Mat, drikke og røyk Espresso og espressomaskiner

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    8.177
    Antall liker
    12.810
    Torget vurderinger
    2
    Det der sjekket jeg da jeg fikk min siste maskin, det fulgte med testkit med ønskede verdier i manualen, sjekket disse opp mot verdiene som jeg fant hos vannleverandøren, da alt så fint ut så sluttet jeg å tenke mer på dette...
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Noen som har tenkt litt over vannkvaliteten til kaffe’n?
    @Deng1 kanskje?

    Her i Norge er det ja generelt lite calcium i vannet. Her på øya skal hardheten ligge på ca 1dH, noe som egentlig er for lavt. Det sies at optimum skal være mellom 3 og 6 dH.
    Hva sier de lokale brennerier til det? Hvilken hardhet anbefaler de? Hadde vært interessant å vite om de tar høyde for sånt i utviklingen av kaffesortene sine.

    Mulig en av årsakene hvorfor jeg syns kaffe’n mange plasser har en sur preg og hvorfor jeg foretrekker italiensk brent espresso (så lenge den ikke er helt kullsvart) for å få en rund og fyldig opplevelse. For bløt vann skal motvirke også cremadannelsen.
    Som sagt, har et filter her ved siden av den ordinære vannkrana, men jeg har ikke gått systematisk til verks, og jeg bruker nok mest vanlig kranvann,
    Det er mye som må testes ved forskjellige typer brenninger osv. Og jeg bruker både lyst, mellom og mørkbrent her.
    Så jeg hører mest på dem som kan og se om det er noe jeg kan ta med videre selv..

    Best kaffe får man hjemme, merker og at når jeg en sjelden gang drar på kaffer hvor dem har flotte maskiner osv, så kan det både smake surt.. tilogmed småharsk kaffe, som tyder på for store innkjøp iforhold til omsetning........
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Sånt noe hadde vært interessant å teste, men hvis en skal øke hardheten fra 1 til over 3, trenger en 3 stk

     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Fikk testet kvernen såvidt i dag og det er litt forskjell på volum av den malte kaffe'n i portafilteren.

    Maler 18g og fra min gamle Casadio Enea kvern passer det godt i en 18g filter. Fra Cimbali kvernen renner det nesten over. Veldig fluffy.
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Hva er det egentlig i kaffe’n som løser opp krom i portafilteren?
    Og hvorfor blir det fremdeles brukt krom når en vet om det? Ikke det mest helsefremmende antar jeg.
    Prisen på rustfritt kontra forkrommet messing kan ikke være en så meget stor forskjell - ikke på en kommersiell maskin til godt over 100k.
    Er det det som gir den spesielle smaksopplevelsen? 😉

    Så egentlig burde en være glad at krombelegget er borte allerede når en kjøper en brukt maskin?

    IMG_8669.jpeg
    IMG_8668.jpeg IMG_8669.jpeg
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.457
    Antall liker
    1.288
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Jeg har en Isomac. Den har to " håndtak" / portafilter. Det ene er i daglig bruk mens det andre har knapt vært brukt. Begge har messing innvendig og krom utvendig. Mulig det som ikke brukes skinner litt men ikke slik krom du har utvendig.

    Forøvrig får du raskt et solid lag kaffe her så tror ikke det spiller så mye rolle om det er messing under...
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Disse er fra samme maskina. Den ene er single spout og tydeligvis lite brukt, den andre er den doble.

    Tror ikke at messingen er problemet heller.
    Tenker bare på krom i kaffe’n som løser seg over tid.
    Mente at det burde kanskje være en fordel og kjøpe en maskin der krombelegget allerede er borte. 😉
    Har observert det samme med Rocket maskina som jeg hadde. Gikk da over til bunnløst portafilter (som også var en forbedring smaksmessig)
    Men bunnløst er lite praktisk i serveringssammenheng.

    Ascaso maskina som jeg bruker hjemme har rustfritt stål i tank og portafilter. Så det finns.

    IMG_8670.jpeg
     
    Sist redigert:

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.457
    Antall liker
    1.288
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Mine ser omtrent ut som dine.

    Ikke sikker på at det er krom i den til høyre eller noe annet belegg på messingen. Uansett så får du et kaffe fett lag her som isolerer messing/krom fra kaffen som traktes. Om jeg skal fjerne dette nå og da bruker jeg såpe og stålull som nok river litt i dette belegget slik at det etterhvert ser ut som den til venstre vil jeg tro. Det sies og at denne kaffen er mindre sunn enn den som traktes med filter pga dette fettet - filteret skal fange opp en del av fettet.

    Kjøpte min brukt så om krom er blitt borte i kaffen, er det kommet i forrige eier. Små doser krom trenger vi å få i oss uansett, og man har nok brukt messing uten bly her så bekymrer meg ikke dog heller for kaffefettet. Det skal heller ikke du da det er farligere å bekymre seg enn å få i seg litt messing :) .
     
    Sist redigert:

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Det går fint og bruke filter til espresso og.
    Jeg har brukt det noe, det blir en bitteliten smaksforskjell.
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Kaffefettet tilfører nok noe smak ja, for jeg sitter med følelsen av at kaffen blir litt "mattere" i smaken...

    Nå er jo og den tesen iforhold til kaffefilter vs espresso kanskje noe feil, det blir blant de fleste brukt mørkbrent espresso, som det da skal være mindre kaffefett i og.. samt at ekstraksjons tiden er ganske forskjellig.

    Man vet: Kaffe er farlig idag, og sunt imorgen.. :cool: ;)
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.457
    Antall liker
    1.288
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Lagde noen Ø58 mm ringer av kaffefilter jeg har liggende. Merket ikke stort på smak men kaffen kjentes litt "lettere" ut - mulig innbilning men skal teste mer.
     
    Sist redigert:
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    8.177
    Antall liker
    12.810
    Torget vurderinger
    2
    En veldig god italiener fra Italia dette, ganske intens uten at det blir for mye, nydelig fylde der smakene henger veldig fint i sammen. En av disse der du får lyst på en kopp til rett etterpå. 10% Robusta i denne og det liker jeg.


    IMG_2294.jpeg
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Fra Barbera?
    Nei, det er den eneste jeg har smakt foreløpig.
    Bestilte litt av hvert tvers gjennom sortimentet fra espresso-international.com
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Fra Barbera?
    Nei, det er den eneste jeg har smakt foreløpig.
    Bestilte litt av hvert tvers gjennom sortimentet fra espresso-international.com
    Plasserte akkurat en ordre der, 1 kg av nevnte og et sett med kopper og 2 x 250g i boks (bønner) mener det var Classic

    Og en pose beregnet til iskaffe, den sesongen starter jo snart :cool: 🤘
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Den likte jeg også veldig. Noe lysere brent enn de vanlige italienerne.
    Fin krydret duft- også meget lite syre.
    Den skal være til fullautomatiske maskiner - hva enn det betyr - men den smakte også utmerket fra en manuell maskin. ;)


    alps.jpg
     

    slartibartfast

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    3.337
    Antall liker
    5.222
    Sted
    Aukra
    Torget vurderinger
    7
    Jeg vet hva en helautomatisk maskin er 😉
    Skjønner bare ikke helt hvorfor en type kaffe skulle være bedre egnet til disse typer maskiner enn en annen.
    Muligens fordi bønnene er brent langsomt og er ikke så oljete som mange andre roasts ?
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Jeg vet hva en helautomatisk maskin er 😉
    Skjønner bare ikke helt hvorfor en type kaffe skulle være bedre egnet til disse typer maskiner enn en annen.
    Muligens fordi bønnene er brent langsomt og er ikke så oljete som mange andre roasts ?
    Tid temperatur og kveringsgrad vil jeg tro, at kaffen er beregnet for og ikke smake høgg på de maskinene ??? Aner ikke jeg heller 😝
     

    Steinar.Sv

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2019
    Innlegg
    2.420
    Antall liker
    6.242
    Torget vurderinger
    1
    Denne står "til pynt" på boden. Lekker vann ut flere steder under bruk. Er vel kanskje en pakning som nå skiftes. Men man får vel ikke tak i reservedeler???
    20250511_221419.jpg
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Ja, det er en Normcore, og de har forskjellige baser til formålet og distribuere vannet likt.
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.585
    Antall liker
    3.949
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Ikke dumt å få standardisert enda en variabel (y) Hvilken fjær bruker du?
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Ikke dumt å få standardisert enda en variabel (y) Hvilken fjær bruker du?
    11.3 kg

    Det er V4 jeg har.

    Og ja, det var en av de tingene som jeg følte usikkerhet på, og da tenkte jeg og låse den faktoren.
    Så kan jeg heller konsentrere meg om antall gram, jeg er ikke så ekstremt opptatt av tid lengre, men det ligger stort sett på 25 til 30 sekunder, men om jeg ser at ekstrasjonen tåler lengre tid, så gjør man det :cool:
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Altså jeg konser om gram i kalibreringsprosessen, etter det er det jo bare tut og kjør, og jeg kontrollveier ikke etter kverning eller koppen 🤓
     

    Deng1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.04.2024
    Innlegg
    2.703
    Antall liker
    2.948
    Sted
    VestBredden
    Torget vurderinger
    1
    Uansett No, så liker jeg den jevne kvaliteten til Lippe. Finnes helt klart mer spennende ting enn 4 men som du sier, det er en likanes kaffe !!
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.306
    Antall liker
    6.712
    Ja, det er god repeterbarhet på Lippe. Har Mahlkonig-kvern med laser avstands-måler på knivene.
    Justerte kvernen til en Wendelboe-kaffe, helt i andre enden av spekteret med tanke på kvernegrad. Da jeg skulle justere tilbake til Lippe 4, satte jeg knivene tilbake til der de sto på forrige pose/batch, og fikk nøyaktig samme resultat i koppen som to uker før. 1:2 ratio på 32 sek.
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    8.177
    Antall liker
    12.810
    Torget vurderinger
    2
    Samme her, jeg noterer ned innstillingen på kverna på all kaffe, dette som et utgangspunkt til neste gang, på de fleste så blir det litt pluss/minus ved neste batch mens ved Lippe så er det som regel spot on fra forrige gang.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn