Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.768
    Antall liker
    16.884
    Sted
    Sølvbyen
    Det som er bra for sjelen er ofte bra for kroppen.
    Har alltid brukt smør, kremfløte, seterrømme og aldri lettprodukter.
    Røyker og drikker gjør jeg óg.
    Skal på ingen måte hevde dette er helsekost eller anbefale dette til andre.
    Men;
    På en kolesterol test på jobben fikk jeg beskjed om at jeg hadde kolesterol på linje med japanere.
    Jeg tror ikke man kan overføre det ordtaket til kostholdsråd. Noen ting er beviselig skadelige for oss, og da hjelper det nok lite at man syns det er godt. Skulle veldig gjerne ønske at det ikke var sånn, for jeg hadde gjerne spist biff, bacon, og pølser flere ganger i uka, og drukket alkohol oftere hvis det ikke var skadelig.
    Selv har jeg lagt om til lettrømme og margarin, og bruker bare usaltet meierismør hvis jeg skal bake eller steke pannekaker e.l. lignende som krever smør. Ellers steker jeg i vanlig olivenolje, og sparer den kaldpressete jomfruoljen til å ha på kokt pasta o.l. Olivenolje mister visstnok mange av de helsebringende effektene når man varmer den opp, så det er bortkastete penger å steke med ekstra jomfruolje. Visstnok.

    Ellers er jeg overhodet ikke ute etter å misjonere om kosthold, men syns det er litt vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon som ofte spriker, og velger derfor heller å forholde meg til offentlige råd og reningslinjer, og hva leger og eksperter på området sier.

     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.708
    Antall liker
    13.754
    Sted
    Oslo
    Jeg tror ikke man kan overføre det ordtaket til kostholdsråd. Noen ting er beviselig skadelige for oss, og da hjelper det nok lite at man syns det er godt. Skulle veldig gjerne ønske at det ikke var sånn, for jeg hadde gjerne spist biff, bacon, og pølser flere ganger i uka, og drukket alkohol oftere hvis det ikke var skadelig.
    Selv har jeg lagt om til lettrømme og margarin, og bruker bare usaltet meierismør hvis jeg skal bake eller steke pannekaker e.l. lignende som krever smør. Ellers steker jeg i vanlig olivenolje, og sparer den kaldpressete jomfruoljen til å ha på kokt pasta o.l. Olivenolje mister visstnok mange av de helsebringende effektene når man varmer den opp, så det er bortkastete penger å steke med ekstra jomfruolje. Visstnok.

    Ellers er jeg overhodet ikke ute etter å misjonere om kosthold, men syns det er litt vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon som ofte spriker, og velger derfor heller å forholde meg til offentlige råd og reningslinjer, og hva leger og eksperter på området sier.

    Leste nettopp at kaldpresset virgen olivenolje er bedre til steking enn annen fordi den tåler høyere temperaturer bedre.
    Hjemme bruker jeg en "rimelig" jomfruolje til steking og baking, og en god del dyrere til salater og til å sprinkle over maten.
    Og om man ikke utstår tran sies det at en liten skje olivenolje gjør omtrent samme nytten
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.768
    Antall liker
    16.884
    Sted
    Sølvbyen
    Leste nettopp at kaldpresset virgen olivenolje er bedre til steking enn annen fordi den tåler høyere temperaturer bedre.
    Hjemme bruker jeg en "rimelig" jomfruolje til steking og baking, og en god del dyrere til salater og til å sprinkle over maten.
    Og om man ikke utstår tran sies det at en liten skje olivenolje gjør omtrent samme nytten
    Jeg har lest at den kaldpressete også har høyt røykpunkt, men også at den mister de gunstige helsefordelene av å varmes opp for mye. Så jeg bruker bare vanlig olivenolje til steking. Usikker på om kaldpresset olje har noe høyere røykpunkt enn raffinert, og om det isåfall har noen praktisk betydning.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.708
    Antall liker
    13.754
    Sted
    Oslo
    Jeg har lest at den kaldpressete også har høyt røykpunkt, men også at den mister de gunstige helsefordelene av å varmes opp for mye. Så jeg bruker bare vanlig olivenolje til steking. Usikker på om kaldpresset olje har noe høyere røykpunkt enn raffinert, og om det isåfall har noen praktisk betydning.
    Tomater er visstnok en av de få matvarer som blir mere helsefremmende ved oppvarming.
    Ellers er det vel slik at når olje begynner å ryke så skjer det noen termo kjemiske prosesser som ikke er helt sunne
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.768
    Antall liker
    16.884
    Sted
    Sølvbyen
    Det er uansett sjelden jeg bruker så høy varme at oljen i seg selv begynner å ryke. Og hvis man varmer opp pannen eller gryta før man har i olje og maten like etter, så bør det gå greit.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.768
    Antall liker
    16.884
    Sted
    Sølvbyen
    Lot meg friste til å ta med meg en av de dunkene der med pepperkaker til 5 kroner, men det smaker jo ikke pepperkaker engang. Kjipe, smakløse, og pappaktige. Sirupssnippene de har på Coop Extra derimot var ganske gode, men må innrømme det er lenge siden jeg har smakt hjemmebakte. Pepperkaker derimot bakes hvert år etter gammel oppskrift.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    521
    Antall liker
    1.120
    Sted
    Halden
    Selskap som driver matproduksjon beregnet på distribusjon til et helt land, eller flere, vil konsekvent jage etter billigst mulige ingredienser, billigere erstatninger for opprinnelige ingredienser og rimeligst mulige produksjonsmåter. I tillegg vil de gjøre hva de kan for å forlenge holdbarheten til den ferdige varen.

    Spiser man mat produsert under slike forutsetninger bedriver man selvskading, som å helle brukt frityrolje i bensintanken på sin ellers ytterst velholdte vintage-bil og regne med at det vil gå greit.

    Som tidligere aktiv merkevarebygger stusser jeg veldig når jeg er innom et byggvarehus, for eksempel, og ser en pall med Anton Berg sjokolader. Men, greit nok, "altså aldri kjøpe Anton Berg igjen", er tanken som går gjennom hodet.

     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.768
    Antall liker
    16.884
    Sted
    Sølvbyen
    Selskap som driver matproduksjon beregnet på distribusjon til et helt land, eller flere, vil konsekvent jage etter billigst mulige ingredienser, billigere erstatninger for opprinnelige ingredienser og rimeligst mulige produksjonsmåter. I tillegg vil de gjøre hva de kan for å forlenge holdbarheten til den ferdige varen.
    Det er kanskje en dum eller urealistisk ting å mene og si høyt, men jeg syns det burde komme noen veldig mye strengere regler for hva disse selskapene skal få lov til, og om det fører til at de blir nødt til å selge færre bokser med pepperkaker som har kortere holdbarhet så er kanskje ikke det direkte negativt.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    521
    Antall liker
    1.120
    Sted
    Halden
    Det er kanskje en dum eller urealistisk ting å mene og si høyt, men jeg syns det burde komme noen veldig mye strengere regler for hva disse selskapene skal få lov til, og om det fører til at de blir nødt til å selge færre bokser med pepperkaker som har kortere holdbarhet så er kanskje ikke det direkte negativt.
    Her er jeg selvsagt enig med deg, men samtidig innser jeg hvordan matproduksjon er lagt opp og regulert. Det er faktisk best om forbrukerne innser at de må ta ansvar, og stille krav til både seg selv og dem de kjøper mat av, dersom de vil ha forandring.
    Vi så at det fungerte med palmeolje, som matkjedene solgte i kubikklitre før. Da forbrukerne lot være å kjøpe produkter med palmeolje i ble også bruken av samme redusert (nå kamufleres den, så det bør man være obs på).

    Jeg skulle gjerne hatt mer ansvarsfulle matprodusenter, men de ser på bunnlinjen sin og prioriterer den, fremfor helse. Så lenge tilsetningsmidlene er godkjente, og råvarene er innenfor standard, har de sitt på det tørre.
    Hos oss er vi ytterst skeptiske til alt som kommer fra "Non-EU agriculture", fordi graden av fusk utenfor EU er stor, mens det selvsagt også fuskes innenfor EU. Likevel, kontrollorganene innen EU er såpass gode at man i det minste har en bedre sikkerhet enn om man er ukritisk.

    Min kone insisterer på at alt vi spiser skal være sertifisert økologisk. Det koster litt ekstra, men man får en ytterligere garanti for at det som går i kroppen er bedre for den. Og selv når det gjelder økologisk sertifisert mat er hun kritisk og innsiktsfull og sorterer fra det som ikke holder mål. Det selges mye øko-mat fra Non-EU agriculture, for eksempel, og det selges mye øko.charkuteri som er stint med nitritt.

    Jeg syns at hver enkelt forbruker må innse at matindustrien ikke tenker på hans eller hennes beste i et sunnhet-/helseperspektiv, og ta beslutninger med det som utgangspunkt.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    6.900
    Antall liker
    7.694
    Sted
    Market Snodsbury
    Som tidligere aktiv merkevarebygger stusser jeg veldig når jeg er innom et byggvarehus, for eksempel, og ser en pall med Anton Berg sjokolader. Men, greit nok, "altså aldri kjøpe Anton Berg igjen", er tanken som går gjennom hodet.
    Det der er rart.

    Er liksom oppvaksen med at Anton Berg, det er dyr og fin sjokolade for spesielle høve, og plomme-i-madeira eit luksusprodukt på tax free. Så finn eg ut at ein kan gå på Rusta og kjøpa dei nærast i bulk, billigare enn Nidar-masipan på Kiwi.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn