Alt til hus og bolig Solcelle paneler

thomand

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.03.2006
Innlegg
4.631
Antall liker
1.126
Torget vurderinger
7
Hei.
Er det noen av dere som har litt peiling på solcelle paneler?
Jeg sjekket kjapt på otovo, og ser nå at på mitt hus blir årskostnaden 5500,-, og antatt strømproduksjon 4900kwH.
Noe som gir en Kwh pris på 1,12. Da nærmer vi oss break even punktet (hvis ikke det er noe jeg har oversett da)

Er det noen pros and cons ved å hopp på noe sånt i dag?

Hvem har de beste løsningene?

Får jeg dårligere eller bedre lyd ;)
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
12.608
Antall liker
6.674
Et problem med solceller på taket og Otovo-modellen er at de først og fremst produserer når du ikke trenger strømmen, dvs på dagtid når ingen er hjemme. Produksjonen er også størst om sommeren når behovet er minst og strømprisen normalt lavest. Husk også på at dersom du selger strøm tilbake til nettet selger du kun selve energien og ikke nettleien, så prisen er mye lavere.
 
  • Liker
Reaksjoner: OMF

thomand

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.03.2006
Innlegg
4.631
Antall liker
1.126
Torget vurderinger
7
Hei.
Nå har Otovo en pluss avtale som gjør at man kan selge strøm man ikke bruker for 100 øre pr kw.
Med den avtalen så får man sånn ca fullt utbytte av de ca 4900 kwh man produserer, enten ved eget bruk eller ved salg. Et økonomisk sett likeverdig alternativ til powerbank.
Eller er det noe jeg ikke oppfatter her?
 

Hardingfele

Æresmedlem
Ble medlem
25.10.2014
Innlegg
17.529
Antall liker
9.573
Torget vurderinger
2
weld bør nok oppdatere seg.

Grei info inne hos Otovo om dette. Strømmåleren holder rede på uttak og innmating og så fordeles dette periodevis over dagen, med avregning i forhold til når du mater inn strøm og når du henter strøm. Nettleien er relevant kun når du henter strøm.

Weld tar også feil når det gjelder tidspunkt på året for størst effektivitet fra panelene. Det er når det er kaldt i været og solvinkelen er god, som før og rundt påske. Enkelte har panel som kan justeres etter solvinkel, men som regel ligger disse etter takvinkel. Når det er veldig varmt i været, som nå, reduseres panelenes produksjon, men den er likevel god.

Nå er det jo sjelden at produksjon og forbruk er helt identisk. Hvis produksjonen er mindre enn forbruket, så må det hentes strøm fra nettet (uttak). Hvis produksjonen er større enn forbruket, mates overskuddet inn på strømnettet (innmating). Alt dette går via din digitale strømmåler. I strømmåleren er det egentlig to målere: Én for uttak og én for innmating.

Hvis det, på et gitt tidspunkt, forbrukes mer enn det produseres hjemme hos deg, så står innmatingsmåleren stille, mens uttaksmåleren teller opp. På samme måte står uttaksmåleren stille, mens innmatingsmåleren teller opp når du produserer mer enn du selv forbruker på et gitt tidspunkt.


Flere detaljer om avregningen i linken.

https://blog.otovo.no/2017/05/26/avregning-av-plusskunder/
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
12.608
Antall liker
6.674
Siden nettleie kun er relavant når man henter strøm (rimelig nok) så blir jo prisen man selger den tilbake på ikke lik det folk vanligvis omtaler som "stømprisen" som jo er summen av energiledd og nettleie. Om sommeren kan energikomponenten være svært lav. Poenget mitt var først og fremst at man ikke kan ta antall kWh fortutsatt produsert og gange med gjennomsnittelig strømpris pr. år for å estimere om man tjener eller taper på det.

Men den estimerte årsproduksjonen fra et slikt anlegg er ikke jevnt fordelt utover året og utover døgnet. Produksjonen vil være størt når forbruket er relativt lavt siden ingen er hjemme midt på dagen de fleste dagene i uka.

Det fundamentale problemet med solenergi i private husholdninger i Norge er dog først og fremst installasjonskostnaden. Da i form av høy pris på arbeidskraften til de som skal installere sakene. Og i internasjonal sammenheng billig elektrisk energi i utgangspunktet. Det samme gjelder fort for mye annen energieffektivisering man kan gjøre. En stor del av gevinsten spises fort opp av hva det koster å få installert sakene og eventuell service/vedlikehold underveis. For land med høyere strømpriser enn Norge og betydelig billigere arbeidskraft ser regnestykkene ganske annerledes ut. Selve utstyret er det stort sett internajonale priser på. Dersom det ikke er tilgang på nett der man trenger elektrisk energi blir regnestykket selvsagt et helt annet, typisk hytter og lignende.

Uansett: Med produksjn på 4900kWh/år og kostnad 5500 /år så er økomien i caset i beste fall marginal den ene eller andre veien, og å gå for en slik installsjon blir fort motivert av andre faktorer enn økonomien i det. Jeg fikk beregnet for min bolig for noen år siden og kom i alle fall til den konklusjonen - effektiviteten har sikkert blitt bedre siden da, men fortsatt er det ikke så lett å se den økonomiske gevinsten i noe slikt som Otovo tilbyr - men konseptet er definitvt kult av andre grunner.
 
Sist redigert:

Hardingfele

Æresmedlem
Ble medlem
25.10.2014
Innlegg
17.529
Antall liker
9.573
Torget vurderinger
2
Helt korrekt når det gjelder installasjonskostnaden, men det er også dette selskap som Otovo og Solar City forsøker å dempe ved avtalene de tilbyr.

Bor man i tettbygd strøk med enkel tilkobling til nettet skal det mye til å forsvare installasjon av et stort solcelleanlegg utfra ren økonomisk kalkyle. Installasjonskostnaden blir en bøyg. Som når man kjøper nytt fluefiskeutstyr og den første ørreten koster deg 20.000 kroner, den neste 10.000 (minimum, også avhengig av hvor du fisker og hvordan du kom deg dit).

Men mange liker tanken på å bidra til produksjon av egen energi ved en slik installasjon, som for enkelte kan koste mindre enn en feriereise for familien (eller fluefisketur for far). Og det blir faktisk noen kilowatt av dette. Har en nabo i Valdres som har perfekt orientert tak for solenergi. Han bestilte paneler og komponenter fra Tyskland og satte opp anlegget selv. Det har betalt seg etter tre år, ved reduksjon av strømregning.

Da jeg satte opp solcelleanlegg og vindgenerator på fjellet fant jeg, til min store underholdning, at de beste nettstedene for info var amerikanske konspirakonservative "off-grid tekno" sider. Og det er meget avansert hva man kan gjøre, med forholdsvis enkle midler. Nå finnes også mange gode strategier for hvordan man lagrer energien "over natten", f.eks. ved at solen bidrar til oppvarming av vann som benyttes til oppvarming av huset.

Og geniale løsninger som den i linken under er kommet godt på plass på meget kort tid. Mye å hente, for den som er villig til å orientere seg. Hos Otovo er det vel lange ventelister nå?

https://www.hyttetorget.no/solarduo-panel?variant=17343
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
12.608
Antall liker
6.674
Ellers er det bare å vente på at Norge selger de grønne sertifikatene til utlandet så kan Dinside og lignende kjøre en artikkelserie om at folk egentlig har installert et kullkraftverk på taket.
 

thomand

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.03.2006
Innlegg
4.631
Antall liker
1.126
Torget vurderinger
7
Da virker det på meg som at dette økonomisk sett blir enten eller. Marginale forskjeller en eller annen vei som nevnt over her.
Så da blir neste spørsmål rent teknologisk. Er dette tiden å gå inn på. Hva sier pris/utviklingstrender? Er effektiviteten og prisen blitt mye bedre?
Selv har jeg noen tvil på det siden vi sånn sett er markedsstyrt. Forundrer meg ikke om dette kanskje kan være et svært gunstig tidspunkt å gå inn på mtp sultne tilbydere og gode subsidier.
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
12.608
Antall liker
6.674
Vel, for din del er vel prisen låst og teknologien er den du får - panelene har svært lang forventet levetid og blir ikke byttet ut med noen bedre. Så forbedringene som kommer får du neppe nytte av rent personlig. Den største usikkerheten for økonomien i ditt case er fremtidig strømpris.

Pris pr. energienhet på solceller har fallt mye så det er det mye teknologiutvikling.
 

thomand

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.03.2006
Innlegg
4.631
Antall liker
1.126
Torget vurderinger
7
Hadde en prat med otovo i dag, men ble ikke så mye klokere. Hadde vel egentlig ikke trodd det heller.
Men vet ihvertfall såpass at det øknonomisk sett betyr temmelig nøyaktig null kroner å trø til nå.
Vil prøve å skaffe meg litt mer kunnskap om hvor fort teknologien blir rullet ut før jeg tar en avgjørelse. Otovo mener utviklingstakten er ca 1% effektøkning pr år. Men det har jeg ikke tillit til. Jeg tror det er langt høyere, men vet jo ikke.
Faren for å sitte med et utdatert produkt om 6-7-8 år er jo absolutt tilstede. Tony Seba er vel langt mer optimistisk vedr utviklingstakt en det otovo er. Men så har de også en helt forskjellig agenda da.
Får tygge på det i sommersola.
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
12.875
Antall liker
4.358
Sted
Bergen
Torget vurderinger
10
Tar denne tråden frem igjen.

Er det noen som har tips om hvor man kan kjøpe paneler og elektronikk til selvmontering.

Hvis man kan montere dette selv, så begynner det jo å bli ålreit rent økonomisk.

Mvh
OMF
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
6.938
Antall liker
3.281
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Sparelys.no har gode priser.

Hvis dette er til ei hytte: Gå på et 300W+ panel, og enten en kombinert regulator/lader/inverter, eller en ren mppt-regulator. Du må ha 30A kapasitet eller mere på regulatoren for et 300W panel, og regulatoren må takle høye spenninger.

Axpert sine kombiapparater ser ok ut. Jeg vet Victron sine easysolar kombiapparater er meget bra, men de er dyre. Hvis du skal bare ha regulator, gå for en mppt fra Victron.

Om du skal ha et stort anlegg til huset, kjøp paneler på pall. På elektronikken her har jeg ikke studert så nøye, men her er det så mye effekt ute og går at man må ha sysakene i orden før man setter i gang - du må uansett ha elektriker.

Johan-Kr
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
12.875
Antall liker
4.358
Sted
Bergen
Torget vurderinger
10
Jeg tenker på hustaket i Bergen, og har rett og slett ingen andre insentiver enn å spare penger.

Men hvis man regner en "realistisk" strømpris på feks 60 øre, så ser det jo ikke ut til å lønne seg selv om du kjøper bulk fra utlandet og monterere alt selv.

Mvh
OMF
 
Sist redigert:

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
12.875
Antall liker
4.358
Sted
Bergen
Torget vurderinger
10
Hvis jeg bruker beregningen fra Otovo, så er det best økonomi i 40 paneler a 270W som gir 7100kWh.

Hvis jeg regner samme pris på panelene som ved pallkjøp så er det 4230 USD for 40 panaler.
https://www.ev-power.eu/Solar-Panel...80P.html?force_sid=smab8r7pf7khvs9piudgiqhat7

Jeg har ikke satt meg tilstrekkelig inn i dette til å sette opp en skikkelig pakkem ed alt utstyr, men hvis jeg for enkelhets skyld antar at kabler, festebraketter og inverterere/styresystem og frakt koster like mye som panelene, så blir totalprisen 8460 USD + moms = 10575 USD,- eller 86 000,-. Så må jeg regne litt montasjekost - så kanskje jeg greier dette til en totalpris på 100 000,- (Som er 63 000 billigere enn Otovo). Også kan jeg få 24 000 i støtte. Da blir min utgift 76 000,-.

Dersom jeg regner en gjennomsnittspris på 70 øre/kWh på min solstrøm - så sparer jeg 4970,-/år. Og uten hensyn til renter og driftskostnader så tar det meg drøyt 15 år å få tilbake pengene mine. Legger jeg inn 3% rente, øker tilbakebetalingen til 26 år.

Det ser ikke ut til at det blir solceller her på en stund ennå.

Mvh
OMF
 
Topp Bunn