Er det ikke da et paradoks om franchise-eieren av rema`n betaler høyere husleie enn "innvandrern" ?
Alternativet er å være ærlige om hvorfor mat i norske butikker er dyr, ensartet og av medioker kvalitet, og hvorfor det ikke er mulig å slippe til andre aktører som utfordrer de bestående på hverken pris, utvalg eller kvalitet. Det er politisk bestemt at det skal være slik, av hensyn til eget jordbruk og leverandørindustri, som i sin tur skyldes både distriktspolitiske mål og hensyn til forsyningssikkerhet i en gitt situasjon, gitt de geografiske og klimatiske forholdene vi har her nord. Da blir det slik. De målene kan man selvsagt være enig eller uenig i, men man bør i det minste ha baller nok til å si det som det er heller enn å skylde på alt mulig annet.Å legge ned norsk landbruk (som følge av opphevet tollvern/blått nivå på statsstøtten) er selvfølgelig en mulighet. Jeg er vel tilhenger av det, men på en ærlig og redelig måte.
En annen mulighet er å begrense kjedenes grep om matvarekjeden. Men det tør/vil man jo ikke. Man kunne avgrense kjedene til å selge mat og kun det. Det er ingen naturlov at de også skal produsere og distribuere. Forby EMV, få på plass uavhengig transport/distribusjon og forby eksklusive eneavtaler - og vips så er det lett å etablere konkurranse også på salgsleddet. Det handler bare om politisk mot, noe som kun Rødt har i denne saken. Alle andre nøyer seg med å 'kalle inn på teppet' og gi en offisiell reprimande over dyr mat. Rituelt opplegg og Ole Robert, Johansson og jag er like rituelt alvorlige når de mottar reprimanden.
Jeg holder altså en knapp på første variant. Ivar Gaasland, Hegnar og Stavrum kan umulig ta feil. Tror jeg det blir billigere mat av det? Nei, men jeg liker tanken på å se folk bli litt desperate i butikkene. Har blitt litt ondskapsfull på mine gamle dager.
Kanskje, og hugs på at eg ikkje har filla praktisk erfaring med å driva butikk, så eg berre tippar: Mange slike (men det er jo eit stort spenn) har ikkje akkurat universell utforming, rampe for å ta inn varer frå lastebil, store kjølelager og veldig gjennomført design. Eller eit avansert data-/kassesystem. Då eg skreiv låg leige, tenkte eg meir på leige/omsetnad enn leige/m^2Er det ikke da et paradoks om franchise-eieren av rema`n betaler høyere husleie enn "innvandrern" ?
I Danmark og europa forøvrig er butikker som Rema, Kiwi og Extra regnet som «soft discount». Hard discount butikker som Lidl har vi ikke i Norge.Er Rema regnet som lavprisbutikk i Danmark?
Prisene vil ikke gå ned så lenge det ikke er hardere konkurranse på salgsleddet enn det er i dag. For meg er det viktig at bonden får en lønnsomhet slik at det faktisk blir igjen norske bønder i framtida jfr Stortingets målsetting. Den lønnsomheten er på et nivå som du og svært mange andre ikke ville vurdert som annet enn latterlig dårlig. Hva med å skrive litt om det? Kapitalavkastning og hva mangel på sådan medfører? Hvordan lav lønnsomhet/stor arbeidsbelastning i et yrke har det med å medføre sjukdom,skader og død? Hvordan ligger landbruket an der? De elendige ordningene for gravide bønder? Du greier helt sikkert å finne noe her om du vil. Alle problemene i landbruket kan stort sett føres tilbake til et grunnleggende rotproblem: Dårlig økonomi. Problemet er internasjonalt.Alternativet er å være ærlige om hvorfor mat i norske butikker er dyr, ensartet og av medioker kvalitet, og hvorfor det ikke er mulig å slippe til andre aktører som utfordrer de bestående på hverken pris, utvalg eller kvalitet. Det er politisk bestemt at det skal være slik, av hensyn til eget jordbruk og leverandørindustri, som i sin tur skyldes både distriktspolitiske mål og hensyn til forsyningssikkerhet i en gitt situasjon, gitt de geografiske og klimatiske forholdene vi har her nord. Da blir det slik. De målene kan man selvsagt være enig eller uenig i, men man bør i det minste ha baller nok til å si det som det er heller enn å skylde på alt mulig annet.
Logistikken i norsk dagligvarehandel er forøvrig ekstremt effektiv. Det ville forundre meg en hel del om ditt forslag om å forby EMV (dvs gi mer prismakt til leverandørleddet Tine, Orkla og Nortura) og spre ansvaret for distribusjon og transport (dvs ta bort noen av skalafordelene som faktisk finnes i verdikjeden) ville gi noe lavere pris til forbruker. Om noe ville det flytte litt penger fra Reitans til Hagens lomme, ta bort de lavest prisede alternativene fra butikken slik at Tine/Orkla/Nortura kan øke prisene, og skylde på at transportkostnaden har gått så mye opp.
Basert på mine turer på slikt butikker så varierer prisene til dels mye, da som i samme produkt i samme butikk men på ulike tidspunkt. Jeg antar det er fordi de snapper opp mindre partier billig i engrosmarkedet. Ikke veldig uvanlig at ting begynner å bli dårlig raskere enn man normalt skulle anta. Svært mye av vareutvalget er også utenlandske produkter man ellers ikke finner i norske butikker så det eksisterer vel et eller annet system for import i stor skala uten at jeg vet noe om hvordan dette funker. Overlappet til Rema/Kiwi/Coop er svært lite i produktutvalget utover på grønnsaker (selv om invandrersjappene typisk har veldig mye større utvalg av mer eksotiske ting)^Og du kan jo forklare hvorfor innvandrersjappene som du stadig refererer til er endel billigere. Marginene er jo så ørsmå at forbrukeren ikke merker det om regnskapet til kjedene går i null.....
Eg samanlikna, for moro skuld, med dei to (!!) Kiwi-butikkane vi har her i bygda. Den eine har om lag halvparten av omsetnaden til Istanbul, den andre om lag tilsvarande.Dette er en av de store jeg bruker mye, om man skal basere seg på regnskapet så er driftsmarginen lav, type 2-4%.
Nå blir jo dette anekdotisk, men nevnte Istanbul er åpen 7 dager i uka, riktig nok ikke like mange timer som en normal Kiwi, men basert på observasjon står ansatte også for mye av varelogistikken, altså hente varer et sted og kjøre de til butikken så ikke nødvendigvis helt sammenlignbart. Ferskvaredisk med butikkslakter har de også, forresten.- vesentleg lågare lønskostnader
Ja, det er kanskje forklaringa: At dei løyser oppgåvene sjølv (løn), medan Kiwi Skjellebreida (td) kjøper dette som av Kiwi.Nå blir jo dette anekdotisk, men nevnte Istanbul er åpen 7 dager i uka, riktig nok ikke like mange timer som en normal Kiwi, men basert på observasjon står ansatte også for mye av varelogistikken, altså hente varer et sted og kjøre de til butikken så ikke nødvendigvis helt sammenlignbart. Ferskvaredisk med butikkslakter har de også, forresten.
Det jeg skrev var vel at man får ha baller nok til å si at utvalget, prisene og kvaliteten i norske matbutikker er som den er nettopp på grunn av hensynet til nettopp det. Ikke klage på alt og alle andre, men si i klartekst at sånn er det, og det er politisk bestemt at sånn skal det være. Så får man ta diskusjonen om befolkningen er enig i den politiske målsettingen eller ikke, men det kommer sjelden noe godt ut av å smyge gjennom politiske beslutninger mens man skylder på noe helt annet for utfallet.Ja hva med litt ærlighet? Hvordan tenker du at norske bønder skal lage mat til befolkningen i en krisesituasjon når du og de andre regnemesterne her helst vil slippe å se et eneste norsk produkt i fredstid?
Tja, det finnes totalt sett et temmelig stort antall varelinjer tilgjengelig i kongeriket. En middels Meny har veldig mange flere varer enn hva en Rema/Kiwi har og om man slenger ymse spesialbutikker og innvandrersjapper på toppen av det hele så begynner det å bli ganske mye. At folk i liten grad faktisk kjøper disse er en annen sak, man må nesten anta at dersom det eksisterte en reell etterspørsel etter mangt og meget så ville det vært tilgjengelig mange andre steder enn hva som er tilfelle.Det jeg skrev var vel at man får ha baller nok til å si at utvalget, prisene og kvaliteten i norske matbutikker er som den er nettopp på grunn av hensynet til nettopp det.
Eksakt. Det som har gjort matvarebaronene rike er å konsolidere butikkdriften, skaffe seg forhandlingsmakt på innkjøpsbetingelser, og effektivisere logistikken. Norgesgruppen er størst, får de høyeste leverandørrabattene, og tjener mest. Deres bruk av Kiwi som prissettende er effektiv. Selv er de store nok til å differensiere mellom butikkene på pris og utvalg, Kiwi vs Ultra vs Jacobs, mens Rema og Coop ikke kan gjøre det i like stor grad. Da må konkurrentene forholde seg til Kiwis priser uten å ha samme innkjøpsbetingelser. Det ligger fint lite penger igjen på bordet i den bransjen.Å konkurrere på pris på stort sett identiske produkter er ikke akkurat den morsomste måten å konkurrere på, men det er like fullt hva dagligvarekjedene driver med. Det er hyggeligst for den som er størst og får de beste dealene på innkjøp og har størst skalafordeler men at ingen av de andre prøver på noe annet er vel et slags tegn i tiden. Pris er rimelig nok også en faktor. Skal man leve på fjonge produkter her i nasjonen så koster det ganske mye, og veldig mye mer enn hva generiske masseprodukter gjør hos the usual suspects i alle fall.
Er det derfor "kjøpmennene" er Norges rikeste, og hver franchisetaker ligger så høyt på skattelistene i bygdene rundt omkring, samtidig som bøndene må ha ekstrajobber for å betale regningene?Eksakt. Det som har gjort matvarebaronene rike er å konsolidere butikkdriften, skaffe seg forhandlingsmakt på innkjøpsbetingelser, og effektivisere logistikken. Norgesgruppen er størst, får de høyeste leverandørrabattene, og tjener mest. Deres bruk av Kiwi som prissettende er effektiv. Selv er de store nok til å differensiere mellom butikkene på pris og utvalg, Kiwi vs Ultra vs Jacobs, mens Rema og Coop ikke kan gjøre det i like stor grad. Da må konkurrentene forholde seg til Kiwis priser uten å ha samme innkjøpsbetingelser. Det ligger fint lite penger igjen på bordet i den bransjen.
Ja, høyt volum x lave marginer blir fort en pen slump penger. En prosent av en milliard er ti millioner.Er det derfor "kjøpmennene" er Norges rikeste, og hver franchisetaker ligger så høyt på skattelistene i bygdene rundt omkring, samtidig som bøndene må ha ekstrajobber for å betale regningene?
Jepp, som nevnt et par ganger er bransjeslang for dagligvare FMCG - "Fast-Moving Consumer Goods"Nøkkelen er omløpshastigheten. 3-4% av en vare du selger 1 gang i året er dårlig uttelling; selger du varen flere millioner ganger i året snakker vi mange kroner.
Matkjedegigantene er eksperter i å utnytte omløpshastigheten, da koblet med forbrukerne som stiller opp jevnlig for å tømme butikkene. Det blir det penger av.
Eg skal ikkje påstå dette ikkje er interessant, og at eg ikkje har lært mykje om daglegvarebransjen av denne tråden.Jepp, som nevnt et par ganger er bransjeslang for dagligvare FMCG - "Fast-Moving Consumer Goods"
Jeg sier ikke det er trivielt, det jeg sier er at bøndene har lave inntekter, mens kjedeeierne har astronomiske inntekter, samtidig som den lokale franchisetakeren også tjener svært godt. Vi vi ha gode, norske råvarer, så koster det litt å holde hjulene i gang. Det er ikke tilfeldig at jordbruket kun er en skygge av hva det en gang var her til lands, og at bondegårdene slår av lyset for siste gang i et urovekkende tempo.Ja, høyt volum x lave marginer blir fort en pen slump penger. En prosent av en milliard er ti millioner.
Det folk utenfor bransjen ikke forstår er hvor store volumer det handler om. Det er ikke mye merkverdig med en Grandiosa, men det er ikke trivielt å produsere flere hundre pr minutt, et trailerlass hver time, kjøre dem landet rundt, selge dem til 59,90 pr stk (Odas pris nå), og tjene penger på det. Med norske råvarepriser.
Norge er ikke nødvendigvis egnet til industrielt jordbruk, spesielt ikke utenfor deler av Østlandet og Trøndelag. Jeg kjenner til en del samdriftsgårder med flere ansatte, men også disse strir med å få god økonomi i driften. Her fra en av samdriftsgårdene jeg har vært mye på i MidtNorge:Jeg har sagt det før og sier det igjen - skal bonden tjene penger må det stordrift til. Økonomisk er det håpløst med småbruk der ingen trur at nokon kan bu.
Mange småbønder har dette som bi-jobb der hovedinntekten gjerne er lærer, ordfører, offshorearbeidere, etc. Og dette er helt greit så lenge hobbybøndene er redelige om dette men i dag krever mange av disse en full inntekt i tillegg til hovedjobben. Ikke alle men mange. Dette er ikke redelig av dem det gjelder av hobbbybønder og også bondeorganisasjonene hvert år ved lønnsforhandlingene.
Mange stordriftsgårder driver godt og tjener bra med penger. Som ellers i samfunnet er det alltid noen som sliter, stor eller liten, men skal bonden tjene penger nytter det ikke med 3 kuer og 5 sauer.
Egenkapitalavkastningen i dagligvare er ganske bra. Ikke noe spektakulært, men noe høyere enn hva man normalt ville anta. Dette tyder på at det er en del barrierer for konkurrenter. Men når man snurrer egenkapitalen så mange ganger i løpet av et år som de gjør så har det veldig mye å si for egenkapitalavkastningen om driftsmarginen er 2%, 3% eller 4%.Eg skal ikkje påstå dette ikkje er interessant, og at eg ikkje har lært mykje om daglegvarebransjen av denne tråden.
Men betyr ikkje dette at dei låge marginane for kvar gjennomsnittsvare i daglegvarebransjen eigentleg er eit juksetal når vi diskuterer kven som tenar pengar på maten vi kjøper? Altså, ikkje at det ikkje er eit heilt ekte tal, men at talet i seg sjølv ikkje gjer oss så veldig mykje klokare.
Som jeg skriver, noen storgårder gjør det bra, andre sliter mer. F.eks. her på Vestlandet kan du se på de største gårdene både en bygningsmasse og maskinpark som ikke tilsier dårlig økonomi. Mange av storbøndene her ligger høyt på inntektstoppen.Norge er ikke nødvendigvis egnet til industrielt jordbruk, spesielt ikke utenfor deler av Østlandet og Trøndelag. Jeg kjenner til en del samdriftsgårder med flere ansatte, men også disse strir med å få god økonomi i driften. Her fra en av samdriftsgårdene jeg har vært mye på i MidtNorge:
Vis vedlegget 1125354
Her er det engasjerte drivere, de har høns, kyr og store arealer, de lager egen ost, majones, vaffelrøre, youghurt, is og diverse annet, selger til daglivare og gårdsbutikk. De bruker solceller til kraftproduksjon, og leter kontinuerlig etter forbedringer og effektivisering. De jobber nærmest døgnet rundt, hele hele familien er engasjert, og de har ansatte som hjelper til med daglig driftsoppgaver. Dette er ingen spøk, for så si det enkelt.
Og ikke glem at det var en gang at begrepet "storbonde" betydde en med virkelig mye penger og makt, samt en gjeng folk i arbeid.
Spørsmålet er vel mer presist om man fastslår hvor mye et årsverk skal koste. NIBIO diskuterer dette nærmere her:Som jeg skriver, noen storgårder gjør det bra, andre sliter mer. F.eks. her på Vestlandet kan du se på de største gårdene både en bygningsmasse og maskinpark som ikke tilsier dårlig økonomi. Mange av storbøndene her ligger høyt på inntektstoppen.
Men poenget mitt var at det aldri blir økonomi i småbruk der ingen trur at nokon kan bu. Og så lenge småbonden er redelig om dette og er åpen om at dette er en bijob så er det helt greit. Poenget er når enkelte hobbybønder forventer en gjennomsnittlig industriarbeiderløn.
Medan mange bønder vil le av eit ord som eigenkapitalavkastning. Eller grina.Egenkapitalavkastningen i dagligvare er ganske bra. Ikke noe spektakulært, men noe høyere enn hva man normalt ville anta. Dette tyder på at det er en del barrierer for konkurrenter.
Jeg syns du skal fortsette å "kaste bort" tid på tråden. Du er en av de som har kunnskap om matproduksjon her til lands, jeg lærer ! Selv om jeg ikke er enig i alt.Prisene vil ikke gå ned så lenge det ikke er hardere konkurranse på salgsleddet enn det er i dag. For meg er det viktig at bonden får en lønnsomhet slik at det faktisk blir igjen norske bønder i framtida jfr Stortingets målsetting. Den lønnsomheten er på et nivå som du og svært mange andre ikke ville vurdert som annet enn latterlig dårlig. Hva med å skrive litt om det? Kapitalavkastning og hva mangel på sådan medfører? Hvordan lav lønnsomhet/stor arbeidsbelastning i et yrke har det med å medføre sjukdom,skader og død? Hvordan ligger landbruket an der? De elendige ordningene for gravide bønder? Du greier helt sikkert å finne noe her om du vil. Alle problemene i landbruket kan stort sett føres tilbake til et grunnleggende rotproblem: Dårlig økonomi. Problemet er internasjonalt.
Ensartingen av vareutvalget skyldes i stor grad kjedenes innkjøpspolitikk. De bestemmer hva de vil ha. Dørvaktfunksjonen. Det er ikke lett å komme inn i kjedene og slik vil kjedene ha det. Og helst vil man altså kontrollere alt ned til fjøsdøra eller importhavna.
Transport er god butikk, det må det være siden det er et helsikes kjør å unngå at Asko & co tar over all transport (snart bare Tine som kjører selv), det å ha dobbelt så mange butikker som alle andre land er tydeligvis både god logistikk og god butikk, det å bruke 4, 3 milliarder på reklame er tydeligvis god butikk.
Påstanden din om at norsk mat er av medioker kvalitet - er vel bare en påstand. Jeg kunne lagt ut om kvalitet på norsk melk i det vide og brede, det vil ikke hjelpe. Den er medioker ene og alene i kraft av å være norsk. Hva er det du liker å skrive - en mislykket etterligning av originalene man får i det store utland.
Ja hva med litt ærlighet? Hvordan tenker du at norske bønder skal lage mat til befolkningen i en krisesituasjon når du og de andre regnemesterne her helst vil slippe å se et eneste norsk produkt i fredstid? Tror man at det på magisk vis gjenoppstår på en to tre den dagen det trengs? At økogjengen / spesialbutikkene/ slaktern på hjørnet /innvandrersjappa fikser det? At kjedene fikser det? De lever av å selge det andre lager, men sist jeg sjekket var ingen av dem bønder. Vi kan godt gjøre oss avhengige av Danmark og Nederland, det er i såfall strutsepolitikk man må være mørkeblå for å forstå. Men det er man jo, det ser vi. Når Danmark kontakter Norge om å få kjøpe dyrefôr - hva forteller det deg?
Jeg lovet meg selv å ikke kaste bort mer tid på tråden.
Dette er selvsagt helt feil, siden du ikke tar i betraktning hva slags landbrukspolitikk som føres, og hva den måtte lede til av muligheter.Jeg har sagt det før og sier det igjen - skal bonden tjene penger må det stordrift til. Økonomisk er det håpløst med småbruk der ingen trur at nokon kan bu.
Mange småbønder har dette som bi-jobb der hovedinntekten gjerne er lærer, ordfører, offshorearbeidere, etc. Og dette er helt greit så lenge hobbybøndene er redelige om dette men i dag krever mange av disse en full inntekt i tillegg til hovedjobben. Ikke alle men mange. Dette er ikke redelig av dem det gjelder av hobbbybønder og også bondeorganisasjonene hvert år ved lønnsforhandlingene.
Mange stordriftsgårder driver godt og tjener bra med penger. Som ellers i samfunnet er det alltid noen som sliter, stor eller liten, men skal bonden tjene penger nytter det ikke med 3 kuer og 5 sauer.
Forsåvidt, og det er heller ikke noe problem å se at Norgesgruppen har superprofitt, dvs en kapitalavkastning godt over kapitalkostnaden, som i sin tur gjenspeiler en markedsmakt. Men like fordømt er det en driftsmargin på bare noen få prosent, så forklaringen på hvorfor mat koster 30-40 % mer til konsument i Norge enn i nabolandene må ligge andre steder. Det er bare å lese kjedenes konsernregnskaper.Men betyr ikkje dette at dei låge marginane for kvar gjennomsnittsvare i daglegvarebransjen eigentleg er eit juksetal når vi diskuterer kven som tenar pengar på maten vi kjøper? Altså, ikkje at det ikkje er eit heilt ekte tal, men at talet i seg sjølv ikkje gjer oss så veldig mykje klokare.
Sidan Kiwi kan selja veldig mange fleire liter mjølk for same mengd arbeidstimar og same mengd innskoten kapital enn det Bonden kan produsera, er det ikkje då rimeleg å vurdera årleg forteneste opp mot innsatsfaktorane, heller enn å rekna margin/gjennomsnittsvare?
Ja, einig. Skal vi svara på det spørsmålet, er det sjølvsagt relevant å sjå på pris inn/ut for kvart ledd.så forklaringen på hvorfor mat koster 30-40 % mer til konsument i Norge enn i nabolandene må ligge andre steder
Men i alle dager.... jaja- da er vi kanskje i alle fall enige om at matvareprisene i Norge faktisk er "uforklarlig" dyrere enn i nabolandene... noen logiske forklaringer finnes da, - feks stordrift i Danmark.... men likevel er det noen mysterier her...Forsåvidt, og det er heller ikke noe problem å se at Norgesgruppen har superprofitt, dvs enl
Du berører noen sentrale poeng her. Det er et stusslig utrykk ofte når man reiser rundt i landet vårt. Det kunne vært så mye bedre. "Osterevolusjonen" som du kaller det, er dessverre pikuranes liten. Vi har Bondens marked her i Bergen, all ære for de som prøver. Men det går også mye i lapper/svele og hamburgere av hjort.Du vil finne mange rapporter fra Agri om nettopp Østerrike, fordi analytikerne mener det er sammenlignbart. Men det handler selvsagt også om innstilling. Noen år tilbake var jeg i noen møter med ordførere og rådmenn i valdreskommunenes interkommunale samarbeid. Jeg kommenterte skrotplassen foran så og si hver eneste gård i regionen, inntil fylkes-/riksveiene — og fortalte så om Østerrikes ryddekorps og -budsjett. Dette reiser omkring i turistområdene og vurderer postkortpotensialet. Hva skal til for å forskjønne/øke opplevelsesverdien. Ofte får bonden tilskudd for å gjøre tiltak, eller så tar også offentlige myndigheter ansvar for innsatsen. Oppgaven legges til bønder/entreprenører i trakten.
Ditto med tilskudd for å holde kulturlandskapet åpent, sikre mangfold i planterikdom, få beitedyr ut på teiger , osv.
Og matproduksjonen står i fokus, fordi turistene vil ha lokalproduserte opplevelser. I Norge har vi sett en osterevolusjon på kort tid, vi har mange andre gode råvaret og kan få flere.
Men da må man ikke gjøre som valdresordførerne som kom til at skrot-maskinpark rett inntil veien var en nødvendighet. Eller som Tyin fjellstue, som serverte peruansk oppdrettsørret til gjester.
Så det handler også om vilje.
Nå er Coldcation et begrep og Skandinavia i skuddet. Kanskje skal man kjenne sin besøkelsestid.![]()
Det er ikke veldig mystisk. Start med klima og geografi. Fortsett med politiske målsettinger om beredskap og bosetting, deretter med virkemidler som importvern og hundreprosents tollsatser på alt som kan dyrkes i Norge. Legg til at dette også skaper et visst konkurransevern for kjedene, siden eventuelle nye aktører også må handle fra de samme nasjonale nesten-monopolistene som Tine og Nortura, men starte fra langt lavere volumer. Og da blir det slik.Men i alle dager.... jaja- da er vi kanskje i alle fall enige om at matvareprisene i Norge faktisk er "uforklarlig" dyrere enn i nabolandene... noen logiske forklaringer finnes da, - feks stordrift i Danmark.... men likevel er det noen mysterier her...
For Norgesgruppens del i alle fall så står dette beskrevet i årsrapporten, men den virker ikke du påfallende interessert i å forholde deg til. Der står også ganske mye om hva det investeres i og en god del annen info du muligens ville finne interessant.Og hva er investeringsbudsjettene i kjedene? De går vel ikke med samlet resultat nord for 10 milliarder uten å investere en god del?