Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.876
    Antall liker
    4.315
    Det er altså en vedovn vi satte inn i den gamle peisen i stua. Fantastisk varme for å tilberede mat😍
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.757
    Antall liker
    13.244
    Litt usikker på hvor gunstig det er å over tid å akkumulere fett oppover i systemet der.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.876
    Antall liker
    4.315
    Hvorfor tror du det skjer? Og hvorfor skulle dette være verre enn alt annet som går opp i pipa og potensielt skaper pipebrann?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.757
    Antall liker
    13.244
    Hvorfor tror du det skjer? Og hvorfor skulle dette være verre enn alt annet som går opp i pipa og potensielt skaper pipebrann?
    Hvor mye som (eventuelt) kommer der over tid om man griller i peisen vet jeg ikke. Jeg er imidlertid helt sikker på to ting
    - en pipe for et innendørs ildsted er ikke beregnet å ha kokkelering under
    - fett brenner veldig godt

    I et godt fungerende ildsted fyrt med ved er det knapt noe som setter seg i pipa.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.876
    Antall liker
    4.315
    Det er mulig du har et poeng. Men foreløpig er jeg ikke bekymret. I grillen havner alt fettet på nedsiden, og denne ovnen brenner veldig reint. Men det drøyer nok før jeg evt prøver meg med kjøtt som har mye fett.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Her er det årlig tradisjon med wienerschnitzel, tripple cooked fries og bearnaise. Enkelt og godt.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Det er et traditionelt rett fra Sørtyskland, der jeg kommer i fra.
    Hver gård hadde sin egen vedfyrt bakerovn, men som regel byttet de på hvem som fyrte opp, eller det fantes felles bakehus, som de delte kapasitet på.
    Når ilden i ovnen er brent ned og gløden raket ut må det ventes til ovnen setter seg og varmen fordeles jevnt i stenene. Ovnen var da også alt for varmt enda til å bake brød.
    For å ta spissen av varmen og for å få i seg litt mat på en tung bakedag, tok bakefruene noen brøddeigrester (rug-surdeigsbrød), smørte på med litt rømme, iblandet egg og en par skje med mel for å binde det, karve, salt, pepper og noen terninger med speket flesk eller bacon.
    Noen hadde på også litt løk. Så ble det stekt i ovnen før brødbakingen og det passer utmerket til en tørr hvitvin eller såvidt gjæret druesaft om høsten eller selvfølgelig et godt øl.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.437
    Antall liker
    12.550
    Sted
    Sørlandet
    60 dagers dry aged entrecôte fra min favorittleverandør Håland på Klepp/Rogaland. Sjekk marmoreringen! Smaken var smått magisk. Laget en soppsaus og serverte den med hasselbackpoteter sprinklet med revet trøffel. Forrett var kamskjell med asparges og hollandaise. Dessert var sjølplukket med romkrem.

    Godt nytt år til dere alle!

    070DBDDF-3DD3-4489-BE86-2DB47D04CA7B.jpeg

    369373D4-8250-4B8D-99FA-C1DC0B73C38F.jpeg

    11D33932-5944-4CFF-85CE-2ABD82507CC7.jpeg

    8D24EC0D-9642-4B68-B577-D7150A4BC070.jpeg

    78689BF7-23B8-49C2-BA06-E86A72A737F2.jpeg

    BA621E5C-E6C0-4104-94A9-878694AF3538.jpeg

    Mvh
    -BB-
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    6.437
    Antall liker
    12.550
    Sted
    Sørlandet
    Noen flere her inne som har en noe sunnere start på året? Jeg har alltid en hvit januar etterfulgt av en off-white februar.. 😎 På matfronten så skjerper jeg meg og har dere dagens middag. Liker å kalle den for “Tomatina“. Masse sunne greier, kok i 30-40 minutter. Server med hvitløksbrød. Kjøttfri men jeg bruker bønner som proteinkilde. Like god kald som varm og perfelt som pastasaus senere. Har dere barn så bruk stavmikser og ro ned chillimengden:

    Benytter anledningen til å ønske dere alle et bra år!

    9D1D221D-5B23-4BE8-8D8F-2147F407CD29.jpeg

    40AED10E-2ECA-450C-9ED9-6CF81F543D21.jpeg

    A9C99FF2-FE30-45A4-AA42-669AAB9C0642.jpeg

    0CAB3A66-695D-4D71-9D38-296D033ABA55.jpeg

    Mvh
    -BB-
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.515
    Antall liker
    6.918
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    En liten tur innom torvhallen og handlet sei.

    F08E5852-D6E7-4F8A-9DD1-197E6B505D64.jpeg
    Seibiff, mandelpotet, fløtesaus og stekt løk. Passe ødelagt nå 😆

    Johan-Kr
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    2.982
    Antall liker
    3.845
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Kjelekjøtt som det heter oversatt til Norsk.
    Fersk slakt av gris kokt i en stor vedfyrt kjele, servert med Sauerkraut og rugbrød.
    Svinestek, flesk, hodekjøtt, tunge, blod- og leverpølse.
    Det brune er blodsaus - krydret svineblod jevnet med mel. En par, tre øl ved siden og sviskeschnaps til slutt, så er dagen over.

    D523F2D1-DF44-4EA9-8EA0-20EE6A53C754.jpeg
    DE38A0EA-FC71-426B-B580-CC0D41154289.jpeg
    C85B92EF-8C43-43CE-8959-6C44BC70DAC1.jpeg
    70EE63E6-A76C-4BBA-AE26-E6EB79585A76.jpeg
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.141
    Antall liker
    9.468
    ^Ahaaa... stekt på svak varme i mye smør. Serveres med kun kokte poteter og stekesmøret til. Nammenamm.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.674
    Antall liker
    15.776
    Torget vurderinger
    2
    Er vel ikke en nyhet at topprestauranter utnytter sin anseelse for å få folk til å arbeide gratis (eller betale for privilegiet "å lære av mesterkokken").

     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Ja dette er ikke noe nytt, hospitering for ingen penger har foregått i tiår, Redzepi har selv gjort det samme, jobbet gratis på El Bulli, French laundry etcetc
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.757
    Antall liker
    13.244
    Ja dette er ikke noe nytt, hospitering for ingen penger har foregått i tiår, Redzepi har selv gjort det samme, jobbet gratis på El Bulli, French laundry etcetc
    Det er heller ikke kun i restaurantbransjen det skjer. Rent anekdotisk har jeg inntrykk av at det også er ganske utbredt innenfor en del kreative yrker. Kanskje ikke i Norge akkurat, men det var et tema blant mine perifere bekjente som studerte teknisk design. De skikkelig ambesiøse snakket om å få seg et halvt års ulønnet internship eller hva man vil kalle det i Italia på et eller annet kjent designkontor.

    Om man gjør noe slikt et halvt år eller et år så har man formodentlig et ganske rasjonelt syn på hva man driver med. Det er på ingen måte et ideelt system, men det er heller ikke vanskelig å se for seg at utbyttet fort er betydelig større enn å ta et år til på en eller annen skolebenk. I Norge tar man en ulønnet master med høyst begrenset utbytte for å kunne få innpass i en stadig større del av arbeidslivet. Jeg påstår ikke at det er det samme, men for de fleste praktiske formål er det å ta et år eller to uten inntekt, med studielån for å kunne få seg en bestemt type jobber som man omtrent garantert fint hadde klart uten en mastergrad.

    Da jeg studerte i utlandet så forstod jeg det også som om det var ganske vanlig å ha ubetalt, eller i beste fall dårlig betalt sommerjobb. I Norge ville noe slikt i min bransje vært helt utenkelig. Fritt etter hukommelsen ville jeg fått ca 1000 Euro i måneden for et internship hos Hewlett-Packard i Tyskland jeg var på intervju hos. Jeg endte opp i et internettfirma i England og fikk ca 35k i måneden. En sommerjobb i Norge ville betalt kanskje 25-30k / måned på samme tidspunkt.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Det er jo heller ikke helt gratis for et kjøkken å ha 30 "interns" roterende. Det å lage spiselige potteplanter og grava hvalpenis krever jo noe kunnskap og trening de fleste som kommer til Noma ikke har i bagasjen
     

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Er det mulig å kjøpe klaret smør her i landet, altså ikke fra sunkost eller andre mer niche butikker? Har ikke funnet noe enda nemlig...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.757
    Antall liker
    13.244
    Er det mulig å kjøpe klaret smør her i landet, altså ikke fra sunkost eller andre mer niche butikker? Har ikke funnet noe enda nemlig...
    Kan du ikke bare lage det selv? Eller så kan du se etter Ghee på en innvandrersjappe.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Tine selger klaret smør i spann på storcash, ellers er det som weld påpeker veldig enkelt å lage selv, evt ty til ghee fra innvandrersjappe. Andefett er også et digg alternativ, kjøper alltid et par kilo Andefett når jeg er på harryhandel
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.674
    Antall liker
    15.776
    Torget vurderinger
    2
    Ganske enkelt å lage selv, om du har et termometer du kan ha oppe i kjelen, mens du skummer av. Må ikke bli for varmt.
    Har kokt ned noen 2kgs butter fra Røros. Regner med at du ikke trenger så mye.

     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.141
    Antall liker
    9.468
    Jeg var litt gjerrig her om dagen og kjøpte First Price koteletter, skulle jo bare ha noe vomfyll til middagen. Skivene varierte fra 6-7 mm. tykkelse til nærmere 20. Men, de var fint marmorerte og hadde passe med fett, ikke snaubarberte. Og for en smak!! Fyldig, god smak og møre og saftige, selv de tynneste kotelettene.
    Det er ikke alltid billig er dårlig.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.082
    Antall liker
    2.541
    Nei, det er riktig, spesielt ikke når det gjelder gris, hvor bonden for dårligst betalt for de beste grisene.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.141
    Antall liker
    9.468
    Vi fikk for mange år siden en 1/4 part av en nødslaktet purke, beinbrudd. Dyret veide innpå 200 kg. og hadde hatt ett kull unger. Det er det beste svinekjøttet jeg noensinne har spist, men det var i følge standarden ikke salgsvare.
     

    Tand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.12.2002
    Innlegg
    1.229
    Antall liker
    1.370
    Da ble det pizzafredda igjen. Kjøpt Caputo Cuoco i det sist, 3 for 2 på Meny er god pris.

    Veldig fin å håndtere etter 3-4 døgn heving i kjøleskap. Smaker godt også👍😃

    23D7D0AB-07CC-45A4-B27B-9943B9554B22.jpeg B7C79027-88C1-4778-BE06-D2EFD4082094.jpeg 27C27E7B-A427-4382-98CA-E11CF2AA242A.jpeg 4FF78FFC-CCC2-4263-A22C-1E76268D3A1C.jpeg
     
    Sist redigert:

    Halair

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2014
    Innlegg
    1.610
    Antall liker
    1.719
    Sted
    Sandefjord
    Caputo Cuoco er mel med middels høy proteingrad (Glutenstyrke W300)
    Velegnet for langtidsheving (1-7døgn, kaldheving) :)
    Har skiftet navn til Caputo Chef.
     

    Halair

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2014
    Innlegg
    1.610
    Antall liker
    1.719
    Sted
    Sandefjord
    Slankemat fra i går 🥰
    Ca 900kcal som satt akkurat der det skulle 😇

    Onion Smash Burger med maaaasse løk og dressing basert på gresk jogurt, blandet med chiliketchup, finhakket sylteagurk, salt, pepper og litt Sukrin.

    327307521_6170449193008017_4762886340112936598_n.jpg
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn