Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.760
    Antall liker
    16.880
    Sted
    Sølvbyen
    Det som er bra for sjelen er ofte bra for kroppen.
    Har alltid brukt smør, kremfløte, seterrømme og aldri lettprodukter.
    Røyker og drikker gjør jeg óg.
    Skal på ingen måte hevde dette er helsekost eller anbefale dette til andre.
    Men;
    På en kolesterol test på jobben fikk jeg beskjed om at jeg hadde kolesterol på linje med japanere.
    Jeg tror ikke man kan overføre det ordtaket til kostholdsråd. Noen ting er beviselig skadelige for oss, og da hjelper det nok lite at man syns det er godt. Skulle veldig gjerne ønske at det ikke var sånn, for jeg hadde gjerne spist biff, bacon, og pølser flere ganger i uka, og drukket alkohol oftere hvis det ikke var skadelig.
    Selv har jeg lagt om til lettrømme og margarin, og bruker bare usaltet meierismør hvis jeg skal bake eller steke pannekaker e.l. lignende som krever smør. Ellers steker jeg i vanlig olivenolje, og sparer den kaldpressete jomfruoljen til å ha på kokt pasta o.l. Olivenolje mister visstnok mange av de helsebringende effektene når man varmer den opp, så det er bortkastete penger å steke med ekstra jomfruolje. Visstnok.

    Ellers er jeg overhodet ikke ute etter å misjonere om kosthold, men syns det er litt vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon som ofte spriker, og velger derfor heller å forholde meg til offentlige råd og reningslinjer, og hva leger og eksperter på området sier.

     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.707
    Antall liker
    13.750
    Sted
    Oslo
    Jeg tror ikke man kan overføre det ordtaket til kostholdsråd. Noen ting er beviselig skadelige for oss, og da hjelper det nok lite at man syns det er godt. Skulle veldig gjerne ønske at det ikke var sånn, for jeg hadde gjerne spist biff, bacon, og pølser flere ganger i uka, og drukket alkohol oftere hvis det ikke var skadelig.
    Selv har jeg lagt om til lettrømme og margarin, og bruker bare usaltet meierismør hvis jeg skal bake eller steke pannekaker e.l. lignende som krever smør. Ellers steker jeg i vanlig olivenolje, og sparer den kaldpressete jomfruoljen til å ha på kokt pasta o.l. Olivenolje mister visstnok mange av de helsebringende effektene når man varmer den opp, så det er bortkastete penger å steke med ekstra jomfruolje. Visstnok.

    Ellers er jeg overhodet ikke ute etter å misjonere om kosthold, men syns det er litt vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon som ofte spriker, og velger derfor heller å forholde meg til offentlige råd og reningslinjer, og hva leger og eksperter på området sier.

    Leste nettopp at kaldpresset virgen olivenolje er bedre til steking enn annen fordi den tåler høyere temperaturer bedre.
    Hjemme bruker jeg en "rimelig" jomfruolje til steking og baking, og en god del dyrere til salater og til å sprinkle over maten.
    Og om man ikke utstår tran sies det at en liten skje olivenolje gjør omtrent samme nytten
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.760
    Antall liker
    16.880
    Sted
    Sølvbyen
    Leste nettopp at kaldpresset virgen olivenolje er bedre til steking enn annen fordi den tåler høyere temperaturer bedre.
    Hjemme bruker jeg en "rimelig" jomfruolje til steking og baking, og en god del dyrere til salater og til å sprinkle over maten.
    Og om man ikke utstår tran sies det at en liten skje olivenolje gjør omtrent samme nytten
    Jeg har lest at den kaldpressete også har høyt røykpunkt, men også at den mister de gunstige helsefordelene av å varmes opp for mye. Så jeg bruker bare vanlig olivenolje til steking. Usikker på om kaldpresset olje har noe høyere røykpunkt enn raffinert, og om det isåfall har noen praktisk betydning.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.707
    Antall liker
    13.750
    Sted
    Oslo
    Jeg har lest at den kaldpressete også har høyt røykpunkt, men også at den mister de gunstige helsefordelene av å varmes opp for mye. Så jeg bruker bare vanlig olivenolje til steking. Usikker på om kaldpresset olje har noe høyere røykpunkt enn raffinert, og om det isåfall har noen praktisk betydning.
    Tomater er visstnok en av de få matvarer som blir mere helsefremmende ved oppvarming.
    Ellers er det vel slik at når olje begynner å ryke så skjer det noen termo kjemiske prosesser som ikke er helt sunne
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    516
    Antall liker
    1.112
    Sted
    Halden
    Røykpunkt på olivenoljer varierer alt etter hva slags oliven som er presset og hvilken grad oljen har. Store variasjoner.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.760
    Antall liker
    16.880
    Sted
    Sølvbyen
    Det er uansett sjelden jeg bruker så høy varme at oljen i seg selv begynner å ryke. Og hvis man varmer opp pannen eller gryta før man har i olje og maten like etter, så bør det gå greit.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn