Pro-glyfosat studie trekkes tilbake fordi den ble skrevet av Monsanto.
Et kjedelig emne, som er meget viktig: glyfosat i landbruket. I Norge bør det interessere, siden vi importerer 3/4 av all frukt og grønt vi spiser i landet. Ny bevissthet om betydningen av god tarmhelse er en medvirkende årsak til at lovgivere i flere land ser med større alvor på konsekvensene av glyfosatbruk, da det viser seg at glyfosat, selv i små mengder, er som napalm for gunstige mikrobiota i tarmen.
Glyfosat dreper alle planter som "behandles" med sprøytemiddelet og legger jordet brakk for neste grøde. Da det ble introdusert påstod Monsantos selgerkorps at det var så ufarlig at man kunne drikke det, og det beviste man ved å drikke et glass. Etter en stund sluttet selgerne med det.
Glyfosat er veldig praktisk – det letter bondens arbeid. Og det er veldig skadelig, for naturen og for mennesker.
Det siste har Monsanto forsøkt å underslå, ved å gå til felts mot all forskning som søker å påvise skadevirkninger. Samtidig har Bayer, som nå eier Monsanto, hittil utbetalt nærmere 18 milliarder dollar i erstatning til individer som har fått kreftformer man vet skyldes eksponering til glyfosat. Trump-administrasjonen forsøker nå å skjerme Bayer mot videre søksmål og erstatningsutbetalinger, etter lobbyvirksomhet fra selskapet, som forstår at glyfosatreisen nærmer seg sin slutt.
Den viktigste pro-glyfosat studien er nå trukket tilbake av det vitenskapelige tidsskriftet som publiserte den i 2000. Denne studien er blitt flittig sitert av dem som kjemper for at det fortsatt skal være tillatt å anvende middelet. Det viser seg at studien ble skrevet av Monsantos forskere, som kamuflerte sin deltakelse i den.
Her er meldingen hos Science Direct. Den viktigste årsaken til at artikkelen nå er trukket, altså kjent ugyldig, er at den avviste at glyfosat kan føre til kreft med upubliserte studier fra Monsanto, mens forfatterne har unnlatt å referere til andre, eksterne studier, som påviser at glyfosat er kreftfremkallende. I tillegg skjulte altså forfatterne at de var tilknyttet Monsanto og/eller mottok rådgivning fra selskapet.
This article has been retracted: please see Elsevier Policy on Article Withdrawal (https://www.elsevier.com/locate/withdrawalpolicy)This article has b…
www.sciencedirect.com
I Norge kjemper landbruket for å få fortsette å anvende glyfosat. EU-parlamentet har gjentatte ganger søkt å forby bruken, men den europeiske landbrukslobbyen har stått imot og har hittil klart å utsette forbud. En av de ivrigste forkjemperne har vært Øystein Heggdal, som har latterliggjort motstandere av glyfosatbruk og som har vært aktiv med å "ufarliggjøre" bruken. Jeg legger inn et bilde av Heggdal, sittende på en trone av glyfosatdunker. Det bildet sluttet han å bruke på facebook en stund tilbake, og han er nå ikke like ivrig i sin kamp for fortsatt bruk av sprøytemiddelet.
Det ble oppstandelse i Danmark da man i 2016 kunne melde at 99% av danske barn har glyfosat i urinen, og landet begynte å arbeide for et forbud i EU uten å hittil ha fått gjennomslag.
Her er hva Dansk Jordbruk skrev i 2016: Danske barn tisser glyfosat.
De fleste af os har glyfosat i kroppen. Vi får det igennem maden, siger dansk ekspert, som anbefaler politikerne at sige nej til en ny godkendelse af aktivstoffet i Roundup. SPRØJTEGIFT – Når…
jordbrug.dk
Kampen mot glyfosatbruken har vært langvarig og Bayer/Monsanto har brukt store ressurser for å unngå forbud. At den viktigste pro-glyfosat studien nå trekkes, som vitenskapelig ugyldig, vil kunne sikre at middelet endelig forbys brukt i matvareproduksjon.
Ellers - spis økologisk sertifiserte grønnsaker, så slipper du å få skiten inn i kroppen.
Vis vedlegget 1165478
Glyphosate, a common herbicide,
negatively impacts gut health by disrupting the balance of gut microbiota (
dysbiosis), reducing beneficial bacteria like
Lactobacillus &
Bifidobacterium, and increasing pro-inflammatory microbes, which can damage the intestinal lining, affect nutrient absorption, and disrupt the
gut-brain axis, potentially leading to inflammation, leaky gut, and neurological issues. Studies show glyphosate alters microbial metabolism, reduces beneficial Short-Chain Fatty Acids (SCFAs), and disrupts the
Firmicutes-to-Bacteroidetes ratio, linking it to digestive problems and systemic diseases.
How Glyphosate Harms Gut Health
- Kills Beneficial Bacteria: It directly harms beneficial bacteria (e.g., *Lactobacillus, Bifidobacterium) while potentially allowing pathogens to thrive, creating an imbalance (dysbiosis).
- Damages Intestinal Lining: It can alter mucus secretion and damage the microvilli, increasing gut permeability (leaky gut).
- Reduces SCFAs: Decreases microbes that produce SCFAs, crucial for gut and immune health.
- Alters Metabolism: Disrupts lipid, energy, and vitamin metabolism within the gut.
Connections to Broader Health Issues
- Gut-Brain Axis: By disrupting the microbiota, glyphosate impacts the gut-brain axis, potentially affecting mood, behavior, immunity, and endocrine function.
- Inflammation: The dysbiosis and leaky gut can trigger inflammation, linked to conditions like Crohn's disease and neurodevelopmental disorders.
Reducing Exposure
- Choose Organic: Opting for certified organic foods significantly reduces exposure to glyphosate and other synthetic pesticides.
Summary of Effects
- Dysbiosis: Imbalance between good and bad gut bacteria.
- Leaky Gut: Increased intestinal permeability.
- Inflammation: A pro-inflammatory gut environment.
- Gut-Brain Axis Disruption: Affects neurological & emotional health.