Side 1 av 51 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 1015
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  larkus
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  En ekte tredimensjonal gjengivelse av lyd innebærer som de fleste vet at en skal kunne plassere det som skjer i lydbildet i både bredde, dybde og høyde. Jeg har imidlertid inntrykk av at de fleste anlegg inkludert mitt eget, gjengir fint bredde og dybde, men sliter med å plassere ting i høyden slik at det hele egentlig blir mer todimensjonalt enn tredimensjonalt. Er det rett og slett lite informasjon når det gjelder dimensjonen "høyde" på platene, eller er dette noe som rett og slett er vanskelig å få til. Hvilke faktorer er det som påvirker høydeperspektivet, og finnes det musikk eller testplater som egnet for å teste akkurat dette?

  Hvordan står det til med "ekte" tredimensjonalitet i anleggene rundt omkring hos Hifisentralens medlemmer?

 2. #2
  Hifi Freak Leikis Lyd's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Kyrksæterøra
  Innlegg
  5,096
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Stor tromma er lavere en stemmen i lydbildet. Jeg mener jeg har ganske bra tredimensjonalt lydbilde, og det uten sånne rare briller
  Høyttalere : DIY Infinity Emim Tower.
  Bass 12x10" Infinity dipoltårn.
  Pre : Thule PR 150B
  Effekt : 2 x Hitachi HMA 7500 mkII
  Effekt bass Anaview ALC-1000
  DBX PA: filter til bass.
  Kabler : Monster M-1, MIT-750.

 3. #3
  Stereo_Mono
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Skal jeg være ærlig er ikke dette egenskaper jeg har hengt meg stort oppi. Personlig er jeg mere ute etter den riktige klangen.
  Men det skal sies at etter Audio Physic kom på banen her hjemme har nok denne tredimensjonale lydblldet blitt langt bedre en med tidligere høytalere.
  De tegner i hvertfall veldig detaljert hvor instumentene befinner seg i innspillingen.

 4. #4
  Æresmedlem Lyngen's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  12,679
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Vanskelig å få til med bare to lydkilder tror jeg. Får en viss høydeopplevelse, men det er ganske så begrenset. Høydeopplevelse får man langt, langt bedre med høyttalere som har mange elementer eller aller best med paneler. Martin Logan får med seg høyden, men er usikker hvor reeel den er. Har ikke hørt på ML veldig mange ganager, men synes de får frem noen rare høydeforskjeller noen ganger. Forskjeller som ikke er logiske, som f.eks at en gitar er like høyt oppe som vokal. Grunnen til er nok at lydstudioene bare har små stativhøyytalere eller liten spredning og vil dermed ikke oppdage høydeforskjeller forårsaket av mikrofonplasseringer. Men man må nesten ha litt avstand til mikrofonene og ha endel liv i akustikken i opptaksrommet. Tett på opptak i ganske lyddøde rom egner seg ikke for slikt.
  Focal Utopia Micro Be - Devialet D200 Headfi: Aune Sx1 - HiFiMan HE400i - UE 900

 5. #5
  Hifi Freak BurntIsland's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  4,392
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Romrefleksjoner og lignende har mye å si for tredimensjonalitet. Noen nettsøk skulle gjøre det mulig å spore opp LEDR (listening environment diagnostic recording)
  Disse sender ut noen signaler som (med korrekt interaksjon ht/rom) skal høres ut som 1) beveger seg loddrett opp fra hver høyttaler 2) beveger seg i en bue fra den ene ht og over til den andre 3) beveger seg i en rett linje fra utenfor og bak den ene høyttaleren og over til utenfor og bak den andre.
  Eksperimenter med noen akustikkplater i refleksjonspunkter hadde mye å si hjemme hos meg for det endelige resultatet, og når det hele falt på plass, så hadde jeg økt glede av rominformasjon på vanlige opptak. (høyttalere og lytteposisjon ble ikke endret på..)

  At høyttalere med mange elementer og paneler gir mere høyde har kanskje med at de har noe til felles med linjekilder, og de har jo stort sett et horisontalt spredningsmønster (og dermed økt kontroll av refleksjoner..)
  I didn't slap you; I high fived your face!

 6. #6
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  15,807
  Tagget i
  4 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Dette er noko av det mest spennande med lydreproduksjon. Her bør ein ta konsertsalen som referanse. Nokre stadar høyrer du rett og slett ikkje skilnad på plasseringa av instrument, medan andre (t.d. operasalen på Nordfjordeid) kan du pinpointe alt som føregår på scena (men ikkje i orkestergrava).
  Det er nokre anlegg som gjer dette veldig godt. Og det kjem veldig an på opptaket, sjølvsagt. Eg opplever det mest korrekte (vanskeleg påstand, all den tid eg gjekk med bleier då dei beste opptaka vart gjort, og har lite referanse på dette, anna enn som innspelingar) som RCA sine gullalder-innspelingar, via vinyl og oftast med rør (iallfall på pre-delen av forsterkaren), for til sist å ende opp med elektrostatar/panelhøgtalarar/rundstrålarar.
  Dette liknar litt på konsertlyden på Eid.
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 7. #7
  vredensgnag
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Slik høres det vanligvis ut hos meg, på de innspillingene som har gode perspektiv. Dette varierer med ulike innspillinger, men det skjer gjerne at det er lyder både høyt og lavt.

  På lørdag spilte de en oktett av Mendelssohn på Mezzo, og da måtte jeg sjekke at det ikke var en multi-kanal sending, fordi jeg hadde strykere ute til venstre og høyre for meg selv. Franske tv-stasjoner har lyd som projiserer ganske ekstremt til tider.
  Men på de kildene jeg vanligvis lytter til så kan jeg sitte og nyte meget fine lydbilder, i dybde/høyde/bredde.
  Samtidig kan jeg ha morsomme aha-opplevelser, som da jeg lyttet til Kreutzer-sonaten med Repin/Argerich, og sammenlignet med Zuckerman/Barenboim.
  Førstnevnte fylte lytterommet fullstendig, mens sistnevnte kom gjennom et tenkt vindu et sted mellom høyttalerne - i sammenligning som om Repin/Argerich satt i samme rom som meg, mens jeg lyttet til Zuckerman/Barenboim gjennom et vindu ut mot hagen, der de satt og spilte.


  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 8. #8
  Hifi Freak BurntIsland's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  4,392
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  min "høyde" opplever jeg likt med vredensgnag sin skisse. OT: Det ser ut som du både har et smakfullt anlegg og lytterom...
  I didn't slap you; I high fived your face!

 9. #9
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2008
  Innlegg
  5,094
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Eg trur det er godt mulig å få til eit ekte tredimensjonalt lydbilde frå mange høgtalarar / anlegg. Det handlar først og fremst om plassering, plassering og plassering.

  Min store a-ha opplevelse med "3D-lyd" var hjå RENAISSANCE AUDIO i Bergen.
  Der var høgtalarane plassert 4-5 meter fra bakvegg og eit stykke frå sideveggane. Har aldri høyrt noko lignende tidligare.

  Høgtalarane var Avalon (billigste modell) og dei stod ca. som dei svarte her på bildet.  På bildet til Vredensgang er det også eit godt stykke til bakvegg. Vil tru det er første bud.
  (Fingern's anlegg er også bra på dette)

  Hjå meg står høgtalarane klin i veggen bag og til sidene, og eg vil tru at kun det at ein ser veggane øydelegg illusjonen om "god 3D".
  Mac › Oblivion Airport Dobble Silicium karbid Elna Silmic II JFET ultra low drop-edition › Rega Dac › Rega Brio-R › Rega Ela

 10. #10
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2010
  Innlegg
  137
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Jeg vil vel driste meg til å si at vi ikke har realistisk 2D engang. Tenk over det vi har to kilder i rommet, ikke spesielt punktformede, som skal gjengi bølgefronter. Tror ikke det går særlig bra.

  Men det låter jo ikke så verst, da. Så jeg tror at man med stereo klarer å antyde hva som virkelig skjedde på en måte som gjør at vår hjerne fyller ut det som mangler selv, slik at vi får en god illusjon av 3D. Men 3D er en illusjon.
  Nok om det, og mer om noe annet.

 11. #11
  ymir
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  hei

  Lydbilde hos meg er slik at vokalen normalt er ca.1,8m opp fra gulv.De som korer på f.eks.Peter Tosch "Depressor man" står oppe i venstre hjørne på skap,ca.2m ut til venstre og 1.3m opp fra gulv,og er like mye "fysisk" tilstede som Peter selv.

  Kari Bremnes live "Sangen om fyret ved Tornehamn" Gitaren er plassert 1.5m "ute" helt oppe i venstre hjørne ved vindu med spisebord.

  Gitarforsterkere som er plasser på gulv i opptaksrom,er også ved avspilling plassert på gulv.

  Trommesett:Symbaler er plasser der de normalt bør vere,det samme er skarp og tam tam og med stortromme nede ved gulv.Symbaler kan ofte vere noe bredt panorert,sett i forhold til et "normalt oppsett på trommer"ved mange opptak.

  Store symfoniorkestre kan ved førstegangs lytting virke noe smalt,men blir fort bredt når ein har sittet en stund og "falt til ro"

  Når det gjelder dybden er tilbakemeldingen "manglende dybde".Mener selv at den dybden jeg har er en "naturlig "dybde.

  For å oppnå dette mener jeg at det er slik jeg har godt frem;http://www.audiophile.no/omtaler/hoy...360-linn-ninka

  Ellers må det sies at noen av resultatene er oppnåd med sub i drift,og bruk av Helmholtz resonator,og ikke minst må spenningskvaliteten vere topp,dersom den ikke er ok,strekker lydbilde seg kun litt utefor høytalerene (1m),og "høyden" i lydbilde er ikke høyere enn høytalerene.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 12. #12
  larkus
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Sitat Sitat fra Burnt_Island
  Romrefleksjoner og lignende har mye å si for tredimensjonalitet. Noen nettsøk skulle gjøre det mulig å spore opp LEDR (listening environment diagnostic recording)
  Her: http://www.audiocheck.net/audiotests_ledr.php

 13. #13
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,992
  Tagget i
  1 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Har en illusjon av en scene foran meg iallefall. Cirka sånn som hos vredensgnag. Men det er jo ikke ekte 3D da. Enhver som har sittet som publikummer på første benk i Slottskapellet skjønner hva jeg mener.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  And you can't find your waitress with a Geiger counter and she hates you and your friends and you just can't get served without her

 14. #14
  ymir
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Sitat Sitat fra larkus
  Sitat Sitat fra Burnt_Island
  Romrefleksjoner og lignende har mye å si for tredimensjonalitet. Noen nettsøk skulle gjøre det mulig å spore opp LEDR (listening environment diagnostic recording)
  Her: http://www.audiocheck.net/audiotests_ledr.php
  Hei

  Det ser ut til at noen "glemmer" at høyre høytaler også har 1`st refleksjon på venstre vegg og omvent,venstre høytaler har 1`st refleksjon på høyre vegg. 15. #15
  vredensgnag
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Sitat Sitat fra Valentino
  Har en illusjon av en scene foran meg iallefall. Cirka sånn som hos vredensgnag. Men det er jo ikke ekte 3D da. Enhver som har sittet som publikummer på første benk i Slottskapellet skjønner hva jeg mener.
  Alt er relativt - hadde Repin/Argerich sittet i samme rom ville vi nok hørt forskjell fra innspillingen.

 16. #16
  ymir
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Sitat Sitat fra Valentino
  Har en illusjon av en scene foran meg iallefall. Cirka sånn som hos vredensgnag. Men det er jo ikke ekte 3D da. Enhver som har sittet som publikummer på første benk i Slottskapellet skjønner hva jeg mener.
  Min erfaring er at et symfoniorkester (Stavanger Symfoniorkester som "bare" er 1/2 symfoniorkester) ikke "Låter så veldig bredt" som ein hadde innbilt seg på forhånd.

  Det å plukke ut enkelt instrument i ei rekke synest også vanskelig,men solist i en enkel rekke taes lett.

  Front til akter i orkesteret er også problematisk,men avstand fra tilhørerbenk og frem til orkester er lettere,(første rad,midt i rommet og langt bak)

  Et zimbalon midt i orkesteret er til tider svært vanskelig å høre,selv om jeg sitter på 1`st rad,på midten,4-5m unna.

  Som en eldre audiophil og konsertvant haugalending hos AudioFoni (kunde/gjest),sa i en diskusjon:
  "noen vil ha et lydbilde som er "lettlest",der ein kan plukke ut hvert enkelt instrument.Det blir som å se en skog om vinteren,men i virkligheten skal det låte som når skogen står i all sin sommerprakt,med blader og blomster,d.v.s. som en stor,varm organisk masse"

  Ikke ordrett sitert men nokså nært,og korrekt i mine ører 17. #17
  larkus
  Guest

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Er et så bredt og høyt lydbilde som mulig ønskelig? Det kan vel også bli for mye av det gode.
  Av tester og omtaler får jeg av og til inntrykk av at jo høyere oppe f.eks vokalisten befinner seg, jo bedre er det.

 18. #18
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2007
  Innlegg
  1,122
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  Min erfaring er at det er vanskelig å få følelsen av 3D i små rom - spesielt akustisk ubehandlede. Samtlige system jeg har hørt som har imponert skikkelig når det kommer til dybde i lydbildet, har hatt høyttalere som har stått et godt stykke fra bakvegg og sidevegg (gjerne flere meter). De fleste rommene har også vært en del større enn typiske norske stuer. Så etterklangstid har vel en del å si...

  I've said that playing the blues is like having to be black twice. Stevie Ray Vaughan missed on both counts, but I never noticed. - B.B. King

 19. #19
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  483
  Tagget i
  0 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  "Tredimensjonalt lydbilde" er vel et lydideal som oppsto på et tidspunkt i stereohistorien da miksepulten var blitt av de viktigste verktøyene i platestudioene. Særlig gjør mange 1980-talls produksjoner et stort poeng av instrumenter og lyder som beveger seg i rommet og mellom kanalene. Hifiprodusentene ble også opphengt i det her og mange satte tredimensjonalitet og detaljrikdom foran dynamikk, klang osv.

  En kan spørre seg hvor viktig tredimensjonalitet er? Jeg sitter og spiller vinyl med en Ortofon Spu. Den plasserer instrumenter helt fint. Men, jeg lar meg først og fremst engasjere av et svært dynamisk og klangrikt lydbilde, ikke av hvor musikerne evt. måtte stå/sitte. Gode monoanlegg understreker det samme. Velutviklet stereo er fint, men ikke nødvendigvis den eneste veien til lydnirvana.
  LINN LP12/LENCO L75/THORENS TD124/GARRARD 301/EMT 930/OSV

 20. #20
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,528
  Tagget i
  4 Innlegg

  Et "ekte" tredimensjonalt lydbilde, har vi det?

  For å være dønn ærlig: Nei.

  Det er en antydning til tredimensjonalitet, men heller ikke stort mer. Todimensjonaliteten er noe bedre (dybde) endimensjonaliteten (høyre-venstre) er på plass. Det betyr ikke at mitt anlegg på noen måte er dårligere enn det jeg hører andre steder, snarere tvert i mot ofte. Men dette er et av områdene hvor stereo ikke klarer å lure meg.

  Dette kan naturligvis ha noe/mye med min musikk og mine innspillinger å gjøre. Jeg hører stort sett på pop og rock som enten har blitt til ved individuelt opptatte og nedmiksede instrumenter, eller liveopptak som stort sett er prosessert på lignende måte. Jeg får bedre opplevelse av rom og plassering med gamle opptak fra en eller få mikrofoner.

  Men, altså.... De lurer ikke meg.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

Side 1 av 51 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed