65finger skrev:
Odd J skrev:
vredensgnag skrev:
Odd J skrev:
65finger skrev:
Tine håndterer denne "krisen" elendig! 2 mnd uten smør. en hvilken som helst annen virksomhet hadde vært borte vekk
For egen regning må jeg tillegge at jeg gremmes over hvor flat Tine legger seg. Folk i dette landet er bortskjemte inntil det usmakelige og har godt av en
bitteliten påminnelse av at det ikke er selvsagt at all mat er der, til enhver tid, overalt og til bikkjematpriser. Det er forbaska mye som ligger bak et kilo smør men det har ikke folk ofret en tanke siden 1945.
Nå må du slutte å tulle. Næringen mottar titalls milliarder fra felleskassen, hvert eneste år, og har særfordeler herfra til Nordpolen i forhold til folk flest. Se å få smør på bordet og slutt å dille med 1945. Var det noen som hadde nok mat da, så var det i hvertfall bøndene - de fleste av dem stod i Bondepartiet.
De milliardene brukes like mye på deg som på bøndene, maten er underpriset slik det er idag. Særfordelene, hvor er de? Ser du igjen bøndene på skattetoppen? ALT kan produseres/kjøpes billigere i utlandet i dag. Du også.
Du er dessuten ikke interessert i norsk smør eller noe som helst annet fra norske bønder uansett. Så jekk deg ned.
hvorfor underprise maten?
Ja hvorfor underprises maten så til de grader i dette landet??? Det har jeg jaggu lurt mye på. Det fører jo bare til:
- Bøndene får ikke nødvendig betalt for produktene sine, de må derfor hente en stadig større del av inntektene sine vi støtteordninger og tilskudd. Dette er ikke noe særnorsk, man har massiv jordbruksstøtte overalt i Europa av samme grunn som her; lave og synkende råvarepriser. Dette er det dog ikke vits å hevde i Norge, siden alle VET at bare Norge driver med landbruksstøtte. En kotelett har en realpris på en sjettedel av det den hadde på 80-tallet. Bøndene ligger på +/- 80 kr/timen, barnevaktbetaling. Etter altså å ha pløyd noen millioner inn i driftspapparatet. Bøndene kompenser med å jobber mer; hver av de produserer nå tre ganger så mye som for noen år siden.Men det teller ikke.
- De lave råvareprisene 'spises' delvis opp av norske priser på all foredling, transport, distribusjon etc. Det forhindrer likevel ikke at matbaronene tjener seg styrtrike på Europas beste marginer under dekke av den hellige Konkurransen (som Matmaktutvalget har vurdert til høyst middelmådig i sin rapport, men den gidder dere ikke lese likevel)
- forbrukerne opplever ikke billig mat som et gode, tvert om; den symboliserer masseproduskjon, ensretting, svak forbrukermakt, man antar at billig mat er produsert under dyrevernsmessige/helsemessige/miljømessige kritikkverdige forhold. Skyteskiven er her IKKE kjedene som stort sett dikterer utvalget, men produsentene/råvareleverandørene. Dette fordi det er lett å se direkte sammenheng mellom produsent og vareutvalg, men vanskeligere å se en sammenheng mellom butikkjede og vareutvalg. Reitan folder hendene i tweedressen og aaaner ikke hva man snakker om her....
- Se på oppdrett og fisk: Ved å gradvis bygge ned fiskeristøtten har man fått forståelse i markedet for at fisk koster. Resultatet: Fra fattigmannskost til luksusmat uten at folk mukker. Kjøtt, melk og vegetabilske råvarer er underpriset i råvareleddet ikke bare i Norge men i hele den vestlige verden.