Bremserør var ingen dårlig ide.
De deformerer du jo så de føyer seg i terminalen.
Tror ikke det er dårlig kvalitet på det kobberet.
Det er glødde rør som er lette å forme/deformere:=)
|
Bremserør var ingen dårlig ide.
De deformerer du jo så de føyer seg i terminalen.
Tror ikke det er dårlig kvalitet på det kobberet.
Det er glødde rør som er lette å forme/deformere:=)
Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
8 stk 15" Dayton+8 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.
Jeg syns denne typen plugger er enkle og greie: Mundorf BFA i beryllium uisolert, par - DYNABEL AS
Koster temmelig lite og er minst mulig dilldall. I tillegg er det relativt enkelt å fikse god kontaktflate med kabelen: Bare å stappe kabelstumpen inn i pluggen, klemme den sammen og lodde det fast. Ellers syns jeg Eichmann sine bayonettplugger er veldig greie, om du ønsker et "hus" rundt kontakten og ikke bare krympestrømpe/tape. Vet at det dukker opp noen sett på Finn til en billig penge i ny og ne (kjøpte selv et sett derfra for litt siden som jeg bruker på egne DIY-kabler).
Hvis du vil ha noe som ikke innebærer så mye arbeid kan du gå for en av hybrid-kablene fra Van den Hul, for eksempel CS-122.
Disse har 2 lag med isolasjon, først karbon og så deres såkalte Hulliflex.
Forskjellen mellom PVC og Hulliflex kan du lese om her: https://www.vandenhul.com/difference...tion-material/
![]()
Bowers&Wilkins | Denon | Hegel | Van den Hul | Furutech | Neotech
Noe galt, egentlig, med en massiv kobberledning? Siden man "må" benytte bremserør?
Well, de som fanger opp dette er heldigvis her på sentralen, verre om VG hadde relatert det til hi-fi bransjen![]()
Link til HiFi Collective sin nettside for denne Duelundkabelen. Multistrand, fortinnet kobber.
https://www.hificollective.co.uk/wir...insulated.html
Kanskje @Asbjørn har noen innspill om dette er en fornuftig måte å konstruere en kabel på? Vil tinnet på kobberet degradere signalet på noe vis?
1. Aerial Acoustics 7T, Devialet 200, PC, Squeezebox Touch, Teac VRDS-20 (Malmin-moddet). 2. Squeezebox Touch, Abrahamsen V6 dac, MI11, MI Mosfet, Carlsson OA52.3. Head-fi: Hifi-man HE500, Project Sunrise II.
Med all respekt, diskusjoner om plugger og terminaler er OT i denne tråden.
Fordelen med bremserør er at de reduserer skinn-effekten. I praksis så har det lite om noe å si, men «bedre» er «bedre».
Ang terminering - for egen del så utstår jeg ikke banankontakter. Banankontakter er stort sett kun egnet som lab-propper der en har behov for å bytte ledninger i vilden sky. Til vanlige skruterminaler foretrekker jeg vanlige ringkabelsko, krympet på ledningene med ei god tang. På mange skruterminaler kan en skru hetta helt av og da kan en bruke ringkabelsko uten modifikasjoner. Dersom hetta ikke kan skrus helt av må en klippe av en åpning i ringen enten som sigd/C eller gaffel. Dersom en har mulighet til å skifte ut terminalene vil jeg anbefale å gå over til Speakon-kontakter som er det beste kontaktsystemet for høyttalerledninger.
mvh
KJ
You can get away with anything if you give it a good tune
«Keep an open mind - but not so open that your brain falls out»
Richard Feynmann
Hvis du vil bruge tid på at bygge dit eget højttalerkabel, hvorfor så bygge det så tyndt? 2,5 kvadrat er for lidt.
Jeg bruger NLE højttalerkabler i massiv sølv og solid core og de minder om Duelund i deres opbygning. Duelund er fladvalset, men NLE bruger 2 x 2,5 kvadrat, der sidder i et Teflon rør, så de to ledere hele tiden rører hinanden, og det minder stærkt om fladvalset. Der kan dog gå mere kraft igennem.
Modifix håndbyggede: Trykkammer højttalere med trådophængte basser for front og center højttaler.
Subwoofer med Monacor 18 " i 324 liter lukket kabinet. Surround højttalere med 7 tommer basser.
Lytterum med Svanø Akustik Wings. NLE højttaler kabler i 5 kvt. sølv. 2 stk. monoblokke Holton NX 800. 132.000 uf. AudioQuest Thunder High - Current samt Vibex strømfordelere.
Fornuftig kan man vel ikke kalle det. Det er forsåvidt ikke noe galt med kabelen siden den funksjonelt tilsvarer vanlig høyttalerkabel fra snelle, men det er likevel mer nærliggende å beskrive det som bare tull heller enn fornuftig.
Det som betyr mest for en høyttalerkabel er at den er lang nok og har riktig type kontakt i hver ende, deretter at den har tilstrekkelig tverrsnitt (dvs lav seriemotstand), ikke for høy induktans, og ikke altfor høy kapasitans i den prioritetsordningen. Den er AWG 12 (3,3 mm2), så den har like lav seriemotstand som enhver annen AWG 12 kobberkabel. L og C bestemmes av geometrien og det dielektriske materialet. Kabelen beskrives som «loosely twisted», så de egenskapene er OK, om litt upresist definert. Denne isolasjonen har omtrent samme dielektriske konstant som PVC, så kabelen vil ha omtrent samme L og C som vanlig 2,5 eller 4 mm2 høyttalerkabel fra snelle hos Elkjøp, og dermed også samme frekvensgang i audiobåndet.
Fortinningen gir kabelen høyere korrosjonsmotstand for bruk utendørs og gjør den lettere å lodde, men har ingen betydning for de elektriske egenskapene eller signaloverføring. Multistrand gjør den mer fleksibel og bøyelig, men har heller ingen betydning for ledeevnen med de frekvensene og dimensjonene vi snakker om her. De som påstår å kunne høre forskjell er noenlunde likt fordelt mellom de som mener at multistrand er Det Eneste Rette og solid core er Djevelens Eget Verk og de som mener det stikk motsatte, så konklusjonen må være at det ikke gjør noen hørbar forskjell.
Hvis vi skal se på egenskaper som ikke har noen betydning for audio, men kan ha litt akademisk interesse ved radiofrekvenser, så gjøres det et poeng av at denne er i linoljedynket bomull. Festlig, for det stoffet har ganske nøyaktig samme dielektriske egenskaper som billigste PVC-kvalitet. Husk også at linoljen polymeriserer - den blir til en «plast» - før den etter hvert tørker ut og sprekker opp som dårlig PVC i sollys. Det var en grunn til at verden gikk bort fra å bruke det der så snart plasten var oppfunnet.
Om du av en eller annen grunn vil unngå PVC (hvorfor?), så bruk heller noe som er bedre, ikke dårligere. Isolasjon av teflon eller polyeten, for eksempel. Men det er ingen ting galt med PVC-isolasjon for audio så lenge du ikke behøver høyere brannklassifisering (halogenfri, «plenum rated»).
Siste redigert av Asbjørn; 17.08.2019 kl. 00:30.
Teflon som isolering har mindre modstand for lederen end PVC. Jeg så en tabel om det for år tilbage hos Niels Larsen NLE. Derfor valgte han Teflon.
Siste redigert av Sven_Palvig; 17.08.2019 kl. 21:20.
Modifix håndbyggede: Trykkammer højttalere med trådophængte basser for front og center højttaler.
Subwoofer med Monacor 18 " i 324 liter lukket kabinet. Surround højttalere med 7 tommer basser.
Lytterum med Svanø Akustik Wings. NLE højttaler kabler i 5 kvt. sølv. 2 stk. monoblokke Holton NX 800. 132.000 uf. AudioQuest Thunder High - Current samt Vibex strømfordelere.
Jeg har nu ikke endnu set, at mine Duelund kabler har mistet indtørret lindolie. De låg på mine Marantz apparater, hvor jeg har smurt lindolie på, det sidder der endnu. Der mangler ikke noget. Det blev smurt på, for at dæmpe vibrationer. Og det gør det.
PVC er ikke et særligt godt materiale. Det fås i mange forskellige kvaliteter. Det er Paramagnetisk. Det bliver statisk. Vi kender det fra balloner. Gnid på ballonen, og den kan hænge under loftet en tid.
Teflon er en del mindre Paramagnetisk ifølge tabellen, og derfor meget mindre skadeligt for lyden.
Lindolie er længe om at tørre, men giver en del fordele. Vibration dæmpende har jeg nævnt. Men det isolere og påvirker lyden positivt. Det er et Diemagnetisk materiale. Andre kendte Diemagnetiske materialer er bly, sølv, kobber og messing. Messing er meget lidt, men bly er nok mest efter tabellen. Jeg har den ikke her. I samme gruppe findes træ, silke, bomuld og det gode gamle materiale Bakkelit.
Isoleringen om lederen påvirker elektroner, når der kommer en puls farerne igennem lederen, så trækkes der i elektronerne, og det har en bremsende effekt. Elektronerne står altid og bevæger sig, men når pulsen kommer er der en voldsom uro. Det er der undersøgelse om, og jeg har det fra Steen Duelund her meget kortfattet. Det oplever man med et Duelund kabel, som han får år tilbage producerede. De nye kender jeg ikke. Undersøgelsen viste, at det tager 2,5 meter, for elektronerne at komme tilbage til hvor de var, hvor de sitrer.
Der er forskel på gule med vinyl som er PVC, og linoleums gulv. Vinyl suger støvet til sig. Luften er ren og gulvet altid støvet. Linoleum tiltrækker ikke støv.
Svært at holde sig til emnet, når ting popper op.
Modifix håndbyggede: Trykkammer højttalere med trådophængte basser for front og center højttaler.
Subwoofer med Monacor 18 " i 324 liter lukket kabinet. Surround højttalere med 7 tommer basser.
Lytterum med Svanø Akustik Wings. NLE højttaler kabler i 5 kvt. sølv. 2 stk. monoblokke Holton NX 800. 132.000 uf. AudioQuest Thunder High - Current samt Vibex strømfordelere.
Jeg har et hus fra 1920. Det eldste elektriske opplegget i huset ble gjort med bomullsisolert tråd viklet rundt porselensknotter. Det står definitivt ikke spenning på det lenger, men jeg har latt noen biter henge oppe fortsatt, nærmest til skrekk og advarsel. Jeg vet veldig godt hva som skjer med det stoffet etter tilstrekkelig mange år.
Dielektriske tap (tan delta) er forøvrig en realitet, men har først betydning for frekvenser i gigahertz-området. For analog audio i kabler på noen få meters lengde holder det å modellere en kabel med R, L og C, mens for digital audio må man ta med transmisjonlinjeeffekter som karakteristisk impedans og refleksjoner. Dielektriske tap behøver vi rett og slett ikke bekymre oss over. Den dielektriske konstanten er litt mer relevant, siden den sier noe om hvilken kapasitans man får ved en gitt avstand mellom lederne, men den effekten utlignes når man bestemmer geometrien i kabelen og tar hensyn til materialegenskapene.
https://books.google.se/books?id=mMJ...region&f=false
Jeg sjekket forresten tabellen over materialegenskaper. Teflon og PVC er omtrent like lite paramagnetiske. Begge har negativ magnetisk susceptibilitet. Rekkefølgen er den motsatte av hva som påstås over, i og med at PVC har en enda litt lavere magnetisk susceptibilitet enn teflon (PFTE). Polyimid (lakkisolasjon på magnettråd) har høyest, deretter f eks polystyren og polykarbonat. Linolje står ikke på listen, mens parafinolje har langt høyere verdier enn både PVC og teflon. PVC har lavest magnetisk susceptibilitet av alle testede stoffer i denne artikkelen, dvs er lengst fra å være paramagnetisk:
https://arxiv.org/pdf/1403.4760.pdf
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Magn...d_diamagnetismOne general observation is also that halogenated materials – in this case PVC and PTFE – tend to have a low susceptibility. This was also observed for PCTFE (Kel-F) with -2.6 ppm in [2] and for a perfluorinated oil in the next section.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paramagnetism
De diamagnetiske egenskapene i isolasjonen har uansett ingen ting å si for signaloverføringen, i hvert fall ikke ved audiofrekvenser. Dessuten, hvis PVC og vinyl er så fryktelig for lydkvaliteten er det fint om noen forklarer meg hvorfor LP-plater i vinyl (PVC) ikke låter forferdelig sammenlignet med CD’er i polykarbonat.![]()
Siste redigert av Asbjørn; 18.08.2019 kl. 00:21.
1. Aerial Acoustics 7T, Devialet 200, PC, Squeezebox Touch, Teac VRDS-20 (Malmin-moddet). 2. Squeezebox Touch, Abrahamsen V6 dac, MI11, MI Mosfet, Carlsson OA52.3. Head-fi: Hifi-man HE500, Project Sunrise II.
Aldring av PVC er i det minste en reell ting. Det skjer, men mest under påvirkning av varme. Isolasjonen på lederne inne i en lampe kan være nokså tørr og oppsprukket etter 20-30 år, mens isolasjonen på ledningsnettet i huset kan være like fin etter 50. Korrosjon av kobberleder forutsetter også fukt, så hvis det gjaldt isolasjon på kabling i motorrommet i en båt ville jeg kanskje brukt noe annet, men for høyttalerkabler i stuemiljø ser jeg ikke problemet.
Hvis du likevel mener at aldringsegenskaper og gasstetthet har betydning for din applikasjon bør du også huske at linoljedyppet bomull er langt dårligere enn PVC og enhver annen plast på de punktene.
Fikk noen meter med ledninger,ca. 100 år gamle.
Fremdeles like fin og myk.
Lagde kabel til stereoen,og det var den som lagde minst problemer,
hovedsakelig pga den svært lave kapasitansen den fikk.(tykk isolasjon?)
Har også fått noen porselensneller der det fremdeles er slik kabel (?) på.
El opplegget er delvis ute i friluft og delvis i gjødselkjelleren.
Fargen på ledningene er nærmest orange,muligens påvirket av klima.
Tar en tur innom når hunden luftes for å kjenne på ledningene.
For meg ser det ut til at det fortelles eventyr på lik linje med enkelte kabelprodusenter
for å støtte opp om egne forestillinger.
Mahatma Gandhi
"Verden har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet"
Kabeleventyr og fornektelse av teknologiske fakta har da florert i flere årtier... Trollene blir bare større og større med åra...dvs eventyrtrollene.....
Mens Løgnen løp fra Bagdad til Konstantinopel, lette Sannheten fortsatt etter sine sandaler