Asbjørn skrev:
vredensgnag skrev:
Og som man forstår av gjennomgangen handler dette om hvorvidt tyske skattebetalere skal redde tyske banker, eller om grekerne skal måtte gjøre det over de neste 30 årene.
De tyske (og franske) bankene er nok eksponert, men det er de greske bankene som vil ryke først og hardest. Den greske postbanken har lånt ut ca seks ganger sin egenkapital til den greske staten. Jeg vil tro den er kaput allerede under en 50 % akkordløsning. Mye av rabalderet før den siste krisepakken var at sydeuropeerne nektet å sende en så stor del av regningen til bankene som tyskerne ville, altså stikk motsatte forhandlingsposisjoner av hva man kanskje skulle tro.
Den mest eksponerte banken utenfor Hellas og Kypros er (selvsagt) belgiske Dexia, som allerede har blitt "reddet" to ganger av skattebetalerne. Ledelsen der burde blitt satt inn, men det er nå en annen sak. Dette er like mye et spørsmål om hvilke skattebetalere, de greske eller de tyske, som skal "redde" de greske bankene som det er et spørsmål om hvordan tapene skal fordeles mellom bankene og skattebetalerne.
http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/jun/17/greece-debt-crisis-bank-exposed
Joda, men for å bruke gresk mytologi så er landet mellom Scylla og Charybdis.
http://en.wikipedia.org/wiki/Between_Scylla_and_Charybdis
Samme hva de velger blir det smertefullt - og det blir større aksept for en løsning som tar hensyn til grekerne, enn en som flytter greske ressurser utenlands, mens befolkningen skal inn i en armodstilstand. Da kan man kjenne armod, men reservere ressursene for Hellas.
De skuler til hva som skjedde med Argentina. Koblet til Euroen vil greske varer og tjenester være mindre interessante for omverdenen enn om man går tilbake til en drachme-variant og landet blir billigdestinasjon og lavkostleverandør. Argentinerne koblet pesoen til dollar i 1:1, fullkomment latterlig. Husker jeg ble tilbud 300 tusen peso:dollar i måneden der på 90-tallet -- etter at landet slo seg konkurs har det hatt gode inntekter i eksport og turisme, på egen "valutarygg".
I Argentina ble folks bankinnskudd simpelthen konfiskert da folk prøvde å konvertere sine pesos:dollar til dollar. Her er en argentinsk dokumentar som gir en forsmak på kommende bank-runs i Italia, osv. Man valgte å beskytte bankene, fremfor folket - det ble et himla liv. Dokumentaren er grundig, og er som en kokebok på hva som har gått galt i Europa, som gjorde samme feil.
http://www.youtube.com/watch?v=rH6_i8zuffs
Papandreou vet at opptøyene de alt har hatt i Hellas er oppvarming i forhold til hva som kan komme om han bøyer seg for tyskerne.
Verdt å huske at Hellas også har et militærdiktatur i nær bakhistorie - ganske sammenlignbare forhold mellom Argentina og Hellas.
(EDIT: Og naturligvis er Argentinas løsning kun gunstig dersom andre land lar være å slå seg konkurs, da gjør man en egen reset og får en bedre konkurransesituasjon. Men om mange land gjør en tilsvarende reset så har man bare oppnådd å sette en rekke land tilbake på samme konkurranseutgangspunkt. Så for Hellas er det ikke sikkert at dette er en løsning, om andre Europeiske land går med i dragsuget - og det er vel det eneste kortet EU har mot Hellas. Men ved å true med folkeavstemning sikrer Papandreou seg bedre gjeldsbetingelser, ved at tyske banker tar en større haircut).