Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Colas Robin (2012) er en litt annerledes champagne i og med at den kun er basert på Pinot Blanc og ingen av de vanlige champagne-druene. Tidligere notater sier utpreget fruktig, mineralsk, tørr og med fine små bobler. Ifølge produsenten ble vingården Colas Robin etablert i 1955 med utsikt over Seine i et jordsmonn rikt på kalk.
    Høres bra ut til storfekarbonade med litt feta, oliven og diverse urter.

    CR451KW43CQ7.jpg

    Senere årganger er fremdeles tilgjengelig: https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Frankrike/Piollot-Père-Colas-Robin-Brut-Nature-2013/p/6923801
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Lanson Green Label

    Lanson er et kjent champagnehus og Lansons Green Label er organisk sertifisert, uten at jeg er helt sikker på hva som ligger i det. https://www.lanson.com/rare-and-exceptional.php
    Ifølge etiketten er hovedsaken av innhøstingen gjort i 2012 og hovedbase er Pinot Noir. Fra tidligere erfaring vet jeg at Green Label kan bli litt overdøvende til spinkle (for)retter som eksempelvis fristende sjømat, så i dag går jeg for spekemat, slik at syren og friskheten kan få noe å bryne seg på.

    LGL54FR311XS4.jpg
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    14.013
    Antall liker
    3.042
    Sted
    Bergen
    2012 er et utmerket champagneår og det er kanskje spesielt interessant å merke seg at det er Pinot Noir som skinner. Chardonnayen skal ikke være av like høy kvalitet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    15.686
    Antall liker
    8.496
    Torget vurderinger
    1
    Lanson Green Label

    Lanson er et kjent champagnehus og Lansons Green Label er organisk sertifisert, uten at jeg er helt sikker på hva som ligger i det. https://www.lanson.com/rare-and-exceptional.php
    Ifølge etiketten er hovedsaken av innhøstingen gjort i 2012 og hovedbase er Pinot Noir. Fra tidligere erfaring vet jeg at Green Label kan bli litt overdøvende til spinkle (for)retter som eksempelvis fristende sjømat, så i dag går jeg for spekemat, slik at syren og friskheten kan få noe å bryne seg på.

    Vis vedlegget 579918
    Ikke anvendt kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler, sulfittnivået maks 1/3 av konvensjonell vin. Ikke lov å bruke genmodifiserte planter eller eplesyre.

    Har det noe å si? Fordi mange får fnysefrådeanfall når de ser ordet økologisk/organisk, er det mange produsenter som lar være å sette det på flasken. Men mange anvender prinsippene.

    https://www.dn.no/de-beste-lager-okologisk-vin/1-1-1299063
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Fourny Cuvee R synes jeg er en god champagne uansett bruk, sjømat er ikke et unntak.

    17EQI8562.jpg

    Og som alltid, hver dag i en ikke hvit uke, er Imperial Rose et godt valg til rød fisk.

    17EPI8562.jpg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    En litt lettere lunch med spansk cava, 2010 Recaredo, og snitter med skagensalat og pate.
    Cava-en har ligget i tre år men var fortsatt noe vassen og slapp i kantene. Kjedelige bobler uten mye struktur eller smak: 80/100. Lav sol inn fra venstre trekker også ned.

    RE011YT34RM25.jpg
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    14.013
    Antall liker
    3.042
    Sted
    Bergen
    Det finnes en del meget god cava, men problemet er at de stort sett koster som champagne og da er det mye godt de må konkurrere mot. Fra 300 og opp mot 100 for de aller beste. Jeg har smakt noen svært gode i prisklassen rundt 400 kr som ikke lenger føres på polet. I lavere prisklasser finner jeg de uinspirerende og stort sett ingen match for rimelige musserende fra for eksempel Loire eller bedre eksemplarer av Cremant i samme prisklasse.
     
    Sist redigert:

    otare

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    8.605
    Antall liker
    2.690
    Sted
    Trondheim
    Da blir det denne til laksen i dag:



    2007-utgaven. Dette skal være en syrerik årgang så det bør passe til fet fisk. Kokken har allerede smakt på vinen (uten at den er luftet), og det virker ikke som om den trenger å luftes mye. Ravgul farge, nesten så jeg trodde den skulle være oksidert, men det er den ikke. Flott syre og smak av sjø. Dette blir bra.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    14.013
    Antall liker
    3.042
    Sted
    Bergen
    Har smakt enkelte Duplessis Premier Cru 1998 og 2000 det siste året. De ikke bare holder utrolig bra, de trenger masse tid og kan fremstå som utrolig ungdommelige.
     

    otare

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    8.605
    Antall liker
    2.690
    Sted
    Trondheim
    Tenkte jeg skulle prøve noe i varmen på terassen, så da ble det Maximin Grunhaus Riesling Sekt Brut 2016:



    Knusk tørr. Flott munnfølelse. Duften domineres av epler. Godt kjøp til 262 kr.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Moet er sikkert et av verdens mest kjente champagnenavn, jeg har aldri vært en plass i verden hvor det serveres bobler som ikke har Moet på menyen. Men når det kommer til 2008 i dette segmentet foretrekker jeg heller 2008 Veuve Clicquot Vintage, den føles både mer moden og distinkt i smaken enn Moet.

    FL59P6GGE318.jpg
     
    Sist redigert:

    Chrom

    Medlem
    Ble medlem
    02.04.2020
    Innlegg
    16
    Antall liker
    5
    muserende fra Sveits. fabelaktig produsent
    5032-mauler-chardonnay-cuvee-brut-foto.jpg
    tørt, friskt og ja takk en flaske til
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Langt oppe i fjellheimen ovenfor Malaga, i området hvor Don Quixote besteg sitt ridedyr, ligger en liten landsby som produserer og selger vin. Innhøstingen av i hovedsak Merlot foregår senhøstes og en del av produksjonen ligger vinteren over på eikefat til den neste år tappes som rosevin.

    Oktober 2019:
    Etter å ha tatt begge bena ut av stigbøylene og svingt høyre fot over ryggen for deretter å lande på bakken med samlede ben, var det dette et oppmuntrende syn -- smaksprøver..
    FL149T00P51.jpg

    Inne i dyrets mage.
    Blant annnet, 4660 flasker Rosevin:
    FL22R477Y40.jpg


    Norge, April 2020:
    Fruktig smak av alle typer røde bær med hint av kakao.
    God rose både med og uten mat.
    FL54R400R44.jpg
     
    Sist redigert:

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    5.147
    Antall liker
    1.414
    Contino Reserva 2015. Denne har Ribera del Duero-kvaliteter. Endelig fant jeg en spansk vin på polet som yter tempranilloen rettferdighet.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Drappier Brut Nature, en tørr champagne basert på Pinot Noir.
    Friske bobler, fin match til for eksempel krabbe og sardiner.

    DR100Y6RR4Nf34.jpg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    2.559
    Antall liker
    398
    Sted
    NO-6600
    Lanson Rose

    God champagne med mye hint av bringebær og jordbær. Litt syrligere enn f eks Moet Rose. Kan drikkes til hva som helst, kylling og andre fjærkre kan være et godt alternativ til den tradisjonelle sjømaten.

    LS00D33H51K7.jpg
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    5.147
    Antall liker
    1.414
    Takker og bukker Jane.
    Jeg er generelt en amatør når det gjelder vin. Når det gjelder rødvin så er jeg amatør slik Anne Grete Preus beskrev det. Ekte kjærlighet.

    Men jeg jobber jeg med saken. et par gode riesling-opplevelser har satt sine spor, for å si det sånn.
     

    otare

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    8.605
    Antall liker
    2.690
    Sted
    Trondheim
    Jane, drikker du kun bobler?
    Selvfølgelig ikke.
    Hvitvin, eksempelvis Risling kan være et godt alternativt, 2018 Gobelsburger fungerte godt til efterretten av spinat og villsvin.

    Vis vedlegget 582475
    Gobelsburg er en svært god produsent. Riesling Urgestein er lagd av druer fra unge stokker (mindre enn 15 år gamle) fra de beste vinmarkene i Kamptal - Heiligenstein og Gaisberg.

    Beskrivelse av denne vinen:

    JAHRGANG 2018

    Dr. Viktor Siegl, Mai 2019:
    Rosa Grapefruit und vollreife Marille beherrschen das Duftspiel, leichtfüßig und klar gegliedert, sehr appetitlich; fein liniert, erneut Steinobst in etwas dezenterer Ausprägung sowie eine Spur von Ingwer, für einen derart leichten Riesling überraschend ausdrucksstark, gut abgestimmt und trinkanimierend, knusprige Säure im Finale, für die sommerliche Terrasse bestens geeignet.

    Så en vin med lukt av rosa grapefrukt og aprikoser. "Lett på foten". Antydning til stenfrukt og ingefær i smaken. Fin syre i avslutningen. Best egnet til å drikke i varmen på terassen om sommeren.
    2018 skal være en kjøligere årgang, med elegante viner med lav alkohol og høy syre.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    14.013
    Antall liker
    3.042
    Sted
    Bergen
    Opplevelser er subjektive, rangeringer er noe mer. Jeg kommenterte ikke opplevelsen som utvilsomt var heftig, men rangeringen.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn