- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.969
- Antall liker
- 15.858
Jeg har vært på grisebutikken i dag, på Svartskog utenfor Oslo. Dagens fangst - burde holde en stund...
For dette lasset har jeg betalt 140 kroner kiloen ferdig partert og vakumpakket .Det er en halv liten gris, ca 25 kilo i posen jeg fikk + at jeg plukket med en svinenakke uten ben og et par pakker ekstra med koteletter. Totalt 33 kilo. For det første kan man legge merke til hvor lite kvernet kjøtt det er. Jeg bad om så lite kvernet kjøtt som mulig, og det ble to pakker a 500g, resten er brukt til noe mer fornuftig. Vet ikke hvordan det er for gris, men 40% eller hva det nå er av en norsk ku blir til kjøttdeig og karbonadedeig.
Det andre er prisen. Dette er glade griser, frittgående, variert kosthold og alt det der. Det selges altså for 140 kroner kiloen direkte fra bonde til forbruker uten fordyrende mellomledd. Det blir sendt til slakting hos en slakter, men ellers er det ingen andre som skal ha sin del av kaka. Transport utover til og fra slakteriet er det ikke - må hentes på gården. Med denne kiloprisen som er langt over hva man betaler på en dagligvarebutikk om man skulle kjøpt en gris i form av reservedeler så virker det som det rent kommersielle i det ikke er allverden. Hun hadde blitt kontaktet av noen butikker i Oslo-området, men prisen de ville betale var svært mye lavere så det var ikke aktuelt. Og selvsagt er det mange som helst kun vil ha ribba nå før jul.
Dette er et eksempel på hva topp kvalitet i Norge koster. Og at det også er mulig å få tak i det - om enn i en mengde som er upraktisk for en enpersonshusholdning eller om man ikke har en stor fryser. Jeg aner ikke hvordan kalkylene er i kjøttbransjen fra bonde via grossist til butikk og til kunde, men jeg antar at prisen ville vært svært mye høyere om bonden skulle fått betalt det samme.

For dette lasset har jeg betalt 140 kroner kiloen ferdig partert og vakumpakket .Det er en halv liten gris, ca 25 kilo i posen jeg fikk + at jeg plukket med en svinenakke uten ben og et par pakker ekstra med koteletter. Totalt 33 kilo. For det første kan man legge merke til hvor lite kvernet kjøtt det er. Jeg bad om så lite kvernet kjøtt som mulig, og det ble to pakker a 500g, resten er brukt til noe mer fornuftig. Vet ikke hvordan det er for gris, men 40% eller hva det nå er av en norsk ku blir til kjøttdeig og karbonadedeig.
Det andre er prisen. Dette er glade griser, frittgående, variert kosthold og alt det der. Det selges altså for 140 kroner kiloen direkte fra bonde til forbruker uten fordyrende mellomledd. Det blir sendt til slakting hos en slakter, men ellers er det ingen andre som skal ha sin del av kaka. Transport utover til og fra slakteriet er det ikke - må hentes på gården. Med denne kiloprisen som er langt over hva man betaler på en dagligvarebutikk om man skulle kjøpt en gris i form av reservedeler så virker det som det rent kommersielle i det ikke er allverden. Hun hadde blitt kontaktet av noen butikker i Oslo-området, men prisen de ville betale var svært mye lavere så det var ikke aktuelt. Og selvsagt er det mange som helst kun vil ha ribba nå før jul.
Dette er et eksempel på hva topp kvalitet i Norge koster. Og at det også er mulig å få tak i det - om enn i en mengde som er upraktisk for en enpersonshusholdning eller om man ikke har en stor fryser. Jeg aner ikke hvordan kalkylene er i kjøttbransjen fra bonde via grossist til butikk og til kunde, men jeg antar at prisen ville vært svært mye høyere om bonden skulle fått betalt det samme.