Mat, drikke og røyk Mat - opplevelser du husker

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • K

  Kaare G. Opsahl

  Guest
  Chevrolet blanc 1947 med østers naturell. Overraskende bra kombo. Mulig vinen har gjort den uforglemmelig
   

  Proffen

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  12.01.2005
  Innlegg
  7.795
  Antall liker
  1.115
  Sted
  Bæææærgen
  Torget vurderinger
  2
  Surstrømming, uten tvil.
  Og for å bruke et utdrag av et ordtak som svenskene har: ....smakar godt, men luktar illa..... ;D
  Var faktisk riktig så godt, og MYE bedre enn jeg hadde forstilt meg - men vil garantert ikke passe alle, og noen vil kunne oppleve behov for en periode med tilvenning. For da burken ble åpnet, hadde jeg små forhåpninger om noe smaskens. Så feil kan man altså ta...

  mvh
  Proffen
   

  otare

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  04.04.2007
  Innlegg
  9.068
  Antall liker
  2.957
  Sted
  Trondheim
  Spiste du østers mens du kjørte? :D
  Hvilke type blank Chevrolet 1947 var det du kjørte? Chevrolet hadde vel flere modeller? ;)

  Eller var det en Chevalier blanc 1947 du prøvde deg på?
   
  K

  Kaare G. Opsahl

  Guest
  otare skrev:
  Spiste du østers mens du kjørte? :D
  Hvilke type blank Chevrolet 1947 var det du kjørte? Chevrolet hadde vel flere modeller? ;)

  Eller var det en Chevalier blanc 1947 du prøvde deg på?
  Hehe det var en impala. Autokorrektur helvete på ipaden

  Edit: slått av fandenskapet

  Åpne og spise østers mens en kjører er verre enn å sende sms kjørende
   
  R

  Roysen

  Guest
  Fidelio skrev:
  Morsomt, får prøve det til vinteren igjen. Hadde de marinert hele egget med skall, eller hadde de tatt det ut av skallet/åpnet skallet på noe vis?
  Det vet jeg ikke. Det ble servert i skallet.

  Mvh
  Roysen
   
  K

  Kaare G. Opsahl

  Guest
  vredensgnag skrev:
  Fidelio skrev:
  Mange gode matopplevelser, men det er lite som slår å stå opp tidlig en torsdag i Provence i januar, labbe ned til trøffelmarkedet hvor man raskt handler noen helt ferske sorte trøfler oppevart i bagasjerommet på en gammel Citroen, og så tusle hjem igjen for å lage omelett til frokost.
  Jeg har gjennom årene blitt grundig bortskjemt med matopplevelser på topprestauranter i mange land. Når man vet man skal til en topprestaurant skrus forventningene opp til egne nivåer, mens man kan bli svimeslått på annet vis når det man får er uventet, og gledelig. Jeg har vært i mange anerkjente restauranter, men foretrekker opplevelsene man får utenfor lysløypene.

  Inn i stasjonshallen på den gamle jernbanestasjonen i Montevideo. "Vi spiser innmat," sa min vert, noe som ikke ville falt meg inn. Og så spiste vi oss gjennom deler av en ku som man vanligvis ikke legger på tallerkenen. Jeg får vann i munnen bare av å tenke på det måltidet.

  Enkekylling - der verten hadde skåret trøffelblad av sort trøffel og smøget disse inn under skinnet på en kylling, før den ble stekt. Kyllingen var helt "kledd i sort".

  Jeg leide en villa utenfor Lucca, med utsikt over dalen. Den kom med kokk. De tre ukene la vi på oss, og Monica lærte oss flere av rettene sine. Hun var gudbenådet dyktig, og fikk vidunderlige smaksopplevelser ut av enkle ingredienser. Hver dag kom det nye matleveranser opp til villaen - hun insisterte på det ferskeste av det ferske.
  Vi hadde tenkt å spise på ulike av områdets restauranter, men det ble vanskelig å løsrive seg fra Monica.  Enda en "jobblunsj" i Lucca.

  Et annet opphold, i Brasil. Jeg hadde naivt spurt en brasiliansk bekjent om han kunne hjelpe meg med å leie et sted i Salvador, i Bahia. Fikk lyst til å være der en to-tre ukers tid og bli kjent med området.
  "Du kan vel bo på mitt sommerhus? Det står tomt når du skal være der." Han hadde også kokk, og det var ikke en afrobrasiliansk rett hun ikke mestret udi fullkommenheten.

  Zanzibar. Jeg bodde på Emerson & Green, og spiste på taket. Var der i nyttårshelgen 1999/2000, og da slo vertene til med spesielle tiltak. På selve nyttårsaften skulle man feire med mat fra hele Afrika, inspirert av en meny fra et kongebryllup, og med fruktbarhetsdanser fra hele Afrika - begge servert på den takterrassen. Det er mulig fruktbarhetsdansene påvirket mine smaksløker, men for en opplevelse den kvelden/natten ble.  Takterrassen på Emerson & Green

  Saudi Arabia - jeg ble invitert til et ordentlig bryllup. Mennene satt på tepper, kvinnene var bak utskårne trerister på galleriet over oss. Rettene ble båret inn på lange sølvfat, og plassert foran oss på teppene. Vi spiste oss gjennom arabisk flora og fauna. Det varte i timer, alt ble tilberedt et stykke unna, over levende ild, så vi kunne se det bli preparert. En sanseopplevelse jeg aldri glemmer - under saudiarabisk stjernehimmel.

  Kyllingene i Teheran. Jeg aner ikke hva de får å spise. Min mor er matkresen, og er en mester med kyllingretter - det er nå førti år siden vi var i Teheran, og innimellom finner hun det nødvendig å minne oss på kyllingene i Teheran, som hun aldri har smakt maken til, noensinne, i noe land.

  En årlig herremiddag som en venn inviterer til. Han er filmfotograf, men en pasjonert gourmet, og bruker én uke på å tilberede måltidet, som serveres på hans kjøkken. Han har dødsforakt, siden det blant gjestene er en meget kjent restauranteier som har spisesteder over hele Oslo, meget bortskjemte restaurantgjester og enda en som er medeier i en restaurant.
  Hvert år klarer verten å få oss til å aie oss av glede over hva han finner på å servere. Forrige sammenkomst var i februar i år, og mine smaksløker fryder seg enda. Han er kokk og serverer syv retter, til åtte personer. Kjøkkenet så ubrukt ut da det hele var over. I løpet av kvelden sitter han ved bordet og nyter samværet med oss, før han henter neste rett. Jeg forstår ikke hvordan han får det til. Magi som passer i Snåsatråden.
  Ceviche-Torskefilet på linseseng med serranobacon-langtidsstekt (72 timer) kubryst med konsistens, smak og fett som får mine øyne til å krysse når jeg tenker på det - osv, osv. Alt med perfekt utvalgte drikkevarer til.

  Da jeg først ble kjent med verten for herremiddagen kunne det hende jeg ble irritert når vi var på restaurant sammen. Vi var ofte på reiser i utlandet. Han skulle nemlig nærgranske hele menyen, og ville vite hvor alt kom fra. Og kunne ikke den som betjente oss svare forlangte han å få svar fra kjøkkenet. Det å bestille kunne ta evigheter.
  Gradvis gikk det opp for meg at når han og jeg var på restaurant sammen, uansett hvor, så spiste vi meget godt. Kjøkkenet satte pris på at vi (han) var interesserte.

  Min mors gniocchi-saus. Hun bruker dager på den, den er en familiehemmelighet, og overleveres kun til kvinnene i familien. Min datter er ved å mestre den, men har et stykke igjen. Luftigheten i selve gniocchiene har avkommet fått til, men sausen er ikke helt hjemme.

  Utgangspunkt for gniocchi-saus, dag 1 av 3.  Nylig gjorde jeg en jobb for en kunde på Sørlandet. Han hadde naust, og ved siden av naustet hadde han redskapsbod, stor nok til et kjøkkenbord og stoler, og til propan-kokeapparat.
  Der serverte han kokt hummer, med tilbehør og drikkevarer, med en kvalitet og en trivsel som lett matcher alle andre matopplevelser jeg har hatt. Det var en fantastisk kveld, med forrett og hovedrett og dessert og kokekaffe.

  Hummerne er kokt, og må kjøles. Den kvelden tror jeg man kunne tatt mange, mange, mange tusen for - om man tenker på hva man kan lage av opplevelser for turister i Norge. Inne i en redskapsbod, på enkle stoler, rundt et bord med plastduk, i en duft av garnblåser og tang.
  Fantastiske opplevelser og ikke minst rammene rundt
   
  R

  Roysen

  Guest
  Kim skrev:
  Roysen skrev:
  Kim skrev:
  Den beste, mest komplette retten jeg har fått servert på restaurant er sjøkrepsehalen på Maaemo. Da jeg fikk den første gang bestilte jeg sporenstreks bord til uken etter.
  Enig i at den retten er veldig bra, men likevel litt for liten og enkel til å være helt der oppe blant de uforglemmelige i henhold til min smak. Visuelt sett er det nok noe av de mest spennende jeg har fått servert med den "tåken" som legger seg ut over bordet. Jeg foretrakk faktisk brødet med smør og øl til. For meg fremstår den som deres trumfkort. Det er en tilnærmet perfekt kombinasjon av mat og drikke. Røråssmørisen står for meg som deres nest beste og deretter sjøkrepsen som nummer tre.

  Mvh
  Roysen
  Skjønner hvor du kommer fra :) For meg er det nettopp enkelheten og minimalismen i retten som slår positivt ut (akkurat som Hvete og Hvede). Det er én sjøkrepshale, perfekt tilberedt og det kunne ikke vært mer. Den serveres med det perfekte tilbehøret, som det heller ikke kunne vært mer av. Perfekt. Presentasjonen er fantastisk (!) og helheten blir en Overtyre av dimensjoner før man går videre i menyen. Vinvalget, Verdiccio fra Sartarelli er overraskende, men perfekt i all sin enkel- og selvfølgelighet. Endelig kommer den vinen til sin rett (pun intended).
  Husker du hvilken rett som ble servert sammen med den franske cideren. Den cideren var kanskje drikkemessig høydepunktet for meg. Har forsøkt å bestille den gjennom Moestue Grape Selections, men den har visstnok for lavt alkoholinnhold til at den selges på vinmonopolet og da lar det seg ikke ordne - dessverre.

  Mvh
  Roysen
   

  Audiophile-Arve

  Æresmedlem
  Ble medlem
  28.11.2002
  Innlegg
  17.801
  Antall liker
  5.013
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskd
  Torget vurderinger
  0
  Matopplevingar har eg (nesten alltid) kvar dag. Men ikkje alle er like fantastiske. Settinga har alt å seie, men kvalitet er meir enn det. Variasjonane frå det kvardagslege er alltid triveleg, og eit restaurantbesøk på ein uvanleg stad kan gje store gleder. Likevel er det kvardagslege også storarta.
  I går hadde eg kokt torsk, akkurat passeleg stor, fiska rett utanfor her eg bur på line. Tatt hand om med stor omtanke av Moderen. Så kokt av meg sjølv i passeleg salta vatn, passeleg lenge, med faste poteter + søte, gode gulrøter til + smelta smør. Droppar raudvin midt i veka. Det enklaste av det enkle. Men så fantastisk godt.....

  Eg saknar krabberakinga i september. Har hatt alt for dårleg tid dei siste åra. Samle ein gjeng, og fare ut på næraste holme/øy, gjere opp bål, koke sjøvatn, lyse og rake krabbar nok, hive dei i gryta, sitte i lyset av bålet og fortære krabbar i fleng saman med loff, majones, kvit pepar og rikeleg pils. Ete seg skikkeleg nattmett, køyre heimatt med påhengsen, for dagen etter å reise ut og rydde etter oss før skikkeleg folk ser alt rotet....
   

  HC

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2002
  Innlegg
  2.736
  Antall liker
  673
  Torget vurderinger
  14
  På ren smak så synes jeg egenfisket nykokt kreps fra Tyrifjorden er vanskelig å slå.

  En serie matopplevelser som jeg husker var de gangene jeg som 6-7 åring var med min bestefar og varmrøkte sik som vi nettopp hadde fisket. Siken ble røkt i en utendørs steinpeis med einer (eller bresk som vi kalte det). Vi spiste fisken varm rett fra peisen når den var ferdig og jeg husker det godt den dag i dag. Min farfar er borte for lenge siden og i fjor døde også min far så akkurat hvordan denne varmrøkingen ble gjort og hva (om noe) som ble brukt av krydder eller smakstilsetning tok de nok dessverre med seg i graven.
   

  Sluket

  The One and Lonely
  Ble medlem
  11.08.2006
  Innlegg
  41.889
  Antall liker
  50.663
  Torget vurderinger
  14
  Audiophile-Arve skrev:
  Matopplevingar har eg (nesten alltid) kvar dag. Men ikkje alle er like fantastiske. Settinga har alt å seie, men kvalitet er meir enn det. Variasjonane frå det kvardagslege er alltid triveleg, og eit restaurantbesøk på ein uvanleg stad kan gje store gleder. Likevel er det kvardagslege også storarta.
  I går hadde eg kokt torsk, akkurat passeleg stor, fiska rett utanfor her eg bur på line. Tatt hand om med stor omtanke av Moderen. Så kokt av meg sjølv i passeleg salta vatn, passeleg lenge, med faste poteter + søte, gode gulrøter til + smelta smør. Droppar raudvin midt i veka. Det enklaste av det enkle. Men så fantastisk godt.....

  Eg saknar krabberakinga i september. Har hatt alt for dårleg tid dei siste åra. Samle ein gjeng, og fare ut på næraste holme/øy, gjere opp bål, koke sjøvatn, lyse og rake krabbar nok, hive dei i gryta, sitte i lyset av bålet og fortære krabbar i fleng saman med loff, majones, kvit pepar og rikeleg pils. Ete seg skikkeleg nattmett, køyre heimatt med påhengsen, for dagen etter å reise ut og rydde etter oss før skikkeleg folk ser alt rotet....
  Fyr opp det krabbelaget igjen AA, I'm in!
   
  V

  vredensgnag

  Guest
  For meg er det viktig at det skal være sosialt ledig rundt opplevelsen, det er en personlig smakssak selvsagt. Føler ofte at det blir vel strengt pliktløp på de store restaurantene.

  En annen fin opplevelse var gjengs her. Bodde i huset som hadde denne strandflekken, og pleide dra ut med maske og snorkel til skjæret man såvidt ser utenfor bryggen, ute til høyre.
  Rundt det skjæret var det masser av kamskjell, og jeg kunne fint snorkeldykke for å høste inn til et meget ferskt kamskjellmåltid. Og blåskjell kunne jeg ivrig ta av - sjekket jevnlig blåskjellvarslet med tanke på slike.  Ellers var det makrell på sensommeren, alltid torsk å ta om høsten, og en og annen sjøørret som gledet meg både da den skulle i land og da den skulle spises.

  Dette ga herlige matopplevelser, som ofte ble forberedt i en "sandgrill" vi lagde med murstein og en liten rist. Vi er heldige i Norge.
   

  Vedlegg

  Audiophile-Arve

  Æresmedlem
  Ble medlem
  28.11.2002
  Innlegg
  17.801
  Antall liker
  5.013
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskd
  Torget vurderinger
  0
  pengesluk skrev:
  Audiophile-Arve skrev:
  Matopplevingar har eg (nesten alltid) kvar dag. Men ikkje alle er like fantastiske. Settinga har alt å seie, men kvalitet er meir enn det. Variasjonane frå det kvardagslege er alltid triveleg, og eit restaurantbesøk på ein uvanleg stad kan gje store gleder. Likevel er det kvardagslege også storarta.
  I går hadde eg kokt torsk, akkurat passeleg stor, fiska rett utanfor her eg bur på line. Tatt hand om med stor omtanke av Moderen. Så kokt av meg sjølv i passeleg salta vatn, passeleg lenge, med faste poteter + søte, gode gulrøter til + smelta smør. Droppar raudvin midt i veka. Det enklaste av det enkle. Men så fantastisk godt.....

  Eg saknar krabberakinga i september. Har hatt alt for dårleg tid dei siste åra. Samle ein gjeng, og fare ut på næraste holme/øy, gjere opp bål, koke sjøvatn, lyse og rake krabbar nok, hive dei i gryta, sitte i lyset av bålet og fortære krabbar i fleng saman med loff, majones, kvit pepar og rikeleg pils. Ete seg skikkeleg nattmett, køyre heimatt med påhengsen, for dagen etter å reise ut og rydde etter oss før skikkeleg folk ser alt rotet....
  Fyr opp det krabbelaget igjen AA, I'm in!
  Dersom du har båt, skal du få posisjonen. På kysten ved 62. breddegrad + nokre sekund.... hald av ei godvershelg i september, med fullmåne og flod ca kl 22.30...
   
  V

  vredensgnag

  Guest
  Audiophile-Arve skrev:
  pengesluk skrev:
  Audiophile-Arve skrev:
  Matopplevingar har eg (nesten alltid) kvar dag. Men ikkje alle er like fantastiske. Settinga har alt å seie, men kvalitet er meir enn det. Variasjonane frå det kvardagslege er alltid triveleg, og eit restaurantbesøk på ein uvanleg stad kan gje store gleder. Likevel er det kvardagslege også storarta.
  I går hadde eg kokt torsk, akkurat passeleg stor, fiska rett utanfor her eg bur på line. Tatt hand om med stor omtanke av Moderen. Så kokt av meg sjølv i passeleg salta vatn, passeleg lenge, med faste poteter + søte, gode gulrøter til + smelta smør. Droppar raudvin midt i veka. Det enklaste av det enkle. Men så fantastisk godt.....

  Eg saknar krabberakinga i september. Har hatt alt for dårleg tid dei siste åra. Samle ein gjeng, og fare ut på næraste holme/øy, gjere opp bål, koke sjøvatn, lyse og rake krabbar nok, hive dei i gryta, sitte i lyset av bålet og fortære krabbar i fleng saman med loff, majones, kvit pepar og rikeleg pils. Ete seg skikkeleg nattmett, køyre heimatt med påhengsen, for dagen etter å reise ut og rydde etter oss før skikkeleg folk ser alt rotet....
  Fyr opp det krabbelaget igjen AA, I'm in!
  Dersom du har båt, skal du få posisjonen. På kysten ved 62. breddegrad + nokre sekund.... hald av ei godvershelg i september, med fullmåne og flod ca kl 22.30...
  Dette kan jeg anbefale, sluket. Som guttunge var jeg med på å rake krabber på Brandal, i Hareid kommune. Sterke lys fra batterier, litt tålmodighet og så stod krabbene i vannkanten etter en stund, nederst på slake svaberg, og ventet på å rakes så og si rett i den kokende gryta.
   

  Sluket

  The One and Lonely
  Ble medlem
  11.08.2006
  Innlegg
  41.889
  Antall liker
  50.663
  Torget vurderinger
  14
  ELSKER krabber. I oppveksten hadde jeg familie i Hardanger, egen stor strandlinje med svaberg og badestrand, samt eventyrlig fiske/krabbefangst. Savner dette noe aldeles... Sitte inntil en fjellknaus en småkjølig tidlig høstkveld, bål, pledd rundt giktsvake knær, et trau med nykokte krabber.. nei, nå må jeg slutte innen gråten tar meg. :'(
   

  Fidelio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  23.11.2008
  Innlegg
  2.745
  Antall liker
  668
  Da jeg gikk på gym og hadde vært på fylla i helgen, satt mamma (for øvrig min all time favorittkokk) alltid frem et hjemmelaget karbonadesmørbrød med karamellisert løk og en iskald glasscola til meg som nattmat. Makan til nytelse, husker jeg droppet damene og dro hjem tidlig fra by'n etter hvert som resultat. Mammaer kan være lure.
   

  Steinar_Lund

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  17.03.2002
  Innlegg
  7.813
  Antall liker
  2.725
  Sted
  Hvalstad, Asker
  Torget vurderinger
  3
  Det jeg husker best er all den gode maten vi spiste før kona hadde en gastric bypass-operasjon :'(
  Det har også medført at jeg aldri har brukt så mye penger på barnemat som etter at jeg bikka 60! :eek:

  Men kona ble jo flott da ;D
   

  Audiophile-Arve

  Æresmedlem
  Ble medlem
  28.11.2002
  Innlegg
  17.801
  Antall liker
  5.013
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskd
  Torget vurderinger
  0
  vredensgnag skrev:
  Audiophile-Arve skrev:
  pengesluk skrev:
  Audiophile-Arve skrev:
  Matopplevingar har eg (nesten alltid) kvar dag. Men ikkje alle er like fantastiske. Settinga har alt å seie, men kvalitet er meir enn det. Variasjonane frå det kvardagslege er alltid triveleg, og eit restaurantbesøk på ein uvanleg stad kan gje store gleder. Likevel er det kvardagslege også storarta.
  I går hadde eg kokt torsk, akkurat passeleg stor, fiska rett utanfor her eg bur på line. Tatt hand om med stor omtanke av Moderen. Så kokt av meg sjølv i passeleg salta vatn, passeleg lenge, med faste poteter + søte, gode gulrøter til + smelta smør. Droppar raudvin midt i veka. Det enklaste av det enkle. Men så fantastisk godt.....

  Eg saknar krabberakinga i september. Har hatt alt for dårleg tid dei siste åra. Samle ein gjeng, og fare ut på næraste holme/øy, gjere opp bål, koke sjøvatn, lyse og rake krabbar nok, hive dei i gryta, sitte i lyset av bålet og fortære krabbar i fleng saman med loff, majones, kvit pepar og rikeleg pils. Ete seg skikkeleg nattmett, køyre heimatt med påhengsen, for dagen etter å reise ut og rydde etter oss før skikkeleg folk ser alt rotet....
  Fyr opp det krabbelaget igjen AA, I'm in!
  Dersom du har båt, skal du få posisjonen. På kysten ved 62. breddegrad + nokre sekund.... hald av ei godvershelg i september, med fullmåne og flod ca kl 22.30...
  Dette kan jeg anbefale, sluket. Som guttunge var jeg med på å rake krabber på Brandal, i Hareid kommune. Sterke lys fra batterier, litt tålmodighet og så stod krabbene i vannkanten etter en stund, nederst på slake svaberg, og ventet på å rakes så og si rett i den kokende gryta.
  Så du er brandøl. Då skjønar eg betre.....eit folkeslag som ikkje kan kuast. HAr vore på (privat)skulen der. Fantastisk! Og lokalmuseet....
   
  T

  Torget

  Guest
  Husker Rodizio Rico i London.

  "No craving is too large at Rodizio Rico and our waiters will continue to serve you freshly grilled meats until you can eat no more."

  En hadde hver sin "coaster" på bordet, som en snudde nåren trengte en liten pause. Når en var klar igjen, var det bare å snu denne tilbake, så kom de med mere kjøtt igjen. ;D
   

  noruego

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.06.2003
  Innlegg
  4.300
  Antall liker
  1.276
  Ved ettertanke kan jeg ikke huske så mye som ett eneste minneverdig måltid jeg spiste alene...
   

  roger

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.03.2002
  Innlegg
  1.579
  Antall liker
  465
  Sted
  Nøtterøy
  En lunch på Fauchon, ved Place de la Madeleine, i Paris.
  Foie Gras med Ch. de Y'quem til forrett, hjort med Ch. Brane Cantenac (1982) til hovedrett og Creme Brulee til dessert.
  Roger
   

  wilbur-x

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  03.07.2006
  Innlegg
  844
  Antall liker
  1
  Ah, hest !
  Hadde et fortreffelig måltid med indrefilet av hest sammen med gode venner på Asmaløy.
  Alt stemte: Sommerkveld, været, musikk og god stemning---- og soppsaus ala selvplukk.
  Hovedretten var upåklagelig og kledde vinen, - eller omvendt.

  Det store aberet var at vi også hadde plukket markblomster som skulle pryde i gele-skiktet over dessertkaken.
  Uheldigvis hadde det blandet seg inn, ikke fluesopp, men en type fiol man ikke bør fortære.
  2 i laget fikk etter kort tid opphovne tunger. De nesten ikke kunne prate og negative profetier kom på løpende bånd.
  Heldigvis gikk det bra. Ikke den aller beste matopplevelsen, men minneverdig.
   

  niha

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  28.11.2002
  Innlegg
  1.035
  Antall liker
  405
  Torget vurderinger
  7
  Husker godt vi spiste Paella i Platja d’Aro (Playa de Aro) på Costa Bravakysten i 1983.
  En forholdsvis liten kystby på den tiden og uten charterturister. Dette var en finere restaurant hvor en av spesialitetene var områdets Paella. Denne ble servert i en stor panne med alt tilbehør, som ble trillet inntil bordet og maten servert av meget dyktige kelnere. Til dette ble det selvsagt servert god vin fra kelnerne som virket som de bare var til for deg, uten å virke påtrengende. Dette var en meget god opplevelse hvor både måltidet og stemningen rundt det har satt seg på minnet for all framtid. Dette var forøvrig på en tid hvor jeg røkte og måltidet ble som seg hør og bør avsluttet med cognac og en god spansk sigar.
   

  VilhelmW

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  20.03.2009
  Innlegg
  3.959
  Antall liker
  213
  Sted
  Alltid lofotværing
  Slubbert skrev:
  - Biff i Buenos Aires. Husker ikke navnet på restauranten, men det var helt fantastisk, og enormt store biffer.

  - Peter Luger i NY, rimelig heftig biff der også.

  - Statholdergaardens Krostue i Oslo, mest pga anledningen, pluss at de fylte på så jevnt og trutt fra vinmenyen at jeg ble ordentlig full.

  - 41 Degrees, cocktailbaren til Ferran Adrià (El Bulli) i Barcelona pga. veldig mye rar snacks.

  - En plass i Krakow som hadde en ekstremt god varm sjokolade med Cointreau.- Nørrebro Bryghus i København, sjefsmeny med in-house øl til hver rett. Spesialiteten deres er også at øl inngår som ingrediens i samtlige retter, pluss i brødet.
  Hvis den restauranten lå like ved Wavel slott, har jeg vært der - og opplevd akkurat samme sjokoladen! De serverte også et av de beste grillspydene jeg har smakt, sammen med vanvittige mengder ...kålstuing!! Etterpå fikk vi hvert sitt høvelig store glass med anistilsatt wodka. Den varmet også godt...
   

  slartibartfast

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  11.02.2002
  Innlegg
  1.788
  Antall liker
  387
  Torget vurderinger
  5
  bestemora pleide å lage "Dampfnudeln": hveteboller (IKKE SØT) som blir stekt i panna med lokk med svinesmult og litt salt i, sånn at de får en herlig salt skorpe i bunnen og fløyelsmyk på toppen. bare med en enkel brun champignon/jegersaus til....

  på andre plass er "saure Kutteln" fra nabodama i Tyskland: renset og blanchert vom blir finstrimlet og mykkokt i roux sammen med sort pepper, einerbær og laurbærblad. tilsmakt med hvitvin eller eddik til slutt....

  jeg husker de fleste grytene jeg har hatt fingern i i mitt yrkesliv som kokk. enten på stjernekjøkken eller husmannskost- men ingenting slo meg som eksepionellt himmelsk- veldig god mange ganger, uten tvil- men settingen har vel nesten mer å sier enn maten selv... ;)

  glemte to ting: røkt makrel rett ut av ovnen på Frøya og pille reker på kaia med en kompis og en flaske whisky i midnattsola
   

  Audiophile-Arve

  Æresmedlem
  Ble medlem
  28.11.2002
  Innlegg
  17.801
  Antall liker
  5.013
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskd
  Torget vurderinger
  0
  slartibartfast skrev:
  1. bestemora pleide å lage "Dampfnudeln": hveteboller (IKKE SØT) som blir stekt i panna med lokk med svinesmult og litt salt i, sånn at de får en herlig salt skorpe i bunnen og fløyelsmyk på toppen. bare med en enkel brun champignon/jegersaus til....


  2. glemte to ting: røkt makrel rett ut av ovnen på Frøya og pille reker på kaia med en kompis og en flaske whisky i midnattsola
  1. Svært interessant.

  2. Reker på kaia, ja....i ungdomstida reiste vi til Bergen, kjøpte loff, pils, ei fletta korg, reker på kaia, gjekk ut om akvariet. Åt oss passeleg halvfulle, ga bort korga og hadde det fantastisk.

  Men har du vore på tørrfiskslang?
   

  VilhelmW

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  20.03.2009
  Innlegg
  3.959
  Antall liker
  213
  Sted
  Alltid lofotværing
  Audiophile-Arve skrev:
  Men har du vore på tørrfiskslang?
  Selvsagt - barnelærdom.... ;D Vi åt oss skikkelig dårlige på nystjælt, nyrøykt sild også!

  I dag blir det uanede mengder sprøstekte torsketunger med mandelpoteter, revne gulerøter og smelta meierismør fra....TINE. Kanskje ei kjølig øl til - Blir nok å huske det måltidet, i alle fall til jeg slokner i go'stolen. Synd det ikke er kløvningshau å få tak i - de er gode, både kokte og steikte.

  For uinnvidde, er kløvningshau torskehoder hvor skalletaket er skjært vekk, slik at bare kjakene, tunga og selve kjeften er igjen. Disse klyves på midten slik at man får to halvsider, som deretter kokes, gjerne sammen med skreimølje - eller sprøsteikes på panna. Det er mat, det!
   

  Sleiven

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  27.12.2003
  Innlegg
  2.299
  Antall liker
  15
  1
  Stekt fjellørret til lunch på Dalen hotell, under en biltur til Vestlandet over Suleskar

  2,
  En 5 retter på Allegro (Stavanger), omfattet bla andebryst, Ripasso , og en Ben Rye dessert vin. Et måltid jeg aldri glemmer.

  100-
  Ved en feiltagelse fikk jeg i meg en muggen Kronborg leverpostei. Har sjelden blitt så dårlig!!

  Sleiven
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn