Noe farget av å være veldig glad i Georgia, ett av mine favorittland som jeg alltid ser frem til å reise til. Har smakt en del utmerket vin i ditto selskap når jeg har vært der, men har ofte blitt litt skuffet når jeg har kjøpt georgisk vin her hjemme. Vet ikke om det skyldes ujevn kvalitet på vinen eller om det er den sosiale settingen i Georgia som påvirker når det diskes opp til et totimers etegilde en tirsdags lunsj…
Jeg prøvde en georgiansk rødvin som plutselig sto der foran meg på polet. Den var tung og kraftig om jeg husker rett. Usminket men også uten bismak. Helstøpt. Hvis det dukker opp flere på polet, så var ikke dette den siste….
Rose champagne til syrlig røkt laks ceviche med nøtter og friske urter, pluss at rose går utmerket som en starter både før og til pate-kanapeeer. Fet makrell med agurksalat, rømme og poteter lengter etter en frisk og juicey Albarino, denne fra Uruguay.
Friske roser hever som alltid kvaliteten på opplevelsen og livet.
2018 Griesel Blanc de Noirs Brut
2015 Guy Bocard Meursault Vielles Vignes
Griesel var overaskende god til både tomatsuppe og Bruschetta. Frisk smak er en god match for tomater. Men ingenting slår en hvit Borgund til breiflabb med soppstuing. Det er der virkeligheten møter det hinsidige og vel så det.
Har en jeg liker godt, som er rimelig tilgjengelig.
Den som er i salg nå er en 2019 til 200kr. Som ikke er en upris i Norge.
Montalcino er en av mine favoritter når det kommer til vin, og det er flere produsenter som har utsøkte viner i denne klassen til en grei pris. Premium blir til Brunello, men etter mitt syn får man mye mer verdi i de som ikke helt fikk den stjernen.
Liker mer stilen herfra enn fra nabohøyden, Montepulciano .. hvor det mer handler om eik og slikt.
Er du i Toscana sånn helt tilfeldig så gjør du ikke noe dumt om du peker på en Rosso di Montalcino i menyen. .. og ikke her hjemme heller for den sags skyld. Men det har skrantet alvorlig i utvalget på polet her lenge.
^Jeg kjøper nesten ikke Montalcino lengre. Jeg liker Chianti bedre. Samme drue, rett i nabolaget. Chianti har tatt store skritt siden de fikk lov til å lage gode viner. Regelverket var litt høl i huet for noen år siden, men nå lager de supre viner fra ca 250 kr.
Har aldri fått taket på Chianti. Noen få bra og mye ræl så for meg blir det å spille lotto. Av og til når jeg har funnet noe bra derfra så er det borte neste gang og dukker aldri opp igjen.
.. sikkert fordi jeg mangler kunnskap og lommebok men..
2011 Moutardier Meunier er en knusktørr champagne basert på 100% Pinot Meunier. Resultatet er en fruktig, konsentrert og syresterk champagne som biter fra seg. En god start sammen med f eks bruschetta eller andre smaksrike forretter.
Polet anbefaler faktisk denne champagnen til storvilt.
2018 The Adroît Initiative Mission, en fruktig rødvin fra California. Som navnet tilsier, er denne grunnet på 100% Mission, en i utgangspunktet spansk drue også kjent som Pais i Sør-Amerika.
Som sagt en veldig fruktig og bærpreget vin som sammen med krydder i belgen gir sjelefred.
2020 Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay.
Til dagens lunsj, noe krydret og litt fatpreget vin som passer godt til kylling marinert i kefir. Tulipanene minner meg om et nervøst marked.
To blad Bourgogne fra 2017, som regnes som en veldig bra årgang i de traktene. En forholdsvis rimelig hvit og en mer påkostet rød.
Den hvite til krabbe og senere til et ostefat. Nå ser jeg at linken peker på 2020 årgangen som etter mitt syn er mye svakere en 2017 og for den saks skyld 2019.
2010 Rimarts Reserva Especial Chardonnay
Cava som minner om Burgund med kullsyre. Krydret, fruktig og mineralsk Chardonnay som i sin tid fikk mye positiv omtale i vinpressen. Har ligget 5-6 år i kjelleren, anger på at jeg ikke kjøpte mer enn bare en kasse den gang da.
2020 Selbach Oster Zeltinger Riesling Trocken Alte Reben
Frisk og tørr, men ikke knusktørr, Riesling med litt tropisk preg.
Grei nok til krydret svinepølse med relish piffet opp med hjemmeavlede fermenterte grønne tomater. Ville kanskskje valgt en Sauvignon Blanc ved neste korsvei.
Jeg kjøpte en twin pack med Taitinger Brut Reserve og noen flasker Planeta Chardonnay på taxfree i går. Når jeg sjekket i dag hadde prisen på begge gått opp 15% og det er dessverre ingen aprilspøk. Planeta Chardonnay er en god vin og fortsatt et godt kjøp i forhold til polprisen, men allikevel.... De mer interessante champagnene som f.eks. Taitinger Comtes de Champagne har de fortsatt ikke på lager, men vi får håpe utvalget tar seg opp snart når flere begynner å reise igjen.
Ingenting er som Gresk vin til Gresk salat. En rund og krydret Assyriko fra mineralrike Santorini er med på å bringe middelhavsfølelsen til snørike nord. Assyrtiko by Gaia Wild Ferment kan sammenlignes med en moden Sancerre smaksmessig, pluss at den har en imponerende vedvarende ettertone av røde epler.