Nå begynner det å ligne noe, og man må være rimelig blind for ikke å se konturene av hva som kan komme, og jeg tror kommer. Det har vært advart om dette i lang tid, men slike advarsler blåses bare bort. Slik vi også kan se konturene av her på sentralen
Canada har droppet en lenge varslet skatt på amerikanske teknologigiganter etter press fra president Trump. Eksempelet bør vekke bekymring i Europa, som allerede viser tegn til svakhet under MAGA-presset.
www.digi.no
Inlog, men jeg tillater å kopiere siden dette er en meget meget viktig sak for enkelt menneskets frihet
Bare tenk på når muskern sitter med makta. Puselortene i MS og fjaseboka er ingenting mot ham
«.. Siden 2020 har Canada arbeidet med en særskilt digital tjenesteskatt som særlig skulle ramme amerikanske teknologigiganter – selskaper som er notorisk kjent for å betale minimalt med skatt i landene de opererer i.
Nå er det klart at den canadiske regjeringen, ledet av statsminister Mark Carney, legger skatten på is. Dette skjer etter at president Trump truet med å avslutte alle handels- og tollforhandlinger med nabolandet i nord dersom ikke skatten ble fjernet.
Dette bør vekke uro i Europa. Ikke bare jobber EU med en lignende skatt, men vi nærmer oss også fristen 9. juli – satt av Trump – for gjeninnføring av omfattende straffetoll
Ifølge Wall Street Journal, som har sett et utkast til en avtale mellom USA og EU, skal europeiske ledere være villige til å gjøre unntak for Big Tech i enkelte deler av konkurranselovgivningen Digital Markets Act (DMA), mens en ny dialog pågår.
DMA-lovverket, som nå fases inn, er nettopp utviklet for å bekjempe de amerikanske teknologigigantenes monopol-lignende kontroll over digitale plattformer og store deler av internett.
Skinnprosess
Trump har i flere innlegg, blant annet på Truth Social, antydet at både Digital Services Act (DSA) – som pålegger store tech-plattformer regler for moderering, risikorapportering og annonsering – og DMA er tema i forhandlingene mellom EU og USA. Det reiser alvorlige spørsmål ved EU-kommisjonens troverdighet og Unionens demokratiske prosesser dersom vedtatte regler, som har vært år underveis, kan settes til side i en avtale med Trump.
Foreløpig har kommisjonen avvist at det forhandles om EUs digitale regelverk.
– Vi har vært veldig tydelige på at suvereniteten i vår beslutningsprosess er ukrenkelig, inkludert våre digitale lover, sier en talsperson fra kommisjonen.
Radar har tidligere intervjuet EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S), som var hovedforhandler for DSA. Hun uttalte seg tydelig mot særbehandling av amerikanske selskaper:
– Hvis man prinsipielt gir etter for press utenfra for å endre lovene og lager særregler for amerikanskeide teknologiselskaper, vil det ødelegge hele det indre markedet, sa hun.
Murbrekker for KI
Trump, med støtte fra flere teknologitopper, har truet Europa med «ild og svovel» dersom teknologilovgivningen står fast. Det er ikke bare konkurranseregler og moderering på sosiale medier som står på spill – Trump har også satt seg imot reguleringer som gjelder kunstig intelligens.
I mai fikk Shira Perlmutter, tidligere leder for det amerikanske opphavsrettskontoret, sparken etter å ha lagt frem en rapport som konkluderte med at generative KI-systemer ofte samler inn data fra internett uten tilsyn, og uten respekt for opphavsrett, lisensbetingelser eller samtykke.
Trump hevdet at Perlmutter tråkket feil ved å slå fast at mange av de største KI-modellene trenes gjennom «ulovlig tilgang», og at teknologigigantenes tolkning av «fair use» går «langt utover rimelig bruk».
Perlmutter-fyringen ble av demokraten Joe Morelle omtalt som et «frekt og enestående forsøk på å sikre seg makten» til fordel for de amerikanske KI-gigantene.
Mens EU frykter press og overvåking fra Trump-regjeringen via amerikanske skytjenester og plattformer, har debatten i USA om hvilke data teknologigigantene kan bruke til KI-trening tiltatt de siste månedene.
Torsdag 8. mai ble OpenAI-sjef Sam Altman utspurt i Kongressen av republikanske senator Ted Cruz om hva det ville bety dersom myndighetene begynte å lisensiere KI-modeller og begrenset hvilke data som kunne brukes i treningen.
– Det ville vært katastrofalt, svarte Altman, og la til: – Vi trenger rom for å innovere og bevege oss raskt.
Teknologigigantene driver intens lobbyvirksomhet for å få definert «fair use» så bredt at vanlige regler om opphavsrett, IP og persondata settes til side, slik at nesten alt kan brukes til KI-trening. Kappløpet med Kina brukes som argument for denne tilnærmingen.
Store ressurser, små bøter
I april ble Meta og Apple ilagt bøter på henholdsvis 3,7 milliarder kroner for monopolisering av App Store og 1,5 milliarder kroner for å tvinge brukere til å velge mellom å dele persondata til annonsering eller betale for abonnement. Bøtene kom i kjølvannet av DMA.
Selv om beløpene isolert sett er store, er de kun bagateller for techgigantene – som dessuten ofte lar være å betale. Sannheten er at EU kan gi bøter på opptil 10 prosent av selskapenes globale omsetning. De moderate bøtene sendte derfor et signal om at Europa i praksis ikke tør bruke det store sanksjonsverktøyet midt under en tollkrig med USA.
Den britiske regjeringen har allerede lagt seg på en ettergivende linje overfor Trump. Statsminister Keir Starmer er angivelig villig til å gi tilgang til nærmest all type data for KI-trening i håp om et britisk KI-eventyr – noe som har ført til store protester fra britiske innholdsskapere.
Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier, vår IT-infrastruktur er i Trumps hender, og EU tørster etter vekst. Dermed øker sjansen for at kommisjonspresident Ursula von der Leyen inngår en handelsavtale med Trump hvor EUs digitale regelverk dessverre blir et forhandlingskort – fordi motparten har stor nok makt.
Som Meta-sjef Mark Zuckerberg uttalte få måneder etter Trumps gjenvalg:
– Dette handler om at kommisjonen forsøker å legge hindringer i veien for suksessrike amerikanske selskaper, bare fordi de er amerikanske – mens kinesiske og europeiske konkurrenter slipper unna.
Artikkelen ble først publisert på Ingeniøren for deres abonnenter. Den er tilgjengelig for Digis abonnenter gjennom vår samarbeidsavtale.
..»