Det pågår også en ekstrem konsolidering i elektronikkbransjen som gjør at noen få og store aktører har veldig mye makt og kontroll over teknologien. De fleste og største av disse er amerikanske. Grunnen har mye med utviklingskostnader å gjøre, her er typisk utviklingskostnad for en enkelt brikke i ulike teknologier:
Vis vedlegget 542207
De fleste mobilprosessorer i dag er 10nm eller 7nm, og utviklingskostnaden for en eneste chip er hundrevis av millioner dollar. Når man må selge dem for noen få dollar i et ekstremt prispresset marked med lave marginer, så må aktørene være veldig store for å få butikken til å gå rundt. Hvis en 7nm-prosessor ikke selger hundretalls millioner eksemplarer så er den et tapsprosjekt. Derfor er markedet preget av få og veldig dominante aktører.
Videre er produksjonsfabrikkene ekstremt dyre å bygge opp. Intel må feks investere
over 4 millarder dollar (>30 milliarder kroner) for å bygge én eneste 7nm fabrikk. Disse fabrikkene koster altså titalls milliarder kroner, og når en ny teknologinode kommer om ett til to år er fabrikkens levetid i praksis over. Forutenom Intel er det vel bare IBM og TSMC som også har fabrikker for 7nm (og 5nm på vei).
Jeg tror egentlig ganske få er klar over hvor mye og kostbar teknologi som er i mobiltelefonen de har i lomma.