Side 1 av 16 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 305
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg

  HiFi utstyrets oppgave - et dypdykk i teknologi vs behov for stimuli og nytelse

  Jeg skrev et innlegg i tråden "Verdens dyreste høytaler" som jeg fikk lyst il å trekke ut i en egen tråd hvor det kanskje var flere som leste og bidro seriøst enn i den andre tråden som egentlig handlet om useriøsitet. Slike tråder blir gjerne ignorert av mange her inne. Jeg synes dette temaet er interessant og kan kanskje hjelpe oss i å løfte den skyttergravskrigen, som ofte pågår her på HFS, til et litt annet nivå der vi diskuterer mer hvorfor vi har de standpunktene vi har i denne kampen. Det kan forhåpentligvis skape mer forståelse i stedet for krig. Samtidig mener jeg også at en slik diskusjon som denne kanskje kan bringe partene nærmere hverandre.

  I den andre tråden startet dette med et kjent og kjært/sårt (avhengig av side i krigen) utsagn om høytalere. Innlegget beskrev det som ble beskrevet som en trist situasjon der bransjen og kundene ikke evaluerte høytaleres kvalitet ene og alene basert på nøyaktig lydgjengivelse. Dette var årsaken til dagens situasjon i bransjen der mulighetene for useriøse bransjeaktører var større fordi de kan fokusere på ikke-målbare parametere med markedsføringsmomenter som fører kundene bak lyset. Skylden for situasjonen ble gitt til naive kjøpere som ikke kjente nok til teknologien bak høytalerkonstruksjon og dermed ikke var i stand til å evaluere en høytalers reelle kvalitet. I stedet ble markedsføringen, utseende og tro på at høy pris garanterer god kvalitet og status rettesnoren for hva kjøperne velger.

  Det ble presentert en analogi til en annen bransje som ble fremlagt som sammenlignbar der disse mekanismene fungerte mye bedre. Bransjen som ble presentert var TV bransjen der det åpenbart var den målbare nøyaktigheten på billedgjengivelsen som var den eneste rettesnor for produktets kvaliteter.

  Når jeg leste dette tenkte jeg at et slikt syn er helt naturlig sett fra et teknologisk ståsted. Dersom man derimot ser på dette fra et musikalsk ståsted blir dette synet derimot noe trangsynt og mangler aspekter av subjektive preferanser. Jeg tenkte derfor at for å finne en annen felles plattform å se dette fra, så var det naturlig å ta et skritt tilbake å se på saken fra et høyere perspektiv ved å se på selve behovet man har for slike produkter. Jeg tenkte også at problemstillingen er like relevant for andre typer komponenter i signalkjeden i et stereoanlegg som for høytalere.

  Jeg vil også gjerne sette noen spilleregler for diskusjonen før vi setter i gang slik at dette ikke utarter seg til nok en skyttergravstråd hvor krigen herjer mellom parter som er mest interessert i å markere sin status og sitt syn. Så jeg ønsker at alle innlegg i denne tråden tar utgangspunkt i at man ser saken ut i fra tanken om at det er behovet til lytteren som skal tilfredsstilles. Med det mener jeg også at produktets bruksområde er med i tanken bak behovet. Ideen til denne tråden kom til meg fordi jeg kom i tankebaner om forskjellene bak kundenes behov når de kjøper en TV og når de kjøper komponenter til et stereoanlegg.

  En TV skal benyttes for å vise fjernsynssendinger, opptak lastet ned fra nettet og film avspilt fil/disk. Behovet som skal dekkes er så og si ene og alene underholdning. Billedmaterialet i seg selv har sjelden noen kunstnerisk verdi. Billedmaterialet som skal gjengis er sjelden produsert med et foremål om å stimulere sansene til en nytelse. Det handler om å fore hjernen med informasjon av en lett oppfattbar type som det også er ett å la seg underholde av. Det krever svært lite av seeren og det er svært lite evaluering, prosessering og subjektivitet involvert i prosessen. Det er også svært sjeldent selve billedopplevelsen som skaper tilfredsstilles. Det er heller ikke noe særlig dypere intelektuelt innhold i selve billedopplevelsen. Det kan være intelektuelt materiale i innholdet, men sjeldent i selve billedopplevelsen. Jeg synes også at det er interessant å se dette som et nivå i en slags behovspyramide ala Maslov. Hvor behovet som blir tilfredsstilt fra en TV handler om å tilfredsstille et lettere og mer enkelt behov som ikke krever så mye av seeren for å tilfredsstilles og hvor opplevelsene generelt ikke gir seeren følelsesladede øyeblikk som stikker særlig dypt i følelseslivet til seeren. Som en følge av dette generelle beskrevne behovet for en TV vil jeg dermed si at det er naturlig at en TVs kvaliteter bedømmes ene og alene ut fra billedgjengivelsens nøyaktighet. Det er få andre faktorer som spiller inn for at valget av en TV skal kunne tilfredsstille behovet med tanke på bruksområdet.

  Når det gjelder komponenter i et stereoanlegg blir dette faktisk ganske ulikt. Dersom vi begynner med bruksområde først er det gjerne slik at en lydkomponent i dagens samfunn gjerne kjøpes inn for et av to ulike formål. Enten skal lydkomponenten inn i et hjemmekinoanlegg eller lignende der lydkomponentens oppgave er å støtte opp og samarbeide med billedkomponentene for å skape en helhetlig sanseopplevelse med både lyd og bilde. I en slik setting er ofte bilde mer sentralt for opplevelsen og dominerer opplevelsen i større grad en lydopplevelsen. Behovet som skal tilfredsstilles hos seeren/lytteren er nøyaktig de samme for billedkomponentene i et hjemmekinoanlegg som for en TV. Lydkomponentenes oppgave kan derfor kanskje beskrives som å støtte opp rundt billedopplevelsen for at helheten skal gi en så nøyaktig sanseopplevelse som mulig. Behovet som skal tilfredsstilles når lydkomponentene har et slikt bruksområde er derfor identisk med behovet som skal tilfredsstillen for en TV. Behovet passer også inn i nøyaktig det samme nivået i en behovspyramide. Det er like lite følelsesmessige og intelektuelle behov som skal tilfredsstilles.

  Når man derimot snakker om komponenter i et stereoanlegg som kun skal gjengi musikk blir dette svært ulikt. Musikk er svært forskjellig fra film og fjernsynssendinger. Musikk har stort intelektuelt innhold og spiller i stor grad på lytterens følelser. Det er selve lydopplevelsen som skaper tilfredsstillelsen av disse behovene. I tillegg er det slik at det er svært stor grad av subjektivitet i hva som tilfredsstiller lytteren når det gjelder selve lydopplevelsen. Dette medfører selvsagt at det fremdeles er viktig at høytaleren gjengir lydopplevelsen så nøyaktig som mulig, men her er det også mer som er avgjørende og kanskje enda viktigere. Lydopplevelsen må gjengis på en slik måte at den individuelle personens preferanser blir tilfredsstilt. Vi snakker da om følelsesmessige preferanser og intelektuelle preferanser. Når man lytter til musikk er det nemlig disse preferansene som er avgjørende for om behovet man kjøpte lydkomponentene for å tilfredsstille blir tilfredsstilt eller ikke. Hvordan en persons intelektuelle og følelsesmessige preferanser blir stimulert i ulik grad av ulike grader og typer av lydgjengivelsens unøyaktigheter er det også helt umulig å måle. Av den grunn blir det vanskelig å evaluere en høytalers evne til å tilfredsstille et kjøpsbehov eller dens kvalitet om du vil ene og alene basert på lydgjengivelsens nøyaktighet.

  Jeg har også lyst til å touche så vidt inn på det som har med placebo å gjøre i denne tråden. Årsaken er at placebo og også nocebo er faktorer som man kan påvirkes av og som ikke kan ignoreres dersom man skal finne en totalt objektiv måte å evaluere en lydkomponent eller billedkomponent på for den del. Men siden man ikke tar hensyn til disse faktorene i den daglige situasjonen og at behovet man derfor skal tilfredsstile ved et valg av en komponent også innbefatter at man kan være lurt av placebo eller nocebo, så bør man derfor heller ikke ta hensyn til dette når man skal evaluere en lydkomponent for eget bruk. I et magasin hvor man skal evaluere en lydkomponent for å vise andre blir dette en langt annen sak, men det lar vi ligge til en annen diskusjon.

  OK - kjør diskusjon. Men husk spillereglene nevnt ovenfor. Det må ikke bli noen skyttergravskrig.

  Mvh
  Roysen
  Siste redigert av Roysen; 01.06.2014 kl. 15:58.

 2. #2
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,634
  Tagget i
  6 Innlegg
  For å være brutalt ærlig synes jeg dette er noe vas. Jeg har en drøss med plater jeg liker, for akkurat det de er. Jeg akter ikke å bruke hifi til å overprøve artistenes kunstneriske vurderinger i større grad enn absolutt nødvendig.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 3. #3
  Bransjeaktør ganilsen's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2008
  Sted
  Porsgunn
  Innlegg
  2,154
  Tagget i
  0 Innlegg
  Dette koker vel egentlig kun ned til hva man foretrekker.(?) Noen ønsker at fremføringen er så kildetro som mulig og andre foretrekker en slags "farget" gjengivelse.


  Geir Arne
  Jeg representerer High Fidelity Audio.


 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2003
  Innlegg
  2,087
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg mener enkelt og greit at en høyttaler skal gjengi den input den får så nøyaktig som mulig uansett om det er musikk, film eller testsignaler. Der analogien til TV svikter er at en TV vil gjengi signalet den får uavhengig av rommet den står i så lenge det er mørkt nok. En høyttaler derimot skal gjengi lyd tredimensjonalt i vekselvirkning med et rom. Her er det rom for mange variasjoner blant konstruktører og forbrukere.

 5. #5
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  For å være brutalt ærlig synes jeg dette er noe vas. Jeg har en drøss med plater jeg liker, for akkurat det de er. Jeg akter ikke å bruke hifi til å overprøve artistenes kunstneriske vurderinger i større grad enn absolutt nødvendig.
  Dersom man skal delta i diskusjonen synes jeg at det er greit at man argumenterer for sitt syn med nettopp argumenter og ikke bare et standpunkt. På den måten åpner det opp for en diskusjon og ikke en skyttergravskrig slik jeg også skrev i åpningsinnlegget. Det er helt greit å være uenig (eller å kalle det for vas som du gjorde), men dersom den meningen skal være gyldig i denne tråden må det argumenteres for det synet.

  Mvh
  Roysen

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra ganilsen Se Innlegg
  Dette koker vel egentlig kun ned til hva man foretrekker.(?) Noen ønsker at fremføringen er så kildetro som mulig og andre foretrekker en slags "farget" gjengivelse.


  Geir Arne
  Som jeg skrev til Zomby er dette tenkt å bli en diskusjon. Av den grunn må man argumentere for sitt syn og ikke bare presentere sitt standpunkt og si at alle som mener noe annet tar feil. Derfor må man argumentere med hvorfor man har sitt syn i stedet for å bare presentere det og hevde at de som mener noe annet tar feil.

  Jeg mener dermed ikke at du har gjort det, men i stedet forsøker jeg å forklare hvorfor jeg har opprettet tråden. En slik diskusjon hadde vært interessant.

  Mvh
  Roysen

 7. #7
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  1,527
  Tagget i
  0 Innlegg
  Om det kunstneriske er viktig så kan aldri pris brukes som et mål på kvalitet.

  Dersom teknisk presisjon er målet, altså det hifi begrepet handler om, kan heller ikke pris brukes som noe hardtslående argument. Det er lett å bevise siden det kun omhandler det tekniske.

  I så måte er det kun den kunstneriske tilnærmingen som er av interesse å diskutere. Om man sier at for hver person så er det den kunstneriske opplevelsen som står i høysete, innebærer dette at anekdotiske og subjektive meninger er ugyldige utenfor sinnet til hver enkelt. Da har vi en situasjon der det ikke finnes noen fellesnevner for kvalitet og det meste av diskusjon ikke gir noen mening.

  Eksempel: Jeg er ikke interessert i å spise snegler samme hvor lukrativt og "upper class" det måtte være. Jeg synes heller ikke noe om verkene til Picasso, men jeg liker Rembrandt.

 8. #8
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra JENO Se Innlegg
  Jeg mener enkelt og greit at en høyttaler skal gjengi den input den får så nøyaktig som mulig uansett om det er musikk, film eller testsignaler. Der analogien til TV svikter er at en TV vil gjengi signalet den får uavhengig av rommet den står i så lenge det er mørkt nok. En høyttaler derimot skal gjengi lyd tredimensjonalt i vekselvirkning med et rom. Her er det rom for mange variasjoner blant konstruktører og forbrukere.
  Igjen må jeg be om argumentasjon for hvorfor du mener dette og ikke bare presentere standpunktet.

  Mvh
  Roysen

 9. #9
  Nyttbrukernavn555
  Guest
  Jeg er uenig i at lyd og TV har forskjellig formål. Begge deler forsøker å oppnå en følelsesmessig reaksjon enten det er sorg, glede, sinne etc. Forskjellen er at TV aktiverer synssansen i tillegg til hørselssansen. Thats it.

 10. #10
  Hifi Freak _RoDa_'s Avatar
  Ble medlem
  Feb 2010
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  9,743
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Hehe, dette er helt på jordet, utpå vidda på gyngende grunn i havsnød. IMO, selvsagt.
  Skivebom angående å trekke ned bildegjengivelse til noe enkelt. IMO, selvsagt
  Minst like mye skivebom angående umulig å måle hvordan unøyaktigheter påvirker lytterens følelser. IMO, selvsagt
  Det virker nesten som om du mener magien i hi-end ligger i perfekt unøyaktighet perfekt samstilt med lytterens følelsesmessige kobling til unøyaktighetene? Ja til EQ.
  Take me for longing, I am a man of constant sorrow. Maybe we hide and seek, but you know I love you when you say nothing at all.

 11. #11
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  1,527
  Tagget i
  0 Innlegg
  Roda. Takk for en glimrende eksemplifisering av innlegget mitt.

 12. #12
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,634
  Tagget i
  6 Innlegg
  OK. Om det må inn med teskje....

  Verken du eller jeg er kunstnere, ei heller Alon Wolf eller Dan d'Agostino. Jeg finner det regelrett eplekjekt og respektløst å redigere et ferdig kunstverk. At jeg, eller en eller annen 'kunstnerisk anlagt' hifiprodusent skulle overprøve (det er det det handler om) f.eks. Frank Zappa, Robert Fripp, eller Miles Davis, John Coltrane eller en annen musiker? Nei takk!
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 13. #13
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  1,527
  Tagget i
  0 Innlegg
  Zomby. Må faktisk si meg uenig. Det er mange som åpent flagger at de liker en viss farging av gjenngivelsen. Det må være greit.

 14. #14
  Hifi Freak _RoDa_'s Avatar
  Ble medlem
  Feb 2010
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  9,743
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Du skal se at en dag så våkner trådstarter opp og forstår at det han lytter til er en måling. Opptaket er en måling av musikksignalet, og det er den målingen som skal gjengis i stereoanlegget. ...og det lar seg måle hvor bra det gjøres.

  At det finnes folk som er villige til å betale en million kroner for et par høyttalere siden de gjør akkurat de feilene som de digger lyden av, er bare å riste på hodet av. Pass på nakkesleng.
  Kan hende er det mulig å kjøpe høyttalere som ikke har disse feilene, hvis man kobler de opp med kabler med akkurat riktig herlig unøyaktighet?
  Take me for longing, I am a man of constant sorrow. Maybe we hide and seek, but you know I love you when you say nothing at all.

 15. #15
  Bransjeaktør ganilsen's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2008
  Sted
  Porsgunn
  Innlegg
  2,154
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Roysen Se Innlegg
  Sitat Sitat fra ganilsen Se Innlegg
  Dette koker vel egentlig kun ned til hva man foretrekker.(?) Noen ønsker at fremføringen er så kildetro som mulig og andre foretrekker en slags "farget" gjengivelse.


  Geir Arne
  Som jeg skrev til Zomby er dette tenkt å bli en diskusjon. Av den grunn må man argumentere for sitt syn og ikke bare presentere sitt standpunkt og si at alle som mener noe annet tar feil. Derfor må man argumentere med hvorfor man har sitt syn i stedet for å bare presentere det og hevde at de som mener noe annet tar feil.

  Jeg mener dermed ikke at du har gjort det, men i stedet forsøker jeg å forklare hvorfor jeg har opprettet tråden. En slik diskusjon hadde vært interessant.

  Mvh
  Roysen
  Beklager dette.....

  Jeg er helt enig at så lenge målet er å tilfredstille lytteren på best mulig måte er det ingen andre ting som betyr noe annet enn at nevnte person blir fornøyd, så målinger og tekniske data er ene og alene helt uvesentlig. Mens personlig merker jeg en sammenheng mellom tekninsk god høyttaler(jeg snakker nå om målbare parameter) og min nytelse ved lytting.

  Hvorvidt markedet utnytter kunder med høy pris skal jeg ikke uttale meg om grunnet min tilhørlighet til bransjen. Men jeg kan si at jeg noen ganger stusser litt over noen kreasjoner.


  Geir Arne
  Jeg representerer High Fidelity Audio.


 16. #16
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  1,527
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra ganilsen Se Innlegg
  jeg kan si at jeg noen ganger stusser litt over noen kreasjoner.


  Geir Arne
  Ja når man ser hva TAD holder på med kan man jo lure................

  Sorry klarte ikke la vær.

 17. #17
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra RoDa Se Innlegg
  Hehe, dette er helt på jordet, utpå vidda på gyngende grunn i havsnød. IMO, selvsagt.
  Skivebom angående å trekke ned bildegjengivelse til noe enkelt. IMO, selvsagt
  Minst like mye skivebom angående umulig å måle hvordan unøyaktigheter påvirker lytterens følelser. IMO, selvsagt
  Det virker nesten som om du mener magien i hi-end ligger i perfekt unøyaktighet perfekt samstilt med lytterens følelsesmessige kobling til unøyaktighetene? Ja til EQ.
  Helt greit å mene det. Men for å starte et sted, da. Jeg er enig i at innholdet i programmene som vises på TV inneholder like mye intelektuell og følelsesmessig stimulanse som det musikalske innholdet på en CD-skive. Jeg mener imidlertid at de billedmessige variasjonene de ulike TVene har i sin presentasjonen av TV-programmet ikke har like stor påvirkning på den intelektuell og følelsesmessig stimulansen som de lydmessige variasjonene de ulike stereokomponentene har i sin presentasjon av CD-skivene. Det er selve filmen og ikke om det er 4K eller vanlig HD som stimulerer intelektet og følelsene. På lydsiden har imidlertid de lydmessige variasjonene på ulke høytalere stor påvirkning på hvordan jeg intelektuelt og følelsesmessig reagerer på den samme CD-skiva.

  At du mener at man kan måle hvordan ulike høytaleregenskaper kan påvirke lytterens intelektuelle og følelsesmessige stimuli er interessant. Når jeg skriver at det ikke er mulig snakker jeg om i forhold til preferanser. Det jeg mener er altså at vi ikke kan måle lydgjengivelsens nøyaktighet og forutsi hvilke positive og negative følelsesmessige reaksjoner det vil skape hos lytteren. Det er helt greit at vi kanskje har undersøkelser som viser at den og den typer lydmessig stimuli statistisk sett har så og så store sjanser for å skape den og den reaksjon hos lytteren. At noe kan gi lytteren følelser av tristhet eller annet av opprømthet. Det jeg snakker om er at en produsent ikke kan måle hvilke egenskaper ved en høytaler de holder på å utvikle som gjør at RoDa foretrekker Karajans tolkning av Mahler 5e utgitt på Deutsche Gramophone fremfor den samme skiva gjengitt på en Dynaudio Evidence Master i et gitt rom og i gitt anlegg ved et flertall av lyttegjennomføringer.

  Når det gjelder det siste du skriver er det jo slik at det ikke finnes noen perfekte høytalere. Dersom den finnes er det ikke mange som har hørt den. Så vi forholder oss til uperfekte nøyaktigheter i gjengivelsen fra fåre komponenter hele tiden. Det er også disse unøyaktighetene som er årsaken til at vi foretrekker en høytaler fremfor en annen rent lydmessig fordi det er disse unøyaktighetene som medfører at de låter ulikt. Helt perfekte høytalere vil nødvendigvis måle likt og lyde likt. Det er også derfor etter mitt syn helt naturlig å konkludere med at ja det er hvordan unøyaktighetene i en komponents gjengivelse kobler mot de følelsesmessige og intelektuelle preferansene til lytteren som avgjør magien bak en lytteopplevelse foran et stereoanlegg.

  Alt IMHO selvsagt.

  Er spent på svaret ditt, RoDa.

  Mvh
  Roysen
  Siste redigert av Roysen; 01.06.2014 kl. 17:26.

 18. #18
  Overivrig entusiast alfalfa's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Innlegg
  574
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Sitat Sitat fra Hi-Fi akustikk Se Innlegg
  Sitat Sitat fra ganilsen Se Innlegg
  jeg kan si at jeg noen ganger stusser litt over noen kreasjoner.


  Geir Arne
  Ja når man ser hva TAD holder på med kan man jo lure................

  Sorry klarte ikke la vær.
  Hva er det Tad gjør galt i dine ører? Syns personlig det er bra konstruerte høytalere. Både kabinetter og elementer.
  Meridian 861.v8. Meridian 621. Aerial Lr5. Aerial Cc5. Bryston 4B3x2. Meridian Md 600. Meridian MS 200. Pioneer bdp 91. Jl Gotham. Paradigm Sub2. Theta compli blue 3D. Teac P 70. Panasonic UB9000. Meridian M33 x 4. PS3. X-Box. JVC 7900. Pioneer 508. PS Audio P10.

 19. #19
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  OK. Om det må inn med teskje....

  Verken du eller jeg er kunstnere, ei heller Alon Wolf eller Dan d'Agostino. Jeg finner det regelrett eplekjekt og respektløst å redigere et ferdig kunstverk. At jeg, eller en eller annen 'kunstnerisk anlagt' hifiprodusent skulle overprøve (det er det det handler om) f.eks. Frank Zappa, Robert Fripp, eller Miles Davis, John Coltrane eller en annen musiker? Nei takk!
  Ok, helt greit. Men på vegen inn på CD-skiva har opptaksutstyret, redigeringen, miksingen og produksjonen av CD-platen påvirket lyden av software slik at den ikke lenger er et realistisk bilde av opptaket. Dette kan jeg hevde fordi du jo ikke får John Coltrane eller Miles Davis inn i stua. Det er også slik at selv om noen gjerne skulle ønske at man hadde helt perfekte høytalere som skapte John Coltrane eller Miles Davis inn i stua, så vil det aldri skje. Vi er derfor tvunget til å forholde oss til forskjellige typer og forskjellig grader av unøyaktigheter. Så man må forholde seg til tukling av kunstverket uansett om man ønsker det eller ikke. Mange tviholder seg til en realitet som ikke eksisterer. Vi klarer ikke å lage en perfekt høytaler. Det vi nå snakker om er hva som er den rette måten å finne ut hva som er det rette for den enkelte i valget etter den unøyaktigheten man foretrekker mest. Det er realiteten.

  Alt IMHO - selvsagt.

  Mvh
  Roysen
  Siste redigert av Roysen; 01.06.2014 kl. 17:28.

 20. #20
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Hi-Fi akustikk Se Innlegg
  Om det kunstneriske er viktig så kan aldri pris brukes som et mål på kvalitet.

  Dersom teknisk presisjon er målet, altså det hifi begrepet handler om, kan heller ikke pris brukes som noe hardtslående argument. Det er lett å bevise siden det kun omhandler det tekniske.

  I så måte er det kun den kunstneriske tilnærmingen som er av interesse å diskutere. Om man sier at for hver person så er det den kunstneriske opplevelsen som står i høysete, innebærer dette at anekdotiske og subjektive meninger er ugyldige utenfor sinnet til hver enkelt. Da har vi en situasjon der det ikke finnes noen fellesnevner for kvalitet og det meste av diskusjon ikke gir noen mening.

  Eksempel: Jeg er ikke interessert i å spise snegler samme hvor lukrativt og "upper class" det måtte være. Jeg synes heller ikke noe om verkene til Picasso, men jeg liker Rembrandt.
  Jeg er helt enig i at pris aldri kan benyttes som noen målestokk for kvalitet. Det mener jeg er åpenbart. Jeg er dog uenig i at å diskutere subjektive erfaringer og preferanser er uinteressant. Det som dog er viktig å få med seg er at subjektive erfaringer og preferanser som er diskutert på et forum som dette eller i et hifimagasin aldri vil bli noen almenngyldig sannhet. Alle er tvunget til å finne match med egne preferanser. Det kan selvsagt være at dette matcher overens med det andre skriver om sine preferanser og subjektive opplevelser. Det kan også være at ut fra det andre skriver er det lett å forstå om det matcher med egne preferanser. Noen ganger må man bare innse at det ikke finnes noen fellesnevner for kvaliltet. Den virkelige situasjonen er faktisk også slik. At diskusjoner om dette er uinteressant av den grunn forstår jeg derimot ikke. Ser frem til at du utdyper det litt nærmere.

  Alt IMHO selvsagt.

  Mvh
  Roysen

Side 1 av 16 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed