K
knutinh
Gjest
Etter mye om og men så planlegger jeg vinsmaking på ny-året.
Planen er å invitere opp mot 8-10 venner og kjente på en uformell blindtest, for å lære litt og sette ting i perspektiv. Ingen av deltakerne er eksperter på vin, og såvidt jeg vet har ingen deltatt i blindtester av vin før.
Jeg har googlet etter litt bakgrunnsinfo, men jeg tar gjerne imot innspill her.
Spørsmål nr 1: hva skal man teste, og hva er testens formål? Skal man ha en "horisontal test" eller "vertikal test"? Skal deltakerne ta med seg hver sin vin eller skal vertskapet kjøpe inn vin etter en plan? Jeg tror at det ville være interessant å se på korrelasjonen mellom faktisk pris, og forventet pris. Men også å lære mer om druetypenes smak hadde vært interessant.
Siden vi snakker om "ferskinger" så tror jeg at det er mest nyttig om man velger "ytterpunkter". Flaskepriser mellom 60,- og 3-400,- f.eks. Tung vin kontra lett vin. Etc. Jeg regner med at betjeningen på polet kan være hjelpsom om jeg kommer en rolig formiddag?
Jeg planlegger å ha en skjult duplikat. Dersom samme vin får veldig forskjellig karakter så kan det indikere usikkerheten i testen. Dessuten veldig gøy om noen har pondus nok til å erklære at de er helt like
Jeg vil gjerne delta selv, og planen er å utføre som følger:
1. Vinen tempereres og luftes som angitt.
2. Vinen helles i like glass som tilsvarer antall deltakere x antall viner
3. Jeg noterer hviken rad som er hviken vintype
4. En assistent merker hvert glass med en "tilfeldig" lapp og noterer hvilken rad den gikk i - uavhengig av meg
5. Assistenten sorterer glassene i grupper sortert pr deltaker - og bringer dem tilbordet til hver enkelt deltaker.
6. Hver deltaker har nå et antall glass, og hverken de, jeg eller assistenten vet hvem som er hvilken
7. Hver deltaker har et ark hvor man kan notere meningen fortløpende
8. Deltakerne styrer selv rekkefølgen på smakingen, de kan kryss-smake, og snakke fritt seg imellom, men de vet ikke at om diskuterer samme vin
Skjemaet bør være så enkel at selv jeg får til å fylle det ut. Hva med:
Fylde
mager
tynn/lett
middels fyldig
fyldig
meget fyldig
Friskhet
syrlig
frisk
velbalansert
slapp
tung
Søthetsgrad
meget tørr
tørr
halvtørr
søtlig
meget søt
Tannin
kraft snerpende
hard
fast
rund
bløt
Ettersmak
grov
kantet
balansert
mild
myk
Ettersmakslengde
ubetydelig
kort
normal
varig
lang
Liker vinen (0-100)
_ _ _
Forventet pris
_ _ _
Hvor mye instruksjoner må man ha før man forstår disse termene?
Vinmonopolet har litt info, men lite praktiske tips:
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/I...Site/no_NO/-/NOK/viewCMS-Start?id=cms&key=696
Gourmetklubben har noen greie skjema:
http://www.gourmetklubben.aktivfokus.com/html/drikke/vin/vin.html
Forøvrig kunne jeg ikke unngå å legge merke til at det foregår en debatt mellom skeptikere og ikke-skeptikere også i vinverdeen
http://www.wineenhancer.net/
http://www.wineenhancer.net/Wine-Enhancer-Promo-Movie.asp
Planen er å invitere opp mot 8-10 venner og kjente på en uformell blindtest, for å lære litt og sette ting i perspektiv. Ingen av deltakerne er eksperter på vin, og såvidt jeg vet har ingen deltatt i blindtester av vin før.
Jeg har googlet etter litt bakgrunnsinfo, men jeg tar gjerne imot innspill her.
Spørsmål nr 1: hva skal man teste, og hva er testens formål? Skal man ha en "horisontal test" eller "vertikal test"? Skal deltakerne ta med seg hver sin vin eller skal vertskapet kjøpe inn vin etter en plan? Jeg tror at det ville være interessant å se på korrelasjonen mellom faktisk pris, og forventet pris. Men også å lære mer om druetypenes smak hadde vært interessant.
Siden vi snakker om "ferskinger" så tror jeg at det er mest nyttig om man velger "ytterpunkter". Flaskepriser mellom 60,- og 3-400,- f.eks. Tung vin kontra lett vin. Etc. Jeg regner med at betjeningen på polet kan være hjelpsom om jeg kommer en rolig formiddag?
Jeg planlegger å ha en skjult duplikat. Dersom samme vin får veldig forskjellig karakter så kan det indikere usikkerheten i testen. Dessuten veldig gøy om noen har pondus nok til å erklære at de er helt like
Jeg vil gjerne delta selv, og planen er å utføre som følger:
1. Vinen tempereres og luftes som angitt.
2. Vinen helles i like glass som tilsvarer antall deltakere x antall viner
3. Jeg noterer hviken rad som er hviken vintype
4. En assistent merker hvert glass med en "tilfeldig" lapp og noterer hvilken rad den gikk i - uavhengig av meg
5. Assistenten sorterer glassene i grupper sortert pr deltaker - og bringer dem tilbordet til hver enkelt deltaker.
6. Hver deltaker har nå et antall glass, og hverken de, jeg eller assistenten vet hvem som er hvilken
7. Hver deltaker har et ark hvor man kan notere meningen fortløpende
8. Deltakerne styrer selv rekkefølgen på smakingen, de kan kryss-smake, og snakke fritt seg imellom, men de vet ikke at om diskuterer samme vin
Skjemaet bør være så enkel at selv jeg får til å fylle det ut. Hva med:
Fylde
mager
tynn/lett
middels fyldig
fyldig
meget fyldig
Friskhet
syrlig
frisk
velbalansert
slapp
tung
Søthetsgrad
meget tørr
tørr
halvtørr
søtlig
meget søt
Tannin
kraft snerpende
hard
fast
rund
bløt
Ettersmak
grov
kantet
balansert
mild
myk
Ettersmakslengde
ubetydelig
kort
normal
varig
lang
Liker vinen (0-100)
_ _ _
Forventet pris
_ _ _
Hvor mye instruksjoner må man ha før man forstår disse termene?
Vinmonopolet har litt info, men lite praktiske tips:
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/I...Site/no_NO/-/NOK/viewCMS-Start?id=cms&key=696
Gourmetklubben har noen greie skjema:
http://www.gourmetklubben.aktivfokus.com/html/drikke/vin/vin.html
Forøvrig kunne jeg ikke unngå å legge merke til at det foregår en debatt mellom skeptikere og ikke-skeptikere også i vinverdeen
http://www.wineenhancer.net/
http://www.wineenhancer.net/Wine-Enhancer-Promo-Movie.asp
http://www.wineeducation.com/reports/wineenhance.pdfDo you enjoy wine but suffer from those horrible wine headaches; especially from red wine?
You are not alone; statistics tell us that 30% of the population suffers from this problem. Doctors still cannot agree on the cause of this. We can tell you with confidence that if you enhance your wine with our Catania Wine Enhancers it will solve this problem if it doesn'tt we will give you a full refund
...
Do you wish you could afford to purchase perfectly aged wine all the time?... With our Catania Wine Enhancers you can get the wine to its greatest potential in 7-12 minutes using our included instructions with professionally worked out time charts.
-kGoal: The goal of this study was to determine the effectiveness of the Catania
Wine Enhancer in changing the individual components of a wine.
Participants: Those chosen for this wine tasting ranged from professional
tasters to well studied amateurs. All have extensive experience in blind tasting.
Five tasters (plus Dr. Reiss) were included in this study.
...
While no correlation between the wine that was enhanced by the
product and change in the wine over time was found, further study
and peer review are, as always, called for.
Subsequent tastings, not included in the trial, found that suggestion
played an overwhelming role in creating anecdotal evidence to
support the claims of the product.
This trial was deliberately designed to reduce or eliminate the
power of suggestion and it is suggested that any further studies not
only do the same, but endeavor to add even more controls.