Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Det som er bra for sjelen er ofte bra for kroppen.
    Har alltid brukt smør, kremfløte, seterrømme og aldri lettprodukter.
    Røyker og drikker gjør jeg óg.
    Skal på ingen måte hevde dette er helsekost eller anbefale dette til andre.
    Men;
    På en kolesterol test på jobben fikk jeg beskjed om at jeg hadde kolesterol på linje med japanere.
    Jeg tror ikke man kan overføre det ordtaket til kostholdsråd. Noen ting er beviselig skadelige for oss, og da hjelper det nok lite at man syns det er godt. Skulle veldig gjerne ønske at det ikke var sånn, for jeg hadde gjerne spist biff, bacon, og pølser flere ganger i uka, og drukket alkohol oftere hvis det ikke var skadelig.
    Selv har jeg lagt om til lettrømme og margarin, og bruker bare usaltet meierismør hvis jeg skal bake eller steke pannekaker e.l. lignende som krever smør. Ellers steker jeg i vanlig olivenolje, og sparer den kaldpressete jomfruoljen til å ha på kokt pasta o.l. Olivenolje mister visstnok mange av de helsebringende effektene når man varmer den opp, så det er bortkastete penger å steke med ekstra jomfruolje. Visstnok.

    Ellers er jeg overhodet ikke ute etter å misjonere om kosthold, men syns det er litt vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon som ofte spriker, og velger derfor heller å forholde meg til offentlige råd og reningslinjer, og hva leger og eksperter på området sier.

     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.806
    Sted
    Oslo
    Jeg tror ikke man kan overføre det ordtaket til kostholdsråd. Noen ting er beviselig skadelige for oss, og da hjelper det nok lite at man syns det er godt. Skulle veldig gjerne ønske at det ikke var sånn, for jeg hadde gjerne spist biff, bacon, og pølser flere ganger i uka, og drukket alkohol oftere hvis det ikke var skadelig.
    Selv har jeg lagt om til lettrømme og margarin, og bruker bare usaltet meierismør hvis jeg skal bake eller steke pannekaker e.l. lignende som krever smør. Ellers steker jeg i vanlig olivenolje, og sparer den kaldpressete jomfruoljen til å ha på kokt pasta o.l. Olivenolje mister visstnok mange av de helsebringende effektene når man varmer den opp, så det er bortkastete penger å steke med ekstra jomfruolje. Visstnok.

    Ellers er jeg overhodet ikke ute etter å misjonere om kosthold, men syns det er litt vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon som ofte spriker, og velger derfor heller å forholde meg til offentlige råd og reningslinjer, og hva leger og eksperter på området sier.

    Leste nettopp at kaldpresset virgen olivenolje er bedre til steking enn annen fordi den tåler høyere temperaturer bedre.
    Hjemme bruker jeg en "rimelig" jomfruolje til steking og baking, og en god del dyrere til salater og til å sprinkle over maten.
    Og om man ikke utstår tran sies det at en liten skje olivenolje gjør omtrent samme nytten
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Leste nettopp at kaldpresset virgen olivenolje er bedre til steking enn annen fordi den tåler høyere temperaturer bedre.
    Hjemme bruker jeg en "rimelig" jomfruolje til steking og baking, og en god del dyrere til salater og til å sprinkle over maten.
    Og om man ikke utstår tran sies det at en liten skje olivenolje gjør omtrent samme nytten
    Jeg har lest at den kaldpressete også har høyt røykpunkt, men også at den mister de gunstige helsefordelene av å varmes opp for mye. Så jeg bruker bare vanlig olivenolje til steking. Usikker på om kaldpresset olje har noe høyere røykpunkt enn raffinert, og om det isåfall har noen praktisk betydning.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.806
    Sted
    Oslo
    Jeg har lest at den kaldpressete også har høyt røykpunkt, men også at den mister de gunstige helsefordelene av å varmes opp for mye. Så jeg bruker bare vanlig olivenolje til steking. Usikker på om kaldpresset olje har noe høyere røykpunkt enn raffinert, og om det isåfall har noen praktisk betydning.
    Tomater er visstnok en av de få matvarer som blir mere helsefremmende ved oppvarming.
    Ellers er det vel slik at når olje begynner å ryke så skjer det noen termo kjemiske prosesser som ikke er helt sunne
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Det er uansett sjelden jeg bruker så høy varme at oljen i seg selv begynner å ryke. Og hvis man varmer opp pannen eller gryta før man har i olje og maten like etter, så bør det gå greit.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Lot meg friste til å ta med meg en av de dunkene der med pepperkaker til 5 kroner, men det smaker jo ikke pepperkaker engang. Kjipe, smakløse, og pappaktige. Sirupssnippene de har på Coop Extra derimot var ganske gode, men må innrømme det er lenge siden jeg har smakt hjemmebakte. Pepperkaker derimot bakes hvert år etter gammel oppskrift.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    532
    Antall liker
    1.142
    Sted
    Halden
    Selskap som driver matproduksjon beregnet på distribusjon til et helt land, eller flere, vil konsekvent jage etter billigst mulige ingredienser, billigere erstatninger for opprinnelige ingredienser og rimeligst mulige produksjonsmåter. I tillegg vil de gjøre hva de kan for å forlenge holdbarheten til den ferdige varen.

    Spiser man mat produsert under slike forutsetninger bedriver man selvskading, som å helle brukt frityrolje i bensintanken på sin ellers ytterst velholdte vintage-bil og regne med at det vil gå greit.

    Som tidligere aktiv merkevarebygger stusser jeg veldig når jeg er innom et byggvarehus, for eksempel, og ser en pall med Anton Berg sjokolader. Men, greit nok, "altså aldri kjøpe Anton Berg igjen", er tanken som går gjennom hodet.

     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Selskap som driver matproduksjon beregnet på distribusjon til et helt land, eller flere, vil konsekvent jage etter billigst mulige ingredienser, billigere erstatninger for opprinnelige ingredienser og rimeligst mulige produksjonsmåter. I tillegg vil de gjøre hva de kan for å forlenge holdbarheten til den ferdige varen.
    Det er kanskje en dum eller urealistisk ting å mene og si høyt, men jeg syns det burde komme noen veldig mye strengere regler for hva disse selskapene skal få lov til, og om det fører til at de blir nødt til å selge færre bokser med pepperkaker som har kortere holdbarhet så er kanskje ikke det direkte negativt.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    532
    Antall liker
    1.142
    Sted
    Halden
    Det er kanskje en dum eller urealistisk ting å mene og si høyt, men jeg syns det burde komme noen veldig mye strengere regler for hva disse selskapene skal få lov til, og om det fører til at de blir nødt til å selge færre bokser med pepperkaker som har kortere holdbarhet så er kanskje ikke det direkte negativt.
    Her er jeg selvsagt enig med deg, men samtidig innser jeg hvordan matproduksjon er lagt opp og regulert. Det er faktisk best om forbrukerne innser at de må ta ansvar, og stille krav til både seg selv og dem de kjøper mat av, dersom de vil ha forandring.
    Vi så at det fungerte med palmeolje, som matkjedene solgte i kubikklitre før. Da forbrukerne lot være å kjøpe produkter med palmeolje i ble også bruken av samme redusert (nå kamufleres den, så det bør man være obs på).

    Jeg skulle gjerne hatt mer ansvarsfulle matprodusenter, men de ser på bunnlinjen sin og prioriterer den, fremfor helse. Så lenge tilsetningsmidlene er godkjente, og råvarene er innenfor standard, har de sitt på det tørre.
    Hos oss er vi ytterst skeptiske til alt som kommer fra "Non-EU agriculture", fordi graden av fusk utenfor EU er stor, mens det selvsagt også fuskes innenfor EU. Likevel, kontrollorganene innen EU er såpass gode at man i det minste har en bedre sikkerhet enn om man er ukritisk.

    Min kone insisterer på at alt vi spiser skal være sertifisert økologisk. Det koster litt ekstra, men man får en ytterligere garanti for at det som går i kroppen er bedre for den. Og selv når det gjelder økologisk sertifisert mat er hun kritisk og innsiktsfull og sorterer fra det som ikke holder mål. Det selges mye øko-mat fra Non-EU agriculture, for eksempel, og det selges mye øko.charkuteri som er stint med nitritt.

    Jeg syns at hver enkelt forbruker må innse at matindustrien ikke tenker på hans eller hennes beste i et sunnhet-/helseperspektiv, og ta beslutninger med det som utgangspunkt.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    6.911
    Antall liker
    7.702
    Sted
    Market Snodsbury
    Som tidligere aktiv merkevarebygger stusser jeg veldig når jeg er innom et byggvarehus, for eksempel, og ser en pall med Anton Berg sjokolader. Men, greit nok, "altså aldri kjøpe Anton Berg igjen", er tanken som går gjennom hodet.
    Det der er rart.

    Er liksom oppvaksen med at Anton Berg, det er dyr og fin sjokolade for spesielle høve, og plomme-i-madeira eit luksusprodukt på tax free. Så finn eg ut at ein kan gå på Rusta og kjøpa dei nærast i bulk, billigare enn Nidar-masipan på Kiwi.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Her er jeg selvsagt enig med deg, men samtidig innser jeg hvordan matproduksjon er lagt opp og regulert. Det er faktisk best om forbrukerne innser at de må ta ansvar, og stille krav til både seg selv og dem de kjøper mat av, dersom de vil ha forandring.
    Vi så at det fungerte med palmeolje, som matkjedene solgte i kubikklitre før. Da forbrukerne lot være å kjøpe produkter med palmeolje i ble også bruken av samme redusert (nå kamufleres den, så det bør man være obs på).

    Jeg skulle gjerne hatt mer ansvarsfulle matprodusenter, men de ser på bunnlinjen sin og prioriterer den, fremfor helse. Så lenge tilsetningsmidlene er godkjente, og råvarene er innenfor standard, har de sitt på det tørre.
    Hos oss er vi ytterst skeptiske til alt som kommer fra "Non-EU agriculture", fordi graden av fusk utenfor EU er stor, mens det selvsagt også fuskes innenfor EU. Likevel, kontrollorganene innen EU er såpass gode at man i det minste har en bedre sikkerhet enn om man er ukritisk.

    Min kone insisterer på at alt vi spiser skal være sertifisert økologisk. Det koster litt ekstra, men man får en ytterligere garanti for at det som går i kroppen er bedre for den. Og selv når det gjelder økologisk sertifisert mat er hun kritisk og innsiktsfull og sorterer fra det som ikke holder mål. Det selges mye øko-mat fra Non-EU agriculture, for eksempel, og det selges mye øko.charkuteri som er stint med nitritt.

    Jeg syns at hver enkelt forbruker må innse at matindustrien ikke tenker på hans eller hennes beste i et sunnhet-/helseperspektiv, og ta beslutninger med det som utgangspunkt.
    Jeg skjønner hva du sier, men jeg tror vi etterhvert vil se på matindustrien og ta et oppgjør med dem litt som vi tidligere har gjort med tobakksindustrien. Hvis vi overlater til industrien å regulere seg selv så lenge de bruker lovlige ingredienser, så vil vi bare få mer av det samme vi ser tendenser til nå, at de produserer større og større volum med dårligere kvalitet, til lavere pris. Hvem er egentlig tjent med det? Ikke forbrukerne, iallfall. Når usunn mat blir tilgjengelig i overflod og til og med lavt priset gir det helt feil signaler og insentiver, mener iallfall jeg. Hva om en boks med pepperkaker kostet hundre eller hundreogfemti kroner isteden, men var av skikkelig god kvalitet med ordentlige råvarer og holdbarhet som vanlige ferskvarer?

    Og jeg er enig i at man må ta ansvar for egen helse også, men jeg syns faktisk ikke det er greit at vi blir tilbudt usunne alternativer hvor enn vi snur oss, som blir presentert på mest mulig innbydende måte uten krav til tydelig merking av hva det faktisk inneholder. På røykpakker etterlates det ingen tvil, så hvorfor skal mat egentlig være annerledes?
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Det der er rart.

    Er liksom oppvaksen med at Anton Berg, det er dyr og fin sjokolade for spesielle høve, og plomme-i-madeira eit luksusprodukt på tax free. Så finn eg ut at ein kan gå på Rusta og kjøpa dei nærast i bulk, billigare enn Nidar-masipan på Kiwi.
    De har gjort sjokolademedaljongene med plomme i madeira mindre også. Før var de større, det er jeg villig til å sverge på under ed.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.806
    Sted
    Oslo
    De har gjort sjokolademedaljongene med plomme i madeira mindre også. Før var de større, det er jeg villig til å sverge på under ed.
    Eller var det du som var mindre?
    Dengang jeg var liten kan jeg sverge på at alt var mye større, iallefall den bøse bikkja til naboen
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.302
    Antall liker
    16.159
    som blir presentert på mest mulig innbydende måte uten krav til tydelig merking av hva det faktisk inneholder.
    Ville du kjøpt noe som var merket med "inneholder E101, E160a, E300, E307, E330 og E440"

    E-101 er Riboflavin (Vitamin B2)
    E-160a er betakaroten
    E-300 er askorbinsyre (bedre kjent som Vitamin C)
    E-307 er alfa-tokoferol (en antioksidant)
    E-330 er sitronsyre
    E-440 er Petkin

    Dersom svaret er nei, så bør du ikke spise appelsin siden appelsin naturlig inneholder alle disse stoffene.

    Dette er ikke ment som noe forsvarstale for matindustrien, men oppfatning om at så lenge noe er dyrket naturlig så får man ikke i seg noen e-stoffer og annen styggedom virker å være ganske utbredt. Dersom man ikke liker E-250/E-252 (nitritt/nitrat) i spekematproduksjon så kan man se etter noen som bruker selleriblader heller. Grunnen til at selleriblader funker som substitutt i så måte er at det inneholder temmelig mye....trommevirvel... nitrat
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Eller var det du som var mindre?
    Dengang jeg var liten kan jeg sverge på at alt var mye større, iallefall den bøse bikkja til naboen
    Nei, jeg har spist dem kontinuerlig gjennom hele livet og mener å ha grei oversikt. Riktignok lenge mellom hver gang, men jeg er sikker på at de er mindre enn de var. Mulig det er færre i hver boks også, selv om jeg er litt usikker på det. Tror det var 10 sjokolader før i tiden.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.997
    Antall liker
    14.726
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Gidder ikke slå opp noen E-tabell, men svært mange av E-stoffene finnes naturlig i matvarer ( de fleste??).. at folk flest ikke vet bæra, er en annen sak..
    Mye av grunnen til høy omsetning av halvfabrikata og hurtigprodukter ligger nok i den beryktede tidsklemma... folk kan ikke / gidder ikke / har ikke tid til å lage mat.. da blir det poser, glass og bokser og grandis som "redder" dagen....
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Ville du kjøpt noe som var merket med "inneholder E101, E160a, E300, E307, E330 og E440"

    E-101 er Riboflavin (Vitamin B2)
    E-160a er betakaroten
    E-300 er askorbinsyre (bedre kjent som Vitamin C)
    E-307 er alfa-tokoferol (en antioksidant)
    E-330 er sitronsyre
    E-440 er Petkin

    Dersom svaret er nei, så bør du ikke spise appelsin siden appelsin naturlig inneholder alle disse stoffene.

    Dette er ikke ment som noe forsvarstale for matindustrien, men oppfatning om at så lenge noe er dyrket naturlig så får man ikke i seg noen e-stoffer og annen styggedom virker å være ganske utbredt. Dersom man ikke liker E-250/E-252 (nitritt/nitrat) i spekematproduksjon så kan man se etter noen som bruker selleriblader heller. Grunnen til at selleriblader funker som substitutt i så måte er at det inneholder temmelig mye....trommevirvel... nitrat
    Det er greit nok, men det er jo ikke noe jeg har sagt eller gitt uttrykk for i denne sammenhengen? Tobakk og opium er jo også dyrket naturlig, men det er ikke noe jeg vil ha i maten min.

    Men hva om det var bilde av en tarm med kreftsvulster på bacon og pølsepakkene sånn det har vært og kanskje fortsatt er av lunger på røykpakker?
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.806
    Sted
    Oslo
    Nei, jeg har spist dem kontinuerlig gjennom hele livet og mener å ha grei oversikt. Riktignok lenge mellom hver gang, men jeg er sikker på at de er mindre enn de var. Mulig det er færre i hver boks også, selv om jeg er litt usikker på det. Tror det var 10 sjokolader før i tiden.
    Har man en merkevare som står for luksus, så er det lett å melke det for både å selge mer og ta ut en merpris.
    Tror noen virkelig at man får High-End lyd når man kjøper en bil med bilstereo fra mark-levinson eller B&W
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Gidder ikke slå opp noen E-tabell, men svært mange av E-stoffene finnes naturlig i matvarer ( de fleste??).. at folk flest ikke vet bæra, er en annen sak..
    Mye av grunnen til høy omsetning av halvfabrikata og hurtigprodukter ligger nok i den beryktede tidsklemma... folk kan ikke / gidder ikke / har ikke tid til å lage mat.. da blir det poser, glass og bokser og grandis som "redder" dagen....
    Det er sikkert en del av forklaringen. Men jeg tror ikke vi skal se bort fra at den maten og det utvalget industrien tilbyr oss hver eneste dag i butikkhyllene har en oppdragende effekt på oss forbrukere. Hvis noe er tilgjengelig og ser ut som et brukbart alternativ, så vil noen kjøpe det.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Har man en merkevare som står for luksus, så er det lett å melke det for både å selge mer og ta ut en merpris.
    Tror noen virkelig at man får High-End lyd når man kjøper en bil med bilstereo fra mark-levinson eller B&W
    Dette er en av de tingene som virkelig irriterer meg for tiden, og har gjort det en stund. Selv om man betaler premium pris for et produkt, så er det ikke sikkert at produktet er premium lenger - bare merkenavnet.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.789
    Antall liker
    16.510
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Gidder ikke slå opp noen E-tabell, men svært mange av E-stoffene finnes naturlig i matvarer ( de fleste??).. at folk flest ikke vet bæra, er en annen sak..
    Mye av grunnen til høy omsetning av halvfabrikata og hurtigprodukter ligger nok i den beryktede tidsklemma... folk kan ikke / gidder ikke / har ikke tid til å lage mat.. da blir det poser, glass og bokser og grandis som "redder" dagen....
    Det skyldes nok bl.a. manglende, eller døende, matkultur.

    Norske skolebarn får Tine skyr i kantina en gang i uka, Santa Maria taco på fredag og grændis på lørdag.


    The following is a French government text from 2001 outlining the need for education in the school lunchroom: “One can often neglect or forget the educational aspect of the meal. It is worthwhile highlighting children’s capacity to acquire basic knowledge of the main food groups at the same time as adopting good eating behaviors. Indeed children learn eating habits at an early age. It is therefore important to start nutrition education while behaviors and attitudes have not already been established.

    The school has an important role to play, especially in raising the pupil’s awareness of the sense of taste. In conjunction with families, we can help children to learn to make educated food choices without being influenced by trends and media; while at the same time teaching them the effects of diet on their health.”
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    532
    Antall liker
    1.142
    Sted
    Halden
    Ville du kjøpt noe som var merket med "inneholder E101, E160a, E300, E307, E330 og E440"

    E-101 er Riboflavin (Vitamin B2)
    E-160a er betakaroten
    E-300 er askorbinsyre (bedre kjent som Vitamin C)
    E-307 er alfa-tokoferol (en antioksidant)
    E-330 er sitronsyre
    E-440 er Petkin (Pektin)

    Dersom svaret er nei, så bør du ikke spise appelsin siden appelsin naturlig inneholder alle disse stoffene.

    Dette er ikke ment som noe forsvarstale for matindustrien, men oppfatning om at så lenge noe er dyrket naturlig så får man ikke i seg noen e-stoffer og annen styggedom virker å være ganske utbredt. Dersom man ikke liker E-250/E-252 (nitritt/nitrat) i spekematproduksjon så kan man se etter noen som bruker selleriblader heller. Grunnen til at selleriblader funker som substitutt i så måte er at det inneholder temmelig mye....trommevirvel... nitrat
    Trommevirvel både her og der. Det er forskjell på nitritt og nitrat og på hvordan kroppen behandler disse. Mens nitrater kan omvandles til gunstige stoffer i kroppen er et overskudd av nitritt særs ugunstig. Det kobles til kreft og er årsaken til at man forsøker å begrense mengden nitritt som benyttes i spekemat, pølser og andre kjøttvarer.
    Nitritt har flere gunstige egenskaper i kjøttvaren -- det stanser bakterien clostridium botulinum, og det vil man gjerne unngå. I tillegg kan det forhindre at fettet blir harskt og det gir også en rødfarge til kjøttet, som dermed ikke fremstår grått.
    Men når nitritt kommer inn i kroppen vår skjer altså noe annet.

    Det er vanlig å vise til at tilsetningsstoffer kan være helt uskyldige, men man bør få med seg hele bildet.

    I matindustrien er alle tilsetningsstoff kategorisert og klassifisert, også de naturlige. Som forbruker bør man være bevisst hva:

    1. Som er naturlige tilsetningsstoffer, og om de egentlig hører hjemme i denne matvaren.
    2. Som er unaturlige tilsetningsstoffer som har egenskaper som kan være skadelige for en selv, men gunstige for produsentens mål om hvordan maten skal oppfattes, lagringsevnen skal økes, osv.

    Spesielt for syntetiske tilsetningsstoff, fargeemner, substitutter for naturlige ingredienser, m.m. er det helt greit å være litt på vakt. Som en grei regel kan man si at jo mer prosessert en matvare er, dess flere ugunstige tilsetningsstoff vil den inneholde.

    Kunnskapen omkring betydningen av tilsetningsstoff har fått en betydelig skubb etter at man er blitt bevisst hvor viktig tarmhelsen er for sunnhetstilstanden. (Så viktig at man faktisk overfører avføring fra individer med sunn tarmbakterieflora til personer som har fått sin redusert). Tilsetningsstoff i maten har stor betydning for tarmfloraen og dennes sammensetning, og man kan kjapt kjøre noe som tilsvarer "napalmbombing" av samme gjennom sitt kosthold (eller gjennom antibiotika).

    Jeg syns Marit Kolby skriver og formidler mye klokt om hva man skal følge med på og være klar over, i forhold til hva maten vi tilbys i butikkene inneholder, og vil anbefale at man tar en tur innom hennes forskjellige skriverier om emnet.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    6.911
    Antall liker
    7.702
    Sted
    Market Snodsbury
    Det skyldes nok bl.a. manglende, eller døende, matkultur.

    Norske skolebarn får Tine skyr i kantina en gang i uka, Santa Maria taco på fredag og grændis på lørdag.
    Det er nok litt sant i det.

    Det er, som før nemnt, slett ikkje alltid at det å laga mat frå ferdigmat tek veldig mykje lengre tid enn å bruka råvarer, men det krev litt arbeid og planlegging.

    Kidsa liker Toro tomatsuppe, så vi har ofte på laurdag føremiddag (med makaroni, ferskt brød, egg og parmesan, så det er litt mat også). Då vi var på ferie i Sverige i sumar, oppdaga vi at den typen ferdigmat slett ikkje fanst der, så eg laga med hermetiske tomatar i staden. Det var jo betre for oss vaksne, ungane var ikkje heilt superhappy. Tidsbruken var ikkje overveldande, eigentleg, målt frå start til slutt.​

    Men det er litt rart.

    Kokebøker, matbloggar, oppskriftsbankar osb. florerer. Haugevis av TV-program med folk/kjendisar som lagar mat på TV (sikkert på Youtube og TikTok også). Kjøkenet er høgstatusrom i huset.

    Om to generasjonar tilbake hadde sett maten vi lagar i dag, hadde dei vorte forbausa, ikkje minst over kva krydder vi bruker. Frå barndomen hugsar eg at dei vaksne snakka om kvitlauksande, eit ord eg ikkje kan hugsa å ha høyrt på tjue år.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.997
    Antall liker
    14.726
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Da Madam Fruen og jeg slo våre pjalter sammen på slutten av 70-tallet, var et vanlig utsagn fra enkelte partaigjester at "Om du har kvitløk i maten så et ikkje eg.!"
    Det var kvitløk i maten så det holdt, - ingen sa et ord og maten gikk ned fortere enn svint.... :cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.302
    Antall liker
    16.159
    Trommevirvel både her og der. Det er forskjell på nitritt og nitrat og på hvordan kroppen behandler disse. Mens nitrater kan omvandles til gunstige stoffer i kroppen er et overskudd av nitritt særs ugunstig. Det kobles til kreft og er årsaken til at man forsøker å begrense mengden nitritt som benyttes i spekemat, pølser og andre kjøttvarer.
    Nitritt har flere gunstige egenskaper i kjøttvaren -- det stanser bakterien clostridium botulinum, og det vil man gjerne unngå. I tillegg kan det forhindre at fettet blir harskt og det gir også en rødfarge til kjøttet, som dermed ikke fremstår grått.
    Men når nitritt kommer inn i kroppen vår skjer altså noe annet.

    Det er vanlig å vise til at tilsetningsstoffer kan være helt uskyldige, men man bør få med seg hele bildet.
    Jeg skjønner ikke hvordan nitritt/nitrat som konserveringsmiddel for kjøtt skal oppføre seg spesielt forskjelling avhening av om det tilsettes i form av nitrittsalt (den vanlige måten) eller om man får samme effekten - på kjøttet - fra planter som inneholder aktuelle stoff, da presumtivt i en mengde brukt som er tilstrekkelig for å oppnå ønsket effekt. Salt har man uansett så den biten er jo lik. Det er ikke akkurat snakk om å spise salat/blader her, men altså å bruke det som et konserveringsmiddel. Basert på hva jeg har lest om dette - som helt sikkert er mindre enn hva du har lest - så er dette et smutthull for å slippe å oppgi E250/51/52 på innholdsfortegnelsen selv om sluttresultatet er mye av det samme men man kan si at det ikke er tilsatt nitritt/nitrat.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.997
    Antall liker
    14.726
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Kaliumnitrat - aka salpeter E252- har liten effekt som konserveringsmiddel, men brukes kun for å bevare rødfargen på feks kjøtt... Jeg bruker det i lammerull og sylterull.. Nitritt er et helt annet stoff med andre egenskaper... som beskrevet over...
    Nitrater har også en del andre interessante egenskaper som ikke har noe med mat å gjøre....
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.302
    Antall liker
    16.159
    Kaliumnitrat - aka salpeter E252- har liten effekt som konserveringsmiddel, men brukes kun for å bevare rødfargen på feks kjøtt... Jeg bruker det i lammerull og sylterull.. Nitritt er et helt annet stoff med andre egenskaper... som beskrevet over...
    Nitrater har også en del andre interessante egenskaper som ikke har noe med mat å gjøre....
    Jeg buker natriumnitritt (og kun det) når jeg lager coppa eller panchatta - det er vel E-250. Utover å motvirke butolisme og gi rødfarge til kjøttet så har vel ingen av disse stoffene (nitritt/nitrat) noen enorm konserveringsevne i seg selv - det er det saltet og tørkingen som står for først og fremst. Jeg bruker kun salt når jeg lager fenalår.

    Tror ikke man får kjøpt ren nitritt i det hele - til almuen selges det i alle fall meg bekjent kun som ferdig utblandet med salt.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    532
    Antall liker
    1.142
    Sted
    Halden
    Tilsatt nitritt er fullstendig forbudt i økologiske fødevarer som produseres og selges i Danmark, og landet har den laveste terskelen i EU for hva som er tillatt av nitritt-tilsetning i konvensjonelle matprodukter.
    I Sverige hadde det økologiske sertifiseringsorganet KRAV et totalforbud mot nitritt i produkter fra svinekjøtt, noe som førte til at slakteriene og matkjedene besluttet å ikke ta inn kjøtt fra KRAV-sertifiserte oppdrettere. I år besluttet KRAV å tillate nitritt, etter påtrykk fra oppdretterne, og dermed har matkjedene åpnet for å ta inn KRAV-merket svinekjøtt igjen.

    Nitritt er påvist å være kreftfremkallende og har ti ganger høyere toksisitet (skadevirkning) enn nitrat, men anvendes altså i kjøttindustrien som fargebevarende (rødfarge) og botulismedempende tilsetningsmiddel.

    For meg som elsker all mulig slags fermentert kjøtt er dette selvsagt et helsike, siden man spesielt i Italia og Spania dumper nitritt i chark-produkter.

    Studier viser at jevnlig inntak av nitrittholdige kjøttprodukter har betydelige skadevirkninger, høyere dødelighet, colorektal kreft, type-2 diabetes og hjertesykdommer er påvist i amerikanske og europeiske undersøkelser, hos både menn og kvinner.

    Det interessante er at naturlig nitritt i grønnsaker har gunstig effekt på tarmhelsen, da de omdannes til nitrogenmonoksid, mens nitritt fra ultra-/prosesserte kjøttprodukter omdannes til trimethylamine nitrogenmonoksid og kynurenine, som har skadevirkninger. Nitritt kan også danne nitrosaminer som også øker kreftrisiko.

    Om kampen mellom helse og industri på området i Sverige:

    IMG_6945.jpg
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Jeg spiser gjerne grått kjøtt hvis det ikke dreper meg. Lurer på om bacon er like farlig hvis det ikke er tilsatt nitritt.

     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.806
    Sted
    Oslo
    Jeg spiser gjerne grått kjøtt hvis det ikke dreper meg. Lurer på om bacon er like farlig hvis det ikke er tilsatt nitritt.

    Det var sikkert ikke så sunt, men noe av sjarmen med Danmark på søttitallet var rødpølsene som virkelig var røde også inni.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.302
    Antall liker
    16.159
    Det interessante er at naturlig nitritt i grønnsaker har gunstig effekt på tarmhelsen, da de omdannes til nitrogenmonoksid, mens nitritt fra ultra-/prosesserte kjøttprodukter omdannes til trimethylamine nitrogenmonoksid og kynurenine, som har skadevirkninger. Nitritt kan også danne nitrosaminer som også øker kreftrisiko.
    Det har forsåvidt jeg også lest, men poenget mitt er altså at når man bruker dette som konserveringsmiddel, eller substitutt for E-stoffer i kjøttproduksjon så går dette stoffet inn i kjøttet - ellers ville det jo ikke ha noen hensikt. Hva forskjellen da skulle være på om kilden opprinnelig er en grønnsak (f.eks selleripulver eller blader) kontra blandet med salt er ikke helt opplagt for meg.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.901
    Sted
    Sølvbyen
    Jeg lager en god del bacon sjøl, men bryr meg ikke om det er litt grått.... smaken er den samme...
    En jeg kjenner som har flyttet nordover røyker sitt eget bacon. Har lurt på om det kanskje er sunnere enn det man får i butikken.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.997
    Antall liker
    14.726
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Første klasses bacon, typ tørrsaltet, kan fortsatt kjøpes i butikk, men det er i alle fall svært mye billigere å lage sjøl, og fortsatt mye billigere enn den sprøytesalta og dryppende guffa som selges som bacon... er faktisk ikke så mye arbeid, men det eneste jeg faktisk har nok av er tid.... :cool:
    Jeg røyker også fisk og annet kjøtt.... et lettsaltet og røykt lammelår er i kjømda til julemat... og sønnen min har laksefeber, så ligger litt jobb der også..😜
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn