300B-monoblokker (dette blir en treig tråd)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  WE rørene mine oppfører seg litt rart under oppvarming og Valve Art begynner å bli litt slitne. For sikkerhets skyld har jeg gått til anskaffelse av nye JJ fra Watford Valves. De ser tillitsvekkende ut. Virker å være av god kvalitet.
   

  Vedlegg

  VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  Har røska ut inngangstrinnet. Ikke noe ulyder nå under oppvarming. Leste noe på JACmusic om at for stor kondensator i PSU i kombinasjon med anodechoke kunne gi uforutsett støy så det er vel sannsynligvis det som har skjedd. Mekanismen for dette skjønner jeg ikke, men gjort er nå uansett gjort.

  Anyways...så har det gitt meg anledning til å prøve ulike forforsterkere/inngangstrinn med ulike rør. Her er et stemningsbilde av siste kreasjon med 01A og Moglias mu-follower. Har bare lyttet til den via hodetelefonforsterker foreløpig, men den høres svært god ut. Høres faktisk fantastisk bra ut. På hodetelefon ihvertfall. Knuser 2p29l sønder og sammen. Musikaliteten er også god. Skulle tro at all feedbacken i mu-followeren ødela mesteparten, men det gjør den ikke. Merkelig. Seiler opp som det beste røret jeg har hørt i nobelt selskap med 26. Men slik den står nå har 01A full gain. Absolutt en fordel hvis jeg skal gå for kun 3 forsterkende trinn totalt.
   

  Vedlegg

  VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  Det er vel på høy tid med en oppdatering om hva som har skjedd med monoblokkene siden sist.

  Først må jeg komme med en bekjennelse. Monoblokkene hørtes FORFERDELIG dårlige ut. Har sjeldent hørt noe så elendig i hele mitt liv. Dårlig bass, guffen mellomtone, og skarp og fæl diskant. Vridde hjernen i månedsvis uten å komme fram til noe som helst. Ingenting var jo bygd feil. Utrolig frustrerende og pinlig med tanke på at jeg hadde laget en lang tråd om "hvordan en skal bygge en dårlig forsterker". Hadde vært overskriften sin det.

  Var bare noen millimeter fra å demontere hele dritten og starte på nytt da jeg bestemte meg for å gjøre et siste forsøk med å bytte likeretterne i utgangstrinnet fra gammel russisk til RCA 5X4G. DA LØSNA DET! Bassen ble ikke akkurat verdensklasse (som rimelig er med CLC-filter), men mellomtonen og diskanten ble flere divisjoner bedre.

  Det er mulig å trekke minst to ikke gjensidig ekskluderende konklusjoner ut fra dette:

  1. Med enkle strømforsyninger så betyr delekvaliteten - inklusivt likeretterrørene - MYE.

  2. Russiske såkalte 5U4G ekvivalenter er søppel.
   

  frode n

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  19.07.2010
  Innlegg
  84
  Antall liker
  21
  Kan kjenne meg igjen i din frustrasjon over at ikke alt går som man skulle ønske. Opplevde det selv for kort tid siden, da jeg hadde brum i mine 300B og ikke fant årsaken til det. Jeg fikk litt tips og fjernet driverøret, siden brummen fortsatt var tilstede, forstod jeg at det var i tilknytning til 300B røret.
  Det viste seg å være så enkelt som å skru på det jeg trodde var bias justering, men som viste seg å være hum balanse/justering. Det var litt småflaut :)

  Alt var bra og jeg kosa meg med musikk, men registrerte at sokkelen på 12sn7gta rørene ble veldig varme. Da han Raichert skrev at man må bruke Gtb rør pga "heat dissipation", tenkte jeg at det sikkert var lurt :) Hadde egentlig tenkt og bruke 12sx7 gta da jeg har mange av dem. Eneste med gtb jeg hadde var 6sn7. Da jeg først skulle gjøre forandringer, hvorfor ikke oppgradere litt sammtidig !? så jeg laget en "constant current source" med Lm 317 til glødingen på 6sn7 røret.

  Til min store overaskelse var det ny brum på den ene forsterkeren. Jeg klødde og vrei meg flere kvelder for å forstå hvorfor, men måtte gi opp. Jeg ble lei og rørte den ikke på mange uker. For et par uker siden, fikk jeg litt ånden over meg og prøvde igjen. Det viste seg at en billig Ikea bordlampe jeg har brukt som arbeidslys var synderen. Da jeg skrudde den av ble brummen borte.

  Synes de låter fint. De er nok ikke like støysvake som en "kjøpeforsterker", men dette er kun hørbart med lyden av og helt borte ved høytaleren. Sett i ettertid så var ikke disse lettfødte, de ga meg mye frustrasjon. Får ihvertfall takke de som ga meg tips som gjorde at dem ble spillbare til slutt. La ved et bilde som viser ccs til 6sn7 glødingen.


  Frode

  2020-04-25 09.49.57.jpg
   

  VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  Flott at det ble en ordning til slutt. Bordlampen altså. Hvem skulle trodd det.

  For meg var det som sagt likeretteren. Utrolig. Rett og slett utrolig.

  Alltid en eller annen filleting - og som regel det siste en tenker på.
   

  jane

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  27.06.2004
  Innlegg
  2.558
  Antall liker
  397
  Sted
  NO-6600
  Alt var bra og jeg kosa meg med musikk, men registrerte at sokkelen på 12sn7gta rørene ble veldig varme. Da han Raichert skrev at man må bruke Gtb rør pga "heat dissipation", tenkte jeg at det sikkert var lurt :)
  Det skal ikke være noen forskjell på GTA og GTB utenom at filamentet har kontrollert oppvarmingstid slik at B er mer egnet for seriegløding. De tidligere versjonene, uten A- eller B-suffix, er derimot spesifisert for både mindre effekt og lavere anodespenning.

  Uansett så omsettes det typisk lite effekt i et inngang/driver-rør til audiobruk. Ofte kommer mesteparten av varmen fra filamentet. Før i tiden da SN7 ble brukt i TV-er som kombinert oscillator og vertikal-utgang kjørtes røret på full guffe hele tiden. Det ble i utgangspunktet brukt som en single-ended effekt-forsterker som ga kontinuerlig sving til avbøyningsspolen. Det skulle mer effekt til for å avbøye elektronstrålen over billedrørets fulle høyde enn hva som skal til for å drive gitteret på 300b (spesielt med tanke på at det kreves omtrent null effekt til å drive 300b under normale omstendigheter).
   
  Sist redigert:

  frode n

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  19.07.2010
  Innlegg
  84
  Antall liker
  21
  Hei Jan E !

  Det var greit og vite, da er det mulig og eventuelt prøve mine 12sx7gta på et senere tidspunkt.

  Mvh
  Frode
   

  VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  Vil at tråden min skal være komplett så her er de to innleggene fra Haglund84 og undertegnede som ble borte ved overgangen til ny "Sentral":

  "Artig tråd og fint prosjekt. Det er Synd Løsningen ikke har innfridd lydmessig etter forventningene. Testet JJ 300B tilsvarende de du har, tidligere for noen år siden. Jeg opplevde den gang lyden som litt steril og kjedelig med JJ i forhold til det jeg den testet imot. Jeg vil anbefale deg og prøve WE300B rørene i blokkene igjen. JJ har et godt rykte, så kan hende at i mitt tilfelle de bare ga en dårlig match. Til likeretting, så benytter jeg RCA 5u4gb. Jeg er veldig fornøyd med dette røret. Det var klare lydmessige forskjeller på likeretter rør, også i mitt CLC PSU. Her ble også russiske ekvivalent rør forkastet, Selv om spenningen forble nokså lik. 300B Katode motstanden opplever jeg ekstremt kritiske og avgjørende for lyden. Kan vurdere og teste litt forskjellige brands også på kondensatoren. Håper du kommer i mål. kretsen ser veldig gjennomført ut."

  "Takk for ros og tips! WE er vel et bedre 300B-rør enn JJ, men mitt foreløpige inntrykk er faktisk at andre ting i forsterkerne påvirker lyden langt mer enn forskjellige utgangsrør. Bruker forøvrig Mills i katoden. Burde være bra nok. Tror jeg kommer i mål nå ja. Bytte av likeretterrørene var revolusjonerende. RCA 5X4G "smooth black plates" anbefales varmt for de som har mulighet for å lodde om på et par-tre ledninger. Ekvivalenten 5U4G er testet her: https://www.head-fi.org/threads/dubs...thread.694525/"
   

  VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  Har bygd om 6V6-forforsterkeren min til triodekoblet E180F for å finne ut hvordan dette røret fungerer sammen med 46 og 300B.

  Har bare såvidt lyttet til den i overnevnte kontekst, men synes det høres meget bra ut. Hadde Ciro Marzio rett fra første stund da han anbefalte E180F sammen med (riktignok 45) og 300B? Er (alt for) mye gain en forrutsetning for å få "liv" i Audio Note AN-E høyttalerne? Er det kildeavhengig? Hmmmm! Mye å fundere på for en som har vært en proponent for direkte oppvarmede rør i alle ledd i en årrekke. Det er åpenbart flere veier til mål....

  VIB_9012_00001.jpg
   
  Sist redigert av en moderator:

  VB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2009
  Innlegg
  1.278
  Antall liker
  395
  Kom til å tenke på en AN 2.1x balanced som jeg eide en gang i tiden. Likte den ikke så godt. Syntes egentlig den var ganske så slapp i fisken og udynamisk. Ble solgt relativt raskt. Utrolig at jeg da (ung og naiv) ikke tenkte på å teste den sammen med ulike forforsterkere. Var det nettopp den manglende synergien mellom utgangstrinnet til DAC'en og forforsterkeren som var hovedproblemet og ikke DAC'en i seg selv? Et lite hjertesukk der altså. Kunne kanskje ennå ha eid en fantastisk ferdigbygd AN DAC, men slik ble det ikke.

  Får "sulle" videre med DIY greiene mine...
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn