Utviklingstråd: Sigberg Audio Saranna - fullrange gulvstående høyttaler med kardioide

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • EDIT: Det er gjort noen justeringer underveis, og høyttaleren har nå 8" coax, se denne posten


    -----

    Tid for en ny utviklingstråd, og dere får være med fra start! Jeg har ikke engang bestemt navn enda. Hvis dette ender opp som en produksjonsmodell, så snakker vi nok 18-24 måneder frem i tid.

    Sigberg Audio lager høyttalersystemer bestående av monitorer og subwoofere. Det er to åpenbare segmenter i markedet som ikke treffes av dagens produkter:
    1) De som ønsker gulvstående høyttalere
    2) De som ikke ønsker subwoofer.

    Denne nye høyttaleren vil adressere begge punkter. Jeg starter nå utviklingen av en Sigberg Audio fullfrekvens, aktiv høyttaler med kardioide!

    (Svært tidlige skisser, med forbehold om større endringer)
    1700930033218.png

    1700930056804.png



    Litt om høyttaleren (forbehold om endringer)
    • Stort lydbilde og fyldig og naturlig lyd (tilsvarende øvrige Sigberg Audio produkter)
    • Fullfrekvens (20-20,000hz) in-room
    • Kardioide øvre bass og mellomtone
    • 3-veis design. Coax i mellomtone/diskant. To kraftige 8" (fs:25hz) til bass og subbass.
    • Portet kabinett, med opsjon til å gjøre om til lukket med medfølgende skumplugg.
    • Som med våre andre høyttalere, vil den supportere plassering tett til bakvegg (men også lenger ut).
    • Enkle presets (knapp bakpå) for å justere bass/plassering, pluss 9-bånds EQ innebygget for å temme rommet.
    • Dedikert preset for å parre med Sigberg Audio subwoofere. Denne introduserer høypass i høyttalerne slik at de matcher SA subwoofere perfekt.perfectly.

    (Veldig) Foreløpige spesifikasjoner:
    • Portet (bak) kabinett
    • 5.5" mellomtone, 1" silkedome (coax)
    • Dobbel 8" (22cm) aluminium bassdrivere
    • 107x35x32cm (HWD)
    • 28-20,000hz (+/-3dB anekoisk)
    • Typisk in-room bass respons: 20hz (-3dB)
    • Kardioide fra ~250hz
    • 3-kanals, 650W Hypex forsterker i hver høyttaler

    Tidlige prototyper:
    1700927091599.png


    Foreløpige målinger, forbehold om endringer, dette er også kun in-room i lytteposisjon
    Mer detaljerte målinger kommer etterhvert



    I lytteposisjon i rommet over, med høyttalerne 10-15cm fra bakvegg (venstre+høyre+snitt):
    1700927168069.png



    10-200hz (i lytteposisjon, ingen smoothing, ingen subwoofer).
    Merk at referansenivå er 75dB (snitt av 300-5,000hz) på denne målingen. Så relativt til det er -3dB in-room ved 22hz, og -6dB ved 16hz.
    1700927237804.png


    Fortsettelse følger.. :)
     
    Sist redigert:

    Kommentarer

    Gusto

    Studio Målnes
    Ble medlem
    01.01.2020
    Innlegg
    322
    Antall liker
    327
    Sted
    Tyin Jotunheimen
    Torget vurderinger
    0
    Blir spennende å høre hva du syns om de nye elementene, tror det var lurt å gå opp en størrelse. Designet blir jo i samme slengen stiligere, mye stiligere imo. Imponerende arbeid du legger i dette. Bra du ikke låser deg til utgangspungtet men er åpen for slike endringer underveis! Stå på, det blir nokk bra til slutt.
     
    Sist redigert:

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Blir spennende å høre hva du syns om de nye elementene, tror det var lurt å gå opp en størrelse. Designet blir jo i samme slengen stiligere, mye stiligere imo. Imponerende arbeid du legger i dette. Bra du ikke låser deg til utgangspungtet men er åpen for slike endringer underveis! Stå på, det blir nokk bra til slutt.
    Tusen takk, ja jeg tror og håper også de blir bra, og det blir veldig spennende å se hvordan det fungerer. Og ja, det er mye jobb alt sammen. 😅
     

    Gusto

    Studio Målnes
    Ble medlem
    01.01.2020
    Innlegg
    322
    Antall liker
    327
    Sted
    Tyin Jotunheimen
    Torget vurderinger
    0
    Angående litt større mellomtone/coax tror jeg som sagt at det vil være nyttig. En liten annekdote i denne forbindelse. Jeg leste din tråd her https://www.audiosciencereview.com/...creates-a-large-and-precise-soundstage.48542/ om egenskaper i en høyttaler for å oppnå god soundstage. I den tråd kommer du med mange eksempler på låter med god soundstage. Jeg lyttet til alle sammen og de har gode egenskaper mtp storhet og soundstage, men jeg syntes flere av innspillingene hadde litt vell mye power og hardhet i mellomtonen på mitt oppsett. Vanskelig å trekke noen bastante konklusjoner ut fra dette da det jo og kommer annpå hvordan mitt oppsett spiller. Men misteker du kanskje ubevist foretrekker innspillinger med litt ekstra guff i mellomtone området som mangler litt i oppsettene dine. Tittet så litt på måliner av feks Manta her https://www.audiosciencereview.com/...e-speakers-full-measurements-spinorama.49121/ og synes det ser ut til å støtte mine mistanker om at du i dine oppsett mangler bittelitt power i mellomtone, øvre mellomtone. Men ta dette med en klype salt da jeg ikke har hørt dine kreasjoner. At jeg opplever det slik henger kanskje mest sammen med at mitt oppsett har litt mer trøkk i mellomtonen en hva feks Harman kurven viser som ideelt og da blir kontrasten fort litt stor på valgte låter om de er valgt utifra et oppsettt med litt mindre power i samme området. NB som sagt er dette helt uvitenskapelig og kun en anekdote som kanskje kan hjelpe deg videre.
     
    Sist redigert:

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Angående litt større mellomtone/coax tror jeg som sagt at det vil være nyttig. En liten annekdote i denne forbindelse. Jeg leste din tråd her https://www.audiosciencereview.com/...creates-a-large-and-precise-soundstage.48542/ om egenskaper i en høyttaler for å oppnå god soundstage. I den tråd kommer du med mange eksempler på låter med god soundstage. Jeg lyttet til alle sammen og de har gode egenskaper mtp storhet og soundstage, men jeg syntes flere av innspillingene hadde litt vell mye power og hardhet i øvre mellomtone diskant på mitt oppsett.
    Jeg husker ikke hvilke spor jeg delte der (lang tråd), kan du dele et par spor du opplever som harde i øvre mellomtone/diskant?

    Vanskelig å trekke noen bastante konklusjoner ut fra dette da det jo og kommer annpå hvordan mitt oppsett spiller. Men misteker du kanskje ubevist foretrekker innspillinger med litt ekstra guff i mellomtone området som mangler litt i oppsettene dine.
    Ja, det er vel naturlig å tenke enten at jeg mangler eller du har for mye. :)

    Tittet så litt på måliner av feks Manta her https://www.audiosciencereview.com/...e-speakers-full-measurements-spinorama.49121/ og synes det ser ut til å støtte mine mistanker om at du i dine oppsett mangler bittelitt power i mellomtone, øvre mellomtone. Men ta dette med en klype salt da jeg ikke har hørt dine kreasjoner. At jeg opplever det slik henger kanskje mest sammen med at mitt oppsett har litt mer trøkk rundt 600-800hz en hva feks Harman kurven viser som ideelt og da blir kontrasten stor på valgte låter om de er valgt utifra et oppsettt med litt mindre power i samme området. NB som sagt er dette helt uvitenskapelig og kun en anekdote som kanskje kan hjelpe deg videre.
    Før jeg kommenterer kunne jeg tenke meg å vite hvilket frekvensområde spesifikt sikter du til / definerer som mellomtone/øvre mellomtone? Og er det de aneokiske målingene du ser på?

    Forstår heller ikke helt koblingen til dette og større coax. :)
     

    Gusto

    Studio Målnes
    Ble medlem
    01.01.2020
    Innlegg
    322
    Antall liker
    327
    Sted
    Tyin Jotunheimen
    Torget vurderinger
    0
    Sist redigert:

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    @Gusto

    Nå blir dette litt digresjon i denne tråden da, men greit nok siden signaturen jo er lik på tvers av høyttalerne. :)

    For å starte med det siste først så er det ingen direkte kobling mellom størrelse på driveren og nivået i dette området. Nivået kan enkelt justeres uten å bytte driver / det er ikke i driveren problemet ligger (hvis det eksisterer et problem).

    Så til spørsmålet litt mer uavhengig av driver: Jeg er opptatt av en lyd hvor flest mulig låter fungerer bra, det betyr kanskje å være litt forsiktig i enkelte områder av registeret sammenlignet med noen høyttalere. Dette er for meg et riktig kompromiss. Når det er sagt så er ingen av de låtene du trekker frem harde i lyden såvidt jeg kan skjønne. Så da er det fristende å mistenke at ja, mulig mine høyttalere er bittelitt forsiktige, men jeg er ganske sikker på at dine er for frempå hvis disse eksemplene låter hardt, da med forbehold om at jeg ikke vet hva du hører når du definerer det som hardt. :)

    Ellers er kurvene fra spinorama ganske sammentrykket, så det er litt å få litt feil inntrykk, i tillegg har Manta et løft i nedre mellomtone/øvre bass, så da har det lett for å se ut som om det er dempet lenger ned uten at det egentlig er det.

    Under er Manta anekoisk med litt mer fornuftige dimensjoner på grafen. Som du ser ligger registeret du snakker om (600-1khz) med godt nivå/like høyt som resten oppover i frekvens. Det er derimot noe lavere mellom 1-2khz, men det er fordi det her er ekstra energi off-axis, så i sum er det også her i praksis jevnt in-room.

    1705238465491.png




    Semi-anekoisk (upresist under 2-300hz) måling av høyttaleren denne tråden handler om viser heller ingen dip eller reduksjon i nivå i det aktuelle området:
    1705238836991.png



    Avslutningsvis er de nevnte låtene valgt pga opplevelsen av rom/størrelse, ikke nivå i mellomtonen. :)
     

    Gusto

    Studio Målnes
    Ble medlem
    01.01.2020
    Innlegg
    322
    Antall liker
    327
    Sted
    Tyin Jotunheimen
    Torget vurderinger
    0
    "Når det er sagt så er ingen av de låtene du trekker frem harde i lyden såvidt jeg kan skjønne. Så da er det fristende å mistenke at ja, mulig mine høyttalere er bittelitt forsiktige, men jeg er ganske sikker på at dine er for frempå hvis disse eksemplene låter hardt, da med forbehold om at jeg ikke vet hva du hører når du definerer det som hardt."

    Som en refferance til hva jeg hører kan jo kanskje en utemåling av høyttalerne mine 2m groundplane gi en liten indikasjon. Vanskelig å definere hva jeg opplever som hardt, vi lar det ligge. Beklager digresjon.
    vrengute(1).png
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    "Når det er sagt så er ingen av de låtene du trekker frem harde i lyden såvidt jeg kan skjønne. Så da er det fristende å mistenke at ja, mulig mine høyttalere er bittelitt forsiktige, men jeg er ganske sikker på at dine er for frempå hvis disse eksemplene låter hardt, da med forbehold om at jeg ikke vet hva du hører når du definerer det som hardt."

    Som en refferance til hva jeg hører kan jo kanskje en utemåling av høyttalerne mine 2m groundplane gi en liten indikasjon. Vanskelig å definere hva jeg opplever som hardt, vi lar det ligge. Beklager digresjon.
    Vis vedlegget 986211
    Ja, sammenlignet med Manta (i oransje under og deg i blått), så har du jo et fall oppover mot de høyere frekvenser, som gjør at du relativt sett har mer nivå i mellomtonen, mens Manta til sammenligning er flatere. Hva som er riktig eller feil for ditt oppsett skal jeg ikke begi meg ut på. :)

    1705242395655.png
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    @Gusto Det er ellers verdt å nevne at både Manta og SBS.1 har innebyggede (og konfigurerbare) default presets som h.hv løfter og reduserer toppen med 2dB med senterfrekvens på 2khz (så tilten begynner ved ca 1khz).

    Dvs at hvis man trykker på en knapp bakpå og velger -2dB preseten, får man en kurve som nok blir ganske nær den du har. :)
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.336
    Antall liker
    16.439
    Sted
    Østfold
    På generelt grunnlag vil jeg si at ekstremt mange hifientusiaster og produsenter er livredde for "crowded upper mid", og velger ofte både utstyr og låter for å være på den sikre siden. Mange produkter er fullstendig ute av stand til å formidle energi i dette området. Noen ganger, selv på kjempedyre ting, føler jeg det er fullstendig hull i dette området og jo mer man dytter på jo mer åpenbart blir det, helt til det tipper fullstendig over. Evnen til å formidle dette området med overbevisning, energi, lav forvrengning og "handlingsrom" er veldig sjeldent. Diskanter som presses lavt, mellomtoner med hard oppbrytning, spredning helt på bærtur og refleksjoner og resonanser er blant synderne, men også dårlige valg mtp voicing, manglende erfaring med faktisk musikk? Uvaner? Vanskelig å si, men selv om det finnes både gode og dårligere unntak ser jeg en klar trend. Ikke rart musikkproduksenter frykter slike høyttalere til monitoring.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.860
    Antall liker
    21.862
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Det er jo "gøy" at nesten alle verdens høyttalere har to drivere til å ta seg av området hvor øret er mest følsomt. Men det sies at Lise Davidsen er like vanskelig å ta opp som å gjengi, og både mikrofoner og hodetelefoner er jo fullrange.
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Det er jo "gøy" at nesten alle verdens høyttalere har to drivere til å ta seg av området hvor øret er mest følsomt. Men det sies at Lise Davidsen er like vanskelig å ta opp som å gjengi, og både mikrofoner og hodetelefoner er jo fullrange.
    Kanskje vi overvurderer evnen til å høre overgangen (hvis den er håndtert fornuftig)?
     
    • Liker
    Reaksjoner: KMR

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.860
    Antall liker
    21.862
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Ja, det går an å få det til. Og det er jo gøy hvor lite som skal til av endringer i det frekvensområdet for å endre karakteren i gjengivelsen.
     

    MakkinTosken

    En kjekkas
    Ble medlem
    21.02.2020
    Innlegg
    13.591
    Antall liker
    34.333
    Sted
    og til
    Torget vurderinger
    6
    Gått meg hus forbi! Nå har gutten en hel produktserie! 🥳 Blir de å se i Asker eller Horten i år?
     

    tofter

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    21.02.2006
    Innlegg
    689
    Antall liker
    480
    Torget vurderinger
    5
    Ny prototypeiterasjon såvidt i gang, håper å ha de ferdig om ikke alt for lenge :)


    Vis vedlegget 993984
    Blir litt nysgjerrig når jeg ser dette bildet, har du målt deg frem til alle prikkene? 🤭

    I så fall kan jeg komme med følgende tips hvis man mangler en stor passer:
    - Klipp en liten remse av papir eller helst tynn papp, litt lengere enn radius til sirkel.
    - Sett en skrue eller stift gjennom pappremsen i senter av sirkelen.
    - Lag et hull i remsen tilsvarende radius til sirkelen.
    - Bruk hullet som guide og tegn en nøyaktig sirkel!
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Blir litt nysgjerrig når jeg ser dette bildet, har du målt deg frem til alle prikkene? 🤭

    I så fall kan jeg komme med følgende tips hvis man mangler en stor passer:
    - Klipp en liten remse av papir eller helst tynn papp, litt lengere enn radius til sirkel.
    - Sett en skrue eller stift gjennom pappremsen i senter av sirkelen.
    - Lag et hull i remsen tilsvarende radius til sirkelen.
    - Bruk hullet som guide og tegn en nøyaktig sirkel!
    Jepp, kjenner til det alternativet. :) En litt stor passer burde jeg nok investere i. :D
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Blir litt nysgjerrig når jeg ser dette bildet, har du målt deg frem til alle prikkene? 🤭

    I så fall kan jeg komme med følgende tips hvis man mangler en stor passer:
    - Klipp en liten remse av papir eller helst tynn papp, litt lengere enn radius til sirkel.
    - Sett en skrue eller stift gjennom pappremsen i senter av sirkelen.
    - Lag et hull i remsen tilsvarende radius til sirkelen.
    - Bruk hullet som guide og tegn en nøyaktig sirkel!
    Det er ellers ikke akkurat på en tiendels millimeter når jeg lager slike hull til en protoype, det er jo greit med slingringsmonn under driveren, så det tar ikke lange tiden. :)
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Drivere endelig ankommet og første høyttaler ferdig. :) Går vel noen dager før den siste er ferdig, og ting har fått en grunntuning som gjør at man kan få et inntrykk. Ser ganske brutalt ut med 8" coax med det hornet midt i fleisen hvertfall. :)

    1708367005956.png
     

    Gusto

    Studio Målnes
    Ble medlem
    01.01.2020
    Innlegg
    322
    Antall liker
    327
    Sted
    Tyin Jotunheimen
    Torget vurderinger
    0
    Om du ønsker å dempe uttrykket litt kan du vell alltids spraye hornet sort? Men det er jo litt kult og da, de blanke horna bidrar jo til å gi høyttalerne ett tøft særpreg. :cool:
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Om du ønsker å dempe uttrykket litt kan du vell alltids spraye hornet sort? Men det er jo litt kult og da, de blanke horna bidrar jo til å gi høyttalerne ett tøft særpreg. :cool:
    Den leveres som standard med støvhette, men har fått fjernet den for å teste ut dette uttrykket. Enig i at det bidrar til et særpreg, tror det kan bli bra! :)
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.882
    Antall liker
    10.715
    Torget vurderinger
    10
    Jeg stemmer for å beholde støvhetta på. Nå ser det litt uferdig ut.
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.336
    Antall liker
    16.439
    Sted
    Østfold
    Jeg stemmer for å ikke ha støvhette, men lage en rund grill som man kan velge å ha på, som dekker bare driveren. Vent, var dette en avstemning?
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Jeg stemmer for å ikke ha støvhette, men lage en rund grill som man kan velge å ha på, som dekker bare driveren. Vent, var dette en avstemning?
    En eller annen form for grill blir det nok. Ingen avstemning, men alle meninger mottas med takk (for innspill). :D
     

    SigbergAudio

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.08.2005
    Innlegg
    3.162
    Antall liker
    6.675
    Sted
    Østlandet
    Torget vurderinger
    1
    Da er neste iterasjon prototype oppe og kjører såvidt det er. Har gjort noen justeringer på kabinett og portdesign også, kabinettet er blant annet 2cm dypere.

    Må være lov å kalle dette en fullrange gulvstående hvertfall. :) Coaxen ser lovende ut den også, skal dele litt lytteinntrykk når jeg har fått brukt litt mer tid med de. Dette er målt innendørs på ca 1m avstand.

    1708547132284.png
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…

Informasjon om bruker

SigbergAudio
Bransjeaktør
Medlem siden
Antall liker
6.675
Link til alle artikler
61
SigbergAudio sine annonser
Bransjenyheter
Vi introduserer Sigberg Audio Inkognito Generation 2

Vi introduserer Sigberg Audio Inkognito Generation 2

  • 0
Den originale Inkognito startet Sigberg Audio-eventyret da den ble lansert i 2020! Inkognito har fått strålende tilbakemeldinger fra både kunder og anmeldere - og så hvorfor fikse noe som funker...
Fortsett
Bransjenyheter
Sigberg Audio demo / B-vare

Sigberg Audio demo / B-vare

  • 0
Er du interessert i Sigberg Audio og ute etter å gjøre et kupp? Vi har nesten alltid produkter inne som har vært benyttet i demo, på messe eller av andre årsaker ikke kan selges til full pris...
Fortsett
Bransjenyheter
Sigberg Audio MANTA snart tilgjengelig i hvitt!

Sigberg Audio MANTA snart tilgjengelig i hvitt!

  • 0
Vi gikk tom for MANTA rett over nyttår, og i ny batch med kabinetter kommer vi til å bestille opp et begrenset antall i hvitt! 🥳😍 Ta kontakt hvis du er interessert i denne fargekombinasjonen! Hvis...
Fortsett
Bransjenyheter
Sigberg Audio MANTA årets produkt i Stereopluss!

Sigberg Audio MANTA årets produkt i Stereopluss!

  • 0
Jeg er glad å stolt over å dele at Sigberg Audio MANTA høyttalersystem er valgt ut som et av årets produkter 2023-2024 av Stereopluss! :love: Arbeidet med dette unike høyttalerkonseptet har vært...
Fortsett
Bransjenyheter
Salg Sigberg Audio Inkognito 10 og hvite SBS.1

Salg Sigberg Audio Inkognito 10 og hvite SBS.1

  • 0
Sjelden sjanse til å skaffe seg splitter nye Sigberg Audio produkter til rabattert pris! Grunnet et ønske om å balansere ut lagerbeholdningen litt før bestilling av flere kabinetter kjører vi nå...
Fortsett
Bransjenyheter
Christer Krogh snakker om Sigberg Audio (video)

Christer Krogh snakker om Sigberg Audio (video)

  • 11
Denne høsten har vi delt et antall korte klipp (rundt et minutt hver) hvor Christer Krogh som er mixing & mastering engineer og produsent hos Velvet recording snakker om sin opplevelse av Manta og...
Fortsett
Topp Bunn