Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Hadde importvernet blitt fjernet ville dere hatt en nærbutikk som min.

    Se utvalget de har av fisk og kjøtt.
    Tviler jeg sterkt på. Mat er mye kultur og tradisjon og nordmenn har ikke særlig tradisjon for å være særlig fjonge på slikt på hjemmebane. Selv i Oslo hvor det er greit med folk som har betydelig kjøpekraft er det kun marked for en liten håndfull spesialbutikker.
     

    Pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    6.488
    Antall liker
    5.418
    Torget vurderinger
    1
    Faen, mat er blitt dyrt. Kjøpte 8 fiskekaker på Eide Handel utenfor Tromsø i går. 8 kaker kostet 192 kroner, kilospris på 240,-.

    Men dette er fiskekaker som fiskekaker skal smake. Ikke melkaker iblandet frossenfisk av ymse kvalitet.
    Pytt sann. Hos Høvikveien Kjøtt og Kolonial, koster en 200g fiskekake ca NOK 60,-.
    80% fersk hyse + H-melk og en skvett fløte.
    Så lenge fisken er fersk fungerer den som naturlig bindemiddel. Trenger ikke egg.
    Verdens beste fiskekaker! Vi kjøper 8-10 stk hver uke.

    Hos 1744387253841.png
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.492
    Antall liker
    2.135
    Importvernet hindrer utenlandske butikkjeder å etablere seg i Norge.
    Her er det kjeder fra Tyskland, Frankrike, Spania og flere.
    Innen EU kan disse bruke samme leverandører i alle land.
    Store volum gir lave priser.
    Har mine tvil. Matbaronene skor seg på folks uvett i dette tilfellet.
    Det er ikke nødvendigvis prisen det kommer an på her. Mye av svinekjøttet jeg kjøper hos slakteren er billigere enn den driten som ligger i hylla på Rema.
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.831
    Antall liker
    3.517
    Sted
    Portugal
    Selv i Oslo hvor det er greit med folk som har betydelig kjøpekraft er det kun marked for en liten håndfull spesialbutikker.
    Auchan som jeg linket til er ikke en gourmet butikk, men en helt vanlig supermarkedkjede.

    Det er en mye bedre kjede her hvis du vil betale.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.056
    Antall liker
    13.792
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Var i Lisboa for to år siden, og måtte selvfølgelig stikke huet innom både fiskebutikker og kjøttbutikker.... interessant å se at norsk klippfisk kosta under halvparten av her hjemme... men den er jo sikkert subsidiert ved eksport... ei slags unnskyldning må jo finnes..
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.600
    Antall liker
    11.218
    Var i Lisboa for to år siden, og måtte selvfølgelig stikke huet innom både fiskebutikker og kjøttbutikker.... interessant å se at norsk klippfisk kosta under halvparten av her hjemme... men den er jo sikkert subsidiert ved eksport... ei slags unnskyldning må jo finnes..
    Eller at matbaronene er litt mindre griske?
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.831
    Antall liker
    3.517
    Sted
    Portugal
    Var i Lisboa for to år siden, og måtte selvfølgelig stikke huet innom både fiskebutikker og kjøttbutikker.... interessant å se at norsk klippfisk kosta under halvparten av her hjemme... men den er jo sikkert subsidiert ved eksport... ei slags unnskyldning må jo finnes..
    Så den ligger på ca. € 18-20 pr kilo nå.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Eller at matbaronene er litt mindre griske?
    Av ren nysjerrighet - hvorfor nekter du konsekvent å forholde deg til hva driftsmarginen i dagligvarebransjen faktisk er til tross for at du har blitt opplyst om det svært mange ganger i denne tråden? Siden du åpenbart har særdeles tungt for det så minner jeg nok en gang om at regningen din ville vært 3-5% lavere dersom de store kjedene gikk i null, altså ikke tjente penger i det hele.

    Det er smått fascinenrende å se hvor ekstremt tungt enkelte av dere har å forholde seg til offentlig tilgjengelig opplysninger om slikt til tross for å ha blitt opplyst om det en rekke ganger.

    Siden du åpenbart ikke tror på det - hva tror du driftsmarginen til Rema og Norgesgruppen faktisk er?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.600
    Antall liker
    11.218
    Av ren nysjerrighet - hvorfor nekter du konsekvent å forholde deg til hva driftsmarginen i dagligvarebransjen faktisk er til tross for at du har blitt opplyst om det svært mange ganger i denne tråden? Siden du åpenbart har særdeles tungt for det så minner jeg nok en gang om at regningen din ville vært 3-5% lavere dersom de store kjedene gikk i null, altså ikke tjente penger i det hele.

    Det er smått fascinenrende å se hvor ekstremt tungt enkelte av dere har å forholde seg til offentlig tilgjengelig opplysninger om slikt til tross for å ha blitt opplyst om det en rekke ganger.

    Siden du åpenbart ikke tror på det - hva tror du driftsmarginen til Rema og Norgesgruppen faktisk er?
    Bare litt gøyalt å se at du går rett i skyttergraven så fort noen ymter frempå om at kjedene robber folk. :D
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.311
    Antall liker
    3.863
    Pytt sann. Hos Høvikveien Kjøtt og Kolonial, koster en 200g fiskekake ca NOK 60,-.
    80% fersk hyse + H-melk og en skvett fløte.
    Så lenge fisken er fersk fungerer den som naturlig bindemiddel. Trenger ikke egg.
    Verdens beste fiskekaker! Vi kjøper 8-10 stk hver uke.

    Hos Vis vedlegget 1113260
    De fra Eide Handel ser veldig like som de på bildet. Dem produserer det meste selv og butikken ligger nær de store fiskefeltene.
    Kjøper bare der, er blitt litt forvent :)

    Kjøpte også surret lammestek fra Eide Heimlaga. Sånn en lammestek skal være.
    Var innom Obs og så litt i disken der. Henriettes surret lammestek badet i blodvatn i vakumpakninga, gjaldt alle! Æsj.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    40.697
    Antall liker
    44.436
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Eller at matbaronene er litt mindre griske?
    Selv om driftsmarginen i Norgesgruppen «bare» er på 3-4 % har de omsetningshastighet nok til at det blir superprofitt som kapitalavkastning. Tallene står i årsrapportene. Det er målet for enhver forretningsstrategi, å hente ut høyere avkastning enn kapitalkostnaden, dvs økonomisk verdiskaping. Sånn sett er det ledelsens jobb å være «griske». Dette er ikke veldedighet.

    For å snu på spørsmålet ditt: Teorien tilsier at konkurransen vli drive ned superprofitt til avkastningen igjen er lik kapitalkostnaden. Hvordan har det seg at våre nasjonale dagligvarebaroner kan hente ut superprofitt over mange år uten at nye konkurrenter melder seg på og vil ha sin del av den kaka? Hvor er Aldi, Spar, Lidl, Tesco, Carrefour, ICA? Mon tro hvilke strukturelle forhold det er som gjør dette mulig i det norske dagligvaremarkedet og ingen andre steder?
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Bare litt gøyalt å se at du går rett i skyttergraven så fort noen ymter frempå om at kjedene robber folk. :D
    Sjekket regnskapene til det som visstnok er den største supermarkedskjeden i Portugal, ser ut som de ligger på de samme ca 4% ved første øyekast.

    Du må gjerne late som du gjør dette for spit men mønsteret ved at du og en del andre fullstendig nekter å forholde dere til hva lønnsomheten i dagligvarebransjen faktisk er her i landet er fascinerende. Det er ingen vits i å forrvirre deg med fritt tilgjengelige, offentlige faktaopplysninger siden du åpenbart har bestemt deg for hvordan dette egentlig henger sammen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Så den ligger på ca. € 18-20 pr kilo nå.
    Nå er det en stund siden jeg kjøpte klippfisk (jentungen er allergisk mot hvit fisk så blir ikke så mye av det) men jeg betalte ca 200 kroner kiloen for det. Det var riktig nok på Spar på Vartdal på Sunnmøre der man, om man vil kan kjøpe hele fisker de har liggende i kjelleren. Jeg kjøpre i biter ferdig filletert pakket i poser på ca 1kg. Meny etc tar sikkert mye mer. Den mest opplagte forklaringen på at dette er dyrt på dagligvarebutikkene er at det går svært lite av det. Det hjelper riktig nok noe at holdbarheten er tilnærmet evig og datostempling på slikt er jo en slags spøk.
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    4.498
    Antall liker
    4.368
    Så galt kan det gå når moderne landeveisrøveri som kalles bompenger får smake baksiden av sin praksis.
    Det gjør jo forbrukeren medskyldig i en kriminell handling. Ikke helt som i svart arbeid, man kanskje man kan dømmes for heleri? 🤪
    På alvor, det burde jo være en enkel sak å straffeforfølge oppdragsgiver med regelverket vi har i Norge til å sikre arbeidstagere.

    Eller at biler fra land som nekter utveksle eierskap til bileier får kjøreforbud. Kanskje med mulighet til å kjøpe prøveskilt med forsikring som trolig også manlger på disse kjøretøyene.
     
    Sist redigert:

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.831
    Antall liker
    3.517
    Sted
    Portugal

    Elefanten i rommet
    Noe av det Fagerlid selv har jobbet mest med de siste årene, er å vurdere det norske dagligvaremarkedet fra utsiden for utenlandske aktører.


    – Alle kommer omsider til samme konklusjon: De vil ikke hit.

    – Hvorfor?
    – Vi er 5,5 millioner mennesker fordelt på et stort areal med mange fjell, men har like mange butikker som i England. Den butikkmassen er dyr, og det er enorme logistikkostnader. Så har vi elefanten i rommet, som er norske handelsrestriksjoner mot utlandet, sier Fagerli
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Noe av det Fagerlid selv har jobbet mest med de siste årene, er å vurdere det norske dagligvaremarkedet fra utsiden for utenlandske aktører.


    – Alle kommer omsider til samme konklusjon: De vil ikke hit.

    – Hvorfor?
    – Vi er 5,5 millioner mennesker fordelt på et stort areal med mange fjell, men har like mange butikker som i England. Den butikkmassen er dyr, og det er enorme logistikkostnader. Så har vi elefanten i rommet, som er norske handelsrestriksjoner mot utlandet, sier Fagerli
    Som forvetet en flau fis fra regjeringen og det hele må nok skrives på kontoen for at det er valg i år og man ønsker å innbille stemmekveget at man faktisk skal gjøre noe. Det er ikke noe nytt og ingen ting kommer til å skje. De som eventuelt måtte mene seg rævkjørt av colonialmajorer og lignende hver gang man går inn i en matbutikk kan jo gruble litt på mellom annet
    1) hvorfor kommer ingen utenlandske kjeder hit og deltar i pengefontenten som angivelig finnes?
    2) hvorfor klarer Coop knapt å tjene penger her i landet på å selge ca det samme som de andre til ca samme pris på ca de samme stedene?
    3) hvorfor har en Rema-butikk i Danmark mye bedre utvalg enn i Norge og hvorfor tjener Rema ca like mye penger i Danmark som i Norge?
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    alipax

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.03.2003
    Innlegg
    1.520
    Antall liker
    451
    Sted
    Herja
    Torget vurderinger
    2
    Som forvetet en flau fis fra regjeringen og det hele må nok skrives på kontoen for at det er valg i år og man ønsker å innbille stemmekveget at man faktisk skal gjøre noe. Det er ikke noe nytt og ingen ting kommer til å skje. De som eventuelt måtte mene seg rævkjørt av colonialmajorer og lignende hver gang man går inn i en matbutikk kan jo gruble litt på mellom annet
    1) hvorfor kommer ingen utenlandske kjeder hit og deltar i pengefontenten som angivelig finnes?
    2) hvorfor klarer Coop knapt å tjene penger her i landet på å selge ca det samme som de andre til ca samme pris på ca de samme stedene?
    3) hvorfor har en Rema-butikk i Danmark mye bedre utvalg enn i Norge og hvorfor tjener Rema ca like mye penger i Danmark som i Norge?
    Da er jo saken biff!! La bøndene produsere kun til egen husholdning, gi dem borgerlønn. Fjern alle handelsrestriksjoner på mat og importer rimelig og da blir vi sikkert alle fornøyde kunder.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Da er jo saken biff!! La bøndene produsere kun til egen husholdning, gi dem borgerlønn. Fjern alle handelsrestriksjoner på mat og importer rimelig og da blir vi sikkert alle fornøyde kunder.
    Det mest åpenbare problemet med dagligvarebalubaet i Norge er at det ser ut til å være en bred oppfatning i folk og fe, men også blant politikere om at dagligvarekjedene flår folk og har gjort det over flere tiår og at det ikke er konkurranse. Som nenvt flere ganger er det ikke så lett å få øyne på disse angivelig enorme marginene i regnskapene til de dominerende aktørene og Konkurransetilsynet har forsåvidt påpekt det samme. Avkastningen på egenkapitalen til eierene er i den høyere enda av hva som er normalt, men ikke mer enn at dersom marginene var type 0.5-1% lavere så ville den vært helt ordinær.

    Som flere har påpekt er heller ikke galopperende matvarepriser de siste årene noe særnorskt fenomen, det samme har skjedd over hele den vestlige verden og til dels enda mer enn hva som er tilfelle her på berget. Det er i det minste en indikator på at den primære forklaringen ikke er å finne i noe særnorskt fenomen.
     

    Dan Dare

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    19.11.2005
    Innlegg
    1.087
    Antall liker
    509
    Sted
    Kleppe
    Torget vurderinger
    4
    Halver anntall matbutikker, vi trenger ikke at alle kjeder er representert i alle bygder og grender. Innskrenk åpningstider, kjekt å kunne handle kl. 22.50 på kvelden men ikke nødvendig.
    Dette er vel de 2 punktene som driver prisene mest opp. I tillegg kommer importvern og bønder som er en annen diskusjon.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Halver anntall matbutikker, vi trenger ikke at alle kjeder er representert i alle bygder og grender. Innskrenk åpningstider, kjekt å kunne handle kl. 22.50 på kvelden men ikke nødvendig.
    Det ville åpenbart, for alle aktørene, vært gunstigere med færre og større butikker som også hadde kortnere åpningstid. Problemet er at når spillet er et volumspill så er det ikke et ekvilibrium, alle vil ha interesse av å prøve å ta markedsandeler fra de andre. Størrelsen på markedet, målt i mat konsumert, er jo rimelig stabilt må man anta så da handler mye om hvem som får størst andel av matfatet og dermed de beste avtalene med leverandørene, mer stordriftsfordeler osv. Var en sak om det for noen uker siden, atallet dagligvarebutikker som går med underskudd var overraskende stort, men kjedene sentralt ser interesse av å holde de i live for å opprettholde volumer.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.056
    Antall liker
    13.792
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Kjedene er vel først og fremst opptatt av at dersom mindre lønnsomme butikker skulle legges ned, så går selvsagt omsetningen over til fienden....
    Likevel er det jo ikke det minste rart at mange undrer seg over at mange matvarer har økt med 50% og mer de siste 18 mndr... da funker det dårlig å skylde på jordbruksoppgjør, driivstoff og strømpriser osv osv...
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    5.676
    Antall liker
    6.106
    Sted
    Sunnmøre
    Problemet er at når spillet er et volumspill så er det ikke et ekvilibrium, alle vil ha interesse av å prøve å ta markedsandeler fra de andre.
    Er det gode grunnar for å seia at daglegvare i Noreg nærmar seg eit naturleg monopol?

    Ta bygda mi, ca 10’000 innbyggjarar, 2-3000 i bygdene (resten i/nær sentrum). Ut frå kjapp hovudrekning er det åtte matbutikkar i sentrum, dei fleste med opningstid 8-22/23. I tillegg ein stor Coop-butikk litt utanfor sentrum, og liten Spar i nabokommunen vi nyleg annekterte. Det er verkeleg hinsides.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    10.302
    Antall liker
    11.859
    Sted
    Oslo
    Er det gode grunnar for å seia at daglegvare i Noreg nærmar seg eit naturleg monopol?

    Ta bygda mi, ca 10’000 innbyggjarar, 2-3000 i bygdene (resten i/nær sentrum). Ut frå kjapp hovudrekning er det åtte matbutikkar i sentrum, dei fleste med opningstid 8-22/23. I tillegg ein stor Coop-butikk litt utanfor sentrum, og liten Spar i nabokommunen vi nyleg annekterte. Det er verkeleg hinsides.
    Der dattera mi bor, Sandakerveien Oslo så er Kiwi, Rema, Xtra, Joker, Bunnpris, Coop Mega og Meny alle innenfor 500 meter.
    Som kjent er jo leiepriser sentralt i Oslo såpass lave, at det å sitte på Prime Real Estate der sikkert ikke utgjør så fryktelig mye?
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.056
    Antall liker
    13.792
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Tja... nå kjøpes det nok betydelig mer i dag enn for 5 år siden, men her jeg bor er det 2x Bunnpris, en Rema, en Prix og en Extra, og 5-6 til utenfor kommunesentret... for 50 år siden var det 9-10 mer eller mindre assorterte matbutikker, og i alle fall 7-8 utover bygdene..... Samme på stedet i Midt-Troms hvor jeg vokste opp... nå en Bunnpris og Extra.... før 7 i sentrum og 5-6 ute i bygdene...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Er det gode grunnar for å seia at daglegvare i Noreg nærmar seg eit naturleg monopol?
    Oligopol blir det vel i så fall? Nå skal ikke jeg late som jeg er noen ekspert på norsk dagligvare akkurat, men sett fra utsiden fremstår det i alle fall som at kostnadene ved og hinderene for å starte opp i stor skala er svært høye med omfattende butikketablieringer, bygge opp en stor logistikkorganisasjon og sentrale stabsfunksjoner osvosv. Omsetningen man skal få må i stor grad stjeles fra noen andre, det er ikke så lett å se at totalmarkedet skal bli særlig større (da målt i mengde mat totalt sett).

    Grunnet de mye omtalte tollmurene (og ikke minst folks vaner) så ender man fort opp med å konkurere med de andre på i stor grad de samme varene som andre selger og da er man fort på pris-, volum- og lokasjonskonkurranse og det er stort sett noe av det kjipeste å konkurrere på. Det nærmest jeg kan tenke på som er er alternativ i meningsfull skala er de mange innvandrerbutikkene i Oslo - de har et vareutvalg som skiller seg til dels betydelig fra det man finner hos de norske kjedene. Jeg handler ganske mye på et par av sorten i lokalområdet og prisnivået på frukt/grønt er til dels betydelig lavere og ikke minst er utvalget i ting fra land langt borte veldig mye større.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    17.657
    Antall liker
    14.927
    Sted
    Bergstaden
    Er det ikke litt rart at overskuddet til eierne øker, hvis det er dyrere innkjøpspriser og logistikk o.s.v. som står for prisøkningen ut til oss forbrukere?


     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    10.302
    Antall liker
    11.859
    Sted
    Oslo
    Er det ikke litt rart at overskuddet til eierne øker, hvis det er dyrere innkjøpspriser og logistikk o.s.v. som står for prisøkningen ut til oss forbrukere?


    Jojo, men ifølge en viss med debattant er det såvidt de tjener nok til å holde seg med en Business Jet og en lobbyist godt plassert på Stortinget
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    17.657
    Antall liker
    14.927
    Sted
    Bergstaden
    Har hørt det før jeg også, syns bare det er noe som skurrer litt i denne eventyrfortellingen.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    5.676
    Antall liker
    6.106
    Sted
    Sunnmøre
    Oligopol blir det vel i så fall? Nå skal ikke jeg late som jeg er noen ekspert på norsk dagligvare akkurat, men sett fra utsiden fremstår det i alle fall som at kostnadene ved og hinderene for å starte opp i stor skala er svært høye med omfattende butikketablieringer, bygge opp en stor logistikkorganisasjon og sentrale stabsfunksjoner osvosv.
    Ja, det definitivt eit oligopol, mykje godt av grunnane du nemner. Det er ikkje berre å starta opp Tweed Handelslag L/L og ta opp konkurransen med Rema nede i gata, med mindre eg kunne både tvinga ungane mine til å arbeida gratis i pappas butikk og kanskje ha eit ekstra produktutval som gjorde meg særleg attraktiv.

    Men det er noko med dei mekanismane du nemner: det finst knapt ei naturleg deling mellom kjedene, alle skal konkurrera om alle kundane. Difor vert kostnadene pr kunde mykje høgare enn dei hadde trengt å vera.

    Her rykkar det sjølvsagt litt i reguleringsne(r)ven min, men eg veit ikkje heilt kva slags reguleringar eg eigentleg ønskjer.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    10.302
    Antall liker
    11.859
    Sted
    Oslo
    Ja, det definitivt eit oligopol, mykje godt av grunnane du nemner. Det er ikkje berre å starta opp Tweed Handelslag L/L og ta opp konkurransen med Rema nede i gata, med mindre eg kunne både tvinga ungane mine til å arbeida gratis i pappas butikk og kanskje ha eit ekstra produktutval som gjorde meg særleg attraktiv.

    Men det er noko med dei mekanismane du nemner: det finst knapt ei naturleg deling mellom kjedene, alle skal konkurrera om alle kundane. Difor vert kostnadene pr kunde mykje høgare enn dei hadde trengt å vera.

    Her rykkar det sjølvsagt litt i reguleringsne(r)ven min, men eg veit ikkje heilt kva slags reguleringar eg eigentleg ønskjer.
    I Spania har forlagene forbud mot å eie bokhandlere, og de er pålagt å selge bøkene til samme pris uansett om en kjede bestiller 1000x eller en liten bokhandel bestiller 2x
    Daglig vare markedet i Norge domineres av vertikale kjeder, alt fra produksjon, grossist, distribusjon og salgs ledd.
    Innkjøps betingelsene til kjedene er i beste fall ganske opake.
    Min lokale kjøpmann, den gang han fortsatt eksisterte, fortalte meg at hans innkjøps priser, selv når han selv hentet på grossist lageret, var høyere enn kjedenes normale priser.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Er det ikke litt rart at overskuddet til eierne øker, hvis det er dyrere innkjøpspriser og logistikk o.s.v. som står for prisøkningen ut til oss forbrukere?
    Norgesgruppens driftsmargin / årsresultat i milliarder kroner de siste fem årene
    2020 5.0% / 3,8
    2021 4,8% / 3,9
    2022 3,5% / 2,9
    2023 3,9% / 3,4
    2024 4,1% / 3,9

    Som du kan se så er driftsmarginen temmelig stabil og årsresultatet svinger heller ikke allverdens. 1 milliard kroner er jo penger det også, men husk på at det er på en omstetning på over 100 milliarder kroner.

    Generelt er aviser og folk glade i å snakke om nominelle penger siden tallene er så store. Men dersom man baserer seg på de offentlige regnskapene så er det vanskelig å finne særlig gode holdepunkter for at man blir flådd. Det er knapt noen annen bransje i Norge som har så lave driftsmarginer målt i prosent. Dersom vi antar at det er tilsvarende i de andre kjedene (det er i realiteten noe dårligere, spesielt i Coop) og en familie bruker 150k på mat i året så ville det blitt rundt en 6k i året, eller en femhundrelapp i måneden dersom kjedene drev ren veldedighet.

    Dette er, som også nevnt tidligere, ikke spesielt for Norge. Om man ser på regnskapene til de store i utlandet så er også driftsmarginene målt i prosent lave, men volumene svært store og da blir det jo en del nominelle penger utav det.

    Fra 2023 til 2024 økte Norgesgruppen driftsinntektene med ca 5.5 milliarder kroner. Varekostnadene økte med 3,7 milliarder, lønnskostnadene med 1 milliard og andre driftskostnader med ca 700 millioner. Netto økte dirftsresultatet med 500 mio, eller ca 0,4% av omsetningen.

    Det er fritt frem å lese regnskapene om man faktisk er interessert i hvordan dette ser ut i den virkelige verden, men om det er en ting denne tråden har lært meg så er det at folk er svært lite interesserte i dette og heller foretrekker å dikte selv.

    For den som behersker addisjon så burde det også være åpenbart hvordan man over tid kan bli veldig rik på dette over tid når dette bildet gjentar seg år etter år etter år.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.625
    Antall liker
    15.385
    Tweed Handelslag L/L og ta opp konkurransen med Rema nede i gata, med mindre eg kunne både tvinga ungane mine til å arbeida gratis i pappas butikk og kanskje ha eit ekstra produktutval som gjorde meg særleg attraktiv.
    Er vel mye dette disse innvandrerbutikkene gjør. Det er (stor)familiebedrifter og dersom man skal søke jobb der som utenforstående tror jeg ikke man bør spørre så veldig mye om innskuddspensjonsordningen, overtidsbetaling, helgetillegg, arbeidstid eller AFP.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.234
    Antall liker
    3.415
    Torget vurderinger
    1
    Hvorfor skal konkurransen komme fra utlandet? Lidl og andre klarer ikke å skaffe seg ferskvarer her i landet på grunn av kjedenes sterke integrering nedover i matsystemet. Utenlandsk frossenmat og posesupper holder ikke til å kalle det en konkurrerende kjede. Du må ha ferskvarer innenfor meieri, kjøtt/fisk og frukt/grønt. Med et lite unntak av meieriprodukter (enn så lenge) er leverandører av slikt i Norge bundet til hver sine kjeder.

    Landbruket selv kunne konkurrert med egne direktesalg til forbruker, men får ikke lov pga konkurranselovgivningen! (personlig meddelse Anton C. Smedshaug, Agri Analyse). Så mens kjedene får kjøpe seg nedover helt til fjøsdøra og snart kontrollerer absolutt alt og alle så får altså ikke landbruket gå andre veien oppover til forbruker. Det hadde vært artig å se hva mat kostet når kjedene var tatt ut av regnestykket. Strengt tatt bidrar de med lite utover å fungere som dørvakt og hjernevasker mellom produsent og forbruker. Tipper det ville vært hyggelig priser både for produsent og forbruker. Asymmetri i maktforholdene, som vanlig. Kjedene ville selvfølgelig truet med både det ene og andre på bakrommet, men jeg mener nå likevel at landbruket burde utfordre. Og gjerne fått med seg andre matvareprodusenter som føler seg tynt av kjeder og EMV. Hva har vi å tape på å tillate det? Det eneste som kan skje er vel at prisene til forbruker går ned? Veldig rart om ikke kjedene hadde litt å gå på likevel, gitt!
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.056
    Antall liker
    13.792
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Uansett alle bortforklaringer, så er det mye som skurrer i kulissene... bonden fik vel noen tiører ekstra for melka ved siste oppgjør.. Utsalgsprisen på melk gikk vel opp en krone eller noe litt over.... ost og smør har likevel gått opp 50-60% siden forrige årsskifte.. samme med en lang rekke kjøttvarer...
    Rundt juletider som var, var jeg innom en ferskvaredisk her i området... seifilet var 199 kr/kg... fiskeren fikk da ca 15kr.. Torsk ble i vinter betalt med 50-70 kr til fisker.. Eurospar i Tromsø tok nylig 500 kr/kg for boknafisk, hvor "foredlingen" består i å la fisken henge til tørk i et par uker om vinteren...
    Noen steds forsvinner det mye penger,- uten at jeg har noen logisk forklaring....
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn