Slett ikke.
Etter å ha slitt med vekta gjennom hele livet så er jeg vant til folk som forteller meg hva som skal til,
og ut i fra det så har jeg erfart at videre diskusjon ofte er fåfengt.
Noen av disse kan for eksempel fortelle at de uten problemer tok av seg igjen de 2 kiloene de la på seg i jula,
så dette kan de.
Avslutningsvis:
Du sier at det IKKE er genetisk.
Amerikanske NHI og andre forskningsmiljøer sier f eks:
"Obesity is closely linked to genetics and environmental factors."
Roald sier det bare er bortforklaringer å kalle det sykdom.
Da konkluderer jeg med at dere har en innsikt jeg - og andre som faktisk jobber med dette mangler.
Nå vet jeg ikke om dere sitter med doktorgrader innenfor relaterte temaer,
eller lang egen erfaring med vektproblemer,
men de aller fleste som sliter med vekt vil fortelle at dette ikke er så lett.
Så den amerikanske tilnærmingen til alle mulige problemer hvor løsningen er "ta deg sammen" blir litt for enkel.
Selvsagt så er det en del av løsningen å ta ta tak, ingenting skjer hvis man ikke gjør noe.
Men poenget mitt er at det er ikke noe easy fix her, og det inkluderer wegovy, ozempic og våttnått.
Jeg har tatt av 17kg siden september i fjor.
Nå har jeg stått stille siden midten av mars.
Skal ytterligere ned, men det skjer for tiden ikke.
En erfaring mange vil fortelle om i forbindelse med vektnedgang.
Tviler sterkt på at videre diskusjon her vil fortelle meg noe jeg ikke vet.
For meg så blir det da naturlig å fortsette med mitt, trening og fokus på å spise riktig.
Amerikansk forskning som i stor grad er sponset av sukkerindustrien, NEI dette er ikke noe konspirasjonstull.
Og NEI jeg har heller ikke en doktorgrad, men jeg kan allikevel en hel del ting, Ja jeg sliter med vekt jeg og, og det pga sykdom.
For oss som har spist for mye karbohydrater og latt hjernen og kroppen bli avhengig av det "sukkerrushet", er det veldig vanskelig og finne både motivasjon og balanse nok til og gjennomføre en vektreduksjon. Hvorfor ? Fordi kroppen er sukkeravhengig, og fordi insulinet er for høyt. Ergo så må vi gjøre alt det vi kan for og holde insulinnivået lavt, ved og ha et så lavt inntak av karbohydrater som overhodet mulig.
Kroppen kan gjøre om proteiner til karbo / glykose hvis det er tomt , (for eksempel under lengre faste) for og gi hjernendet nødvendige.
Ja jeg snakker selvfølgelig om Lavkarbo livsstilen, og når man begynner skjønner hvorfor kroppen gjør det en kan for og holde sukkernivået høyt, så er det få veier utenom en slik type livsstil. Man spiser for ensformig er det noen som sier, men nei man spiser god og ren mat og man får snarlig en lettere forståelse av hvorfor det gikk galt tidligere. Intermittent fasting - altså periode faste er veldig bra, helst i lange perioder,
Hvorfor ? Fordi man da holder insulinet jevnt og lavt, og med det, ikke får lyst på det som man "craver" mest.
Sult er bare en følelse på lik linje med og være sint eller lei seg, det går fort over, og man vil i en starten av en slik periode kun bli sulten ved de tidspunktene du spiste på før.. og så går det over etter 5 - 10 minutter... Tidligere så gikk jeg ned 20kg på rett under to måneder, og på et halvt år så ble det nærmere 40kg. Og alle blodprøver var helt fine.
På denne måten så har man kontroll, og når man har holdt på dette lenge nok så vil karbosuget forsvinne, JA, det er en kamp, men det er ens egen vilje som det står på, og det har enorme helsemessige effekter og, blant annet på kreftsiden.*
På denne måten får man kontroll på matinntaket og det enn er sugen på, samt at kroppen har det ekstremt mye bedre.
når man i ny og ne er hos fastlegen sin, så er det dem spør om og er interessert i, er "hvordan har hjerte det" ?
Mens dem isteden for bør spørre om hvordan leveren din har det.. hvorfor (dem vet det knapt selv) og det er at leveren har over 500 forskjellige funksjoner !!! Og det er den som styrer "alt" av hormoner både for sult og inntak av mat pluss søvn og en masse annet Studer levern din det finnes masse kompetanse der ute. Apropos fastleger, så har mine to siste innrømmet at dem hadde 2 dager på skolen når det gjaldt kosthold, og jeg kunne bl.a lære min nåværende om autophagy** er for noe, og det er målet med intermittent fasting. Nemlig det og la kroppen få energi av det største lageret av proteiner, nemlig huden våres. JA, det vil stramme opp huden etterhvert som tiden går og vi som er feite slipper da og få slapp / overflødig hud hengende og slenge.
Faste er gull for kroppen våres !! etter 72 timer har man resatt alle cellene i kroppen!!
Hva skjer i kroppen din etter 72 timer uten mat?
1. Forsterket ketose
Ketose er en metabolsk tilstand hvor kroppen begynner å brenne fett som sin primære energikilde i stedet for karbohydrater. Dette skjer når inntaket av karbohydrater er lavt eller fraværende, som under en faste.
Hvordan fungerer ketose? Når vi spiser mat, spesielt de som er rike på karbohydrater, omdanner kroppen disse karbohydratene til glukose, som deretter brukes som energi.
Når glukose er fraværende, som under en faste, må kroppen finne en alternativ energikilde. Den begynner da å bryte ned fettlagrene til molekyler kalt ketoner, som kan brukes som drivstoff for kroppen.
Fordeler med ketose: Ketoner er en svært effektiv energikilde, spesielt for hjernen. Mange mennesker som er i ketose rapporterer om økt mental klarhet, fokus og energi.
I tillegg kan ketose bidra til vekttap, forbedret blodsukkerkontroll, og kan ha nevrobeskyttende effekter.
Dybden av ketose under faste: Etter 24 timer i faste, vil kroppen ha gått inn i en mild ketose. Men som fasten fortsetter, spesielt ved 72 timer, intensiveres ketoseprosessen. Dette betyr at kroppen produserer og bruker enda flere ketoner for energi. Dette kan måles i blodet, og høyere nivåer av ketoner indikerer en dypere tilstand av ketose.
Sikkerhet og bivirkninger: Selv om ketose generelt er trygt for de fleste, kan noen oppleve bivirkninger, spesielt i begynnelsen. Dette kan inkludere hodepine, tretthet, kvalme og dårlig ånde. Det er viktig å drikke rikelig med vann og sørge for at man får i seg nødvendige elektrolytter under faste.
Lær mer om hvordan ketose fungerer:
Ketose – kongen av lavkarbo
2. Dypere autofagi og immunsystemets fornyelse
Faste, spesielt over lengre perioder som en 72-timers faste, har vist seg å ha en bemerkelsesverdig effekt på immunsystemet. Når kroppen er fratatt næringsstoffer i en slik tidsperiode, starter den en prosess som kalles autofagi, hvor celler bryter ned og resirkulerer skadede og dysfunksjonelle komponenter. Dette er en naturlig «renholdsprosess» som hjelper kroppen å kvitte seg med unødvendig avfall.
I tillegg til autofagi, kan faste stimulere produksjonen av nye hvite blodceller, som er kroppens primære forsvarsmekanisme mot infeksjoner. Dette skjer fordi faste reduserer antall hvite blodceller, noe som utløser hematopoietisk stamcelle-regenerering, eller produksjonen av nye blodceller. Dette er spesielt viktig fordi hvite blodceller reduseres naturlig med alderen, noe som gjør eldre individer mer utsatt for sykdom.
En annen interessant observasjon er at faste kan føre til en reduksjon i nivåene av det hormonet IGF-1 (insulinlignende vekstfaktor-1), noe som igjen utløser en bryter som fører til en tilstand hvor cellene blir mer motstandsdyktige mot stress. Dette kan potensielt beskytte mot DNA-skade, som er en av de primære årsakene til aldring og kreft.
Samlet sett gir disse funnene håp om at faste, kan være en effektiv metode for å fornye og styrke immunsystemet, beskytte mot sykdommer og potensielt forlenge livet.
3. Mental klarhet under faste
Faste har blitt praktisert i tusenvis av år, ikke bare for fysiske fordeler, men også for de mentale det kan gi.
Hva betyr mental klarhet? Mental klarhet refererer til en tilstand hvor sinnet er skarpt, fokusert og fritt for distraksjoner. Det er en følelse av å være «til stede», klar over omgivelsene og i stand til å tenke logisk og rasjonelt uten forstyrrelser.
Hvorfor opplever folk mental klarhet under faste? Det er flere teorier om hvorfor faste kan føre til mental klarhet:
Redusert blodsukker: Når vi spiser, spesielt matvarer rike på karbohydrater, kan blodsukkernivået svinge. Disse svingningene kan påvirke hjernens funksjon, og føre til tretthet og distraksjon. Under faste stabiliseres blodsukkernivået, noe som kan bidra til bedre mental funksjon.
Produksjon av ketoner: Som nevnt tidligere, når kroppen går inn i ketose, produserer den ketoner som en alternativ energikilde. Ketoner er en effektiv drivstoff for hjernen, og kan bidra til økt mental klarhet og konsentrasjon.
Redusert betennelse: Faste kan redusere betennelse i kroppen. Betennelse har blitt knyttet til en rekke kognitive problemer, inkludert tåkete hjerne og nedsatt konsentrasjon.
Utfordringer i begynnelsen: Selv om mange rapporterer om økt mental klarhet under faste, kan de første dagene være utfordrende. Dette skyldes ofte «sukkeravhengighet» og kroppens tilpasning til å brenne fett som energi i stedet for glukose. Symptomer som hodepine, irritabilitet og tretthet er vanlige i begynnelsen, men disse pleier å avta etter hvert som kroppen tilpasser seg.
En 72-timers faste er en kraftig praksis som kan tilby dype fysiologiske forandringer og helsefordeler. Men det er viktig å merke seg at en slik langvarig faste ikke er for alle.
Det er avgjørende å lytte til kroppen, forberede seg ordentlig, og konsultere en helsepersonell før man påtar seg en slik utfordring. Faste bør gjøres med forsiktighet og bevissthet, spesielt for de som er nye til praksisen eller har underliggende helseproblemer.
Mine to beste tips om kunnskap når det er snakk om lavkarbo / Keto og faste er disse to.
Enormt med kunnskap her:
https://www.youtube.com/@Drberg
https://www.youtube.com/@DrJasonFung
Kort om kreft, som jeg har oppgitt som referanser under her, så viser Warburg at kreftcellene våres trenger fermentert glykose for og overleve.
Og fikk Nobelprisen for sitt arbeide om dette for 100 år siden, og ved og gå inn på et kosthold med minimalt med karbo så gjør man at de cellene vi alle har, får minimalt med næring og gjør at vi har ihverfall "gjort vårt" får og ikke få kreft.
*
Otto Heinrich Warburg
Thomas N. Seyfried
** Autofagi er en samlebetegnelse for prosesser hvor
celler pakker inn og fordøyer deler av sitt eget innhold (
cytoplasma). Autofagi spiller en viktig rolle i å opprettholde et stabilt indre miljø i cellene (
homeostase), og finnes hos alle
eukaryote celler, som i gjær, sopp, planter, dyr og mennesker. Materialet brytes ned til små
molekyler som seinere kan resirkuleres av cellen selv eller av
organismen. Autofagi er derfor en viktig forsvarsmekanisme i kroppen ved langvarig
sult. I tillegg kan autofagi påvirke utviklingen av visse sykdommer, som for eksempel
kreft,
Alzheimers sykdom og
infeksjoner.
https://sml.snl.no/autofagi
Hvor lenge må man
faste for å oppnå
autofagi?
Autofagi starter vanligvis etter 12–16 timers
faste. Imidlertid kan det ta lengre tid for noen individer, og maksimal effekt av
autofagi skjer etter 24–48 timers
faste, avhengig av kroppens tilstand og aktivitetsnivå.