Tandberg TR-220 "død"

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Ingen lyd i en TR220 jeg fikk i hus forleden.. Ingen lys, men så at sikring 4A mangla, når jeg satte inn den ble det lys. Den andre sikring på 2 A er hel med fin tråd inni hvertfall. Ikke påslag i høyttalerne på ON/OFF. Jeg har gått over kondensatorer i utgangen (se skjema) men finner ut de.Hva skal jeg sjekke, andre kondensatorer jeg har glemt i utgangene? Det gjelder også de 4 transistorer i utgangen son er festa til chassis bakerst. Ikke renset pot og brytere, mistenker ikke at feilen ligger her da det ikke er puff når jeg slår apparatet på.....burde kanskje gjort det da.
    Se vedlegg her er utgangskondensatorerne jeg testa. Hvorfor er det ikke lyd i det hele tatt?? Hva kan feilen være??
    20211118_162658.jpg
     
    Sist redigert:

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    616
    Antall liker
    630
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Har du sjekket om det er strøm til kretsen? Begynne med utgangstransistorene, deretter gå bakover.
     

    geirendre

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    397
    Antall liker
    365
    Sted
    Bodø
    1. Regel er alltid: mål spenninger.
    Sjekk at du har ca 25 volt på målepunkt M801 altså over C801.
    Og at du har ca 44 volt til utgangen. Altså over C806.

    Eller er det så enkelt at det er høyttaler velgeren som står i stilling "Off" ?😋

    Hører du noe om du kobler til et headsett?
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Jeg målte de 4 utgangstransistorer husker ikke nr på de. De som er festa i chassiset bak for å få bedre kjøling. De var i orden.
    Jeg vet ikke hvilke andre transistorer jeg skal sjekke? Har du nr?

    Oskar prøve med hodetelefoner når jeg kommer jeg hjem fra jobb. Og ja....jeg har ikke høyttalervelger på OFF!
     

    Gjest.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.09.2006
    Innlegg
    5.557
    Antall liker
    419
    Min TR 220 hadde en feil det var vanskelig å finne. Så fikk jeg tips om at noen av disse hadde brudd i printplata. Det stemte med min, og etter å ha loddet en ledningsstump over bruddet virker den fint.
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    616
    Antall liker
    630
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Flere av kondensatorene dine ser for øvrig ut som de trenger å byttes. Måler de mer enn 20% av oppgitt verdi er det et godt tegn på at de lekker. Det kan godt føre til ingen eller sviktende lyd, og i verste fall kan det overbelaste transformatoren og ødelegge strømforsyningen.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Nei skal gjøre det. Ser også at flere kondensatorer har høyere verdi. Og jeg som trodde de var gåen når de hadde mindre verdi (et par hadde nesten dobbel uF) under måling eller at jeg ikke fikk en avlesning 🙈
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    616
    Antall liker
    630
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Du har ikke helt feil da 🙂 Er de langt under igjen holder de på å tørke ut og vil heller ikke fungere som de skal. Innenfor +/- 20% er alltid en god tommelfingerregel 🙂 (står ofte på kondensatorene også)
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Skal måle nøyaktig alle kondensatorer i utgangsveien på begge. Legger ut her i morgen. Men det jeg også tenker på er om jeg husker på alle. Iflg skjema på TR220 så tror jeg det er disse jeg har nevnt over så vidt jeg kan se.
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    616
    Antall liker
    630
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Utgangsveien er én sak, men kondensatorene i strømforsyningen er minst like viktige. Om de var gånnski ville det nok ikke hevet mange øyenbryn.. 🙂
     
    Sist redigert:

    HasseBasse

    OVK-Consul-General of Jutland :-)
    Ble medlem
    29.10.2016
    Innlegg
    2.286
    Antall liker
    3.321
    Sted
    Hjortshøj, Danmark.
    Torget vurderinger
    2
    Man kan vel si..... med den alder en TR-220 har, er del vel ingen herregård å bare skifte de kondensatorer, du har
    listet op, med nye, fremfor å måle og stadig være i tvivl. Ingen tvivl om, at du bli´r klart bedre tilfreds med resultatet :)
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Takk for svar og hjelp. Jeg har målt flere andre nå enn på signalveien. Flere 47uF 35V viser f.eks 61 uF, 66 uF, 57 uF.
    Flere på 10 uF måler jeg at alle ligger litt over den 20%.... Noen på 10 uF leser jeg av når jeg bruker multimeteret 13,8 uF, 13,6 uF 14,5 uF.
    Et par på 2,2 uF viser 3,2 uF
    Hvorfor får jeg slike målinger, hr det med alder å gjøre? Men bør jeg altså skifte ut disse?
     

    Audiomix

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.07.2004
    Innlegg
    12.472
    Antall liker
    3.523
    Sted
    Kongsberg
    Torget vurderinger
    20
    Har lest det meste.
    Har du fortsatt ikke sjekket at de fleste spenningene stemmer?
     

    mnUnm

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    07.05.2005
    Innlegg
    160
    Antall liker
    38
    Du måler vel kondesatorene avloddet ?
    De viser feil om de er på printkortet og får kontakt med andre deler...
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Du måler vel kondesatorene avloddet ?
    De viser feil om de er på printkortet og får kontakt med andre deler...
    Først så målte jeg når de stod på kortet, det øverste bildet viser målinger når jeg målte de på kortet. Skal ta de av og måle igjen!
     

    Kjell_Kranzberg

    Hi-Fi freak
    Moderator
    Ble medlem
    08.03.2005
    Innlegg
    2.844
    Antall liker
    1.389
    Torget vurderinger
    0
    Om din TR 220 är helt död, så har du anledning att misstänka att det är något fel i power supply. Röd ring på schemat är spänningen till förstegsdelen och tunern. Där ska det vara + 25 volt. Om det inte är det så kan ju signalen inte komma fram till effektstegsdelen, även fast den har spänning. Grön ring är spänningen till effektstegsdelen. Där ska det vara + 44 volt. Om det inte är +44 volt vid den gröna ringen; då får slutstegsdelen ingen spänning. Felet bör då sökas i diodbryggan B40. Observera att förstegsdelen får spänning även om diodbryggan B 40 är defekt.

    Om det inte är +25 volt vid den röda ringen, då har du anledning att misstänka att någon av transistorerna i power supply är defekt. I första hand skulle jag misstänka att transistorn BD 165 (Q802) är defekt. Man kan också misstänka fel på dioderna CR 805 och CR 806. Även dioderna CR 001-004 kan vara defekta. Lyser lampan DS 801? Den får inte vara defekt. Den brukar lysa lite svagt. Den sitter på kretskortet i närheten av transformatorn.

    Blå pil är nätdelselektrolyten; det finns bara en. Den brukar vara grön och sitta omedelbart i närheten av transformatorn.

    Om dessa spänningar är okey; +25 volt och +44 volt; ja då kan det vara idé att mäta på alla fyra effekttransistorer. Att börja mäta kondensatorer är meningslöst. Det är ganska osannolikt att samma kondensator skulle bli defekt i bägge kanalerna samtidigt. Lamporna lyser även om det är fel i power supply; de har en egen lindning på transformatorn och har inte med power supply att göra.

    Spänningarna + 25 volt och +44 volt mäter du genom att sätta multimeterns pluspol där jag har markerat (röd ring och grön ring) och sätta multimeterns minuspol på en jordpunkt i förstärkaren.




    TR 220.jpg
     
    Sist redigert:

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Takk, interessant.
    Hvordan måler jeg på apparatet der du har illustrert med rød ring? Altså mellom hvilke punkter på apparatet? Regner med at det skal være avslått selvsagt.
    Jeg bruker multimeter, hva skal jeg stille det inn på?
    Var snakk om at jeg skulle ved 25 V måle spenningen ved målepunkt M801 altså over C801, men hvordan gjør jeg dette?
    Det samme ved målepunkt M806?
     
    Sist redigert:

    AudioP

    Medlem
    Ble medlem
    02.08.2012
    Innlegg
    15
    Antall liker
    15
    Sted
    Buskerud
    44V over C806
    25V over C801
    Første steg i feilsøking er å sjekke strømforsyningen. Apparatet må være på.

    Siden kretskortet ikke tåler for mye varme, lønner det seg ikke å begynne å fjerne komponenter før du må. Sjekk loddingene, ved de største delene sprekker loddingene først dersom komponenten har "vibrert". Dødt apparat er som regel sikring eller dårlig kontakt. Røket sikring kortslutning, da er det en komponent som forårsaker det.

    Spenning: DC volt med høyt nok måleområde
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    44V over C806
    25V over C801
    Første steg i feilsøking er å sjekke strømforsyningen. Apparatet må være på.

    Spenning: DC volt med høyt nok måleområde
    Takk takk, men mellom hvilke komponenter måler jeg med multimeteret disse punktene?
     

    mvno_subscriber

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.03.2020
    Innlegg
    616
    Antall liker
    630
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Pluss (rød probe) fester du på pluss på kondensatoren, og minus (svart probe) på minus. Det er er hhv C801 og C806 det er snakk om her - det skal være merket på dem hvor pluss er.

    Du må ha stilt inn multimeteret på å måle spenning (er typisk en V med to streker).

    Post gjerne bilde av multimeteret hvis du er i tvil, da noen er litt forskjellige.
     

    AudioP

    Medlem
    Ble medlem
    02.08.2012
    Innlegg
    15
    Antall liker
    15
    Sted
    Buskerud
    Aksielle kondensatorer er lettere å måle på, da kan du måle fra oversiden (en tråd i hver ende)
    Radielle kondensatorer måler du fra undersiden på loddingene (to tråder i samme ende).

    Måler du DC er rød probe +, men om du bytter om probene vises spenningen bare som negativ (- foran). Verdien er den samme.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Da har jeg målt spenning over C806. 50,4 V
    Jeg måler spenning C801, 25,7 V
    Har også målt sikringer, de har signal når jeg tester igjennom dem.
    Forresten så er det hverken lyd i headsett eller høyttalere.
     
    Sist redigert:

    Kjell_Kranzberg

    Hi-Fi freak
    Moderator
    Ble medlem
    08.03.2005
    Innlegg
    2.844
    Antall liker
    1.389
    Torget vurderinger
    0
    Nej, det kan inte vara ljud på hörtelefonutgången, eftersom den är kopplad parallellt med högtalarutgången. TR 220 har ingen separat hörtelefonförstärkare.
    Nu kan du fortsätta så här:
    Kolla om det flyter ström genom emittermotstånden. Om det gör det då är effekt-transistorerna okey.
    Emittermotstånden är i den ena kanalen R 736 och R 738. I den andra kanalen heter de R 735 och R 737. De är grå. De är monterade stående om jag inte minns fel. Mät först över R 736. Du sätter mätproberna på var sin sida om motståndet. Du ska mäta mV. Instrumentet ska visa ca 6 mV. Gör sedan likadant med R 735. Om mätningen visar ca 6 mV, då flyter det ström genom effekttransistorerna och då är de okey. Men många andra felorsaker finns. Fortsätt med att mäta mellan pluspolen på C 714 och C 713 och JORD. Inte ÖVER kondensatorn. Då ska mätinstrumentet visa halva matningsspänningen, alltså ca 21 volt eller något högre.
    I kopplingsschemat finns alla spänningar utskrivna. När du mäter dem ska du alltid mäta dem mellan spänningspunkten och JORD. Titta på schemat. Mellan Q 704 och Q 702 ska det vara ca 43 volt (det kan variera lite). Du sätter instrumentets plus (röd) mellan Q704 och Q 702 och mätinstrumentets minus sätter du på JORD; någon lämplig jordpunkt i förstärkaren; t ex på minus-sidan på C 710.
    Tandberg.jpg
     

    Kjell_Kranzberg

    Hi-Fi freak
    Moderator
    Ble medlem
    08.03.2005
    Innlegg
    2.844
    Antall liker
    1.389
    Torget vurderinger
    0
    Har du kollat utgångskondensatorerna; C 713 och C 714? För att kolla dem behöver du ett mätinstrument som kan mäta kapacitans. Du måste löda bort kondensatorerna när du ska mäta dem. De ska mäta ca 2200 uF (mikrofarad). Om dessa har tappat värde, ja då går ingen signal genom dem.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Jeg har målt de men da fra baksiden av printkortet. Jeg får ikke noe utslag på R735...8. Setter multimeteret på mV (vises som 600m der jeg vrir)
    Hadde strømmen på. Jeg målte på undersiden av printkortet, kommer ikke til ovenifra.
    Skal lodde ut C713 og C714. Ja, jeg har multimeter med kapacitans!
    Den ene av disse måler 2600 uF og den andre 2300 uF ca.
    20211119_193741.jpg
     
    Sist redigert:

    geirendre

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    397
    Antall liker
    365
    Sted
    Bodø
    Som du ser i skjemaet så er det angitt spenninger på diverse steder i utgangen.
    Du kan sjekke noen av disse, om de ser ok ut på din radio.
    Disse er målt med minuspinnen på multimeter koblet til jord,
    altså metall schassiet på radioen.

    Spesielt den på pluss siden av C713 og C714.
    Der skal du ha ca 21 volt eller litt mer.

    Litt pussig at det skulle være feil i begge kanalene samtidig da,
    om det da ikke er både C713 og C714 som begge er tørket ut og helt åpne.
    Slik at ingen lyd slipper gjennom.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Se innlegg rett over. Jeg målte både C713 og C714 til 2600uF og 2300 uF. Tenkte du at jeg likevel skal måle spenning som du beskriver over dem? Ser ut som de intakte etter måling jeg gjorde i kapacitans....
     
    Sist redigert:

    geirendre

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    397
    Antall liker
    365
    Sted
    Bodø
    Ja, om du har den 21 volten der så viser det at det går strøm i utgangen.
    Noe som gjerne betyr at utgangen er ok.
    Om du har noe annet enn 21 volt så vil det antyde hva som kan være feil.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Da har jeg målt (med strøm på apparatet) som du beskriver med rød pinne på + og sort i chassis.
    C713 0,0 V
    C714 1,24 V

    Er det her problemet ligger? Men har målt hver av dem altså til henholdsvis 2300 uF og 2600 uF. Da kan jeg altså tro at det en spenningsfeil et sted som forårsaker at den er død, muligens?. Men hvor ....
    Jeg målte mellom henholdsvis Q704 og Q702 og JORD og fikk 48 V hvertfall
     
    Sist redigert:

    Kjell_Kranzberg

    Hi-Fi freak
    Moderator
    Ble medlem
    08.03.2005
    Innlegg
    2.844
    Antall liker
    1.389
    Torget vurderinger
    0
    Kapacitansen på utgångskondensatorerna är okey. 2300 uF och 2600 uF är helt ok.

    Om du inte har spänning över emittermotstånden, då är något fel. Det flyter ingen ström genom effekttransistorerna.
    Om du mäter 0 volt på plussidan av C 713 och 1,24 volt på plussidan av C 714, då är något fel. Där ska det vara minst 21 volt DC.
    Du mäter väl DC?

    Jag föreslår att du går vidare med att mäta emittermotstånden: Resistansmät (ohm-mät) emittermotstånden. De ska mäta ca 0,22 ohm. Det kan vara avbrott i ett eller flera av dem. Om multimetern visar ett mycket högt värde, eller inget värde alls, då är det tecken på att motståndet är defekt. Du bör nog löda bort emittermotstånden för att kunna mäta korrekt på dem.

    Om något av emittermotstånden i respektive kanal är defekt, då flyter det ingen ström genom dem och inte heller genom effekttransistorerna. 0 volt över ett emittermotstånd betyder att det inte flyter någon ström genom det.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Takk for svar alle sammen så langt. Skal se på dette mere i morgen. Ja målte i DC over C713 og C714. Emittermotstandene jeg skal se på imorgen er altså R735, R736, R 737 og R 738? Takk igjen, setter stor pris på veiledning,!! :)
    Da har jeg målt disse 4 som jeg har nevnt. Setter på ohm på multimeteret (600). Alle fire måler 0,2 ohm.
     
    Sist redigert:

    Kjell_Kranzberg

    Hi-Fi freak
    Moderator
    Ble medlem
    08.03.2005
    Innlegg
    2.844
    Antall liker
    1.389
    Torget vurderinger
    0
    Du ska inte mäta över C 713 och C 714.
    Du ska mäta mellan pluspolen på dessa kondensatorer och JORD.
    Röd mätprob på pluspolen.
    Svart mätprob på JORD; alltså chassiet på förstärkaren.
    Multimeter ska visa minst 21 volt DC.
     

    geirendre

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    397
    Antall liker
    365
    Sted
    Bodø
    med rød pinne på + og sort i chassis.
    C713 0,0 V
    C714 1,24 V

    Er det her problemet ligger?
    Ja, her er det noe feil.
    Enten med utgangstransistorene eller med emitter motstanderne på de.
    Men i den første posten så skriver du at du testet transistorene og da fant
    4 utganger NPN OK
    Men det burde være 2 stk NPN og 2 stk PNP.

    Kan du sjekke at du faktisk har de 2 typene transistor som skjema sier det skal være?
    BD697A og BD698A.
     

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    Var sikert litt uklar, men det var nettopp det jeg gjorde . Rød målepinne på + på C713 og sort på jord. Samme gjorde jeg det same på C714. Se hva jeg fikk av resultat litt over...
     
    Sist redigert:

    Tandberggutten

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    09.11.2021
    Innlegg
    51
    Antall liker
    3
    Sted
    Levanger
    20211120_000144.jpg
    Stemmer, det er 2 stk BD697AS og BD698AS. Har målt alle nå, 2 NPN og to PNP. Alle fire er iorden.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn