Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.574
    Antall liker
    3.764
    Torget vurderinger
    96
    Andre som også mener at nå er vi på vei mot svenske tilstander.

    Det nye eksperimentet


    "Norge åpner, minutt for minutt. De neste ukene blir som å følge landet i sakte-tv mens stadig flere områder av samfunnet beveger seg mot en slags normaltilstand. Dermed er vi i praksis på vei mot svenske tilstander, landet som vi mer enn noe annet har målt oss mot siden epidemien rammet."

    https://www.dagbladet.no/kultur/det-nye-eksperimentet/72443083
    Som nordvest påpeker, men med andre ord; Har du en plen og lar løvetann spre seg fritt, blir det en helvetes jobb å bli kvitt den. Tar du den med en gang er saken en helt annen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.339
    FHI tror R var 1.1 før tiltakene ble satt i verk 12. mars.

    https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/LA7q9J/fhi-smitten-var-paa-retur-allerede-foer-12-mars?

    I de nye analysene fra FHI kommer det også frem at tiltakene som ble innført først, trolig har hatt større effekt enn mange av tiltakene som ble innført 12. mars.

    De tidlige tiltakene var enkle hygieneråd som hyppig håndvask, hoste i albuen og unngå å håndhilse, kysse og klemme. I tillegg ble det iverksatt testing og isolering av smittede, samt smittesporing og karantene for personer som hadde vært i nærkontakt med smittede, noe FHI mener har hatt stor effekt


    Om dette er riktig så er det en god og en dårlig nyhet. Den gode er at det mulig å holde smittetallet lavt med relativt enkle midler som god hygiene, isolering av smittede og litt sunt bondevett. Den dårlige nyheten er at alt som er gjort de siste to månedene med stengte skoler osv og hundretusenvis av permitterte og å stenge, avlyse og kansellere og forby alt mulig knapt har hatt noen reell effekt og i alle fall ikke noe som står i forhold til de negative effektene av tiltakene.

    Men 1) man vet jo ikke om dette stemmer og 2) man visste det uansett ikke den gang da.

    Erna Solberg innrømmer at de gav etter for politisk press, eller "lytte til faglige råd" som de kalte det den gang.

    Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner at det i stor grad var politisk press som gjorde at regjeringen valgte å stenge ned 12. mars.

    – Ja, det var press på å stenge, men hele denne veien har det jo vært en læringskurve, både for oss politikere og for fagfolkene. Da kan det godt tenkes at vi har gjort feil på veien, sier Solberg til NTB.
     
    Sist redigert:

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.351
    Antall liker
    3.577
    Torget vurderinger
    4
    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/4qw0je/fhi-ikke-noedvendig-aa-stenge-ned-hele-samfunnet-ved-smitteoekning

    FHI: Ikke nødvendig å stenge ned hele samfunnet ved smitteøkning
    Torsdag la regjeringen frem planer for hvordan Norge skal åpnes opp igjen. Ved åpning av samfunnet øker også risikoen for smitteøkning.

    Vi må være forberedt på at smittetall og antall innleggelser vil øke noe. Når det skjer, vil vi prøve raskt og effektivt å teste, smittespore, og isolere syke. Vi har økt testkapasiteten for å kunne håndtere det. Sykehusene er forberedt på å kunne ta imot flere pasienter dersom det skulle bli behov for det, sier fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland.

    FHI sier de ikke har en klar idé om når økningene kommer.

    – Vi regner med at det kan komme mindre topper utover året. Nå prøver vi å holde smittetallet nede på et nivå som gjør det mulig for helsetjenesten å kunne håndtere situasjonen både for de med coronasmitte og for å kunne behandle andre sykdommer, sier Forland.

    Tidligere i uken sa statsminister Erna Solberg (H) til VG at planen er å åpne Norge før sommeren.

    Torsdag ble planene lagt frem hvor blant annet alle skolene kan åpnes fra 11. mai, og antallet personer som kan samles i grupper øker fra fem til 20 personer.

    – Men det er et viktig forbehold. Vi kommer bare til å åpne opp på disse datoene hvis vi klarer å holde kontroll på smitten. Vi kan ikke ta større friheter enn smittevernsreglene tilsier, sier Solberg.

    Mange forskjellige tiltak lettes på i regjeringens nye planer. Fra 7. mai åpnes blant annet idrettshaller, og karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn.


    – Hvordan skal helsemyndigheter da klare å skille på hva som fungerer og ikke? Altså: Vil vi i så fall være nødt til å stenge hele samfunnet igjen, i stedet for de områdene som skaper spredning?

    – Vi behøver ikke nødvendigvis å stenge ned hele samfunnet igjen dersom det kommer mer lokale utbrudd. Nå er vi godt forberedt og vet at tiltakene virker. Dersom det kommer nye mindre utbrudd i skoler, barnehager eller kommuner håper vi effektivt å stoppe dem med lokale tiltak, svarer Forland.

    De eldste rammes hardest
    Per 7. mai var det varslet om 209 covid-19-assosierte dødsfall i Norge til Folkehelseinstituttet. Gjennomsnittsalderen på de døde er 82 år, og 55 prosent er menn.

    Det er registrert underliggende kronisk sykdom hos 77 % av de rapporterte dødsfallene.

    – Vi ser at det er noe flere menn som blir alvorlig syke og dør, og registrer som i andre land at personer med underliggende risikofaktorer som hjerte- og karsykdommer, kronisk lungesykdom, diabetes og fedme er noe mer utsatt. Men det er høy alder som i seg selv er den største risikofaktoren for et alvorlig forløp og død, sier Forland.

    – Forventer dere en endring eller dreining i hvem som blir hardest rammet?


    – Nei, men vi arbeider målbevisst for å hindre smittespredning i sykehus, og institusjoner for eldre og pleietrengende.

    Solberg åpnet pressekonferansen hvor regjeringen la frem planer for å åpne Norge med å si at det har vært en ekstraordinær tid for alle.

    – En tid jeg tror vi kommer til å huske så lenge vi lever. Vi lovet tidlig at hvis vi klarte å slå ned viruset, så skulle vi åpne opp så fort som mulig. Det norske folk har i møte med strenge tiltak vist oss tillit og tålmodighet, sier Solberg.


    Det er akkurat slik jeg har forstått det og jeg tror dette vil fungere selv om det sikkert blit noen mindre lokale tilbakeslag.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.351
    Antall liker
    3.577
    Torget vurderinger
    4
    Skal vi tro denne studien så ligger vi ikke så gale til
    https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/0ndkW6/svensk-oekonomi-rammes-hardt-kan-bli-verre-enn-danmark-og-norge


    Svensk økonomi rammes hardt: Kan bli verre enn Danmark og Norge
    Nye analyser viser at Sverige kan stå overfor et dypere økonomisk tilbakeslag enn Danmark og Norge.

    Sveriges statsminister Stefan Löfven må håndtere et hardt økonomisk tilbakeslag på grunn av koronaviruset.

    Sverige har vakt internasjonal oppsikt med sin koronastrategi.

    Mens andre europeiske land gikk inn for drastiske nedstengninger, valgte Sverige å legge til side de mest inngripende tiltakene og holde skoler og utesteder åpne.

    Til tross for dette viser nye økonomiske analyser at Sverige ligger an til å bli hardere rammet av krisen enn naboland som Danmark og Norge.

    Vårprognose
    Det er i EU-kommisjonens nye vårprognose for den økonomiske utviklingen i Europa forskjellene kommer fram. Og tallenes tale er klar.

    Sverige ligger riktignok an til å gjøre det bedre økonomisk enn snittet av medlemsland i EU. Men ifølge prognosen står landet overfor et BNP-fall på hele 6,1 prosent i år.

    I Danmark er det til sammenligning ventet at bruttonasjonalproduktet vil falle med 5,9 prosent, mens det i Norge er ventet et fall på 5,5 prosent.

    Mønsteret er det samme for arbeidsløsheten. Den ventes å stige til 9,7 prosent i Sverige i 2020. Sverige vil dermed ligge høyere enn snittet i EU.

    I Danmark er det til sammenligning ventet en arbeidsløshet på 6,4 prosent og i Norge 7,1 prosent.

    Kraftig brems i forbruket
    EU-kommisjonen viser i sin analyse til at frykt for smitte kombinert med råd fra myndighetene om å begrense den sosiale kontakten har ført til et brått fall i privat forbruk i Sverige.

    Sveriges Riksbank har i sine egne scenarioer lagt til grunn et fall i forbruket innenfor turisme, restaurant- og kafébesøk og idretts- og kulturarrangementer på så mye som 70–90 prosent fra begynnelsen av året til slutten av april. I tillegg har handelen med varer som klær og biler bremset kraftig opp.

    Samtidig har krisen forstyrret produksjon, forsyningslinjer, handel og investeringer.

    Den svenske regjeringen har pøst på med penger for å dempe de økonomiske skadevirkningene av krisen. Det må i stor grad finansieres med lån.

    Sveriges statsgjeld ventes derfor å øke fra 35,1 prosent av BNP i fjor til 42,6 prosent i år.

    Forskjellene forsterkes
    EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni har gjort det klart at EU nå er inne i den dypeste resesjonen i unionens historie. Og resesjonen rammer ujevnt på tvers av kontinentet.

    Det er spesielt tre faktorer som påvirker hvor hardt krisen rammer økonomisk:

    * Det ene er hvor hardt rammet de ulike landene er av selve viruset.

    * Det andre er hvor avhengig økonomien er av turisme.

    * Det tredje er hvor store økonomiske muskler de ulike landene har til å gjennomføre tiltak for å dempe skadevirkningene.

    Konsekvensen, advarer EU-kommisjonen i sin rapport, er at krisen bare forsterker de økonomiske forskjellene mellom land i nord og land i sør.

    Prognosen viser at Hellas, Italia og Spania ligger an til å oppleve de hardeste økonomiske tilbakeslagene, alle med et fall i BNP i 2020 på mer enn 9 prosent.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det vil være ren idioti å slippe R over 1. Konsekvensen av det er innlysende: høye dødstall eller knallharde tiltak for å få den ned igjen - eller det det vi har sett i en del land allerede: Begge deler. Det er mye billigere å holde den nede enn å ta den ned.

    Nå er det så få smittebærere i Norge at det internasjonale perspektivet blir dominerende. Vi må være forberedt på at det kan komme smitte fra utlandet når vi åpner grensene, og derfor har det kun en akademisk interesse om hele Norge er smittefritt eller om vi har en håndfull smittebærere .... vel og merke så lenge vi holder R under 1. For går den over 1 så baller det fort på seg.

    Hadde vi vært alene i verden hadde det kanskje vært et poeng i å holde R så lav som mulig, men nå er R<1 godt nok.

    OMF, tror du på kursendring og toppe Sverige i antall dødsfall (de er milevis unna flokkimmunitet) nå som det har vist seg så overkommelig å ta smitten ned - og trolig holde den nede?
    Det var litt forløsende å se debatten i går for en som har lurt på hva det egentlig er vi holder på med.

    Erna og Guldvog hadde det relativt tøfft - så hva ble avklart.

    1) Guldvog så at det aldri hatt vært målet å slå viruset helt ned (Neivel)
    2) FHI (Altså fagfolkene) har aldri anbefalt å stenge ned skoler eller 95% av alt annet som ble stengt ned. De har heller ikke anbefalt karantene som tusenvis av nordmenn har vært i.
    3) Den ukontrollerte situasjon som førte til nedstenging var at det var et sted mellom 1 og 5 personer som var smittet som man ikke viste eksakt hvordan hadde blitt smittet. Det visste man for de 1000 andre som var smittet på den tiden.
    4) Guldvog fikk vel også tilbakemelding på at testing ikke løser noe. FHI sin rapport anslår vel at så lite smitte som vi har i samfunnet nå, så er over halvparten av de som tester positivt feilaktive positive prøvesvar.

    I den siste rapporten til FHI og det kom også frem på debatten i går - så er et av problemenet at vi nå har overreagert. Kort fortalt så brukte vi de største verktøyene (forbud) for tidlig, og vi vil trolig få mindre effekt av de lettere (oppfordringer) tiltakene senere.

    Og for de som synes det er rart med en "gradvis" åpning av samfunnet hvor alt egentlig blir åpnet opp relativt kjapt - så skyldes nok det at man er nødt til å få i gang smitten igjen, men det kan man jo ikke si. Det er en stor folkehlesefordel å bli ferdig med dette så fort som mulig, og ikke minst ikke få det samtidig som sesonginfluensa. Dessvere har vi nok skutt oss selv i foten her.

    BX - dette lar seg ikke stoppe. Jeg skulle ønske vi slapp, men det gjør det altså ikke. Hvis vi regner at det er 4 som ikke blir oppdaget for hver person som blir registrert smittet - så ble over 1000 nye personer smittet den siste uken - selv om alt har vært stengt ned. Det er veldig veldig langt derifra til null.

    Jeg er usikker på hva du mener med at det er mulig å ta ned smitten. Det er det jo ikke. Vi lever jo i unntaktstilstand - alt er stengt - til og med grensene.

    Du må gjerne synse om flokkimmunitet i Sverige, jeg forholder meg til det faggmyndighet sier der også - og de sier at det nærmer seg. Tallene støtter jo også et slikt syn. Jeg oppfatter det som faglig enighet om at det å måle sykehusinnleggelser er en god indikator på smitte - da det er relativt likt på tvers av grenser hvem som får sykehusbehandling. Sverige har hatt fallende trend i 1 måned nå. Det var mange som varslet om italienske tilstander i Sverige - de hører vi ikke noe fra nå. Sverige har hele tiden hatt minst 20% ledig kapasitet og er nå over 30% ledig kapasitet. I går hadde de 481 i intensivbehandling som er det laveste på 1 mnd.

    Når det gjelder dødstallene i Sverige så er de faktisk overraskende lave i forhold til hvor de er i epidemikurven. Det ser ut til at de kan havne langt under 10 000 og kanskje ned i mot 5000. Det er selsagt høyte tall, men det er i størrelsesorden 2 x influensa. Samme matematikk i for Norge gir ned mot 2500 døde av Corona.

    Nå kommer vi til å få en flatere kurve - så totalt antall smittede vil nok bli lavere i Norge - noe som indikerer færre døde. På den annen side så kommer vi til å måtte stå i det mye lengre, som kan gjøre at vi får flere smittede i risikogruppen som betyr flere døde. 20% av de som har dødd i Norge er vel knyttet til 3 sykehjem hvor 1/4 av 150 smittede har dødd. For de under 50 år så er det knapt noen som vil dø.


    Utvikling i Sverige:
    Screenshot_2020-05-08 Corona i intensivvården.jpg
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.730
    Antall liker
    10.311
    Dette har jo hele tiden vært et atypisk virus på mange måter. Snilt og aggressivt på samme tid. Dreper eldre, lar barn stort sett slippe unna uten en gang å være smittsomme. De fleste blir ikke veldig syke, noen blir kjempesyke med store pustevansker og "stille" hypoksi, et hittil nærmest ukjent fenomen.

    Og nå viser Covid-19 tegn på å ebbe ut, eller i det minste miste noe momentum, i både Sverige og Italia, sykdommen i seg selv rapporteres å være veikere og mindre potent. Vi ser også det samme i Norge, men her kan det være naturlige forklaringer, som har med demografi og generelt svært lav R å gjøre, så det er ikke nødvendigvis helt sammenlignbart. En spekulasjon: Kan det være en sammenheng med flere soltimer i døgnet? Kan soltimer svekke virus? Influensaer dør ut i sommermånedene, det er neppe tilfeldig, men vet vi eksakt hvorfor?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.339
    Og nå viser Covid-19 tegn på å ebbe ut, eller i det minste miste noe momentum, i både Sverige og Italia, sykdommen i seg selv rapporteres å være veikere og mindre potent. Vi ser også det samme i Norge, men her kan det være naturlige forklaringer, som har med demografi og generelt svært lav R å gjøre, så det er ikke nødvendigvis helt sammenlignbart. En spekulasjon: Kan det være en sammenheng med flere soltimer i døgnet? Kan soltimer svekke virus? Influensaer dør ut i sommermånedene, det er neppe tilfeldig, men vet vi eksakt hvorfor?
    Covid-19 har tålt varme svært godt. Det er bare å se på Iran for eksempel og hva som nå skjer i Latin-Amerika. Det er visstnok noe som tyder på at smitten avtar ved svært høye temperaturer, men da langt over norsk vår- og sommertemperatur.

    En teori for hvorfor influensa liker seg dårlig i varme er at det er fuktigere luft og dråpesmitten blir hengende kortere i lufta, samt at folk tilbringer mer tid ute i den varme årstiden og der er smitteoverføringen mindre effektiv.
     

    nordvest

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    08.05.2007
    Innlegg
    513
    Antall liker
    110
    Torget vurderinger
    1
    Influensa ligger naturlig på rundt 1.3 i R, og man regner med at varmere vær skubber R under 1, altså en forskjell på 0.3 eller i overkant av det

    Mange regner med en lignende effekt for korona også (det står til og med i FHIs siste rapport at sommeværet kan hjelpe framover, men de legger mest vekt på at det er fordi folk er mer ute). Problemet er imidlertid at korona uten tiltak har en R på 3, og en reduksjon på 0.3 gir en ny R på 2.7 så det hjelper ganske lite på uhemmet korona. Dette kan også være grunnen til at det har skjært seg i Iran og Sør-Amerika til tross for varmere klima, man må ha tiltak som presser den ned i området 1.3 før været hjelper veldig.

    Men: hvis vi holder tiltak som ville gitt korona en R på feks 1.2 nå så kan sommerværet tippe den ned på feks 0.9.

    Dette er veldig lovende for sommeren, men også noen en må være veldig obs på når høsten kommer slik at epidemien ikke skyter veldig fart da
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Dette har jo hele tiden vært et atypisk virus på mange måter. Snilt og aggressivt på samme tid. Dreper eldre, lar barn stort sett slippe unna uten en gang å være smittsomme. De fleste blir ikke veldig syke, noen blir kjempesyke med store pustevansker og "stille" hypoksi, et hittil nærmest ukjent fenomen.

    Og nå viser Covid-19 tegn på å ebbe ut, eller i det minste miste noe momentum, i både Sverige og Italia, sykdommen i seg selv rapporteres å være veikere og mindre potent. Vi ser også det samme i Norge, men her kan det være naturlige forklaringer, som har med demografi og generelt svært lav R å gjøre, så det er ikke nødvendigvis helt sammenlignbart. En spekulasjon: Kan det være en sammenheng med flere soltimer i døgnet? Kan soltimer svekke virus? Influensaer dør ut i sommermånedene, det er neppe tilfeldig, men vet vi eksakt hvorfor?
    Hvor atypisk det er kan sikkert disktures. Den passer ganske godt inn i de pandemiplanene vi har laget for influensaepidemier. Også er det selvsagt variasjoner, men jeg kan vel ikke se at det er så veldig atypisk at eksisterende planverk ikke skal kunne benyttes.

    Trolig blir færre syke av viruset enn man har estimert. Ved tidligere epidemier så har man i etterkant funnet ut at faktisk antall smittede har vært veldig mye høyere enn estimatene man hadde under epidemien.

    Ellers er jo denne tråden tidvis preget av tabloide overskrifter hvor man setter søkelyset på noen spesielle enkelttilfeller uten at man løfter blikket og ser hva som skjer med de større gruppene. Noen har fryktet at de over 60 ikke skal få legehjelp og skal bli forlatt for å dø fordi helsevesenet er fullstendig overbelastet. Og det har gått langt bedre med de som er lagt i respirator enn man har forventet. I Norge dør feks bare 1/6 av de som blir lagt i respirator.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.339
    Hvor atypisk det er kan sikkert disktures. Den passer ganske godt inn i de pandemiplanene vi har laget for influensaepidemier. Også er det selvsagt variasjoner, men jeg kan vel ikke se at det er så veldig atypisk at eksisterende planverk ikke skal kunne benyttes.
    Min bekjente i bransjen sa at det var atypisk nok til at eksisterende planer ble skrotet ganske raskt. Det ene var smittespredning ved asymptomatiske som endret en del ting og det andre at spriket i forløp var større enn man hadde planlagt for. Det er fortsatt slik at behovet for sykehusinnleggelser er svært mye høyere for Covid-19 enn for en influensavariant for eksempel.
     

    nordvest

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    08.05.2007
    Innlegg
    513
    Antall liker
    110
    Torget vurderinger
    1
    FHI tror R var 1.1 før tiltakene ble satt i verk 12. mars.

    https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/LA7q9J/fhi-smitten-var-paa-retur-allerede-foer-12-mars?

    I de nye analysene fra FHI kommer det også frem at tiltakene som ble innført først, trolig har hatt større effekt enn mange av tiltakene som ble innført 12. mars.

    De tidlige tiltakene var enkle hygieneråd som hyppig håndvask, hoste i albuen og unngå å håndhilse, kysse og klemme. I tillegg ble det iverksatt testing og isolering av smittede, samt smittesporing og karantene for personer som hadde vært i nærkontakt med smittede, noe FHI mener har hatt stor effekt


    Om dette er riktig så er det en god og en dårlig nyhet. Den gode er at det mulig å holde smittetallet lavt med relativt enkle midler som god hygiene, isolering av smittede og litt sunt bondevett. Den dårlige nyheten er at alt som er gjort de siste to månedene med stengte skoler osv og hundretusenvis av permitterte og å stenge, avlyse og kansellere og forby alt mulig knapt har hatt noen reell effekt og i alle fall ikke noe som står i forhold til de negative effektene av tiltakene.

    Men 1) man vet jo ikke om dette stemmer og 2) man visste det uansett ikke den gang da.

    Erna Solberg innrømmer at de gav etter for politisk press, eller "lytte til faglige råd" som de kalte det den gang.

    Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner at det i stor grad var politisk press som gjorde at regjeringen valgte å stenge ned 12. mars.

    – Ja, det var press på å stenge, men hele denne veien har det jo vært en læringskurve, både for oss politikere og for fagfolkene. Da kan det godt tenkes at vi har gjort feil på veien, sier Solberg til NTB.
    FHI tror både R var 1.1 rett før 12. mars og at R var 3.1 i perioden før 14.mars hvis man leser den siste rapporten deres helt bokstavlig og hopper over alle forbeholdene og påpekte usikkerheter i de underliggende rapportene/dataene

    Jeg snakket med Aavitsland i FHI om dette på Twitter i går og han forklarte at det høyeste tallet kom hvis man regnet ut fra innleggelser og det laveste hvis man regnet ut fra registrerte smittetilfeller pr døgn. Det er altså to forskjellige modeller det er snakk om og ikke en fullstendig endret virkelighetsoppfatning. Og disse tallene er også høyst usikre (noe som er understreket i rapporten 1.1-tallet er hentet fra. Blant annet fordi man har et så lavt datagrunnlag fra den perioden og testkriteriene endret seg flere ganger)

    Spurte ham også hva han trodde R ville blitt i Norge nå om vi ikke hadde andre tiltak enn hygiene/avstand og lignende, men det mente han var veldig vanskelig å svare på siden så mange tiltak ble innført samtidig i mars. Vi får vel i grunn svaret på det etterhvert nå som det åpnes mer og mer opp.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.737
    Antall liker
    15.906
    Torget vurderinger
    2
    Utfordringen blir hva som skjer når grenser skal åpnes opp igjen, samt at folk får større mobilitet. Situasjonen nå er anormal så det holder, med stengt flytrafikk, karantene om man krysser grenser, hjemmekontor og sosial distansering.

    Det siste skal fortsette i lang tid, med begrensninger på nærhet i offentlig rom og arbeidsplasser (en gigantisk utfordring). Dette er også årsaken til at man vil se store økonomiske utfordringer for virksomheter, som kan gjøre det fristende å overse distanseringskrav for å simpelthen få det til å gå rundt.
    I USA/UK tror man at 4/5 av restauranter som ikke er del av kjeder vil la være å åpne opp igjen, marginene var så små før-korona at de nye driftsbetingelsene gjør det umulig å tjene penger. Det er dramatisk, siden sektoren er USAs nest-største med over 15 millioner som er ansatt direkte og med mengder av underleverandører som er avhengige av den.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.579
    Antall liker
    9.767
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Utfordringen blir hva som skjer når grenser skal åpnes opp igjen, samt at folk får større mobilitet. Situasjonen nå er anormal så det holder, med stengt flytrafikk, karantene om man krysser grenser, hjemmekontor og sosial distansering.
    Nettopp.

    I USA/UK tror man at 4/5 av restauranter som ikke er del av kjeder vil la være å åpne opp igjen, marginene var så små før-korona at de nye driftsbetingelsene gjør det umulig å tjene penger. Det er dramatisk, siden sektoren er USAs nest-største med over 15 millioner som er ansatt direkte og med mengder av underleverandører som er avhengige av den.
    Jeg har sett disse tallene ja og har kontakt med en del vinfolk i USA på sosiale vinmedier som driver i bransjen og allerede har avviklet sin virksomhet. Og i USAs aller største nransje - trucking - der står mange trailere parkert.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.339
    Jeg hørte en podcast om matforsyningskjeden i USA i Corona-tider. De påpekte mellom annet at over 60% av all sjømat om selges i USA normalt går til restaurantmarkedet. Det er altså nesten ingen som lager slikt hjemme. At restauranter bukker under har også store konsekvenser for mer eksklusive småskalaprodusenter, noen av disse har imidlertid klart å slenge seg rundt og selge til kvalitetsbevisste privatpersoner direkte og gjør det svært godt.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.889
    Antall liker
    4.333
    Jeg er ganske sikker på at dette lar seg stoppe, OMF. Og jeg synes det avtegner seg et stadig klarere blide på at dette også er i ferd med å skje.

    De "overraskende" lave tallene i Sverige har en enkel forklaring: Smitten er på retur lenge før de er i ferd med å bli flokkimmune. Dødsraten i New York er f.eks. 4 ganger høyere enn i Sverige .... der har det også vært strenge restriksjoner før det flatet ut. Det har forøvrig snudd på verdensbasis også. Omtrent på samme måte som i Sverige....

    Jeg tror ting kommer til å normalisere seg ganske raskt i den vestlige verden. Grensestasjoner får utvidet porteføljen av hva som må sjekkes, smittesporing og isolering blir bedre, folk er blitt flinke til å unngå smittespredning, det blir en og annen lokal oppblussing og livet blir forøvrig som før. Og ved neste korsvei har det kommet helt nye epidemiske modeller som fagmiljøene navigerer etter. Og "flokkimmunitet" blir enten erstattet av noe bedre eller får et innhold som reflekterer at vi kan sette opp et effektivt individuelt & kollektivt forsvar uten at 60-80% av populasjonen har blitt smittet.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Hvor atypisk det er kan sikkert disktures. Den passer ganske godt inn i de pandemiplanene vi har laget for influensaepidemier. Også er det selvsagt variasjoner, men jeg kan vel ikke se at det er så veldig atypisk at eksisterende planverk ikke skal kunne benyttes.
    Min bekjente i bransjen sa at det var atypisk nok til at eksisterende planer ble skrotet ganske raskt. Det ene var smittespredning ved asymptomatiske som endret en del ting og det andre at spriket i forløp var større enn man hadde planlagt for. Det er fortsatt slik at behovet for sykehusinnleggelser er svært mye høyere for Covid-19 enn for en influensavariant for eksempel.
    Kjøper ikke helt den.

    Planscenariet, strategi og tiltak som FHI anbelfaler i rapporten denne uken er i det store og hele det samme som de har hatt hele tiden.


    Regner med at du har sett denne:
    https://www.fhi.no/contentassets/c9...bd0/notat-om-risiko-og-respons-2020-05-05.pdf

    Totalt har 839 personer vært innlagt på sykehuse pga Covid-19 og av disse har 215 fått intensivbehandling av estimert 50 000 smittede.

    Det gir 1 av 60 smittede på sykehus og 1 av 230 av med intensivbehandling.

    Hvis man går langt tilbake til beredskaplanen - så tar den høyde for dette. (fra side 78 og utover)
    https://www.regjeringen.no/contenta...beredskapsplan_pandemisk_influensa_231014.pdf

    Det var først i mars rapporten av FHI kom med mer spesifikke anslag:
    https://www.fhi.no/contentassets/c9...bd0/notat-om-risiko-og-respons-2020-03-12.pdf

    Scenarie 1
    1/3 blir syke, 3% av syke på sykehus og 1/4 på intensiv. Det er 1 av 100 på sykehus og 1 av 400 på intensiv.

    Scenarie 2
    1/3 blir syke, 4% av syke på sykehus. Det er er 1 av 75 på sykehus og 1 av 300 på intensiven

    Begge disse har R på 1,3 som trolig gir en spissere topp enn det vi er på vei inn i nå.


    Kan ikke helt se at disse scenariene er så veldig off. Trolig er de ganske spot on. Og den økte andelen på sykehus så langt kan skyldes at smitten i liten grad har spredd seg blant de yngre.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Jeg er ganske sikker på at dette lar seg stoppe, OMF. Og jeg synes det avtegner seg et stadig klarere blide på at dette også er i ferd med å skje.

    De "overraskende" lave tallene i Sverige har en enkel forklaring: Smitten er på retur lenge før de er i ferd med å bli flokkimmune. Dødsraten i New York er f.eks. 4 ganger høyere enn i Sverige .... der har det også vært strenge restriksjoner før det flatet ut. Det har forøvrig snudd på verdensbasis også. Omtrent på samme måte som i Sverige....

    Jeg tror ting kommer til å normalisere seg ganske raskt i den vestlige verden. Grensestasjoner får utvidet porteføljen av hva som må sjekkes, smittesporing og isolering blir bedre, folk er blitt flinke til å unngå smittespredning, det blir en og annen lokal oppblussing og livet blir forøvrig som før. Og ved neste korsvei har det kommet helt nye epidemiske modeller som fagmiljøene navigerer etter. Og "flokkimmunitet" blir enten erstattet av noe bedre eller får et innhold som reflekterer at vi kan sette opp et effektivt individuelt & kollektivt forsvar uten at 60-80% av populasjonen har blitt smittet.
    Vi lever nok i helt forskjellige verdener her,

    Hva mener du med: Smitten er på retur lenge før de er i ferd med å bli flokkimmune. ?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.339
    Om vi ser på Sverige så er antall nye intensivpasienter pasienter fallende i stort sett alle områder, om enn i noe varierende grad. I den grad svenskene har blitt flokkimmune så er det vel ingen som tror at det gjelder andre steder enn i Stockholm regner jeg med.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Om vi ser på Sverige så er antall nye intensivpasienter pasienter fallende i stort sett alle områder, om enn i noe varierende grad. I den grad svenskene har blitt flokkimmune så er det vel ingen som tror at det gjelder andre steder enn i Stockholm regner jeg med.
    Hvorfor ikke?

    60% av innleggelsene kommer jo fra utenfor Stockholm.
    Det er jo også litt flytende hva dette begrepet "flokkimmunitet" omhandler.

    Hvis man med litt fokus på håndvask og slikt kan greie å bringe Re ned til feks 1,2 så oppnår man jo flokkimmunitet når rett i underkant av 20% av befolkningen er smittet.


    La oss bruke Sverige som eksempel.
    Vi gjetter på at det store fokuset på Corona har gjort at Re havner på 1,3 i Stockholm uten flokkimmunitet. Med 25% smittede, så har flokkimmunitet nå gjort at R har kommet under 1 - altså det vokser ikke mer. Men det er fortsatt mange som blir smitted - så andelen øker hele tiden.

    La oss si de letter litt på tiltakene om noen uker - da skvetter Re opp til 1,5. Men om andelen smittede da har økt til 35% - så er fortsatt R under 1 og antall nye smittede vil fortsette å falle.

    Til slutt vil man finne en likevekt hvor man kan fjerne alle tiltak og viruset dør ut.

    Så hvis man forsetter med "lav terksel smittevern" - håndvask og slikt - så kan man muligens oppnå flokkimunnitet ved 25%. Tallet vil trolig være lavere ute på landet hvor det er mindre kontakt enn i storbyene.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.579
    Antall liker
    9.767
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Sverige har jo av andre årsaker hatt en økonomisk krise som rullet seg opp - de har jop ikke hatt økonomisk vekst på flere år.
    .
    Welcome to the new reality. Hvorfor tror dere sentralbankene har trykket penger de siste årene? Og hva skal de gjøre nå, når det ikke er mulig med mer rentekutt, og folk (forhåpentligvis) oppdager at det faktisk går an å klare seg med mindre på noen områder av livet?

    Det mer interessante er at det er mange grunnleggende prosesser i samfunnet som er basert på forventninger om fremtidig vekst. Vær glad vi har pensjonsfondet (enn så lenge).
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.683
    Antall liker
    35.651
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Hvis man med litt fokus på håndvask og slikt kan greie å bringe Re ned til feks 1,2 så oppnår man jo flokkimmunitet når rett i underkant av 20% av befolkningen er smittet.
    Hvis man vasker hendene enda litt oftere og holder litt mer avstand til folk, slik at Re < 1, så har man jo pr def «flokkimmunitet» allerede uten å gå veien om alle dødsfallene. Etter hvert kommer forhåpentligvis en vaksine også.

    Det er ikke snakk om at Sverige som land har etablert noen grad av biologisk flokkimmunitet på lenge ennå. Kanskje i enkelte somaliske storfamilier i Rinkeby og Kista, men utover landet er det nada. Dette er et Stockholmsfenomen, og til en viss grad et Göteborgsfenomen.
     

    nordvest

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    08.05.2007
    Innlegg
    513
    Antall liker
    110
    Torget vurderinger
    1
    Og snart er Norge minst like åpent som Sverige er, og med en mindre virustrussel som henger over folk og begrenser den økonomiske aktiviteten. Åpenbart at det vil påvirke den økonomiske utviklingen i begge land.

    Tegnell er nå ute og sier at dødstallene i Sverige er fruktansvare. Ok, men flokkimmunitet +hale vil innebære 80% smittede og 48.000 døde med en IFR på 0.6% (basert på de siste seroprevalensstudiene i Stockholm). Hvis Sverige virkelig går for flokkimmunitet og skal åpne opp suksessivt etterhvert som R når 1 som antydet over her er dette knapt begynt


    Også litt spesielt at det i en setning snakkes om 35% smittede og så i neste avsnitt som det kan oppstå varig flokkimmunitet ved 25% smittede...
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Hvis man med litt fokus på håndvask og slikt kan greie å bringe Re ned til feks 1,2 så oppnår man jo flokkimmunitet når rett i underkant av 20% av befolkningen er smittet.
    Hvis man vasker hendene enda litt oftere og holder litt mer avstand til folk, slik at Re < 1, så har man jo pr def «flokkimmunitet» allerede uten å gå veien om alle dødsfallene. Etter hvert kommer forhåpentligvis en vaksine også.

    Det er ikke snakk om at Sverige som land har etablert noen grad av biologisk flokkimmunitet på lenge ennå. Kanskje i enkelte somaliske storfamilier i Rinkeby og Kista, men utover landet er det nada. Dette er et Stockholmsfenomen, og til en viss grad et Göteborgsfenomen.
    Vel, jeg velger å stole på svenske folkehelsemyndigheter her, dine spådommer har så langt vært lite treffende.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Sverige har jo av andre årsaker hatt en økonomisk krise som rullet seg opp - de har jop ikke hatt økonomisk vekst på flere år.
    .
    Welcome to the new reality. Hvorfor tror dere sentralbankene har trykket penger de siste årene? Og hva skal de gjøre nå, når det ikke er mulig med mer rentekutt, og folk (forhåpentligvis) oppdager at det faktisk går an å klare seg med mindre på noen områder av livet?

    Det mer interessante er at det er mange grunnleggende prosesser i samfunnet som er basert på forventninger om fremtidig vekst. Vær glad vi har pensjonsfondet (enn så lenge).
    Joda, det er sikkert et generelt trekk dette. Men Sverige har vært nede i grøfta lenge rent økonmisk - så de er nok ekstra dårlig stilt til å takle dette.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.574
    Antall liker
    3.764
    Torget vurderinger
    96
    Hvis man med litt fokus på håndvask og slikt kan greie å bringe Re ned til feks 1,2 så oppnår man jo flokkimmunitet når rett i underkant av 20% av befolkningen er smittet.
    Hvis man vasker hendene enda litt oftere og holder litt mer avstand til folk, slik at Re < 1, så har man jo pr def «flokkimmunitet» allerede uten å gå veien om alle dødsfallene. Etter hvert kommer forhåpentligvis en vaksine også.

    Det er ikke snakk om at Sverige som land har etablert noen grad av biologisk flokkimmunitet på lenge ennå. Kanskje i enkelte somaliske storfamilier i Rinkeby og Kista, men utover landet er det nada. Dette er et Stockholmsfenomen, og til en viss grad et Göteborgsfenomen.
    Vel, jeg velger å stole på svenske folkehelsemyndigheter her, dine spådommer har så langt vært lite treffende.
    Ikke så feil som dine. Du mente for kort tid siden at Norge ville få 5000 døde. At Tegnell ville bli hyllet og at svenskene kunne danse i gatene og leve normalt før sommeren. Mens Re synker, viruset blir svakere og smittetallene synker mener du at vi vil få en topp til høsten? Vi får se.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.889
    Antall liker
    4.333
    Jeg er ganske sikker på at dette lar seg stoppe, OMF. Og jeg synes det avtegner seg et stadig klarere blide på at dette også er i ferd med å skje.

    De "overraskende" lave tallene i Sverige har en enkel forklaring: Smitten er på retur lenge før de er i ferd med å bli flokkimmune. Dødsraten i New York er f.eks. 4 ganger høyere enn i Sverige .... der har det også vært strenge restriksjoner før det flatet ut. Det har forøvrig snudd på verdensbasis også. Omtrent på samme måte som i Sverige....

    Jeg tror ting kommer til å normalisere seg ganske raskt i den vestlige verden. Grensestasjoner får utvidet porteføljen av hva som må sjekkes, smittesporing og isolering blir bedre, folk er blitt flinke til å unngå smittespredning, det blir en og annen lokal oppblussing og livet blir forøvrig som før. Og ved neste korsvei har det kommet helt nye epidemiske modeller som fagmiljøene navigerer etter. Og "flokkimmunitet" blir enten erstattet av noe bedre eller får et innhold som reflekterer at vi kan sette opp et effektivt individuelt & kollektivt forsvar uten at 60-80% av populasjonen har blitt smittet.
    Vi lever nok i helt forskjellige verdener her,

    Hva mener du med: Smitten er på retur lenge før de er i ferd med å bli flokkimmune. ?
    Jeg mener det bokstavelig.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.737
    Antall liker
    15.906
    Torget vurderinger
    2
    Da blir vi nødt til å ta i.

    135 NYE CORONADØDSFALL I SVERIGE
    I alt 3175 personer har dødd av coronaviruset i Sverige, en økning på 135 dødsfall siste døgn. Det viser ferske tall fra Folkhälsomyndigheten.

    Tallene viser også at 25.265 har vært smittet hittil i løpet av epidemien. 1672 får eller har fått behandling på intensivavdeling.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.725
    Antall liker
    103.682
    Torget vurderinger
    23
    Ja jeg så det. Dette er IKKE bra - på ett døgn døde det like mange som tre fjerdedeler av samtlige døde her til lands.

    Holder nok ikke med å vaske hendene i Sverige - noen må toe sine hender også.

    Svenskene forklarte seg nettopp på tv, fokuserte på en svak nedgang i smittede, antall døde ble forbigått....
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.574
    Antall liker
    3.764
    Torget vurderinger
    96
    Han har baller den svensken. Men jeg tror han kommer til å måtte gå fryktelig stille i dørene om et års tid. At han er så bastant er merkelig. Han kan jo få rett men ingenting tyder på det nå.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Andre som også mener at nå er vi på vei mot svenske tilstander.

    Det nye eksperimentet


    "Norge åpner, minutt for minutt. De neste ukene blir som å følge landet i sakte-tv mens stadig flere områder av samfunnet beveger seg mot en slags normaltilstand. Dermed er vi i praksis på vei mot svenske tilstander, landet som vi mer enn noe annet har målt oss mot siden epidemien rammet."

    https://www.dagbladet.no/kultur/det-nye-eksperimentet/72443083
    Som nordvest påpeker, men med andre ord; Har du en plen og lar løvetann spre seg fritt, blir det en helvetes jobb å bli kvitt den. Tar du den med en gang er saken en helt annen.
    Det var da en usedvanlig dårlig analogi.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.725
    Antall liker
    103.682
    Torget vurderinger
    23
    Vi får håpe han ikke har luft i ballene da for han har ikke akkurat mange baller i lufta for tiden.

     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.574
    Antall liker
    3.764
    Torget vurderinger
    96
    Andre som også mener at nå er vi på vei mot svenske tilstander.

    Det nye eksperimentet


    "Norge åpner, minutt for minutt. De neste ukene blir som å følge landet i sakte-tv mens stadig flere områder av samfunnet beveger seg mot en slags normaltilstand. Dermed er vi i praksis på vei mot svenske tilstander, landet som vi mer enn noe annet har målt oss mot siden epidemien rammet."

    https://www.dagbladet.no/kultur/det-nye-eksperimentet/72443083
    Som nordvest påpeker, men med andre ord; Har du en plen og lar løvetann spre seg fritt, blir det en helvetes jobb å bli kvitt den. Tar du den med en gang er saken en helt annen.
    Det var da en usedvanlig dårlig analogi.
    Bare om du liker løvetann :cool:

    Dessuten var det mer en metafor enn en analogi. Da tillates mer frihet sier vi.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.737
    Antall liker
    15.906
    Torget vurderinger
    2
    Utfra Tegnells egne utsagn om viruset, fra tidlig i utbruddet, er det opplagt at han har lagt opp en strategi mot innbilte og altfor milde virusegenskaper. Denne har han tviholdt på, selv om viruset ettehvert viste seg å oppføre seg helt annerledes fra hva han påstod.

    (Utsagnene finnes ved et søk på Tegnell sitater i tråden. De er så absurde at AndersR måtte større om de var parodi).
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn