Ny The Lancet-serie om ultraprosessert mat: – Koblet til massive helseproblemer
Vi forholder oss til dette som vi forholdt oss til tobakk og klimautfordringer, og lar industrien fortsette å trenere og så tvil.
Industribakte butikkbrød
må vi jo tross alt ha, og skolekantinene helt ned i barneskolen må jo ha ørten varianter av UP sukkerbomber fra Tine.
Det vi derimot definitivt ikke har råd tid er skikkelig skolemat, det er bare svenskene som har råd til sånt.
************
Ultraprosessert mat og helserisiko
En systematisk gjennomgang og meta-analyser av over 100 prospektive studier fant statistisk signifikante sammenhenger mellom høyt inntak av ultraprosessert mat og økt risiko for 12 ulike helseutfall, ifølge den første av The Lancet-artiklene i serien som ble publisert:
- Overvekt eller fedme
- Bukfedme
- Type 2-diabetes
- Hypertensjon
- Dyslipidemi
- Hjerte- og karsykdommer
- Koronarsykdom
- Hjerneslag
- Kronisk nyresykdom
- Crohns sykdom
- Depresjon
- Tidlig død
Alle disse studiene ble publisert mellom 2016 og 2024 og alle brukte Nova-klassifiseringen for å måle eksponering for for ultraprosessert mat.
Kilde: Ultra-processed foods and human health: the main thesis
and the evidence
I artikkelen hevdes det at selskapene styrer hele matkjeden fra råvarer til butikk, og bruker store summer på reklame og politisk påvirkning for å sikre profitt.
«Med økende dokumentasjon som knytter UP-mat og ultraprosesserte kostmønstre til underernæring og dårlig helse hos barn, er spørsmålet ikke om tiltak trengs, men hvorfor så mange land fortsatt ikke har tatt meningsfulle grep», skriver Unicefs Joan Matji og Mauro Brero.
Transnasjonale selskaper og UP-mat
Slik konkluderer forfatterne i den tredje av The Lancet-artiklene:
- UP-matselskaper bruker billige ingredienser og industrielle produksjonsmetoder for å kutte kostnader, kombinert med aggressiv markedsføring og tiltalende design for å øke forbruket.
- Med globale årlige salg på 1,9 billioner USD, altså ca 21,9 billioner norske kroner, er UP-mat den mest lønnsomme matsektoren. Profitt gir selskapene økende makt, som de bruker til å utvide produksjon, markedsføring og politisk innflytelse, og omforme kosthold verden over.
- Selskapene bruker sofistikerte politiske taktikker for å beskytte profitt: blokkerer regulering, påvirker vitenskapelige debatter og offentlig opinion, koordinerer interessegrupper globalt, driver lobbyvirksomhet, gir politiske donasjoner og bruker rettslige skritt for å forsinke tiltak.
Kilde: Towards unified global action on ultra-processed foods: understanding commercial determinants, countering corporate power, and mobilising a public health response
Dette sier Helsedirektoratet
Linda Granlund er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Hun mener tiltakene som foreslås er gode, men er uenig i et premiss: Bruken av Nova-klassifiseringen som artiklene i The Lancet er basert på.
Nova er et system for å klassifisere matvarer ut fra grad av prosessering og formålet med den industrielle bearbeidingen - fra 1 (uprosessert) til 4 (ultraprosessert).
– Det er enighet om at man bør spise mindre av mange av produktene i Nova 4. Men i denne kategorien finner man også sunne produkter, som butikkbakte grovbrød. Det er det som gjør denne klassifiseringen litt vanskelig, sier Granlund.
– Spørsmålet er ikke om tiltak trengs, men hvorfor så mange land fortsatt ikke har tatt meningsfulle grep, mener Unicef. Dette sier Helsedirektoratet.
www.aftenposten.no