Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    3.107
    Antall liker
    3.722
    Ååååååå, den biffen var fin og rød, den tar jeg.. (hørt i kjøttdisken på lokale Meny) I mens en annen leter etter en biff som er i ferd med og krype ut av kjøttdisken....
    At den er fin og rød, betyr jo bare at den er nyskåret. En kjøttdisk er ikke brukt/egnet som sted for modning. Kjøttflaten blir fort mørk når den utsettes for luft. Kikk inn i et tørrmodningsskap hos de som har slikt (få steder). Kjøttet er nærmest svart ! Tørrmodningsskap brukes ikke på indrefilet - "biff"..

    1762772331959.png
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.955
    Antall liker
    14.688
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Ubehandlet kjøtt, som hele stykker, blir ikke tilsatt noe som helst.... Nitritt brukes som tilsats ii feks saltlaker, farseprodukter som pølser av forskjellig slag, - mao prosessert kjøtt i en eller annen form....
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    3.107
    Antall liker
    3.722
    Nok en artikkel om prisstigningen på mat. Legg merke til illustrasjonsbildet. Ja, vi er i Norge. Mat !
    Du blir ikke særlig klokere av denne artikkelen heller, snarere tvert i mot. Nok en kunnskapsløs journalist som repeterer det andre i samme klasse har gjort tusen ganger.

    Men at økte matpriser er et internasjonalt fenomen, og at det er i nyhetene stadig vekk rundt omkring i Europa. Det nevnes ikke. Men senest i Danmark så jeg var nevnt, og Italia.

    Ser ut som om vi tror at det finnes en enkel løsning på dette, simsalabim. Politikere som kaller bransjen inn til møte..... . Nei vi må nok leve med dette akkurat som været i Bergen, hvor jeg bor !

    Men som gjentatt til det kjedsommelige, vi er det landet i Europa som bruker minst av vår inntekt på mat, etter Tyskland.

    Bl.a det vi spiser alt for mye av er blitt svindyrt. Problem ? Og kaffe er vel ikke en budsjettvelter ?

    Det er kaffe, sjokolade og sukker som er blitt svindyrt, og de er en av hovedårsakene til den kraftige prisstigningen den siste tiden.

    1762847926412.png

    Kommentar: Shazia Majid om hvorfor matprisene er høye
     
    Sist redigert:

    Pedal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    6.752
    Antall liker
    6.010
    Torget vurderinger
    1
    Hykleri?
    Hvermannsen setter seg selv nærmest.
    De fleste nordmenn stemmer rødgrønt, men når det kommer til sin egen lommebok, så er det ikke så nøye med prinsippene.
    Da kjører de T/R Sverige for å spare norske skatter og avgifter. Norske arbeidsplasser og arbeidstidsreguleringer er det heller ikke så nøye med.

    Men hvis næringsdrivende gjør lignende tilpasninger innenfor lovverket, da er det fy-fy og ramaskrik i kommentarfeltet.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.743
    Antall liker
    16.871
    Sted
    Sølvbyen
    Hykleri?
    Hvermannsen setter seg selv nærmest.
    De fleste nordmenn stemmer rødgrønt, men når det kommer til sin egen lommebok, så er det ikke så nøye med prinsippene.
    Da kjører de T/R Sverige for å spare norske skatter og avgifter. Norske arbeidsplasser og arbeidstidsreguleringer er det heller ikke så nøye med.

    Men hvis næringsdrivende gjør lignende tilpasninger innenfor lovverket, da er det fy-fy og ramaskrik i kommentarfeltet.
    Syns heller det er litt hyklersk av høyresiden og NHO at de reagerer på at markedet regulerer seg selv når det ikke går i deres favør.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.254
    Antall liker
    16.123
    Det er i alle fall bare å vente på hvordan den lokale intelligensian skal forklare hvordan det kan ha seg at Coop Øst tjener halvparten av pengene sine i Sverige mens sjappa i Norge går skikkelig ordnetlig dårlig. Av en omsetning på ca 10 milliarder kroner er totalt ca 2.5 milliarder i de svenske butikkene, men Coop Øst eier kun halvdelen av butikkene i Sverige, altså står den svenske delen for 12-13% av omsetningen men ca 45% av overskuddet.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.740
    Antall liker
    16.461
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Det er i alle fall bare å vente på hvordan den lokale intelligensian skal forklare hvordan det kan ha seg at Coop Øst tjener halvparten av pengene sine i Sverige mens sjappa i Norge går skikkelig ordnetlig dårlig. Av en omsetning på ca 10 milliarder kroner er totalt ca 2.5 milliarder i de svenske butikkene, men Coop Øst eier kun halvdelen av butikkene i Sverige, altså står den svenske delen for 12-13% av omsetningen men ca 45% av overskuddet.
    Kanskje godt hjulpet av grensehandelen, Coop Sverige totalt sett taper milliarder.


     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.955
    Antall liker
    14.688
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er vi jo forklart in absurdum at det er antall solgte enheter som teller, så med nok bacon, PepsiMax, snop og røyk, så blir det jo saker av det...
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    12.951
    Antall liker
    14.457
    Det er i alle fall bare å vente på hvordan den lokale intelligensian skal forklare hvordan det kan ha seg at Coop Øst tjener halvparten av pengene sine i Sverige mens sjappa i Norge går skikkelig ordnetlig dårlig. Av en omsetning på ca 10 milliarder kroner er totalt ca 2.5 milliarder i de svenske butikkene, men Coop Øst eier kun halvdelen av butikkene i Sverige, altså står den svenske delen for 12-13% av omsetningen men ca 45% av overskuddet.
    Det kan se ut til å forklare en hel del om den eksplosive prisøkningen vi ser i Sverige for tiden. Jeg er i Sverige ganske ofte av familiære årsaker, og da handler vi av og til på vei hjem. Polvarer tolles inn gjennom kvoteappen, i fall noen skulle forsøke seg med billige poenger her. ;)
    Det er ikke veldig billig i Sverige mer, ofte er det faktisk dyrere enn her i landet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.254
    Antall liker
    16.123
    Polvarer selges vel heller ikke i gransebutikkene for matvarer???
    Nei. I Nordby som er nærmeste er det heller ikke Systembolag på senteret, det må man kjøre inn til Strømstad for (tar vel 15-20 min eller noe slikt). På det Thon-senteret i Töcksfors mener jeg det er Systembolag, men ikke helt sikker.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    500
    Antall liker
    1.091
    Sted
    Halden
    At grensehandelen fortsatt er høy er et mysterium.

    Kronekursen er dårlig og det har vært betydelig inflasjon på matprisene i Sverige. Må være en del nordmenn som ikke kan regne.

    Mange handler som om vi er i 2009. Nå skal du ut med 107-108nok/100sek.


    IMG_6893.jpeg
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.662
    Antall liker
    13.690
    Sted
    Oslo
    Så og si alle land har grensehandel fordi det omtrent alltid er noe som er billigere over grensa.
    For meg var en utflukt til Strømstad og lunsj med ferske reker i havna et høydepunkt, at jeg kunne ta med litt kjøttdeig og noen litt billigere flasker rød, bare en bonus
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    6.843
    Antall liker
    4.774
    Torget vurderinger
    96
    At grensehandelen fortsatt er høy er et mysterium.

    Kronekursen er dårlig og det har vært betydelig inflasjon på matprisene i Sverige. Må være en del nordmenn som ikke kan regne.

    Mange handler som om vi er i 2009. Nå skal du ut med 107-108nok/100sek.


    Vis vedlegget 1159799
    Stikkord: Kjøtt, meieriprodukter, ost og alkohol. Men også andre varer er fortsatt mye billigere i Sverige. Selv gidder jeg ikke lengre, man må handle stort og usunt for at det virkelig skal monne.

     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    21.092
    Antall liker
    11.852
    Jeg var på "Harrytur" for et par uker siden. Fem år siden forrige gang. Jeg ble litt forundret da jeg så folk fylle handlekurven hos Clas Ohlson. En liten sjekk viste at prisene er like i Norge og Sverige så det vil si at man betaler mer i Sverige enn Norge. Ideen om at "alt er dyrt i Norge" er visst godt festet i folk.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.662
    Antall liker
    13.690
    Sted
    Oslo
    Jeg var på "Harrytur" for et par uker siden. Fem år siden forrige gang. Jeg ble litt forundret da jeg så folk fylle handlekurven hos Clas Ohlson. En liten sjekk viste at prisene er like i Norge og Sverige så det vil si at man betaler mer i Sverige enn Norge. Ideen om at "alt er dyrt i Norge" er visst godt festet i folk.
    Folk er lettlurte.
    På nittitallet da Zalo kosta 7.90 ble Zalo ved en feiltakelse plassert i "10 kroners marked"
    Ifølge kjøpmannen hamstret kundene
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    14.205
    Antall liker
    10.292
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    24
    Til tross for råtten kronekurs så er det fortsatt mye å spare på å kjøpe øl og vin i Sverige, kjøper aldri mer enn det som er lov å ha med seg, kona fungerer nærmest som en kvoteutvider :D . I tillegg er det en fantastisk butikk i Strømstad som heter Asian Market. Den har et enormt utvalg av asiatiske varer og prisene er hyggelige. Og når vi først er på farten så stopper vi på Maximat og kjøper egg og svinekjøtt, fortsatt litt å spare der. Og pusen må få sitt, kattemat og kattesand er mye rimeligere enn i Norge. Og til slutt så svipper vi bortom Tobakksvagnen og kjøper en kartong sigaretter til naboen. Den koster jo halvparten av prisen i Norge.
    Jeg tror norske politikere ønsker å opprettholde harryhandelen. Jeg ser ingen annen naturlig forklaring.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.662
    Antall liker
    13.690
    Sted
    Oslo
    Til tross for råtten kronekurs så er det fortsatt mye å spare på å kjøpe øl og vin i Sverige, kjøper aldri mer enn det som er lov å ha med seg, kona fungerer nærmest som en kvoteutvider :D . I tillegg er det en fantastisk butikk i Strømstad som heter Asian Market. Den har et enormt utvalg av asiatiske varer og prisene er hyggelige. Og når vi først er på farten så stopper vi på Maximat og kjøper egg og svinekjøtt, fortsatt litt å spare der. Og pusen må få sitt, kattemat og kattesand er mye rimeligere enn i Norge. Og til slutt så svipper vi bortom Tobakksvagnen og kjøper en kartong sigaretter til naboen. Den koster jo halvparten av prisen i Norge.
    Jeg tror norske politikere ønsker å opprettholde harryhandelen. Jeg ser ingen annen naturlig forklaring.
    Og svenskene valfarter til Danmark for å bunkre, danskene valfarter til Tyskland for å bunkre og tyskerne valfarter til Polen for å bunkre
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    6.871
    Antall liker
    7.658
    Sted
    Market Snodsbury
    En britisk antropolog studerte norsk festmat og kom frem til at den i stor utstrekning bestod av hovedråvarer som kunne lagres lenge, ved salting, tørking, fermentering og graving. Og det hadde han selvsagt rett i.
    For så vidt interessant at det for alvor vart institusjonalisert (som nasjonal festmat) etter at det slutta å vera det einaste alternativet.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.607
    Antall liker
    4.160
    En britisk antropolog studerte norsk festmat og kom frem til at den i stor utstrekning bestod av hovedråvarer som kunne lagres lenge, ved salting, tørking, fermentering og graving. Og det hadde han selvsagt rett i.
    Selvsagt. Vi kommer fra en fattig bondekultur, kummerlige forhold bare et par generasjoner tilbake. Salting og tørking var det som gjalt hvis man ville ha mat på bordet året rundt :)
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.662
    Antall liker
    13.690
    Sted
    Oslo
    Samtidig har sannsynligvis fersk fisk som julemiddag vorte nærast utradert dei siste 70 åra, også på kysten.
    Fersk torsk har jo blitt så spinnvilt dyrt at det bare kan serveres til helt spesielle anledninger.
    Og til dere som alltid legger skylda på norsk mat toll, skreien er totalt tollfri, eller taxfree som det heter nå
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.607
    Antall liker
    4.160
    Samtidig har sannsynligvis fersk fisk som julemiddag vorte nærast utradert dei siste 70 åra, også på kysten.
    Juletorsken på sørlandet er jo nærmest borte fra havet. Var jo tradisjon at far dro ut på sjøen lille julaften for å dra julemiddagen.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    11.607
    Antall liker
    4.160
    Her hos meg har det vært tradisjon med kveite på første juledag. Trukket kveite i helmelk (melk, ikke vann!) med salt, noen pepperkorn og et par laubærblad. Serveres med kokte mandelpoteter, kokt gulrot, smørfett, remulade og litt fersk sitron over kveiten.
    Er sabla godt etter en feit julemiddag!😊
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    21.092
    Antall liker
    11.852
    Selvsagt. Vi kommer fra en fattig bondekultur, kummerlige forhold bare et par generasjoner tilbake. Salting og tørking var det som gjalt hvis man ville ha mat på bordet året rundt :)
    Det gjelder vel mye av den "eksotiske" maten fra alle verden avkroker og andre kroker.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.955
    Antall liker
    14.688
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    En medvirkende årsak er at i Norge ( og tildels Sverige) var bebyggelsen spredt- tildels svært spredt, mens nedover i resten av Europa var bebyggelsen i stor grad samlet i landsbyer, hvor markedsgrunnlaget for diverse butikker var tilstede... Derfor ble man her i landet avhengig av egenforsyning og langtidslagring av mat...
    Langs kysten hadde man stort sett tilgang på fersk fisk hele tida, så der ble det mye fisk i stedet.. her nord var det julekveita som rådde, - der man hadde tilgang
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.254
    Antall liker
    16.123
    For så vidt interessant at det for alvor vart institusjonalisert (som nasjonal festmat) etter at det slutta å vera det einaste alternativet.
    Tja nå har norske topprestauranter mye som er syltet, fermentert og lagret og nivået på steder med en Michelin-stjerne eller tre her på berget er så latterlig mye høyere enn tilsvarende både i England, Frankrike og Spania at det er langt forbi der det er komisk. Det er i en helt annen liga.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn