Syncrolux's hifi-kino

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Status
    Stengt for ytterligere svar.
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Det er ikke mye dyp bass på den låta egentlig.

    Jeg tenker "The Eye" med Yello er passende til massasje.
     

    Armand

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    13.08.2005
    Innlegg
    2.965
    Antall liker
    7.016
    Sted
    Kongsberg
    For et beist!!
    Hvilke egenskaper har den?
    Hvor skal den sitte?
    Hva du bruker du til beregning?
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Den er 120 cm høy og ca 165 cm bred. Planen var at den skulle bli 180 cm, men disse 20 mm XPS platene er tynnere enn 20 mm …

    Plassering er på sidevegger mellom fronthøyttalerne og lytteposisjon. Mer info og litt målinger kommer i morgen!
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    For et beist!!
    Hvilke egenskaper har den?
    Hvor skal den sitte?
    Hva du bruker du til beregning?
    Takk!
    Den skal jo diffusere, noe den gjør ganske bra virker det som. Pga ganske smale brønner og høy QRD sekvens (87) så diffuserer den over et bredt frekvensområde.
    Tanken var å få mer diffus retur fra sidevegger, så det er der den er.
    Har beregnet den i Excel. Matematikken bak en quadratic residue diffusor er jo fair and square... Det finnes et Windows-program som heter QRDUDE som også funker bra.
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Diffusoren er altså bygget av 20 mm XPS plate. Denne dimensjonen er bestillingsvare de fleste steder. Min lokale Byggmakker skaffet de på noen dager, men jeg måtte betale en tusing i frakt på de. Total kostnad for to diffusorer er snaut 5000 kr. Byggevarer er dyrt...

    Det gikk med eksakt 3 pakker (60 plater), og da var jeg ekstremt gjerrig for å unngå kapp. Det ble kanskje under en halv plate i kapp totalt. Som man ser av bildene under er de bygd med en 20 mm XPS plate som rygg. I følge mine beregninger skulle hele diffusoren bli 180 cm bred, og da fylle tre plater. Siden XPS'en viste seg å være rundt 18,5 mm tykk ble bredden bare 163 cm. Den er fortsatt delt i tre biter - en 60 cm på hver side, og en midtre del på 43 cm.

    Kapping ble gjort på billigste bordsirkelsag fra Jula. Helt grei, men litt i smaleste laget den saga. Man får ikke alt for under tusen kroner heller.

    Alt ble limt med Multibond rapid fra Biltema. Det er ikke spesielt rapid på flater som ikke er sugende, så det trengte en times tid under lett press for å feste bra. God temperatur på terassen hjalp også til her... Jeg brukte blant annet noen 30 mm MDF plater å holde det på plass med. Jeg limte sammen blokker med 3 til 5 brønner om gangen, og monterte så disse blokkene på bakplata.

    Når det er 44 forskjellige platebredder er det ekstremt viktig å merke alle plater med bredde i mm etter man har kappet de!

    20220421_191839.jpg


    20220421_191857 - Copy.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Og så installasjonen i rommet.. som ser helt ille ut egentlig. Men alt blir gjemt bak stoff og gardiner heldigvis. Det ble en litt artig løsning her siden jeg idiotisk nok har en dør midt på langveggen. Jeg plasserte skillet mellom to moduler ved døråpningen. Når døra åpnes følger en av modulene med, siden den sitter på døra. Dørhåndtaket er litt tricky å håndtere som man kanskje vil se, men med litt øvelse går det meste greit..... Fruen fikk et dedikert kurs på dette.. hehe.

    20220421_110348 - Copy.jpg


    Jeg hadde også en del diffusorer fra før som ble bygget i 50 mm XPS, med mindre dybde og kortere sekvens. Disse ble klæsjet opp der det var plass, men de hadde målbart positiv effekt også - spesielt den store øverst til høyre. Det ble to av disse store til overs (jeg hadde fire). De skal nok opp i taket etter hvert.

    20220422_041229 - Copy.jpg


    Den motstående veggen

    20220422_041259 - Copy.jpg
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Og så litt målinger. Målet var å få mer diffus refleksjon, noe som skjer i området 10-16 ms her. Under vises forskjellen på de forrige diffusorene i 50 mm XPS og de nye.

    ETC-Jan17.png


    ETC-Apr22.png
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Så var det lyden da. Jeg fant kjapt ut at min tidligere og relativt flate respons i lytteposisjonen var basert på litt bidrag fra tidlige refleksjoner, så det måtte settes EQ på nytt. Det låt ubalansert og farget, noe målinger også bekreftet i form av en respons som var godt utafor +/- 2 dB … Så ble lytteposisjonen flyttet bittelitt lengre bak, men ikke mer enn ca 20 cm. Da falt ting på plass lyttemessig. Foreløpig er bare front L og R EQet på nytt. De andre tas når jeg er helt komfy med lyden i stereo og blitt enig med meg selv om ønsket target kurve. Hadde jeg vært god på hi-fi lyrikk kunne dette blitt et lengre essay. Men jeg får nøye meg med å si at diffusjon av høy kvalitet låter sabla bra. Målet var også å få litt mer rombidrag, da et veldig dødt rom låter litt for klinisk og monitor-aktig i mine ører.
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Gjeldende target - basert på måling som er smoothet 1/1 oktav. Det lille søkket rundt 200 Hz er pga en dip jeg ikke ønsker å prøve å kompensere for. Dette området ønskes egentlig helt flatt.

    F48BF0E5-25F9-4E70-BC68-8B54D8DEB660.png
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.747
    Antall liker
    21.618
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Jeg ser: I utgangspunktet et fall på 5 dB fra 100 Hz til 10 kHz, en bred Beeb-dal (som det skal være). Rikelig bassheving, DBA ftw.
     

    The Shy

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.04.2017
    Innlegg
    10.608
    Antall liker
    14.557
    Sted
    Langesund
    Er jo noe forskjell men det kan jo tenkes det munner ut i hvor høyt en ligger ved avspilling av musikk

    Klipp og lim.


    synk-shy.png
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.747
    Antall liker
    21.618
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Syncrolux spiller vel typisk på en 74-75 dBA, omtrent 1 dB høyere enn hva jeg gjør?
     

    Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.281
    Antall liker
    2.525
    Torget vurderinger
    1
    Snitt eller topp?
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Ny måling her med 1/6 okt smoothing

    Dippen ved 200-ish Hz ønsker jeg ikke å dra opp, da det ikke låter noe bedre. Heller tvert i mot.
    Må fintune DBA'et etter at jeg flyttet lytteposisjonen ser jeg....

    Apr24.png
     

    oks81

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.10.2012
    Innlegg
    12.785
    Antall liker
    11.273
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    3
    Du "ser" bassglad ut :)
    Er det pga hjemmekino du har en slik heving?

    Har selv prøvd litt BBC dip, men synest det blir fort ullent og har gått helt vekk fra hele greiene. Har ingen delinger i området heller.
    Har Magnepan et avvik i spredning rundt 3-4k?

    Med all respekt selvsagt, er en del forskjell på hva folk liker når kommer til voicing.
    Jeg bare lurer :)
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Jeg har alltid likt å ha litt bass… Men det blir ikke basstungt dette, antagelig fordi decayet i bassen hos meg er svært kort. Hevingen er valgt utelukkende pga musikk. Låter musikk bra, så låter film bra også naturlig nok.

    BBC dip er noe vi som hører mye klassisk musikk er glad i. Det øker dybden på lydbildet og får stemmer til å høres litt riktigere ut på klassisk musikk. I alle fall i mine ører.

    Spredningen tror jeg er ganske jevn. Waterfall jeg har i rommet er ekstremt jevnt i alle fall.
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Ja det er en gammel. Ny kommer senere, men den vil nok se ganske lik ut.
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Nye målinger kommer .. sånn etter hvert. Kanskje. Jeg lagrer som regel ikke målingene mine, da de bare er et hjelpeverktøy ifm oppsett av høyttalere og rom.

    Uansett har jeg tvunget meg sjøl til ny måleøkt i dag tidlig. Jeg har "slitt" (kanskje å ta i litt) med responsen i 200 Hz området. Det har vært en dip der, som jeg har dratt opp igjen med EQ. Dette igjen fører til mer forvrengning og ujevnt decay. Ved å flytte lytteposisjon ca 30 cm lenger fram ble det langt jevnere rundt 200 Hz, og jeg har skippet EQ helt i dette området.

    DSP ikke er noen vindunderkur som kan fikse en dårlig frekvensrespons uten at det får konsekvenser på andre områder. Det beste er å starte med et godt utgangspunkt, og så finpusse på det. Da blir resultatet langt bedre!

    Jeg har også tunet litt på DBA'et, og har nå fått til å dele ved 150 Hz. Delefrekvensene på Magnepan 3.7/3.6 er også endret noe, til 600/4000 Hz (fra 500/4000)
     
    Sist redigert av en moderator:
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Nå vettu ..har Syncrolux tatt av - I alle fall med tanke på delefrekvenser. Etter flytting av lytteposisjon ble det langt færre problemer mellom 100 og 200 Hz. Utrolig hva 30 cm har å si. Ikke bare måler Magnepan’ene jevnere, men det gjør DBA’et også. Jeg hadde gått ut fra at 100 Hz var grensa, men neida.

    Men ikke alt er rosenrødt. I 150 - 200 Hz området er det fortsatt en peak i forvrengningen i basspanelet på både 3.6 og 3.7. Virker som det er en slags konsekvens av dempingen av membranen. Ikke godt å si. Generelt så måler 3.7, som har Quasi Ribbon basspanel, litt finere. Lavere forvrengning, men den er der. Både mellomtone og diskant har THD som ligger nede i støygulvet på målemikken, selv ved over 80 dB i lytteposisjon. Meget imponerende.

    Vel - etter litt målinger og lyttetester ender jeg med å heve delefrekvensen mellom DBA og Magnepan til 250 Hz. Ganske radikalt?
    Umiddelbart hører jeg ikke at det mono under 250 Hz heller…. Og bass/midbass ble mer definert og strammere.
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Har tenkt litt over saken. Under 200-ish Hz så er jo lyden totaldominert av rommet, og vil være mono uansett. Kanskje ikke det gjør noe å kjøre mono så høyt opp? Jeg sliter i alle fall med å høre noen negative effekter av det.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.747
    Antall liker
    21.618
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Absolutt interessante funn for en som har stereosuber i bunnoktaven!
     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Så kommer litt grafer. Det er det eneste som betyr noe. Drit i lyden bare grafene er pene, har fine farger og generelt ser kule ut!

    Her et fint fargebilde som heter Waterfall.

    86A342AC-B7C0-42E6-AC50-E77E1223D6FF.png
     

    Flageborg

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2005
    Innlegg
    6.599
    Antall liker
    3.137
    Torget vurderinger
    0
    Har tenkt litt over saken. Under 200-ish Hz så er jo lyden totaldominert av rommet, og vil være mono uansett. Kanskje ikke det gjør noe å kjøre mono så høyt opp? Jeg sliter i alle fall med å høre noen negative effekter av det.
    Hvis du får "dirren" i lyttestolen med lyden i denne videoen på 90dB så er du på rett vei...

     
    S

    Syncrolux

    Gjest
    Så var det dette med delefrekvensen…. Jeg har valgt å gå for 250 Hz, da dette gir mindre forvrengning. Det er noe snålt med Magnepan basspanelene rundt 200 Hz, som nevnt før.

    Her er deling ved 100 Hz.

    E885F538-C6A1-4576-816D-B4C86E70923C.png

    Og 250

    019162C7-D20F-4832-BD72-097A94FFBB88.png


    Begge målt ved 85dB @ 3 meter. Rød er 2. og gul 3. harmoniske
     
    Status
    Stengt for ytterligere svar.
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn