Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Kjenner den lokale Rema-driveren... butikken der skal bygges noe om. Kostnadene må deles mellom driveren og et eget selskap som eier bygget... hvem som eier det selskapet spurte jeg ikke om...
     

    Mar-a-Lago Club

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    174
    Antall liker
    442
    Sted
    Halden
    Kjenner den lokale Rema-driveren... butikken der skal bygges noe om. Kostnadene må deles mellom driveren og et eget selskap som eier bygget... hvem som eier det selskapet spurte jeg ikke om...
    Avhengig av hvordan butikken går kan det være at den kan dekke egenandelen selv, men mest sannsynlig tas det opp et lån i morselskapet. At gårdeier er med på gildet er ganske vanlig, siden denne vil regne med at butikken bidrar til at det er trafikk til bygget. Noen ganger kan man få veldig gunstige betingelser.
    Da Backstube etablerte seg i Oslo var det nærmest konkurranse mellom gårdeiere om å få dem "i hus", pga den økte trafikken. (Denne skyldtes at folk syns det er koselig å maule i seg brødmasse tilberedt i Spania og Tyskland, måneder i forvei, som blir tint opp og "bakt" i disse disneybutikkene).
     

    Mar-a-Lago Club

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    174
    Antall liker
    442
    Sted
    Halden
    Nå er jo dette ute i provinserne, og denne butikken ble bygd spesifikt for Rema... ingen andre leietakere...
    Da lukter det franchise-eier, men det kan være andre forklaringer, dersom dette er et kjøpesenterområde med flere aktører.
    Det er fascinerende å dykke ned i kontraktene som inngås omkring handelsbygg, og hvor ulike betingelsene kan være.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    10.978
    Antall liker
    12.756
    Sted
    Oslo
    Jeg skal ikke gå inn på marginer i dagligvarehandelen eller konkurranse situasjonen eller hva politikerne kan gjøre med det (antagelig close to nothing)
    Men hadde det vært et forslag om at enhetsprisen kilo/liter måtte være like stor som stykkprisen?
    Har følelsen av at man omtrent må fram med både lesebriller og lupe for å få med seg kiloprisen enkelte ganger.
    Ref artikkel om Kiwi i Nettavisen nå
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    "Lånt" fra Anders Nordstads blogg.....

    "Om priser..

    Siden prisene på verdens største og viktigste jordbruksråvarer nådde toppen i forbindelse med starten på krigen i Ukraina i februar 2022, har prisene på korn (hvete og mais) gått ned med over 50% og prisene på de viktigste oljefrøene (soya og raps) er også nesten halvert. Se figur 1)
    - kilde: Trading Economics
    Hvete og mais utgjør til sammen over 80% av det kornet som handles på verdensmarkedet. Soya og raps utgjør 95% av verdenshandelen med oljefrø.
    - kilde: United States Department of Agriculture
    Prisene på de råvarene som inngår direkte eller indirekte i så og si alle matvarer har gått ned med omtrent 50%, altså.
    Energiprisene (olje, kull, gass) har også gått kraftig ned - mellom 40-60%
    - kilde: World Bank Commodity Price Data)
    I samme periode har prisene på mat i Europa økt med 27% og i Norge med 32%. Se figur 2)
    - kilder: Eurostat og SSB
    Prisene på de største og viktigste råvarene har gått NED med omtrent 50% og matprisene har ØKT med omtrent 30%!
    Så må noen gjerne fortsette med å prøve å forklare prisene på mat med endringer i råvarepriser og energipriser, men jeg er redd de ikke vil bli så mye klokere.
    Prisdannelsen starter nemlig ikke ute på et jorde. Den starter i butikken.
    Der handler det meste om å hente ut mest mulig av kjøpekraften vår og jo mindre konkurranse det er om kjøpekraften vår desto høyere blir prisene.
    Men for all del - jeg skal ikke stoppe noen fra å tro på at man finner prisen gjennom å legge sammen kostnadene i verdikjeden, men jeg er redd de kaster bort ganske mye tid og energi.
    Jeg sier ikke at råvareprisene ikke har noen betydning for prisene på mat.
    Jeg sier bare at råvareprisenes betydning for hva maten faktisk koster er betydelig overdrevet!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.879
    Antall liker
    15.731
    Samme opplegget med kaffe, hvor prisen har gått opp rundt 100%, men internasjonale priser nå er på vei ned.... men å tro på julenissen er det vel ingen som gjør..?
    Her er futures-kontrakten for Arabica-kaffi de siste fem årene oppgitt i NOK / lb.

    Med prisen nå på ca 37,50 kroner / lb skulle det tilsi en kilopris på 83 kroner. Selve kontrakten er for et volum på 37500 lbs eller ca 17 tonn så i relativt stor skala.
    I butikk i Norge inkl mva og det hele koster en kilo kaffi for de rimeligere typene nå et sted rundt 250 kroner kiloen. Hva synes du den burde koste gitt at du skal ha dekket alle kostnadene i alle mellomleddene på en eller annen måte?

    1757056636802.png
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    7.445
    Antall liker
    15.998
    Sted
    Sørlandet
    Man har ikke fulgt med i timen hvis man mener at kaffeprisene er på vei ned - punktum! Kvalitetskaffe koster nå godt over 1000 kroner for en kilo ut til forbruker og lite tyder på at den prisen skal noe ned.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.879
    Antall liker
    15.731
    Avhengig av hvordan butikken går kan det være at den kan dekke egenandelen selv, men mest sannsynlig tas det opp et lån i morselskapet. At gårdeier er med på gildet er ganske vanlig, siden denne vil regne med at butikken bidrar til at det er trafikk til bygget. Noen ganger kan man få veldig gunstige betingelser.
    Da Backstube etablerte seg i Oslo var det nærmest konkurranse mellom gårdeiere om å få dem "i hus", pga den økte trafikken. (Denne skyldtes at folk syns det er koselig å maule i seg brødmasse tilberedt i Spania og Tyskland, måneder i forvei, som blir tint opp og "bakt" i disse disneybutikkene).
    En studiekompis av meg var for noen år siden i ledergruppen i Vinmonopolet. De betalte ikke spesielt mye husleie for å si det slik...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn