskt se hvem som oppfører seg normalt eller ikke. Det er utrolig hvor lett menneskers aggressivitet vises fra oven, forteller videooperatør Espen Lindgren. Han har jobbet ved monitorene siden starten i 1999, og er overbevist om at overvåkning er veien å gå.
    [SIZE=-1]
    - Om overvåkningskameraer på Oslo-S, VG 14/6[/SIZE]​

    [h=1]HELT NORMAL OVERVÅKNING[/h]
    I sin berømte roman, 1984, beskrev George Orwell et totalitært samfunn ledet av en skikkelse kalt Big
    Brother. Big Brothers ansikt kikka ned mot deg fra gigantiske TV-skjermer hvor du enn gikk. Samtidig fungerte disse skjermene som overvåkningskameraer som holdt øye med alle dine bevegelser.

    Da 1984 ble skrevet, var dette et skrekkscenario for framtiden, men i dag er overvåkningssamfunnet som Orwell beskrev blitt dagligdags. I dagens Norge blir dine minste gjøremål nøye registrert og lagret. Bare i sentrum av Oslo finnes over 1000 overvåkningskamraer; i minibanken, på bussen, på T-banestasjonen, på gater og torg. Bruker du dominokort når du handler, sitter Rimi-Hagen med full oversikt over hvor mange brød og øl du kjøpte det siste året. Surfer du på internett, registrerer anonyme dataprogram hvilke sider du har besøkt. Skal du bruke telefonkatalogen på internett, må du registrere deg med navn og personnummer slik at Telenor vet hvilke telefonnumre du leter etter. Flytter du sammen med kjæresten, må du fylle ut et offentlig skjema og sende til Folkeregisteret. Statens menn vil vite nøyaktig hvem du er og hvor du sover.
    Sender du epost eller snakker i telefonen, kan alt du skriver eller sier registreres av det amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Dette snakkes det naturlig nok ikke så mye om her til lands, men nylig fikk dette systemet kritikk fra EU. Det var imidlertid ikke rettssikkerheten og personvernet til egne innbyggere som bekymra EU-byråkratene, men derimot muligheten for at denne overvåkinga kunne brukes til industrispionasje. Dermed kunne amerikansk industri skaffe seg fordeler på bekostning av den europeiske, frykta EU. Sjøl om du ikke skulle være i politiets søkelys fra før av, kan eposten din bli plukket ut av såkalte “sniffere” – dataprogram som kopierer og lagrer all epost som inneholder visse ord som f.eks “bomber” eller “IRA”.
    Få ting bekymrer politi og byråkrater mer enn tanken på at vanlige folk skal få tilgang til teknologi som sikrer dem et minimum av privatliv. For noen år siden forsøkte de amerikanske myndighetene å straffeforfølge Phil Zimmermann for å ha skrevet og distribuert dataprogrammet PGP (Pretty Good Privacy), et hendig program som gjør det mulig å sende hverandre kryptert epost. Stort sett på samme lag, som da dagens digitale mobilnett ble lansert. Det ville vært en smal sak å legge inn kryptering slik at vi kunne snakket sammen på mobilen uten å bekymre oss for at andre folk lyttet på våre private samtaler. Men den gang ei: Den nye standarden ble laget for at politiet fremdeles skulle kunne snuse i folks privatliv. Det samme gjelder kryteringsprogram som kommer fra store og seriøse softwareselskaper, og som i virkeligheten er bortimot verdiløse.
    For noen år siden fant en gruppe hackere en skjult bakdør i webbrowseren Netscape, som gjorde det mulig for andre personer å skaffe seg tilgang til harddisken din mens du surfer på internett. Kanskje var dette bare en programmeringsfeil, men det kan også ha blitt skapt med hensikt for å hjelpe snushanene i NSA og CIA. Mange mener at slike bakdører også finnes i operativsystemet Windows med tilhørende webbrowser Internet Explorer. Denne bekymringen skal ha vært avgjørende for at den kinesiske staten bestemte seg for å bruke det åpne operativsystemet Linux istedenfor Windows i sine datanettverk. Fordi Linux har åpen kildekode, vil det her være umulig å skjule slike feller.
    Dagens overvåkning skjer sjølsagt ikke bare for å kartlegge opprørske og forbryterske elementer. Informasjonen om deg blir i mange tilfeller samlet for å kunne selges videre til annonsører og bedrifter som ønsker å sende deg skreddersydd reklame tilpasset dine individuelle interesser og hobbyer. Begrepet Big Brother har i dag blitt gjort om til et dårlig underholdningsshow på TV, der et antall unge mennesker blir frivillig sperra inne i ukesvis og kontinuerlig overvåka. At dette kan være en kraftig psykisk påkjenning for folk, gjør sjølsagt programmene desto mer pirrende og får opp seertallene. I den danske utgaven av Big Brother ble påkjenningen så stor at flere av deltakerne rømte.
    Big Brother er bare én i en lang rekke av lignende TV-serier, og i tillegg kommer tusenvis av webcams på internett, der alle og enhver kan sette opp sin egen private overvåkningsstasjon. Slik blir overvåkning ufarliggjort og gjort til et dagligdags fenomen. Big Brother er ikke lenger et symbol på det totalitære samfunn – bare helt normal overvåkning.



     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.882
    Skreddersydd reklame er det som plager meg minst med overvåkingen.
    Nå får jeg masse reklame for musikk i stedet for damebind og kosmetikk.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.402
    Antall liker
    7.764
    Torget vurderinger
    4
    Mens tilsynet ikke legger opp til at lagringsplikten skal gjelde særlig flere enn teleselskaper og internettleverandører, skriver Kripos i sitt høringsnotat at de mener lagringsplikten bør skjerpes inn til å gjelde bedrifter, hoteller og andre som tilbur nettilgang eller såkalte hotspots
    Dette er et typisk eksempel på hva mange av oss skeptikere advarte mot.
    Den politiske diskusjonen før DLD ble vedtatt i Stortinget baserte seg på andre forutsetninger enn hva de proaktive aktørene nå søker innført.
    "Tekniske endringer" på hvordan direktivet skal implementeres blir ikke gjenstand for den samme oppmerksomhet og debatt.

    Typisk nok ser Kripos seg sveiseblinde på egne ønsker om nye verktøy.
    Implikasjoner for andre bryr de seg katten om. Fx. folks rettssikkerhet dersom små internettkafeer, hoteller, skoler, arbeidsplasser etc. skal være ansvarlige for lagring av trafikkdata.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.485
    Antall liker
    15.016
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Den (dobbelt)moralen våre kolonialistiske misjonærer plantet i Afrika spiller nok like sterk rolle som ønsket om politisk kontroll her. Etterhvert har det blitt så vanlig i afrikanske land med et bedre utdanningsnivå å tilbringe tid på nettkafé. Min tidligere svoger er manager for en som ligger i Kitintale i utkanten av Kampala. Folk fra absolutt alle samfunnslag benytter seg av internett i Ugandas urbane strøk i dag, noe som skyldes en høy andel av skrive og leseføre folk. I et land der 75% av alle menn (litt lavere andel for kvinner) kan lese og skrive får internett en enorm påvirkning. Idi Amins skolepolitikk var svært vellykket, bare sammenlign Ugandas utdanningsnivå i forhold til f.eks. Gambia. Den ordinære hovedstadspressen har både regjeringsvennlige og kritiske aviser, og selv den mest vennlige avisen er systemkritisk når det trengs. Ut fra den erfaringen tror jeg ikke Musevenis redsel for informasjon er det som motiverer ønsket om større kontroll.

    Det er nok heller moralistiske årsaker som er drivkraften for pinsevennen Museveni. Afrikanere jeg har kontakt med på Facebook benytter ofte sin vegg til å spre religionskritiske budskap, og internett har garantert ført til en mer religions- og moralkritiske holdninger blant unge folk i f.eks. Etiopia. Jeg har også vært i kontakt med ateister i Saudi-Arabia.

    De politiske utfordringene på internett vet jeg at i alle fall myndighetene i Uganda ikke er like opptatt av som dem i Sudan, og det samme antar jeg gjelder land som Ghana. Det er nok heller de moralske utfordringene med porno og frigjøring fra religiøse tvangstrøyer som utgjør redselen for de fleste. Hadde det vært politikken det gjaldt ville nok de tradisjonelle mediene vært hardere rammet enn de er i dag. Homofobien derimot er nok en mye større trussel mot den frie tale på nett. Siden de i praksis ser mellom fingrene på slikt sålenge det ikke er for åpent i det landet jeg kjenner best, så tror jeg at det er normalisering av f.eks. annerledes legning er noe de frykter internett skal bidra til.

    Det slo meg allerede i 2005 at så og si alle jeg møtte hadde epost. Det er fryktelig dyrt å opprette private abo, men i dag er Facebook på Android vanlig å ha for mange. Men viktigst av alt er selvsagt nettkafeene. De er utrolig billige mtp hvor dyrt det er med abo. Det koster bare noen få kroner å tilbringe en time på nett. De som bor urbant tar seg stort sett råd til en avis og en flaske Bell Lager daglig, så et par timer på internett et par, tre ganger i uken er nok ikke uvanlig. De har faktisk råd til det, nesten uansett hvor fattige de er. Og de liker å diskutere samfunnsspørsmål, både nasjonale og internasjonale. Jeg har tilbrakt mange timer under mangotreet, diskuterende over en flaske Waragi eller to.

    En av de mest tragiske sidene ved Afrika er nettopp det at de er så preget av de konservative representantene for våre kolonistyrer, selv femti år etter at de fleste afrikanske nasjoner ble uavhengige. Og ved nærmere ettertanke så er kanskje ikke 50 år så lang tid, i alle fall når vi ser på utviklingen innen frigjøring fra religiøse tvangstrøyer. For kolonialistene var kristendommen opium for folket, brød og sirkus. Den bidro til lydighet. Det samme gjelder selvsagt i enda større grad for de muslimske landene, men de færreste er så ille som Sudan. Somalia bryr jeg meg ikke om å mer enn nevne, for vi kjenner alle til hvor unormalt det landet er.

    Afrika viser nok både de positive og negative sidene ved gudstro, men i tilfeller som dette utelukkende negative. Og i fattige samfunn der pulings er blant de gøye aktivitetene som de fleste kan delta i, utgjør nettopp belysning av "umoralske" handlinger noe uønsket. De sauser det garantert sammen med "fornuftige" argumenter som bekjempelse av HIV-smitte. Der myndighetene i de mest oppegående landene bruker mye ressurser på å informere om og spre kondomer, er de nok redd for at folk skal bli inspirert av porno som viser usikker sex. Alt det er selvsagt vrøvl, men for en pinsevenn kan jo slik argumentasjon virke rasjonell.
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.865
    Antall liker
    1.678
    Sted
    Bislett
    1984 føles som om det er 100 år siden. Internett er ikke bare fryd og gammen. Men det er jo det som er litt av sjarmen ved å være menneske da. Vi aner jo ikke konsekvensene av det vi driver med.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.865
    Antall liker
    1.678
    Sted
    Bislett
    22 juli hadde ikke funnet sted uten nettet. Ikke skolemassakeren her om dagen heller. Hva skal en kvinnelig lærer med ett maskingevær og 2 pistoler? Beskytte seg mot nissen?
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.485
    Antall liker
    15.016
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    22 juli hadde ikke funnet sted uten nettet. Ikke skolemassakeren her om dagen heller. Hva skal en kvinnelig lærer med ett maskingevær og 2 pistoler? Beskytte seg mot nissen?
    Den saken er en paradesak for våpenkontroll. Mange er såpass tøff i trynet uten reell erfaring at de ikke innser at muligheten for å bli drept med eget våpen er minst like høy som muligheten for at en får forsvart seg med våpenet sitt.
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.865
    Antall liker
    1.678
    Sted
    Bislett
    22 juli hadde ikke funnet sted uten nettet. Ikke skolemassakeren her om dagen heller. Hva skal en kvinnelig lærer med ett maskingevær og 2 pistoler? Beskytte seg mot nissen?
    Den saken er en paradesak for våpenkontroll. Mange er såpass tøff i trynet uten reell erfaring at de ikke innser at muligheten for å bli drept med eget våpen er minst like høy som muligheten for at en får forsvart seg med våpenet sitt.
    Skulle ikke forundre meg om over halvparten av de som blir drept i USA, blir det med sitt eget våpen. Hvor mange kids skal bøte med livet, før man innser att loven må endres?
     
    Sist redigert:

    atledreier

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    30.01.2011
    Innlegg
    607
    Antall liker
    211
    Sted
    Sandnes
    Og loven skal da endres til forbud slik at det er bare kriminelle som har våpen?

    Hvorfor tror du det er skoler som blir åsted for slike skytinger? Kan det være fordi det er våpenforbud der, og ingen dermed skyter tilbake?
    Episoden på et handlesenter fikk mye mindre tragisk utfall, nettopp fordi vanlige folk kan bevæpne seg. Der fikk gjerningsmannen avfyrt et par skudd før han lå i bakken selv. Hvor mange skudd hadde ABB rukket å avfyre om det hadde vært 100 våpen på Utøya?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn