Mat, drikke og røyk Den store snakkisen"sjokolade"

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • H

    Hardingfele

    Gjest
    De er ærlige i beskrivelsen ... dekket av et tynt lag sjokolade. Stjernene betyr at de markerte ingrediensene ikke er forholdsvis større i mengde enn dem som følger etter.

    Skjermbilde 2024-03-29 kl. 18.01.34.png
     

    janghell

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    29.12.2002
    Innlegg
    709
    Antall liker
    395
    Torget vurderinger
    12
    Er det noen som sier at sjokolade må være 60-70% kakaomasse for å være "ordentlig kvalitet"? Eller lager du deg en stråmann nå?

    Når det gjelder Kong Haakon, er/var det flere mørke sjokoladebiter i den. Og dette er innholdet idag, det var nok bedre på 1980-tallet.

    Sukker, kakaomasse, kakaosmør, TØRRMELK, MANDLER, vegetabilske oljer (shea, kokos, solsikke, palme), HASSELNØTTER, glukosesirup,SKUMMETMELKPULVER, MYSEPULVER (MELK), alkohol, kirsebær, MELKEFETT, VALNØTTER, stabilisatorer (sorbitol, invertase),emulgatorer (soyalecitin, E476), invertsukker, aromaer, kirsebærlikør, overflatebehandlingsmiddel (shellak), fettredusert kakaopulver, appelsinpulver, maltodekstrin, faba-bønnemel, eggeplommepulver, appelsinskall, salt, karamellisert sukker, eggehvitepulver, glukose-fruktosesirup, brandy, appelsinjuskonsentrat, fruktose, surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), vaniljepulver, gulrotekstrakt, saflorextrakt, modifisert stivelse, fargestoff (karotener), hevemiddel (natriumkarbonat), fuktighetsbevarende middel (sorbitol)

    Vis vedlegget 1004071

    Av ulike årsaker kan man med fordel velge andre sjokoladekilder enn store konsern. For min del sluttet jeg å kjøpe noe som helst fra Anton Berg da deres produkter dukket opp i kassen på byggvaresenter. Men jeg har stor glede av å prøve sjokoladene fra mange av de nye sjokoladeprodusentene i Norge, flere av dem er nevnt i tråden.

    Den beste sjokoladen har et minimum av tilsetningsmidler utover grunnelementene, og er å betrakte som ferskvare etter conchingen (dersom man er så heldig at den er utført). Når sjokolade skal sendes ut på markedet til ulike mottakere, må den ha lang holdbarhet, og det har sin pris. I tillegg skal konsernet tjene penger, så det tas snarveier i forhold til ideell produksjon.

    Fordelen med mørkere sjokolader, altså høyere sjokoladeandel, er at man får mindre sukker. Så handler det om behandlingen, hvorvidt sjokoladen likevel er god. Dette er min favoritt fra Solé, den er på 73%, men er som fløyel sammenlignet med andre sjokolader med så høyt innhold, det er lite sukker, men den er tilsatt olivenolje. Jeg var skeptisk, til jeg smakte den.

    Ingredients: cocoa (73%), cocoa butter, extra virgin olive oil (5%), cane sugar, vanilla.

    Vis vedlegget 1004074

    I en vanlig melkesjokolade kommer sukker og tørrmelk før kakaomassen.
    Hvor kan denne sjokoladen fra Solé kjøpes?
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.702
    Antall liker
    14.649
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Hva er greia med Dubai Sjokolade?
    Er det bare hype?
    ... noen som har smakt?

    Er det sammenlignbart med norsk, fransk, eller belgisk kvalitet?
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.430
    Antall liker
    16.343
    Sted
    Sølvbyen
    Dubai sjokolade er sjokolade med en slags pistasj-masse eller paste inni. Det smaker ikke så verst, men er ikke det beste jeg har smakt av sjokolade. Fikk en stor tjukk plate i gave for ikke så lenge siden.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    9.962
    Antall liker
    11.619
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Hva er greia med Dubai Sjokolade?
    Er det bare hype?
    ... noen som har smakt?

    Er det sammenlignbart med norsk, fransk, eller belgisk kvalitet?

    Fikk en smak av en kollega påjobb for litt siden. Altfor søt og emmen og pistasjen smakte ikke veldig mye av pistasj. 65,- for en plate ble det sagt; jeg hadde ikke kjøpt den for 6,50 selv.

    Minte meg en del om Cadbury, som lager den verste "sjokoladen" jeg vet om. Hermetegn fordi de ikke fikk lov av EU til å kalle den sjokolade, da den inneholder ca. nada kakao og ellers bare fett og sukker. Heslig.
     

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    1.182
    Torget vurderinger
    4
    Det er forskjell på Dubai sjokoladene også. Har prøvd 2 varianter selv og den ene var god men mektig mens den andre var altfor søt.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.384
    Antall liker
    15.933
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Ren hype. Husstanden kjøpte en for litt siden, til ublu pris. De fikk sikret seg den nest siste, visst.

    Kvalmende søt, og ikke noe jeg kommer til å spise igjen. Så i går en hylle full av samme sort, men nå til halve prisen.

    Styr unna.
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    9.962
    Antall liker
    11.619
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Det er jo ganske typisk for søtsaker og desserter over hele Midtøsten; kvalmende søtt det aller meste av sorten.
     

    steinost

    Æresmedlem
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    12.821
    Antall liker
    10.517
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Synes den var god, men ikke til prisen.
    En liten bit er mer en nok.
     

    PeriodeLytter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2013
    Innlegg
    4.813
    Antall liker
    4.800
    Handlet en pose med 290 gram Minde Risbrød på Kiwi i går. Kom hjem og leste kassalappen hvor man lærer at man har betalt 74,90. Altså lille 258,- pr kilo for den absolutt simpleste sjololadeblandingen der finnes. Igen lurt av feilplassert priskilt som så ofte før på Kiwi.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.495
    Antall liker
    4.043
    Har kjøpt og mottatt sjokolade for ca 700 kroner fra Sjokoladekompaniet i Oslo. Fikk også en plate «Dubaisjokolade» som omtalt i tråden.

    Hva syns folket om kvalitet/pris på produktene fra Sjokoladekompaniet?
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    14.542
    Antall liker
    11.126
    Sted
    Holmestrand
    Har kjøpt og mottatt sjokolade for ca 700 kroner fra Sjokoladekompaniet i Oslo. Fikk også en plate «Dubaisjokolade» som omtalt i tråden.

    Hva syns folket om kvalitet/pris på produktene fra Sjokoladekompaniet?
    Vet ikke om produktene sånn generelt,
    men avstår mer enn gjerne fra «Dubaisjokolade».
     

    JMM

    Slava Ukraini!
    Ble medlem
    27.11.2016
    Innlegg
    9.962
    Antall liker
    11.619
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    4
    Sjokoladekompaniet var ukjent for meg og jeg så heller ikke noe som fristet på sidene deres. Når jeg en sjelden gang handler sjokolade her i landet, utover en plate i ny og ne fra Meny, så handler det stort sett om Valrhona fra Sjokoladebutikken.no. "Dubaisjokolade" kommer jeg aldri til å handle, det er temmelig garantert.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.495
    Antall liker
    4.043
    Sjokoladekompaniet er helt grei, men ikke noe spesielt, prisen er litt for høy i forhold til kvalitet.
    Mye samme type sjokolade som brukes med ulike smakstilsetninger.

    Jeg har lagt min elsk på sjokolade fra Lily O’Briens, sjokolade fra Irland :)
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.702
    Antall liker
    14.649
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    I hele mitt voksne liv, har jeg kjøpt sjokolade hver jævla dag.
    Har vært fullstendig avhengig.

    For ca. ett år siden mistet jeg plutselig lysten på søtsaker, over natta.
    ...og den er fortsatt ikke kommet tilbake. Triste greier.
    Kan det være tegn på sykdom?

    En kanelsnurr til kaffen, klarer jeg av og til, men det stopper der.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.690
    Antall liker
    5.477
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    I flg. Dr. Chat Gupta er det ingenting å bekymre seg for, @Bergfinn. Hørselen din er helt trygg. (y)


    ⚠ Kan en plutselig avsmak for søtsaker og godteri være et symptom på sykdom?
    Ja, en plutselig avsmak for søtsaker eller godteri kan være et symptom på visse medisinske tilstander — selv om det ikke er veldig vanlig alene, og konteksten er viktig.


    🩺 Mulige medisinske årsaker:
    1. Diabetes (særlig type 2 eller ukontrollert)

    • Noen personer utvikler en avsmak for sukker hvis blodsukkernivået er kronisk høyt.
    • Endringer i smak kan også skyldes nerveskader (nevropati) eller problemer i munnhulen forårsaket av diabetes.
    • Søt mat kan begynne å smake rart eller ubehagelig.
    2. Kreft eller cellegift

    • Enkelte krefttyper (spesielt i fordøyelsessystemet) eller kreftbehandlinger (som cellegift eller stråling) kan føre til smaksendringer (kalt dysgeusi).
    • Mange opplever at søt mat smaker metallisk, bittert eller rett og slett ekkelt.
    3. Nevrologiske sykdommer

    • Tilstander som Parkinsons sykdom, Alzheimers, eller hjernesvulster (spesielt i områder som påvirker smak og lukt) kan endre matpreferanser, inkludert redusert lyst på søtt.
    4. Depresjon eller psykiske endringer

    • Ved alvorlig depresjon kan man oppleve anhedoni (tap av evne til å føle glede), som også påvirker matlyst og preferanser — inkludert en manglende lyst på søtsaker.
    • Angst og stress kan også føre til endringer i smak og matlyst.
    5. Leversykdom eller nyresvikt

    • Opphopning av avfallsstoffer i kroppen ved dårlig lever- eller nyrefunksjon kan føre til endret smakssans og matavversjoner, også mot søt mat.
    6. Infeksjoner eller sykdommer

    • Enkelte virusinfeksjoner (som COVID-19, influensa m.fl.) kan påvirke smak og lukt, og gi smaksforstyrrelser (parageusi) eller spesifikke avsmaker, inkludert for søtt.
    7. Bivirkninger av medisiner

    • Noen legemidler, som antibiotika, antidepressiva, cellegift, og til og med enkelte blodtrykksmedisiner, kan føre til smaksendringer eller søt-avversjon.

    🍬 Andre mulige (ikke-sykdomsrelaterte) årsaker:

    • Graviditet: Hormonelle endringer kan gi sterke matavversjoner, inkludert mot søtsaker.
    • Aldring: Smaksløkene endres med alderen; søtsmak kan oppleves annerledes.
    • Kostholdsendringer eller sukkerkutt: Om du nylig har redusert sukkerinntaket, kan smakspreferansene dine endre seg.

    ✅ Når bør du kontakte lege?

    Du bør kontakte lege dersom avsmaken for søtt kommer brått og er kombinert med:


    • Vekttap
    • Tretthet
    • Endret smak eller lukt
    • Redusert appetitt
    • Fordøyelsesplager
    • Humørendringer
    • Andre nye eller uforklarlige symptomer
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn