Loftet – superlang byggetråd

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Jess, Peter, jippi til deg, du vant.

    En cm fra senter blir to på kantene.


    32.jpg


    33.jpg


    BB
     
    Sist redigert:

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.057
    Antall liker
    2.849
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Kjipt
    et av mine lystige minner fra studietiden: ble hyret inn til å skifte plankene på gjerdet utenfor huset til mor og far.Det var ca 25 m og veien utenfor var nesten flat.
    Jeg brukte rimelig mye tid på å få det rett og malt, fader'n er et petimeter av de sjeldne..og da gammer'n kom hjem fra ferie fikk jeg en illsint telefon :
    Han forlangte omlegging: overkanten av plankene skulle fulgt "fallet" i veien .Jeg tror det var 7,5 mm forskjell fra venstre til høyre!
    Godt det bare er en baffel dette.
    Da alt var rettet spurte jeg om han så forskjell: nei! men jeg vet det...
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Ord blir fattige, men du har min sympati.

    Det er ikke første gangen jeg gjør slike feil, men man får bare bite i det sure gresset og ta ny fart. Tilfredsstillelsen over å finne en ny og godkjent løsning, er i seg selv også en belønning. Så i det store og hele er jeg fornøyd med dagen.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Philips AD 1265/M8

    Fristelsen ble for stor da et par Philips AD 1265/M8 låg for salg på børsen. Jeg har aldri hørt disse men de ligner jo på 9710, så hva kan gå galt da?

    AD 1265 er tolv tommer og har også whizzler-cone som 9710. Membranet er forholdsvis tykt og porøst og brekker sikkert opp for et godt ord, men det er dette jeg er ute etter – ikke oppbrekkingen men et tykk gugge som gir meg en soft klang og som gir meg en så fyldig melomtone som mulig. Jeg er ikke så glad i disse moderne, avanserte blankingene som fungerer som et perfekt stempel, men som stikker av og må suges. Det vil jeg ikke og det kan jeg ikke. Elementet er nok ikke av de ”raskeste” heller med sin ferittmotor.

    God mellomtone er der jeg ønsker å starte fordi det gir en åpning i begge ender. Dette er sikkert en ganske naiv tilnærming, men det er nå en gang her det hele starter for meg. Bass har jeg/får jeg og diskant får komme etterhvert. Men i skrivende stund vet jeg altså ikke engang om det kommer lyd ut av Philipsen..... Men de skal inn i hver sin llle OB som skal fungere enten som senter- eller sidehøyttalere på hver sin side i lerretet. Om de blir valgt til senterhøyttaler, blir de paralellkoblet for mono.

    Men tredve-førti år setter sine spor. Membranene er i ganske godt fysisk hold med noen minimale skrammer, men de er ikke pene - og har vel egentlig aldri vært det. De skal få den sammme nennsomme behandlingen som 9710-ene fikk. Sort matt spraylakk i edruelige mengder.

    Altså ikke slik de store gutta ville ha gjort det, men det driter jeg i – må ikke komme i konflikt med Henne. Her er noen bilder – se og døm:

    34.jpg


    35.jpg


    36.jpg


    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Rammer til betjeningspanelene til bassforsterkerne - 6 mm kryssfinér.

    39.jpg


    40.jpg


    41.jpg


    42.jpg


    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Da er betjeningspanelrammene limt på plass

    43.jpg


    Neste på disse kassene blir nå å få på plass farge.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Og så er arbeidet med å rette opp blunderen igang. Bruker 4 mm kryssfiner skåret på tvers av fiberretningen i 8 mm bredde. Trodde jeg greide å ta det på direkten men så mange knakk at jeg ble nødt til å fukte bitene først. Nå er de satt i spenn for å finne bedre form mens de tørker litt. Dette kommer til gå bra.

    44.jpg


    OB-BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Beste kunde hos Teipfabrikken AS

    45.jpg



    Slik ble det - fornøyd. Og nå skal det freses ettehvert.

    46.jpg


    OB-BB
     
    Sist redigert:

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Fikk ikke gjort noe med Drittbaffelen i dag, men har skaffet plate til ny mal.

    Så back to the Basskasser

    Sparklingsomgang én er avsluttet og kontrastfarge er lagt.
    Kanskje blir jeg litt lat og legger på første omgang sort matt om feilene ikke er for grimme
    - og så sparkle
    - og så male og male og male og.....

    I morgen går vi alle i tog og synger "oss som sulten knuge tar".

    47.jpg


    48.jpg


    OB-BB
     
    Sist redigert:

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.514
    Antall liker
    568
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Din effektivitet er beundringsverdig.
    Stå på, kjempemoro å følge med!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Takker Heimdall - minst like kjempemoro med livstegn utenfra åsså.

    Det hele virker sikker kaotisk, men helt planløst er det ikke - bare rekkefølgen.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    2x H-ramme á 2 stk Eminence Alpha-15A og Speakercraft Bass Power 250

    Bygde to av disse H-rammene som er like på for- og bakside. Membranene mot hverandre og koblet i motfase.

    I dag ankom en stk Speakercraft Bass Power 250 etter en byttehandel med en hyggelig Stavangermann og jeg var brått et steg nærmere en realisering av et nytt bassystem.

    Intensjonen med disse er å hente ut rimelig god dypbass ut fra et ikke alt for stort møbel. Jeg har imidlertid i kjent stil ikke gjort alt for store dypdykk i teoriene rundt dette, men jeg begynner etterhvert å bli en voksen mann og har rett og slett ikke tid – hopper derfor rett ut i det med begge mine hårete bein. Ikke alltid lurt, men som oftest skummelt artig.

    Et annet mål med rammene var å generere så få stående bølger i rommet som mulig. Stående bølger er no’ dritt, men på grunn av takform og vegghøyde, er dette rommet enklere å temme enn det som skapes fra rektangulære eller kvadratiske flater med dårlig matematikk. Spredningskarakteristikken (som et åttetall) fra en U- eller H-ramme tilsier at det negative bidraget i så måte vil være minimalt i forhold til kasseløsninger med en baffel.

    Aberet er imidlertid at kanselleringen som skjer når for- og bakside møtes, reduserer effektiviteten fra elementene, og skal man nærme seg morrofaktoren, må man pøse på med EQ. Dette medfører igjen større membranutsving – kanskje så store utsving for å få tilstrekkelig vekt i bassen at elementet rett og slett ikke greier dette.

    Eminence Alpha-15A har ikke stor Xmax, men jeg burde likevel greie å vri noen dyp-Hz ut av dem likevel - uten de forferdelige standing waves. De har lite magnetsystem og en presset stålbasket. Det første kan jeg ikke gjøre noe med, men kurven har jeg stivet av med klosser av kirsebærtre.

    Eminence Alpha-15A.png


    Så er det Speakercraften sin tur. Jeg kan ingenting om den, men den har litt kraft – 250 W står det, et ratt for EQ, et ratt for delefrekvens og en bryter for polvending. Og mastervolum. Kan man ønske seg mer? Dette er en dedikert bassforsterker, så jeg forventer at den kan holde følge et stykke på veien.

    Speakercraft 1.png


    Speakercraft 2.jpg


    BB
     
    Sist redigert:

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Så til første testrunde.

    Deilig få skikkelig med bass til OB-ene. Og de fire femtentommerne leverer anstendig mengde, synes jeg. Ikke som IB-ene i veggene, men det hadde jeg heller ikke ventet. Men bassen er tørr og ufarget – veldig tørr og ufarget. Det eneste som kan skape farginger er jo bakveggen (tett på) og tutene på hver side av elementene – kassene altså. Har ikke oppdaget noen påtrengende negativ innvirkning – ennå, i alle fall. Skal rulle kassene lenger ut på gulvet ved en senere anledning og sammenlikne.

    I starten hadde jeg midtstilt både EQ og defrekvens – tipper det utgjor ca 6 dB/100Hz og da gikk alt veldig bra. Men etterhvert som motet steg, rattet jeg EQ til fullt og kjørte på.

    Jeg har, som sikkert de fleste av dere, et bibliotek med favorittlåter for å teste med. Ikke nødvendigvis favorittlåtene, men låter med særpreg som samlet gir et bilde av hva systemet gjør. Veldig nyttig. Jeg skal ikke utbasunere hvilke jeg har, men noen av de spyr jeg nesten av. Og ja, dere har alle hørt noen av de i Horten og rundt på forskjellige Asyl. Og her inne fant jeg altså litt krutt - ja, jeg fikk greiene til å knele. Men det skal sies at Speakercraften klipper pent, eller rettere sagt, beskyttelsesgreia som slo inn et sekund, koblet ut utgangene pent og pyntelig og koblet de inn like behagelig. Nyttig, og billig for meg. Dette har sikkert innvirkning på sonikalliteten, men som sagt, nyttig.

    Eminencene greide jeg også å bringe ut av fatning et-par ganger før jeg modererte meg og omjusterte forsterkeren. Er man sugen på bass, så er man sugen.

    Som dere skjønner, er jeg ikke sikker på hva denne komboen er god for ennå, men så langt er jeg meget fornøyd. Meget fornøyd ut fra forholdene. Fleksibiliteten en slik forsterker gir, er ubetalelig så lenge plateindustrien sett under ett er håpløst på trynet hva angår miksing og mastering. Jo mer avslørende et anlegg er, desto verre oppdager man faktisk at dette er.

    Jeg kommer kanskje til å skrive mer om komboen, men så langt vil jeg uten reservasjon anbefale dere som er ute etter ukomplisert, dog ikke alt for dyp bass, å teste ut, eller i alle fall å lese dere opp på temaet U-frame and H-frame. Og velge noen elementer med større X-max og kanskje en underhung motor i elementet.

    Nå er det klart for en liten konjakk og ei ny hamsterbleie i gapet og så labber jeg en tur opp på Loftet.

    BB
     
    Sist redigert:

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Fint vær ute å være ute i i dag

    49.jpg



    Det beste denne redskapen kan brukes til

    50.jpg



    To strøk og mellomslipinger (vannbasert maling)
    Et-par strøk til, så sier jeg meg ferdig.

    51.jpg


    Har ikke hvitbalansert Samsungen - dette skal være dead sort.

    BB
     
    Sist redigert:

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Jeg har spurt om dette før, men det har seg sånn at jeg skal brokoble begge disse Adytonene som skal inn i kassene.

    Jeg tenger altså en skisse over hvordan koblingene mellom de to mini-XLRene på høyre og venstre side skal være.
    Så trenger jeg å vite hvilke av inngangene jeg skal benytte (om det spiller noen rolle).
    Og så trenger jeg å vite fra hvilken av utgangene jeg henter lyden ut igjen.

    De to siste spørsmålene finner jeg nok ut av, men det første hadde vært greit å få en sikker henvisning til slik at jeg slipper å plage Kvenmarken.

    BB
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.879
    Antall liker
    10.711
    Torget vurderinger
    10
    Jeg tror du bruker et Y-ledd til signal inn.

    Høyttalerkablene kobler du merkelig nok på begge plussterminalene. Altså minus fra høyttaler på venstre pluss og pluss fra høyttaler på høyre pluss.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    @Peter;
    Kom ut og del din kunnskap - ikke sitt der og flir av oss - her virrer vi rundt som haulause høns.

    @HEL;
    Tror du eller vet du? Om vi gjør feil her koster det meg en Dullion, er jeg sikker på.
    Men hvilke pinner skal tilkobles når jeg kjører ubalansert fra forforsterkeren?
    Legger ved et lite bilde:

    xlr.png


    BB
     

    Peter

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    16.10.2002
    Innlegg
    915
    Antall liker
    287
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    5
    Skal prøve å dele til høsten. Har et par Manger-elementer som fortjener et kabinett. Tenkte å parre de med et par Beyma 12LX60, dele aktivt på en eller annen måte.

    Ting tar tid, har det veldig travelt på jobb i mai og juni, samt august, september og oktober. Skal også pusse opp et kjellerrom, samt legge nytt tak på hytta og gi den et strøk eller 2 med beis - som hytta skriker etter hver gang jeg er der. Vinduene må også pusses ned og males. Unger på trening og kamp, og en kjerring som må feies over i ny og ned så hun holder fred... Så det blir nok vinter før jeg får prioritere litt høyttalerbygge.

    I mens lusker jeg i kulissene på DIY-sidene, og andre anleggs- og byggetråder. Noe kunnskap har jeg dessverre ikke noe å bidra med, men jeg søker! Og jeg vet sånn noenlunde hva jeg vil ha. Godt utgangspunkt det :)
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Feiing og beising - kun om våren - resten av året - fri.
    Ser fram til Manger - lekkert å se på og en spennende konstruksjon. Vi gleder oss.
    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Unge OB-BB strener videre.
    Her er den elendige lay-outen til akrylplatene som skal dekke hullene foran og bak.

    Ady2n.jpg


    BB
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.057
    Antall liker
    2.849
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Hei det går unna med snekringen ser jeg:)
    Vedr spørsmålet om brokopling:
    Lag en egen tråd under tech hjørnet. det kan jo være at de som vet ikke ser spørsmålet her i tråden.
    V
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Takk.
    Det skal jeg gjøre, men nå er jeg kommandert ut for å vaske bilen.
    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Setter igang med nytt hagemøblement i morgen.
    Lurer på om det er litt OT å bringe det inn her.
    Tenker i så fall legge ut tegninger, beskrivelser osv. underveis.
    Noen synspunkter?
    BB
     

    Peter

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    16.10.2002
    Innlegg
    915
    Antall liker
    287
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    5
    Ser ut til at du kan håndtverket, så det hadde vært interessant!
     

    freddie77

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    25.09.2009
    Innlegg
    866
    Antall liker
    457
    I din egen tråd må du dele det du føler passer, og såpass diy-kyndig du er så tipper jeg møbler også er interessant... :)

    Er det noe filter i bassforsterkeren din for å fjerne det aller dypeste fra Eminence i H-baffel? Et subsonic-filter på 25-30 Hz kan kanskje begrense de største utsvingene slik at de tåler en del mer?

    Kan dessverre ikke bidra angående Adyton, annet enn å si at kassebyggingen ser meget bra ut!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Takk Freddie.

    Filter; Ikkeno' filter. Men booster man for ivrig, går de i metning. Selv om et sånt problem er frekvensavhengig, skyldes det i første rekke elementet - magnetsystem og som en følge av det, slaglengden.

    Etterhvert kommer jeg til å innføre miniDSP, og da vil jeg kunne suge og blåse der det trengs. Men nå som jeg har spilt noen timer med bassene og -forsterkeren er "bunning" ikke noe problem lenger. Jeg har bare moderert meg litt - og det fungerer dritbra. Jeg er på mange måter forundret over at ikke flere leker med slike løsninger for det låter så rått. Forholdsvis små problemer med resonanser fra rommet er det også. Det går greit med Eminencene, men vrir man plånboken litt mer, får man nok betalt for det.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Disse ble ferdige til maling i går, men varmen lar vente på seg

    52.jpg


    BB
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.879
    Antall liker
    10.711
    Torget vurderinger
    10
    @Peter;
    Kom ut og del din kunnskap - ikke sitt der og flir av oss - her virrer vi rundt som haulause høns.

    @HEL;
    Tror du eller vet du? Om vi gjør feil her koster det meg en Dullion, er jeg sikker på.
    Men hvilke pinner skal tilkobles når jeg kjører ubalansert fra forforsterkeren?
    Legger ved et lite bilde:

    Vis vedlegget 197499

    BB
    Det er slik jeg brokoblet mine First Watt F4 forsterkere. Du må seff dobbeltsjekke :)
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.879
    Antall liker
    10.711
    Torget vurderinger
    10
    Du må dobbeltsjekke. Jeg har sett andre steder og i eget tilfelle brukt begge pluss terminalene på forsterkeren. Bilstereo kan være annerledes kanskje?
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Kjøpte meg en liten godsak på Jernia i går.

    53.jpg



    Fikk lagt på et teststrøk med maling før jeg måtte skifte fokus

    54.jpg


    55.jpg


    56.jpg


    57.jpg
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.879
    Antall liker
    10.711
    Torget vurderinger
    10
    Wow. Fortell om den elektriske lakksprøyta. Pluss nærbilder av resultatet.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Nærbilde får du ikke!

    Det er en grunn til at jeg måtte inn i naboens hage for å ta det siste bildet.
    Dette første strøket ble ikke bra, men slik er det alltid. Masse luft og dritt og fiberreisning som skal opp, spesielt når man bruker vannbaserte produkter.
    Men jeg skal slipe og male noen ganger, så det må jo bli bra etterhvert.

    Sort ble for øvrig ikke fargen for meg denne gangen - det ble alt for dystert.
    Går for en koksgrå, en lysere grå og en knall rød på de tre baflene. Og muligens legger jeg Nextel Coating i samme farge på dette igjen.

    Foten blir smalet inn og får trompetform foran og bak og blir lakkert sølv metallic.

    Sprøyta er en omvendt støvsuger - HVLP - High Volume Low Preassure. Koster drøye tusenlappen. Kunsten er å bruke så tynn farge som mulig og så lavt trykk som mulig. Ellers går det til helvete. I starten kan man legge litt tykt på hvis man ønsker å porefylle før sliping, men etterhvert tynner man kraftig - og senker trykket.
    HVLP har den fordelen framfor de vanlige luftsprøytene at ikke forstøver så mye som disse.

    BB
     

    _RoDa_

    Ikke så veldig hifi-freak lengre
    Ble medlem
    06.02.2010
    Innlegg
    12.911
    Antall liker
    14.025
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    8
    Dette blir bra!
    Er ikke helt sikker på om jeg liker koblingen mot gulvet/terassen lengre opp her ^
    Spent på hvordan ny fot vil se ut.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Nei, helt enig.
    Det blir litt mye "Kom og se hva jeg gjør".
    Ble litt ivrig.
    Sletter det hvis jeg får det til.
    BB
     

    _RoDa_

    Ikke så veldig hifi-freak lengre
    Ble medlem
    06.02.2010
    Innlegg
    12.911
    Antall liker
    14.025
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    8
    Dårlig forklart, sorry. Jeg snakker om koblingen som baflene har mot gulvet, altså fotløsningen.
    Nevner ikke noe om de ikke-hifi messige, sånt liker ungdommen i dag vettu.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Ser du hva du har gjort nå?
    Jeg følte at hagemøbler ikke passet inn, og du ga meg alibi. Sænk ju.

    Skjønner som du skjønner ikke helt hva du mener med ”koblingen” – forklar, forklar.
    Mener du at det bør være luft mellom og baffel og på den måten oppnå avkobling?

    Her er bilde av skanken før jeg legger på trompeten. Bruker sannsynligvis papp og skum til dette.
    Synes det ble mye bedre nå - ikke så bastant som med den svære, feite plata nederst.

    58.jpg


    Legger ut en tegning og lager pappmodell i løpet av dagen.

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    En tegning av den minste baflen

    OB1.jpg


    BB
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn