Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.175
    Antall liker
    3.346
    Torget vurderinger
    1

    Har et spørmål vedrørende dette. putin deltok ikke på G20 i India og man antar at det er for at "han er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).", men India er ikke med i ICC og trenger ikke å følge pålegg derfra. I artikkelen over lover Lula at putin ikke vil bli arrester hvis han kommer på toppmøte i Brasil neste år til tross for at Brasil er med i ICC. Jeg trodde han kunne reise relativt fritt til land som ikke er med i ICC, mens land som er med i ICC er pliktige til å følge pålegg fra ICC sentralt, men slik er det tydeligvis ikke? Fungerer ikke ICC?
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    jeg må si jeg ikke helt vet hva jeg skal lese ut av slike artikler.


    (googletrans)
    Ukrainerne ønsket faktisk å kjempe til hele landet deres ble frigjort. Nå antyder presidenten at krigen kan ende annerledes: med en demilitarisert Krim.
    AV KONRAD SCHULLER, BERLIN -OPPDATERT 09.09.2023-20:58

    I slutten av august indikerte Ukrainas president Volodymyr Zelensky at han ikke ville insistere på militært å drive ut de russiske aggressorene fra alle okkuperte områder. I et intervju sa han at når den nåværende ukrainske motoffensiven har avansert til Perekop-øyet, det vil si til Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014, kan en "demilitarisering av Russland på den ukrainske Krim" også oppnås "politisk".

    Dette er en ny tone. Så langt er det sagt fra Kiev at de vil kjempe til den siste russeren har trukket seg ut av Ukraina – blant annet fra Krim. Det nye ordet «demilitarisering» har nå en annen vekt, og «politiske» prosesser er ikke gjenerobring. Zelensky har de facto tilbudt forhandlinger til Russlands president Vladimir Putin. Eksperter i det vestlige sikkerhetsapparatet mener at det ønsker å venne sin egen befolkning til tanken om at ikke alle områder vil bli tatt tilbake.

    Noen personer i det ukrainske apparatet motsier denne tolkningen. De sier at presidenten ikke vil trekke seg tilbake fra å ta tilbake hver kvadratmeter av Ukraina militært om nødvendig. Hans ord om «demilitariseringen av Russland» på Krim betyr ganske enkelt «militær seier for Ukraina».

    Likevel er det mye som tyder på at Kiev ikke lenger bare stoler på militæret. Et døgn før Zelensky sa sjefen for militær etterretning, general Kyrylo Budanov, at Krim ikke ville vinnes tilbake gjennom militær erobring alene, men gjennom en kombinasjon av krig og diplomati.

    Hvorfor denne nye tonen? Zelensky ga et veldig kort svar: "Færre ofre." Militærekspert Gustav Gressel fra European Council on Foreign Relations forklarer hva dette betyr: «Det vil trolig være vanskelig for Ukraina å vinne tilbake Krim med rent militære midler», sier han. Isthmus of Perekop er smal. Russerne hadde befestet dem kraftig, og Ukraina manglet skip og fly for en sjølanding.

    Men det er en annen grunn til denne endringen: ønskene til Amerika, Tyskland og andre land. Kilder med tilgang til den indre kretsen av amerikansk sikkerhetspolitikk sier at Amerika har gjort det klart for Ukraina at militær støtte har grenser. Washington frykter ikke bare atomkrig. De ønsker heller ikke å fullstendig ødelegge forholdet til Moskva for ikke å drive Russland ugjenkallelig inn i armene til sin viktigste rival, Kina. I tillegg frykter Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan de uforutsigbare konsekvensene av et ødeleggende russisk nederlag – sammenbruddet av en atommakt og kjernefysisk kaos.

    Berlin forblir i slipstrømmen av Washington. Den ofte hørte frasen om at Ukrainas territorielle integritet ikke vil bli kompromittert gjelder fortsatt her, og andre alternativer vurderes ikke offisielt. Noen sier at Zelenskys forslag om russisk «demilitarisering» heller ikke diskuteres. På den annen side bekrefter flere kilder at Tyskland også uoffisielt forteller ukrainerne at det kan bli vanskelig å få nødvendig støtte til den militære gjenerobringen av Krim.

    I virkeligheten vurderer Vestens apparater funnene fra F.A.S. har lenge lurt på hvordan midlertidige løsninger på Krim kan se ut. Det er snakk om lange overgangsperioder, om folkeavstemninger og ombosetting av de ukrainske innbyggerne som har flyktet. Et mandat fra FN vurderes også. Men ikke høyt, for det må ikke virke som om noen prøver å blande seg inn i Ukraina når det gjelder å håndtere dens lovlige republikk Krim.

    Men både i Berlin og Kiev vet vi at Russland aldri frivillig vil gå med på slike modeller. Det er enighet om at Putin bare vil akseptere en delvis maktavgivelse på Krim hvis han må. Hvis den ukrainske hæren faktisk rykker frem til grensen til halvøya i sin nåværende fremrykning, hvis den kontrollerer tilnærmingene og fortsatt er sterk nok til å tvinge russerne til å gi etter ved å true med ytterligere fremrykning.

    Budanov, den ukrainske etterretningsgeneralen, sier det slik: Uten militært press er diplomatiske initiativ «umulige». Enkelte i Tyskland etterlyser derfor at Ukraina raskt får de nødvendige våpnene, for eksempel kryssermissilet Taurus. "Russland vil ikke gi etter frivillig," sier CDU-parlamentsmedlem Roderich Kiesewetter. "Den må lære seg å tape, den reagerer bare under press."

    Ukraina trenger sterke sikkerhetsforpliktelser

    En ny definisjon av de ukrainske krigsmålene passer til Zelenskyjs nye linje. De har fortsatt navnet «seier», men presidenten beskriver nå «seier» som en tilstand der «krigens retur blir umulig». Dette lyder som en delvis tilgivelse, for noe slikt kan også tenkes hvis ikke alle de okkuperte områdene går fullstendig tilbake til Ukraina over lengre tid.

    På den annen side, fra Zelenskys ståsted, betyr denne definisjonen: Hvis et nytt russisk angrep skal bli umulig på lang sikt, så må Ukraina slutte seg til NATO. Og inntil det skjer, må de allierte ta så sterke sikkerhetsforpliktelser overfor landet at Putin ikke tør å angripe igjen.

    Det er imidlertid fortsatt liten bevegelse her. Statene fra G-7-gruppen besluttet i begynnelsen av juli å etablere et nettverk av bilaterale sikkerhetsforpliktelser overfor Ukraina. Kiev forhandler allerede med Washington om dette, og Amerika ser også ut til å gjøre en langsiktig forpliktelse basert på sine garantier for Israel.

    Men Berlin nøler. To måneder etter vedtaket har ikke diskusjonene om Tysklands bidrag til sikkerhetsnettet engang startet, og ifølge opplysninger fra F.A.S. Ingen ønsker å forplikte seg til juridisk bindende garantier her. For venner av Ukraina som det grønne parlamentsmedlem Anton Hofreiter er dette "et reelt problem". Berlin, sier han, "må øke tempoet nå hvis sjansen for en diplomatisk løsning som Zelenskyj foreslår ikke skal gå glipp av."
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.588
    Antall liker
    7.927
    Torget vurderinger
    0
    Lurer litt på hva de høye herrer (og stadig flere damer) i Pentagon tenker - må anta at de mener at behovet for å forsvare seg selv og Eruopa mot konvnsjonnelle russiske styrker nærmer seg null stadig raskere og mye av greiene de sitter på har neppe allverdens bruksområde om det skulle bli bråk mellom Kina og Taiwan. Som nevnt tidligere i denne trpden er USA selv militært regnet som så umulig å invadere i den grad at det ville være en liten sensasjon om en eneste soldat faktisk kom seg inn i landet i live under en invasjon om noen var stupdumme nok til å prøve på noe slikt.

    De fire(?) millioner artillerigranatene de hadde med klaseammo de uansett i utgangspunktet ikke hadde tenkt å bruke dekker vel behovet til Ukraina lenge nok til at produksjonslinjene har kommet godt i gang.

    USA har rednecks med pick up og AR15!
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.588
    Antall liker
    7.927
    Torget vurderinger
    0
    Nær meg?? Joda vi er klare! Våpen er pusset og ammo er tørr!

    Har hørt om en del av der forsøkene på å etablere seg "god grunn" for å komme på besøk". De forlangte blant annet å få lov til å sette
    opp en T34 tank på en betongsøyle i Vardø slik at kanonen pekte på Globus II radaren! Det hører også med til historien at det ALDRI i
    verdenshistorien har vært en T34 i Vardø! Søknaden ble avslått.
    Jeg forsøkte å sette en F104 Starfighter på betongsøyle pekende mot "naboen" i hagen min. Søknaden ble blankt avslått, av Husvaranen!
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.175
    Antall liker
    3.346
    Torget vurderinger
    1
     

    Wishmaster

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.10.2002
    Innlegg
    4.175
    Antall liker
    3.346
    Torget vurderinger
    1
    Ukrainian Military intelligence claims returning control over 2 drilling platform in the Black Sea, occupied by Russia since 2015.

    Ukraine brought back under control the so-called "Boika Towers"

    "Boika rigs" are oil and gas drilling platforms near the coast of Crimea in the Black Sea.

    Russia occupied them in 2015, and with the beginning of the full-scale invasion, used them for military purposes. In particular, as helipads and for placing radar equipment.

    The unique operation to establish control over "Boika Towers" was carried out by the units of the GUR of the Ministry of Defense of Ukraine, in particular, the drilling platforms "Petro Godovalets" and "Ukraine", as well as SPBU "Tavrida" and SPBU "Syvash" were returned to control.

    During the operation, the special forces managed to seize valuable trophies: a stock of helicopter ammunition of the NAR type (unguided aerial missiles), as well as the Neva radar, which can track the movement of ships in the Black Sea.

    During one of the phases of this operation, a battle took place between Ukrainian special forces on boats and a Russian Su-30 fighter. As a result of the battle, the Russian plane was damaged and had to retreat.

     

    PowerMetal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.07.2010
    Innlegg
    2.015
    Antall liker
    1.337
    Torget vurderinger
    2
    Ukraina: Skal produsere 1000 CV90 med Sverige

    Snart skal det ukrainske militæret motta mange flere slike maskiner fordi Ukraina og Sverige er blitt enige om fellesproduksjon av CV90. Og det første målet er 1000 svenske stormpanservogner til den ukrainske hæren!


     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    29.110
    Antall liker
    22.375
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Hehe. Det var ingen som fortalte oss det. I følge Wikipedia produserer Nammo fremdeles det røret.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    3.735
    Antall liker
    3.866
    Sted
    Sunnmøre
    Likkister av panserstål?

    Likevel, med 100 mm kanon og 12.7. Eg veit ikkje, eg, er ein slik meir eller mindre farleg enn fire mobiks i skyttargravar?
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Dårlig stridsvogn bedre enn ingen stridsvogn, vil jeg tro. De sier jo at stridsvognsdueller ikke er en greie lenger (som kan endre seg hvis ukrainerne bryter gjennom de forberedte linjene på ordentlig). Da blir det mer å vurdere hva den kan utgjøre i roller man ikke forbinder med stridsvogner, som f.eks. et nedgravd støttevåpen i forsvar. Da blir vi plutselig mer interessert interessert i hvilke ammunisjonstyper de har tilgjengelig, og rekkevidden og presisjonen på skytset, mindre i både pansring og mobilitet og denslags.
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.675
    Antall liker
    990
    ^
    Men det er jo mange gode stillinger der. Bra lønn og bolig også.
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Jeg har ihvertfall hørt befalet si akkurat det. :)
    Da var det det jeg huska. Jeg tror befalet ditt hadde et poeng. Jeg ser at Wiki sier praktisk skuddvidde på 350 meter, men hukommelsen min vil ha meg til å si 100 mot bevegelig og 200 mot stillestående kjøretøy? Uansett et litt krevende våpen å skyte med, i og med at avtrekkeren sitter på toppen, og presses ned med ganske stort trykk. Man må ha godt anlegg for fremre arm for å treffe noe da. Og raketten bruker nok tid på å komme ut av røret til at hva du gjør i avfyringsøyeblikket betyr noe (samme med 84mm, forresten, sett mange korte skudd med den). Og så er det dyrt å trene med skarpe eller kalde granater. 21mm innleggsrakett er livsfarlig på grunn av slappe toleranser og spinnville krav til puss. Det har skjedd at 21mm rakett har dratt i vei med røret....

    Senere generasjoner har sikkert fått bedre siktemidler, men det var heller ikke noe å skryte av på A1 eller A2 som jeg har skutt. Men man kan multitaske, 66mm HEAT gjør vei i vellinga på murvegger og sånt.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.846
    Antall liker
    35.977
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    En M72 kan nok fortsatt brukes til noe, men nå til dags finnes det bedre redskap mot panser. Min bror HV-offiseren var med på et par prøveskytinger/vådeskudd med TOW og sånt. Suksesskriteriet var om Sea King'en kom opp for å se hva som foregikk. Behøvde ikke grøfte det jordet etterpå.
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    HV har vel ikke hatt TOW så lenge jeg kan huske? RFK og 12,7mm "MØR" er vel det groveste nå, og i hvert fall de siste 25 årene?

    Men det har jo vært så mye rart. Vet det til og med var M24 Chaffee i HV en periode, i det de kalte mitraljøseeskadronen i HV-02, men det er jo "noen år siden"...
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.660
    Antall liker
    1.395
    Pansret TOW oppsatt på M113 var alltid en opplevelse, selv med rosenrøde briller husker jeg det som at det var omtrent 50/50 på om det ble trådbrudd eller suksess. Allikevel ble det vel med inn i kampeskadronen da de raserte ESK5 så helt fånyttes kan det ikke ha vært, selv om det meste annet føltes sånn sett opp mot MLRS som var et slags vidundermiddel i overgangen til det nye årtusenet.
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Mener det fortsatt er TOW på Bradley, og at det har blitt med til Ukraina? Men det er klart at det tidsriktige er fire and forget, ikke å fortsette å sikte til missilet treffer (eller bommer). Men vi er tross alt på 4km rekkevidde om jeg ikke husker feil, og da er vel ikke NLAW og tidligere generasjoner Javelin med lenger?
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.286
    Antall liker
    4.962
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Russland planlegger i flg. Forbes å gjenoppta produksjonen av T-80 stridsvogner.

    https://www.forbes.com/sites/davida...-the-t-80-tank-dont-expect-it-to-happen-soon/

    Interessant detalj om Abrams M-1, også.

    It’s unclear which T-80 model Uralvagonzavod would produce, were it actually to produce brand-new tanks. The company makes “new” gas-turbine-powered T-80BVMs by installing modern optics and fire-controls in an old, pre-1991 hull. It also makes downgraded T-80BV Obr. 2023s with less sophisticated optics.

    Regardless, manufacturing from-scratch T-80BVMs or T-80BV Obr. 2023s might require Uralvagonzavod to line up hundreds of subcontractors that haven’t built tank parts in three decades. There’s a reason Potapov stressed the need for “new capacities.”

    It’s tough to do. Note that American tank-maker General Dynamics Land Systems also only builds “new” M-1 tanks on old hulls, the last of which it produced in 1996. When the U.S. Congressional Budget Office studied the American tank industry in 1993, it determined that restarting from-scratch production would take 56 months and cost $1.1 billion.
     
    A

    aardappeleter

    Gjest
    Ikke noe sjokkerende i det, egentlig. Britiske Challenger 3 er planlagt realisert på samme måten. Ta en titt på skissene til KF51 Panther, og se hvor lite chassis skiller seg fra Leo 2, og så videre. Jeg vil tro det er flere faktorer som spiller inn her, store deler av disse systemene er ganske moden teknologi, det er kanskje moderat rom for forbedring, store kostnader å starte fra nytt, mest å hente i forbedret skyts, bedre støtte for situasjonsforståelse hos mannskapet og så videre. Samtidig raser utviklingen videre på andre områder, og gir potensielt store endringer i kapasiteter man kan ønske seg fra nye stridsvogner, og forsåvidt en del andre ting å kaste penger etter.

    Noen bruker sikkert dagene sine på å tenke i mange retninger om dagen.

    Synd for russerne at de har stadig færre chassis å bygge nye tårn på, med mindre det er det de skal bruke T54/55 til....
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.660
    Antall liker
    1.395
    Mener det fortsatt er TOW på Bradley, og at det har blitt med til Ukraina? Men det er klart at det tidsriktige er fire and forget, ikke å fortsette å sikte til missilet treffer (eller bommer). Men vi er tross alt på 4km rekkevidde om jeg ikke husker feil, og da er vel ikke NLAW og tidligere generasjoner Javelin med lenger?
    Det er spektakulær rekkevidde, ja. Og det skulle ikke forundre meg om Bradleyne i dag er litt mer up to date enn M113 varianten til Norge var sent nitti-tidlig totusen.
     

    tkr

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.03.2007
    Innlegg
    20.709
    Antall liker
    28.389
    Sted
    Nede i fjæresteinene
    Torget vurderinger
    2

    tjua

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.08.2012
    Innlegg
    2.473
    Antall liker
    1.826
    Sted
    Bergen
    Det har Norge faktisk gjort. Men dette er slikt som foregår rimeleig "stille".
    Har du noe informasjon som kan deles som viser at det skjer noe, tenker da på de tilsynelatende «uskyldige» punktene som adresseres i kronikken.
    Enkeltvis kan hver av de sakene skje uskyldig, og kanskje latterlig ut, men det er et mønster og det er en målrettet plan bak
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.846
    Antall liker
    35.977
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det har Norge faktisk gjort. Men dette er slikt som foregår rimeleig "stille".
    Den T-34’en var nok ett steg for langt fra den kanten. Minnestøtter over krigsfanger som bygget veier og flyplasser er en ting, men tanks og «pomorkors» er noe annet. Jeg vet ikke eksakt status på forskjellige fremstøt, men svaret bør være «njet» fra nå av. Gjennomskuet.

    Og dønn korrupt, som alt annet der borte.
    1694497844072.png
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn